Danek75 Zgłoś #141 Napisano 28 Września 2012 Najlepiej wjechać na kanał, jeden wchodzi pod spód a drugi zaciąga ręczny, wrzuca "jedynkę" i wtedy będzie widać, która poduszka sie zerwała i klepie. Albo sam brechą w kanale sprawdzasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jerzy14 Zgłoś #142 Napisano 28 Września 2012 W moim przypadku temat dotyczy silnika 1.8T AWT.Oryginalna prawa poduszka o numerze 8D0 199 382 AN jest droższa od lewej=nr 8D0 199 379 AQ.Podobno są to jednakowe poduszki- a różnica w cenie wynika z obecności dodatkowej osłony przy prawej poduszce.I to można zrozumieć. Natomiast nie znam przyczyny,dlaczego w przypadku CORTECO jest dokładnie odwrotnie.Numery podane niżej odpowiadają numerom OEM. Prawa>> 80000219 jest tansza.Też występuje osłona. Lewa >> 602571 jest droższa Czy należałoby się tu dopatrywać różnicy w budowie prawej i lewej poduszki?Inne materiały,właściwości tłumienia? Znalazłem na forum inf.że w przypadku Lemfordera mozna zastosować jako komplet dwie lewe. I mozna w pudełku Lemfordera trafić poduszki od Corteco. Mam pytanie:czy mozna zastosować dwie lewe poduszki od Corteco jako komplet?Jestem przed wymianą i jeszcze nie zdecydowałem,który wariant zastosuję.Mozę ktoś podzieli się informacją,które poduszki zastosował do tego silnika-pomijam oryginalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek1987 Zgłoś #143 Napisano 29 Września 2012 poluzuj korpus tej poduszki, podnieś na maxa silnik i dokręć. Tak powinno być zamontowane. Czy tak ma być? Z powyższych opisów wynika że ma być tak ustawione aby nie było zbyt dużych naprężeń (czyli tak po środku) poduszki względem tego korpusu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miroxl Zgłoś #144 Napisano 10 Października 2012 Mam pytanie:czy mozna zastosować dwie lewe poduszki od Corteco jako komplet?Jestem przed wymianą i jeszcze nie zdecydowałem,który wariant zastosuję.Mozę ktoś podzieli się informacją,które poduszki zastosował do tego silnika-pomijam oryginalne. Ja kupiłem dwie prawe 80000219 od Corteco po 130zł/szt. Lewa poduszka z numerem 602571 zgodnie z katalogiem występuje jedynie w modelach przed liftem, dodatkowo różni się wyglądem zarówno od 80000219 jak i od oryginalnych poduszek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KubaS1888 Zgłoś #145 Napisano 10 Października 2012 Ja kupiłem dwie prawe 80000219 od Corteco po 130zł/szt. Lewa poduszka z numerem 602571 zgodnie z katalogiem występuje jedynie w modelach przed liftem, dodatkowo różni się wyglądem zarówno od 80000219 jak i od oryginalnych poduszek. I jak zachowuje się auto po wymianie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jerzy14 Zgłoś #146 Napisano 10 Października 2012 Jakie jest Wasze zdanie na to stwierdzenie: Jeżeli chodzi o oznakowania na wyrobach Corteco to często są one bez oznakowania w postaci nadlewek gumowych lub te nadlewki są neutralizowane. obecność znaku lub jego brak nie determinuje oryginału ani nie stwierdza faktu "podróbki". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miroxl Zgłoś #147 Napisano 11 Października 2012 I jak zachowuje się auto po wymianie? Odczułem wyraźną poprawę, ale nie mam porównania do oryginalnych poduszek, gdyż jak kupiłem samochód to z fabrycznej prawej wyciekał olej a w lewej oleju już nie było. Jakie jest Wasze zdanie na to stwierdzenie:Jeżeli chodzi o oznakowania na wyrobach Corteco to często są one bez oznakowania w postaci nadlewek gumowych lub te nadlewki są neutralizowane. obecność znaku lub jego brak nie determinuje oryginału ani nie stwierdza faktu "podróbki". Najpierw kupiłem prawą poduszkę w sprawdzonym sklepie w KrK i po wyjęciu jej z pudełka zdziwiłem się że na gumie nie ma żadnych oznaczeń. Pomyślałem że podmienili w sklepie, ale po tygodniu kupiłem drugą taką samą w innym sklepie i również nie była oznaczona. Skoro w pudełkach Lemfordera znajdziemy Corteco to nie zdziwię się gdyby do Corteco wkładali jakieś inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepos Zgłoś #148 Napisano 17 Października 2012 (edytowane) Ja mam pytanie : W B5 tdi (AFN) jest 5 poduszek ? dwie olejowe pod silnik, dwie gumowe pod skyrzynie biegów i ta przy chłodnicy> Czy obydwie olejowe i gumowe są takie takie same? Podczas jazdy przy dodawaniu gazu, zmianie biegów czuć szarpanie, przy gaszeniu czuć jakby tłumik uderzał o podłogę, Mam problem z diagnozą która poduszka wymaga wymiany, więc kupiłbym dwie sztuki + tą centralną. Stąd moje pytanie czy są takie same Pozdrawiam Edytowane 17 Października 2012 przez hepos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekgo_vw Zgłoś #149 Napisano 17 Października 2012 Ja mam pytanie : W B5 tdi (AFN) jest 5 poduszek ? dwie olejowe pod silnik, dwie gumowe pod skyrzynie biegów i ta przy chłodnicy> Czy obydwie olejowe i gumowe są takie takie same? Podczas jazdy przy dodawaniu gazu, zmianie biegów czuć szarpanie, przy gaszeniu czuć jakby tłumik uderzał o podłogę, Mam problem z diagnozą która poduszka wymaga wymiany, więc kupiłbym dwie sztuki + tą centralną. Stąd moje pytanie czy są takie same Pozdrawiam Poduszki pod skrzynią różnią się od siebie konstrukcją i to bardzo. Popatrz sobie na allegro. Poduszki olejowe pod silnik mają różne numery, a wizualnie różnią się gumowym kołnierzem (osłoną) który można przełożyć ze starej poduszki. Na forum są opinie że można je zamieniać miejscami, ja założyłem nowe tak jak ma być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
serek Zgłoś #150 Napisano 17 Października 2012 (edytowane) Poduszki olejowe pod silnik obie są różne (zasadniczo), oprócz tego jedna jest i tak droższa, bo ma ten kołnierz gumowy, który jak kolega wyżej wspomniał można przełożyć. No chyba, że u Ciebie nie ma już tego kołnierza to warto kupić z kołnierzem. Pod skrzynią są różne poduszki, nie są zamienne Lewa/Prawa. P.S. Co do marki poduszek - chyba pisałem już, że w pudełkach Lema trafiają się Lema, Corteco. Natomiast co trafia się w pudełku Corteco nie wiem ale jak kupowałem to sprawdziłem czy na pewno jest Corteco. Edytowane 2 Grudnia 2013 przez serek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepos Zgłoś #151 Napisano 20 Października 2012 Witam, chciałem dziś zdiagnozować którą poduszkę mam do wymiany. Poprosiłem kogos o pomoc, aby przy zaciągniętym ręcznym i wciśniętym hamulcu wyciskał sprzęgło na jedynce, powodując szarpanie silnikiem. Moje obserwacje : Nic nie stukało, silnik dźwigał się w górę o około2-3 cm, na przednich poduszkach szedł w górze, natomiast skrzynia wtedy szła w dół (czy sprawne poduszki pozwalają aż na takie odchyły?) I na koniec poduszka pod chłodnicą : guma wizualnie cała, nie poszarpana, trzpień z żadnej strony nie dotyka gumy, z każdej strony mniej więcej tyle samo miejsca. Więc stanęło na tym, że nie wiem która poduszka jest do wymiany - macie sugestie jak to zdiagnozować? Objawy : przy gaszeniu silnika stuknięcie jakby tłumikiem o podłogę, podczas jazdy, przy zmianie biegów czuc szarpnięcie + np jadąc na piątce czuć po lewarku, jak odpuszcze gazu czy dodam - wyczuwamto na lewarku zmiany biegów Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fudik Zgłoś #152 Napisano 20 Października 2012 Witam zmieniłem poduche pod silnikiem od strony kierowcy i od tej pory strasznie trzepie autem. Czy to trzeba jakoś regulować ? Jak mątowałem to opuściłem silnik i jak usiadł na poduszce to wtedy dokręciłem ... Dobrze zrobiłem czy może ta poducha coś nie ta ? BO na starej było lepiej... Poduszka febi. Pozatym dalej drży mi lewarek zmiany biegów. Wszystkie poduchy nowe, a drżenie bez zmian. Jeszcze został łącznik wydechu, ale czy on może mieć wpływ na te drgania lewarka biegów ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miroxl Zgłoś #153 Napisano 20 Października 2012 Witam zmieniłem poduche pod silnikiem od strony kierowcy i od tej pory strasznie trzepie autem. Czy to trzeba jakoś regulować ? Jak mątowałem to opuściłem silnik i jak usiadł na poduszce to wtedy dokręciłem ... Dobrze zrobiłem czy może ta poducha coś nie ta ? BO na starej było lepiej... Poduszka febi. Przeczytaj temat od początku Kupuje się orginalne poduszki olejowe lub firmowane przez Lemfoerdera wtedy jest efekt taki jak należy. po opuszczeniu silnika i przykręceniu poduszek odpalamy go w celu ułożenia go na swoim miejscu i rozłożeniu nacisku na poszczególne poduszki. W tym momencie możemy przystąpić do przykręcenia flanszy przedniej poduszki (odbojnika) na 3 śrubach (tak jest u mnie). Flanszę przykręcamy w pozycji centralnej tak aby nie wywierała nacisku na odbojnik z żadnej ze strony . Możemy przystąpić do składania auta i ruszamy w drogę ...... po przejechaniu 500-1000 km wracamy na kanał i popuszczamy flanszę odbojnika i centrujemy ją znowu. Taki dystans pozwala na ułożenie się poduszek na ramie i ustabilizowaniu całości. Ja do swojego kupiłem poduszki Corteco i nie mam zastrzeżeń, z tym że mam benzyniaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek1987 Zgłoś #154 Napisano 20 Października 2012 Witam. Mam tak samo. Pytanie czy tak ma być? Czy przy sprawnych poduszkach silnik też tak się zachowuje? Witam, chciałem dziś zdiagnozować którą poduszkę mam do wymiany. Poprosiłem kogos o pomoc, aby przy zaciągniętym ręcznym i wciśniętym hamulcu wyciskał sprzęgło na jedynce, powodując szarpanie silnikiem.Moje obserwacje : Nic nie stukało, silnik dźwigał się w górę o około2-3 cm, na przednich poduszkach szedł w górze, natomiast skrzynia wtedy szła w dół (czy sprawne poduszki pozwalają aż na takie odchyły?) I na koniec poduszka pod chłodnicą : guma wizualnie cała, nie poszarpana, trzpień z żadnej strony nie dotyka gumy, z każdej strony mniej więcej tyle samo miejsca. Więc stanęło na tym, że nie wiem która poduszka jest do wymiany - macie sugestie jak to zdiagnozować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepos Zgłoś #155 Napisano 22 Października 2012 Tak myślę sobie, skoro dźwiiga silnik , a on jest poprzecznie to może będzie kwestia poduszki pod chłodnicą, albo poduszek na skrzyni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Emmanuel Zgłoś #156 Napisano 22 Października 2012 hepos byćmoże dwumas sie kłania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepos Zgłoś #157 Napisano 23 Października 2012 Też brałem to pod uwagę, ale 10 tyś km temu robiłem uszczelnienie silnika, wyjmowałem z auta silnik i skrzynię. Ogladałem wtedy dwumas. Nie miał praktycznie żadnego luzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
presstarter Zgłoś #158 Napisano 28 Października 2012 Ale pytanie nie było o dwumas tylko o dźwiganie się silnika w górę i w dół. Ja mam tak samo, przy zaciągniętym ręcznym i próbie ruszania na ręcznym silnik dźwiga się i jakby trochę cofa - cały ruch ma myślę od 3 do 5cm. Ktoś może wie czy taki ruch jest dopuszczalny? Również mam problem z wibracjami przy rozgrzanym motorze. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal1981g Zgłoś #159 Napisano 27 Listopada 2012 Witam, chciałem dziś zdiagnozować którą poduszkę mam do wymiany. Poprosiłem kogos o pomoc, aby przy zaciągniętym ręcznym i wciśniętym hamulcu wyciskał sprzęgło na jedynce, powodując szarpanie silnikiem.Moje obserwacje : Nic nie stukało, silnik dźwigał się w górę o około2-3 cm, na przednich poduszkach szedł w górze, natomiast skrzynia wtedy szła w dół (czy sprawne poduszki pozwalają aż na takie odchyły?) I na koniec poduszka pod chłodnicą : guma wizualnie cała, nie poszarpana, trzpień z żadnej strony nie dotyka gumy, z każdej strony mniej więcej tyle samo miejsca. Więc stanęło na tym, że nie wiem która poduszka jest do wymiany - macie sugestie jak to zdiagnozować? Objawy : przy gaszeniu silnika stuknięcie jakby tłumikiem o podłogę, podczas jazdy, przy zmianie biegów czuc szarpnięcie + np jadąc na piątce czuć po lewarku, jak odpuszcze gazu czy dodam - wyczuwamto na lewarku zmiany biegów Pozdrawiam Witam i jak poradziłeś sobie z tym tematem??? bo ja też mam to samo i już nie wiem gdzie szukać przyczyny, poduszki spod silnika wyciągane - sprawne całe bez pęknięć i wycieków, poduszki pod skrzynią wymienione na Lermfordery, niedawno wymieniana dwumasa, na używaną ale bez luzów, (bo i ją brałem pod uwagę ) i dalej to samo - czyli lekkie szarpanie przy dodawaniu i odejmowaniu gazu podczas jazdy na biegu, oraz delikatne ruchy na lewarku zmiany biegów odbijak przy chłodnicy jeszcze został mi ewentualnie, ale wizualnie wygląda na cały, może to jeszcze kwestia wycentrowania go Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kownas19 Zgłoś #160 Napisano 2 Grudnia 2012 witam,jak mam jescze regulacje na przedniej gruszce tzn, ze poduszki sa dobre? wymienilem plecionke druga jeszcze wstawilem i dalej auto drzy,poduszki sie unosza okolo3-4 cm na recznym i na biegu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach