Skocz do zawartości
Gość jabol79

Temperatura silnika - szybkość nagrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

A w moim nigdy nic nie bulgotało, a użytkuje go już ponad 5 lat, płyn zlewałem/wymieniałem kilka razy i zawsze odpowietrzanie następuje samoistnie i bez problemów tak jak to już opisywałem.

Z doświadczenia wiem, że różne takie dźwięki bulgotania i problemy z odpowietrzeniem są oznaką jakiejś niedoskonałości układu chłodzenia. Może to być uszczelka, ale równie dobrze jakaś inna nieszczelność układu, nawet maleńka, która wraz ze zmianą temperatur i ciśnienia w układzie powoduje dostawanie się powietrza do systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś był taki większy test termostatu- niestety trochę się zawiodłem, ale raczej na modelu silnika czyli AJM.

Temperatura otoczenia około 0 stopni.

Auto nagrzało się do 90 stopni [NA ZEGARACH], dopiero po 12 km- obroty utrzymywane przy ok 2 tys - dodam że 3 świece od płynu mam niesprawne, a koło 14 km robiłem postój.

Temperaturę trzyma na postoju gdy mam nawiew ustawiony na 22 i 3 kreski, powyżej 22 stopni zaczęło spadać więc sądzę że termo w miarę trzyma temperaturę.

Chyba jednak AJM tak już ma że parę km więcej potrzebuje do nagrzania się.

PS: jest jakiś manual który opisuje jak zrobić ręczne włączanie świec płynu?

TEST nr.2

20121112.jpg

Polegał na sprawdzeniu czy temperatura silnika podczas jazdy jest za niska, czy poprostu u mnie wskazówka tak jest zaprogramowana- dodam że wskazówka jest na kresce 90 stopni tylko jakby o 1mm od pionu, przy lewej krawędzi kreski.

Jechałem parę dobrych km z prędkością ok 150 km/h i obroty ok 3500-4000.

Wskazówka ani drgnęła.

Co może być nie tak? Trzeba ją w adresach przeprogramować czy jak?

Jaka temperatura dokładnie była podczas tej jazdy nie wiem.

Co do postu wyżej, u mnie układ sam się odpowietrzył i nie słyszałem wtedy żadnych kamyczków, powietrza, bulgotania itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do PATRICK za 100 pkt???

To oba weze gorny i dolny maja byc zimne a gorny cieply opiero po otwarciu termostatu???

bo zawsze wszyscy mi mowili inaczej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten co wychodzi z termostatu ma być zimny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Polegał na sprawdzeniu czy temperatura silnika podczas jazdy jest za niska, czy poprostu u mnie wskazówka tak jest zaprogramowana-
Pomiary temp nalezalo zrobic VAGiem, bo wskazowka ma za duza tolerancje (ok 75-110C to dla niej zawsze jest 90C ;) ) aby wychwycic niedomagania w ukladzie chlodzenia.

Szybsza predkosc powodowala wieksze oborty wiskozy, a wiec nagrzany plyn byl ladnie chlodzony (szczegolnie ze temp zewn. miala ok 0C).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie zastanawiam się czy czasem u mnie wisko nie mówi pa pa i dlatego wydłuża się nagrzewanie auta. Dokładniej, raz próbowałem go zatrzymać na zimnym silniku i musiałem przez rękaw krawędź wirnika docisnąć, dość lekko było go zatrzymać, ale nie wiem czy dałbym jak to piszą dwoma paluszkami go zatrzymać .

a ten górny co idzie z bloku do chłodnicy ma byc cieply caly czas czy dopiero po otwarciu termostatu???bo strone wczesniej kolega PATRICK twierdzi ze ma byc zimny a gdy termostat sie otworzy robi sie cieply,przyznam ze zgłupialem bo zawsze myslałem ze gorny robi sie cieplejszy wraz z nagrzewaniem silnika a gdy sie otworzy termostat wtedy dolny

Ten wąż co idzie od chłodnicy do bloku silnika razem z termostatem[zazwyczaj dolny ale są auta gdzie to jest górny wąż]

to ma być ZIMNY - dopiero po otwarciu [czyli koło temperatury 87 stopni] powinien być letni, a później coraz cieplejszy.

Ten drugi który niema w sobie termostatu ma być zawsze ciepły, pod warunkiem że silnik też jest ciepły.

Najlepiej jest sprawdzić to tak- wskazówka na zegarach min na 60 max na przedostatniej kresce patrząc na 90 stopni , i wtedy jeden wąż ma być ciepły, drugi zimny.

Edytowane przez Memciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten co wychodzi z termostatu ma być zimny.

a ten górny co idzie z bloku do chłodnicy ma byc cieply caly czas czy dopiero po otwarciu termostatu???bo strone wczesniej kolega PATRICK twierdzi ze ma byc zimny a gdy termostat sie otworzy robi sie cieply,przyznam ze zgłupialem bo zawsze myslałem ze gorny robi sie cieplejszy wraz z nagrzewaniem silnika a gdy sie otworzy termostat wtedy dolny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez termostat zaczyna szwankowac.Przejechałem sie dzis z laptopem i najwyzsza temperatura byla jakies 75 stopni a po właczeniu ogrzewania na HI spadlo na 65 .Wiec bedzie raczej do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No właśnie zastanawiam się czy czasem u mnie wisko nie mówi pa pa i dlatego wydłuża się nagrzewanie auta.
Jak wisko nie rozkreca sie to silnik nie moze sie dluzej przez to nagrzewac, no bo jak?

Na w pelni rozgrzanym silniku sprobuj je zatrzymac, np. srubokretem, albo czyms innym sztywnym. W lecie za cholere mi sie to nie udalo ;)

Ten wąż co idzie od chłodnicy do bloku silnika razem z termostatem[zazwyczaj dolny ale są auta gdzie to jest górny wąż]

to ma być ZIMNY - dopiero po otwarciu [czyli koło temperatury 87 stopni] powinien być letni, a później coraz cieplejszy.

W passku w zaleznosci od silnika (chociaz do konca tego pewien nie jestem), to termostat wpuszcza schlodzony plyn do silnika. Tak jest w 1.8T AWT.

Dolny waz nawet po dluzej jezdzie nie byl goracy, co najwyzej cieply.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby wiskoza po nagrzaniu sie nie załanczała to by sie silnik w lecie na postoju jak najbardziej zaczą przegrzewać.U mnie tak niby przy 90 stopniach na blacie da sie ja zatrzymac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem-w 1.9 tdi avb i pewnie i w innych tdi, górny wąż robi się ciepły/gorący dopiero po otwarciu termostatu. Więc jeśli masz go ciepły/gorący zanim auto osiągnie temperaturę roboczą, tzn, że termostat jest nie sprawny. Dolny idący z chłodnicy w stronę termostatu w niższych temperaturach i przy krótszych przejazdach pozostaje zimny w tych silnikach. W wyższych temperaturach i po dłuższej jeździe zapewne też będzie ciepły, ale nigdy nie miałem potrzeby sprawdzać. Silniki diesla wytwarzają mało ciepła w porównaniu do benzynowych, dodatkowo pracująca wiskoza skutecznie pomaga schłodzić ciecz w chłodnicy, powodując wyjście zimnej cieczy z chłodnicy. W benzyniakach po otwarciu termostatów, ciecz wychodząca z chłodnicy pozostaje dość ciepła. Tak było we wszystkich moich benzynowych autach, tak jest też w moim drugim aucie, które jest zasilane benzyną i lpg-nawet dziś to sprawdzałem, przy niskiej temp zewnętrznej, odpaliłem zimne auto i po otwarciu termostatu wąż wypuszczający ciecz z chłodnicy był gorący. Paskiem przejechałem się parę kilometrów i po przyjeździe wąż górny gorący, dolny zimny.

W wielu samochodach termostat otwiera się i ciecz przelatuje przez niego w kierunku chłodnicy. W pasku jest inaczej-termostat otwiera się i wpuszcza wracającą z chłodnicy ciecz do silnika.

Więc jak już pisałem-sprawdź kiedy robią się weże ciepłe u Ciebie i masz odpowiedź na Twój problem-mi opis Twoich problemów wygląda na zbyt wcześnie otwierający się termostat. Łatwo to możesz sprawdzić. A jesli tak, to wygląda na to, że masz sporego pecha przy kupnie termostatów...

Edytowane przez Patrick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dniach bede go wymieniał bo siedzi tam jeszcze 10 letni oryginał.Mam zakupiony termostat firmy GATES.Po włozeniu go do wody otwiera sie tak przy 87 stopniach wiec chyba ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po włozeniu go do wody otwiera sie tak przy 87 stopniach wiec chyba ok.
Sprawdz jeszcze kiedy sie zamyka, bo mialem dwa rozne, co prawda uszkodzone i jeden sie otwieral w garnku przy 86C a drugi przy 87C. Natomiast obydwa zamykaly sie kompletnie dopiero ponizej 65-70C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gates otwiera sie około 87 a zamyka tak przy 82 wiec chyba ok bo w moim aucie w lecie przy długim postoju na biegu jałowym czy przy butowaniu temp była max te 89 i skazówka nigdy nie była wyzej niz 90 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przy butowaniu temp była max te 89
Wg VAGa?

Z forum wynika ze normalna temp dla tego silnika (AWT) to ok 95-99C.

Moj na trasie ma 93-97C wg kanalu 45 climatronica, czyli +1-2C wiecej wg VAGa.

Przy walnietym termostacie max widzialem 86 przy butowaniu, a tak to 79-83C.

Edytowane przez Jericho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chyba jednak AJM tak już ma że parę km więcej potrzebuje do nagrzania się.

Też tak uważam bo w swoim zrobiłem wszystko co się dało (czujnik i termostat z ASO, wcześniej dwa wahlery, nowe świece podgrzewające płyn) i niewiele pomogło też potrzebuje 10-12 km przy 0 st. żeby wskazówka stanęła do pionu.

PS: jest jakiś manual który opisuje jak zrobić ręczne włączanie świec płynu?

post 413

http://forum.vw-passat.pl/threads/15320-Swiece-zarowe-ukladu-chlodzenia-w-TDI/page21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
też potrzebuje 10-12 km przy 0 st. żeby wskazówka stanęła do pionu.

No tylko u mnie niema wskazówka pełnego pionu, tak jak na zdjęciu- jest ten 1 a nawet 0.5 mm bliżej lewej.

A temperatura silnika jest 90 stopni według VAGa.

Dzięki za post :)

Wg VAGa?

Z forum wynika ze normalna temp dla tego silnika (AWT) to ok 95-99C.

Moj na trasie ma 93-97C wg kanalu 45 climatronica, czyli +1-2C wiecej wg VAGa.

Przy walnietym termostacie max widzialem 86 przy butowaniu, a tak to 79-83C.

A wiesz może jaka temp silnika powinna być dla AJMa ? :D Nie mogę tego znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie ważne jaki silnik temperatura cieczy powinna zawierać się w granicach 90 stopni.

jak będzie 87 albo 95 to nie problem. Bez przesady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na klimatroniku temperaturę cieczy ?

Dziwne, u mnie niema kanału 45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A wiesz może jaka temp silnika powinna być dla AJMa ?
Mialem AVB, a to tez robione na PD. Temp w zimie mialem zawsze 89-91C na VAGu.

Gdzies na forum leza moje stare logi, to pewnie i tam temp. jest tez zapisana ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi