Skocz do zawartości
Gość jabol79

Temperatura silnika - szybkość nagrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba łapiesz taką temperaturę jak wyskoczysz na trasę, gdzie są dobre warunki, żeby szybciej jechać. Nie wierzę, że po 3-4 km przy -18'C masz już odpowiednią temperaturę roboczą jadąc np. 50 km/h. Termostat na pewno 'Webera', może Wahlera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja od siebie dodam że auto nagrzewa się przy aktualnej pogodzie dziś rano -18 oC jakieś 3-4 km i mam 90oC i na zegarach i na vag. Posiadam nowy termostat Webera zmieniany w czerwcu. Na postoju też się nagrzewa ale bardzo wolno jak to diesel (warunek podgrzewania silnika na wolnych obrotach jest climatronic tylko na jedną kreskę obrotów 21 Oc ) Po 15 minutach jazdy nie idzie wysiedzieć w środku w kurtce.

Jak mi pokażesz, że po przejechanych 4km i 15min jazdy masz 90st n VAGu to stawiam whisky.

Moim zdaniem piszesz głupoty, chyba że masz jakieś dodatkowe ogrzewanie płynu.

Pozdrowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak mi pokażesz, że po przejechanych 4km i 15min jazdy masz 90st n VAGu to stawiam whisky.

Moim zdaniem piszesz głupoty, chyba że masz jakieś dodatkowe ogrzewanie płynu.

Ja Ci pokażę 89,1'C ale po min. 8-9km. :hyhy

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to jest nierealne co piszesz kolego potrek24dm. Sądzę że nawet benzyniak nie jest w stanie się zagrzać na takim dystansie startując po całonocnym postoju przy -18. Piszesz że po 3-4 masz 90 i na zegarach i na vagu czyli na zegarach masz jeszcze szybciej niz 3-4 km bo przecież wskazówka staje do pionu przy 75°C ?? :jasne No chyba że piłujesz te 3-4 km na jedynce to wtedy może sie zagrzać. Taki dystans to jest ok. 3 min spokojnej jazdy, to jak jest w lecie? jeszcze sie dobrze nie rozpędzisz i już masz 90°C ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz sie nie kloccie sie o te km :jasne

moz ekolega ma garaz ogrzewany itp.

generalnie jak po 15km normalnej jazdy (nie w miescie gdzie na wolnych obrotach czesto stoi)nie ma okolo 90 stopni to przepuszcza termostat-albo walniety albo zle zamontowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam a mi silnik nie uzyskuje temp 90 stopni. Osiąga wartość około 75 i tak stoi. Chyba, że dam w pedał przez jakiś czas to wskoczy na 90 ale zaraz spada. I nie wiem dlaczego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie po wymianie termoststu jest lepiej, ale i tak na postoju porzy - 10 stoponi traci temp. a samo dogrzanie do 90st zajmuje dobre 10km z wyłączonym ogrzewaniem oczywiście. Jak włącze grzanie to spada na 70 i w mieście się nie dogrzeje, nie ma szans.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Termostat na pewno 'Webera', może Wahlera?

Zapewne masz racje. Mój błąd. Co do nagrzewania się do napisałem że mam ogrzewanie nastawione tylko na jedną kreskę więc praktycznie brak strat na ogrzewanie wnętrza. Po drugie większość tu na forum kupuje termostaty kiepskiej jakości lub ma uszkodzone i o tym nie wie. Po trzecie nie bede nikogo przekonywał, bo mi nie zależy. Po czwarte jak ktoś ma 75 na vag a na zegarach 90 to go pozdrawiam niech się zajmie wymianą czujnika na oryginalny (podróby tak mają)

Nie którzy mają też uszkodzoną wiskozę na wentylatorze która nie działa jak należy. Jak połączymy to wszystko w jedno to mamy efekt nie dogrzewania. Są ludzie którzy wkładają sobie karton przed chłodnicę co oczywiście jest bardzo śmieszne. No jeżeli ktoś zrobi to w nysie to okej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie przejechalem 20 km.(dane z kompa) auto stało 24h pod chmurką, odpalilem, skóra na grzanie, ogrzewanie wyłączone i rura do domu, po 10 min pracy silnika do auta i w drogę climatronic na auto. po 3km było 55*C, przez cala drogę dobilo do 75*c. gdyby termostat był niesprawny to widać było by po wahaniach po jeździe na wyższych obr i nagłym zatrzymaniu. oczywiście gdybym się uparł to zlapalby 90.

---------- Dodano o 18:11 ---------- Poprzednia wiadomość o 18:02 ----------

Po czwarte jak ktoś ma 75 na vag a na zegarach 90 to go pozdrawiam niech się zajmie wymianą czujnika na oryginalny (podróby tak mają)

kolego mylisz się to że na budziku masz 90 to znaczy że faktyczną jest w przedziale o ile dobrze pamiętam 80-100, tak jak pisałem u mnie tez by pokazywał 90 ale przerobiony wsad licznika tak żeby pokazywał aktualna rzeczywistą temperature taka jak na vagu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie w plus 8-10* zaczynam mieć problemy z wychładzaniem silnika podczas szybkiej jazdy.

Dziś jazdę zacząłem po nocnym postoju w -10*. Po 7km jazdy po mieście wskazówka stanęła do pionu, po czym po wyjechaniu za miasto powolutku opadła na pierwszą kreskę.

To samo miałem na 2 termostatach wahlera i teraz to się dzieje na ori termostacie z ASO VW. Co ciekawe, nie ma praktycznie różnicy w tempie nagrzewania się silnika w obecnych temperaturach a tym co było jesienią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy mają liniowy wskaźnik temperatury natomiast standardowo wskazówka stoi w pionie od 75 do 105 stopni jeśli się nie mylę.

Jak przerobić wskaźnik na liniowy? Czy wystarczy coś przestawić na VAG-u?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niektórzy mają liniowy wskaźnik temperatury natomiast standardowo wskazówka stoi w pionie od 75 do 105 stopni jeśli się nie mylę.

Jak przerobić wskaźnik na liniowy? Czy wystarczy coś przestawić na VAG-u?

forum.vw-passat.pl/threads/53313-Ciekawostki-licznikowe

tutaj znajdziesz odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec wychodzi na to, ze czujnik walniety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ie którzy mają też uszkodzoną wiskozę na wentylatorze która nie działa jak należy.

Przy wyciąganiu rozrusznika często dużo osób uszkadza wiskozę wyłamując łopatki, żeby wyciągnąć rozrusznik bez odkręcania wiatraka. Tak czy inaczej usunięcie łopatek w wiskozie na pewno nie przyczynia się do tego, że samochód będzie wolniej nabierał temperaturę roboczą podczas obecnych temperatur. Podsumowując dalej uważam, że diesel w czasie panujących temperatur do uzyskania temperatury roboczej silnika przy sprawnym układzie potrzebuję około 10 km jazdy :)

---------- Dodano o 19:36 ---------- Poprzednia wiadomość o 19:25 ----------

Po czwarte jak ktoś ma 75 na vag a na zegarach 90 to go pozdrawiam niech się zajmie wymianą czujnika na oryginalny (podróby tak mają)

Następna nieścisłość w Twojej wypowiedzi. Gwarantuję Ci, że każdy nowy Passat B5FL 1.9 tdi wyjeżdżający z salonu miał 90'C na zegarach, gdy faktyczna temperatura może wynosić 75'C w górę i nie jest to kwestia nieoryginalnego czujnika (wyjątkiem są osoby, u których został przerobiony wsad licznika i temperatura jest rzeczywista zgodnie ze wskazaniami czujnika temperatury). Koniec offtopu, ale dalej uważam, że to co napisałeś jest fizycznie niemożliwe :) Pozdrawiam.

Edytowane przez delus502

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przy wyciąganiu rozrusznika często dużo osób uszkadza wiskozę wyłamując łopatki

A wiesz jak wygląda wiskoza? :hmm Tam nie ma co połamać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak czy inaczej usunięcie łopatek w wiskozie na pewno nie przyczynia się do tego, że samochód będzie wolniej nabierał temperaturę roboczą podczas obecnych temperatur.
A wrecz przeciwnie. MNiejszy ciag zimnego powietrza wolniej schladza plyn w chlodnicy i korpus silnika. Niektore silnika maly obieg maja puszczony przez chlodnice, np. 1.8T.

---------- Dodano o 19:55 ---------- Poprzednia wiadomość o 19:54 ----------

A wiesz jak wygląda wiskoza? Tam nie ma co połamać.
A lopatki na wiatraku zamontowanym do wiskozy? ;) Tylko je raczej cezko polamac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A wiesz jak wygląda wiskoza? :hmm Tam nie ma co połamać.

Oj widzę, że łapiesz mnie za słówka :) Faktycznie nie chodziło mi o wiskozę tylko o wiatrak, który jest na niej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przy wyciąganiu rozrusznika często dużo osób uszkadza wiskozę wyłamując łopatki, żeby wyciągnąć rozrusznik bez odkręcania wiatraka.

pewny jesteś że chodzi Ci o rozrusznik?? bo ja watpie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zapewne masz racje. Mój błąd. Co do nagrzewania się do napisałem że mam ogrzewanie nastawione tylko na jedną kreskę więc praktycznie brak strat na ogrzewanie wnętrza. Po drugie większość tu na forum kupuje termostaty kiepskiej jakości lub ma uszkodzone i o tym nie wie. Po trzecie nie bede nikogo przekonywał, bo mi nie zależy. Po czwarte jak ktoś ma 75 na vag a na zegarach 90 to go pozdrawiam niech się zajmie wymianą czujnika na oryginalny (podróby tak mają)

Opowiadasz głupoty i tyle. Nawet nie wiesz, że seryjnie VAG pokazuje 90st na zegarach w zakresie 75-105st.

Moja whisky aktualna z dostawą do domu ;) wystarczy tylko filmik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy to normalne że po przejechaniu 24km nie przekraczając 80km/h (dużo śniegu na jezdni) i przy temp. -14*C auto miało na blacie tylko 70*C?? w lato bez problemów osiąga 90*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi