Skocz do zawartości
Marek

MODUŁ KOMFORTU - Diagnostyka VAG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem. Mam passata 2004 rok. Chciał bym sobie zrobić zamykanie szyb z pilota centralnego zamka. Przeczytałem całe to forum i wypróbowałem dwie metody które tu są podane na początku. Mianowicie zainstalowałem czeski program ale niestety nie dało się tego zrobić. Próbowałem także tym drugim programem z dosa ale też nie chce się połączyć. Kabel mam od vag-tacho2.5. Myślę że to wina kabla i dlatego tymi programami nie mogę tego zrobić. Posiadam także skaner dominator vw. Słyszałem że tym urządzeniem powinienem to zrobić. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc. Nie chcę nic namieszać. Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie.
Witam znowu. Mam także problem z zakodowaniem aby mi się otwierały wszystkie drzwi po jednym naciśnięciu pilota. Wchodzę w 46- Central Comfort] i wyświetla mi się taki komunikat jak na zdjęciu

Do obydwu tych rzeczy kabel KKL lub HEX-CAN,Vag tacho tego nie zrobisz.Do szyb czeski program,do drzwi VAG 311,2 lub inny VAG.

Kabel masz na USB, bo jezeli tak to prawdopodobnie to jest przyczyna.

Kabel na usb nie jest przyczyną,przynajmniej nie w tym roczniku.KKL też jest na USB

Edytowane przez riccardoa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to już wiem. Tym kablem od vag-tacho tego nie zrobię. Ale co ze skanerem dominator vw który posiadam??? Koleś z allegro mówił że zrobi się nim wszystko... Wie ktoś coś na ten temat???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Koleś z allegro mówił że zrobi się nim wszystko... Wie ktoś coś na ten temat???

Koleś z Allegro żeby sprzedać będzie ci mówił to co będziesz chciał usłyszeć.A nie mówił ci że udziela wsparcia technicznego?Jak tak to kontakt z gościem i informacje.

Wycinek z aukcji:

* Informacje o sterowniku

* Odczyt kodów usterek

* Odczyt bloków pomiarowych

* Kasowanie kodów usterek

* Nastawy podstawowe

* Adaptacje

* Odczyt pojedynczy

* Test aktuatorów

* Kodowanie

* Logowanie

* Kasowanie inspekcji

* Tryby kodów

* Wprowadzanie kodu dealera

* Wbudowane opisy najpopularniejszych procedur adaptacyjnych.

Ostatni punkt -nie ma tam żadnych informacji?

Z dostępnych kanałów wynika że drzwi powinno się zrobić,z szybami to raczej lipa.

Edytowane przez riccardoa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A nie mówił ci że udziela wsparcia technicznego?Jak tak to kontakt z gościem i informacje.

Udziela i w poniedziałek zadzwonię.

Z dostępnych kanałów wynika że drzwi powinno się zrobić,z szybami to raczej lipa.

No to jak zrobić te drzwi???

Edytowane przez Dariusz1982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to jak zrobić te drzwi???

Wchodzisz w moduł komfortu -46,kodowanie,wpisujesz odpowiedni kod z listy poniżej w zależności od wyposażenia,akceptacja i powinno działać.

Wyposażenie samochodu ..... ................................... ..... nr kodu:

Centralny zamek ................ Otwieranie jednych drzwi ...... 00256

Dwa podnośniki szyb .......... Otwieranie wszystkich drzwi ... 00257

Centralny zamek ................ Otwieranie jednych drzwi ...... 00258

Dwa podnośniki szyb .......... Otwieranie wszystkich drzwi ... 00259

z pamięcią

Centralny zamek ................ Otwieranie jednych drzwi ...... 04096

Cztery podnośniki szyb ........ Otwieranie wszystkich drzwi ... 04097

Centralny zamek ................. Otwieranie jednych drzwi ...... 04098

Cztery podnośniki szyb ........ Otwieranie wszystkich drzwi ... 04099

z pamięcią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wchodzisz w moduł komfortu -46,kodowanie,wpisujesz odpowiedni kod z listy poniżej w zależności od wyposażenia,akceptacja i powinno działać.

Wyposażenie samochodu ...

A co oznaczają te dwa podnośniki szyb, cztery podnośniki szyb(to znaczy ile mam elektrycznych szyb w aucie a ile na korbkę???) i później z tą pamięcią bo tego to nie kumam??

I które kodowanie z dwóch dostępnych mam użyć??? Są widoczne na zdjęciu w poście 220.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co oznaczają te dwa podnośniki szyb, cztery podnośniki szyb(to znaczy ile mam elektrycznych szyb w aucie

Dokładnie tak

I które kodowanie z dwóch dostępnych mam użyć??? Są widoczne na zdjęciu w poście 220.

Jeśli tylko tyle opcji masz dostępne, to tym g....nem tego nie zrobisz,sorry ale kaska chyba wyrzucona w błoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do obydwu tych rzeczy kabel KKL lub HEX-CAN,Vag tacho tego nie zrobisz.Do szyb czeski program,do drzwi VAG 311,2 lub inny VAG.

Jesteś pewny że jak kupie interfejs kkl to czeski program zadziała pomimo że na interfejsie vag-tacho nie działa??? Ten interfejs kkl będzie działał z vag 311.2?? Próbowałem użyć do tego vaga mój kabel od tacho i też mi nie działa. Dzięki za pomoc.

Ten interfejs będzie wystarczający dla mnie

http://www.allegro.pl/item813284067_interfejs_diagnostyczny_vag_kkl_obd2_na_usb_pl.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jesteś pewny że jak kupie interfejs kkl to czeski program zadziała pomimo że na interfejsie vag-tacho nie działa???

Jestem pewny,w twoim roczniku nie będzie problemu,Vag tacho jest fejsem tylko do liczników i działa tylko z programem Vag tacho.

Ten interfejs kkl będzie działał z vag 311.2??

Tak

Ten interfejs będzie wystarczający dla mnie

http://www.allegro.pl/item813284067_...na_usb_pl.html

Tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy tym interfejsem kkl zmienię też mile na kilometry, galony na litry i ustawię sobie pikanie przy zamykaniu i otwieraniu centralnego zamka z oryg. alarmem??? Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A czy tym interfejsem kkl zmienię też mile na kilometry, galony na litry i ustawię sobie pikanie przy zamykaniu i otwieraniu centralnego zamka z oryg. alarmem???

tak kolego, za pomocą tego kabelka zrobisz to. na stronie http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=17700&highlight=zmiana+mile masz nawet napisane jak zrobić km na mile, czyli od razu chyba zmieni się galony na litry :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos juz to zastosowal w swoim aucie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszyskich potrzebuje zrobic domykanie szyb z pilota oczywiscie czytalem wasze posty ale niewiem do konca co mam zrobic zeby czegos nie uwalic posiadam polskiego vaga 805.4 z fejsem nr 1C0 959 753 kodowanie 00067 kod serwisu 05311 za pomoc z gory dziekuje pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam wszyskich potrzebuje zrobic domykanie szyb z pilota oczywiscie czytalem wasze posty ale niewiem do konca co mam zrobic zeby czegos nie uwalic posiadam polskiego vaga 805.4 z fejsem nr 1C0 959 753 kodowanie 00067 kod serwisu 05311 za pomoc z gory dziekuje pozdr.

Potrzebujesz czeski program Motordiag Komfort Manager

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ten programik i prbowalem ale vagiem tego nie zrobie;/ tym co mam pisze ze jednostka nie odpowiada takze lipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.mam taki problem: ostatnio przestał reagowac centralny z pilota w kluczyku. poza tym drzwi otwiera od środka bez problemu po wciśnieciu przycisku otwierajacego drzwi.mam pytanie czy to moze byc padniety moduł komfortu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten czeski programik chodzi z vag 311.2 lub 409 z 805 chyba nie ma szans.

---------- Post added at 18:50 ---------- Previous post was at 18:40 ----------

Nie tyle z vagiem 311.2 co po prostu z tym biedniejszym kablem.Kabel od 805 jest zbyt zaawansowany.Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Programowanie/przeprogramowanie Sterownika Modułu Comfortu

Przeglądając amerykańskie forum PassatWorld natknąłem się na ciekawy manual jak uaktywnić/dopasować dodatkowe opcje.

Jacyś zdolni geniusze w Niemczech odkryli, że można zmodyfikować oprogramowanie modułu komfortu, żeby pracował tak jak to robi Audi i nowy VW.

Przytrzymaj guzik otwierania drzwi na pilocie i okna otwierają się w dół

Przytrzymaj guzik zamykania drzwi na pilocie i okna zamykają się (puść przycisk szyby stają)

Co trzeba zrobić, można było zapomocą kluczyka/pilota domykać szyby

Najpierw musimy tylko ustalić jaki mamy numer Modułu Komfortu 1C0 959 799 B

Jak się dowiedzieć numeru sterownika komfortu:

Możemy to sprawdzić zaglądając pod dywanik (numer jest na obudowie sterownika

img8188go4.th.jpg

przykład: 1C0 959 799 C, 1C0 959 799 B,

Moduły B i C różnią się częstościami obsługiwania (433, 434 i 315 MHz)

Lub podłączając VAG adres [46] i numer sterownika wyświetla się nam automatycznie

vagcomcomfort46afl4.th.png

-------------------------------------------------

Address 46: Central Conv.

Part No: 1C0 959 799 B

Component: 10 Komfortgerát HLO 0002

Coding: 00259

Shop #: WSC 05311

------------------------------------------------

Jeśli już wiemy jaki mamy sterownik zapoznajemy się z możliwościami jakie on posiada oraz możliwością opcji dodatkowych (moduły różnia się elektroniką i opcjami dodatkowymi)

Programik do przeprogramowania naszego Modułu komfortu nazywa się:

pobierz - VDC_PRO

Program uruchamia się pod DOS-em i łażczy sięz portem COM poprzez interfejs VAG:

pobierz - obraz płyty botowalnej do wypalenia na CD

można użyć do wypalenia programu NERO. Proces palenia CD.......DONE

Mamy CD z którego uruchamiamy komputer w przypadku kiedy nie mamy komputera który potrafi bootować z CD mamy lekki kłopot ponieważ CD jest tak spreparowany by nie były widoczne dane pod windowsem ale jest to bardzo ale to bardzo dobre rozwiązanie. Dlaczego zapytacie?? Otóż odpowiedź jest prosta zawsze znajdzie się inteligentny inaczej, który będzie chciał odpali programik pod windowsem a przypomnieć należy ze program umożliwia operacje na otwartym sercu piłą łańcuchową.

clipimage003qw4.th.jpg

Uruchamiamy komputer i wpisujemy polecenie vdc_e którym uruchamiamy program, powinien nam pokazać monit uruchamiania programu w systemie DOS:

clipimage002yw8.th.jpg

Jeżeli nie pokaże się te menu naciskamy Esc i pojawi się.

Teraz czas na skonfigurowanie połączenia (conf tak spreparowany by nie zrobić czegoś przypadkiem) naciskamy „alt c” i mamy:

clipimage004se6.th.jpg

Od razu zaznaczamy tak jak na powyższym zdjęciu poprzez „alt F” i jak kropka pojawi się przy Fixed naciskamy „Alt O” zatwierdzając.

Teraz mamy już ustawioną komunikacje/połaczenie. Czas na zabawę właściwą to jest operacje na otwartym sercu modułu komfortu.

Wybieramy - Central Comfort - wpisując (46) i powinniśmy uzyskać:

clipimage005wc7.th.jpg

Jeżeli nie otrzymamy tego menu functions bo program coś tam będzie wydziwiał i będzie pokazywał coś takiego:

clipimage006fy5.th.jpg

Oznacza to że:

1. nie mamy włączonego zapłonu

2. źle skonfigurowane połączenie

3. kabel słabo działa z programem np: USB

4. uruchamiamy wszystko od nowa.

Ale załóżmy że jest OK. i przechodzimy do opcji 11 tj. LOGOWANIE

clipimage007eb9.th.jpg

W okienku wpisujemy: 19283

Po czym musimy uzyskać:

clipimage009ja9.th.jpg

Jeżeli mam OK. jest spoko i możemy bez obaw walczyć dalej.

Teraz warto sprawdzić czy mam wartości takie jak w opisie a jeżeli SA Inne warto je zanotować łącznie z adresem pod którym występują.

Sprawdzenie polega na odczycie wartości umieszczonej pod podanym adresem.

Więc używamy opcji 26 (EEPROM serial read) po sprawdzeniu wartości zgodnego z modułem możemy zacząć modyfikować pamięć eeprom modułu.

Opcja 27 (EEPROM serial write).

Po podaniu 27 pojawi się okienko z możliwością podania adresu i wartości docelowej.

Jeżeli zapiszemy nową wartość a nie będziemy znali starej bo np. pomylimy adresy może stanowić to wielki problem bo trudno będzie zgadnąć, który adres został zmieniony wiec dlatego warto dokładnie sprawdzać co się robi (operacja na otwartym sercu).

clipimage008qi0.th.jpg

Po podaniu adresu i wartości docelowej sprawdzamy czy na pewno się zgadza zwłaszcza adres. Jeżeli jest OK. naciskamy ENTER po czym program zapyta czy na pewno wiemy co robimy na co również odpowiadamy mu enterem a zaprzeczamy ESC.

Po wpisaniu wszystkich wartości odpowiednich dla naszego modułu warto sprawdzić poprawność zapisu i używamy do tego opcji 26.

Jeżeli wszystko się zgadza możemy się cieszyć domykanie szyb z przy pomocy pilota.

Aby było weselej możemy również otwierać wszystkie szyby przytrzymując przycisk otwarcia przez kilka sekund.

Instrukcja przeznaczona jest dla większości samochodów (VW Audi Seat Skoda) które używają tego samego wzorca kontroli sterowania typu. Passat B5, B5.5, Golf Mk IV, Leon Miejsca, Jetta, Bora...

1J0 959 799 AH (odnośnik) 1J0 959 799 S 03B

Memory Address / old value / new value

Adres Pamięci / stara wartość / nowa wartość

04283 / 8 / 2

04289 / 8 / 2

08628 / 242 / 246 strony kierowcy przednie okno

12724 / 250 / 254 strony pasażera przednie okno

16820 / 250 / 254 strony kierowcy tylne okno

20916 / 242 / 246 strony pasażera tylny okno

1J0 959 799 J 00E

04286 / 8 / 2

04291 / 8 / 2

04296 / 8 / 2

08628 / 242 / 246 strony kierowcy przednie okno

12724 / 250 / 254 strony pasażera przednie okno

16280 / 250 / 254 strony kierowcy tylne okno

20916 / 242 / 246 strony pasażera tylny okno

1C0 959 799 (odnośnik) 1C0 959 799 B dla Wariant

04361 / 75 / 67

04362 / 75 / 67

04363 / 75 / 67

1C0 959 799 (odnośnik) 1C0 959 799 B dla Limuzyna

04361 / 74 / 66

04362 / 74 / 66

04363 / 74 / 66

1C0 959 799 B dla Bora / Jetta

04361 / 72 / 64

04362 / 72 / 64

04363 / 72 / 64

:ok: Serdecznie dziękuję naszemu koledze api13 z naszego forum, za pomoc w wykonaniu powyższego manuala jak i również przetestowanie powyższej procedury/opcji w działaniu na swoim Passacie (1J0 959 799 AH) TO Działa !!!

Programy pobierane są podlinkowane ze stron amerykańskiego forum PassatWorld

Mam pytanie pobralem ten program "obraz płyty botowalnej do wypalenia na CD" i sciagnal mi sie zapakowany.Co mam zgrac na plyte?? caly ten zapakowany program czy rozpakowac go i cos tam z niego zgrac a jesli tak to co??

prosze o podpowiedz dzieki:):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinieneś ściągnąć taki plik: VDC_PRO_CD-Image.rar. Rozpakowujesz go i z paczki wychodzi taki plik: image.iso. Wypalasz płytę CD z tego obrazu płyty: image.iso. Płyta sama startuje, a ty musisz ustawić, za każdym razem, parametry pracy programu, wg instrukcji z forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi