Skocz do zawartości
zima18

Wymiana osłony przegubu / poradnik / zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam może mi ktoś podac numery od osłony przegłubu do Passka z 2000 roku i slnikiem ATJ pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam może mi ktoś podac numery od osłony przegłubu do Passka z 2000 roku i slnikiem ATJ pozdrawiam

po 1 do tego jest inny temat

po2 nr to 441 498 203A lub C (do skrzyni typu DUK)

nr to 8D0 498 203B lub C do innych skrzyń

chodzi o napęd na przód

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorka jestem nowy myslałem ze moge tu napisac :) Dzieki za numer Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiscie nie polecam sciagania polosi bo po odkreceniu przegubu wewn. nalezy go rozlozyc umyc wysuszyc dac nowy smar i nowa uszczelke podobnie jak z zewn. tez kazdorazowo zaleca sie zmiane smaru i mycie go.

Przynajmniej wg niektorych ciekawych serwisowek vw.

Jak by ktos potrzebowal serwisowke do konkretnego modelu mam dostep, zamowienia na pw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja osobiscie nie polecam sciagania polosi bo po odkreceniu przegubu wewn. nalezy go rozlozyc umyc wysuszyc dac nowy smar i nowa uszczelke podobnie jak z zewn. tez kazdorazowo zaleca sie zmiane smaru i mycie go.

Przynajmniej wg niektorych ciekawych serwisowek vw.

Kolega odkręcał kiedykolwiek przegub ... może zerknij na zdjęcia z mojego postu. Może piszesz o innym aucie bo półoś jest przykręcana nie ma potrzeby rozbierać przegubu wewnętrznego bo i po co ... tym bardziej że jego się w ogóle nie rozbiera ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolega odkręcał kiedykolwiek przegub ... może zerknij na zdjęcia z mojego postu. Może piszesz o innym aucie bo półoś jest przykręcana nie ma potrzeby rozbierać przegubu wewnętrznego bo i po co ... tym bardziej że jego się w ogóle nie rozbiera ...

kos wspomnial o zdejmowaniu calej oski z 2 przegubami a jak mi wiadomo to wewnetrzny ma uszczelke paierowa w oryginale i owszem rozbiera sie go na czesci tak jak i da sie rozebrac ten zewnetrzny tylko trzeba troszke kombinacji.

To tak jak z zarowka jak sie spali to sie zmienia ale wg teorii zmienia sie obie gdy padnie jedna-tak tez z przegubem, jak sie go sciaga to zmienia sie smar ;)

Dodaje poprawke, wystepuja przegubyy wewn zamkniete i otwarte.

Edytowane przez Stavros

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bo półoś jest przykręcana nie ma potrzeby rozbierać przegubu wewnętrznego bo i po co

Dzisiaj wymieniałem przegub zewnętrzny - nie rozbierałem przegubu wewn, bo był dobry (patrz: guma, brak trzasków). Wystarczy odkręcić 6 śrub (nimbus - ósemka)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!! Trochę odchodząc od tematu mam pytanko. Czy może wymiana osłon przegubów spowodować wyciek płynu hamulcowego???

Wczoraj całkiem wyciekł mi płyn hamulcowy(na początku podróży Słubice-Amsterdam-Bruksela-Słubice). W jakim miejscu nie wiem, wiem że tylko zbiorniczek jest puściutki. A, i na felgach przednich kół zauważyłem coś żółte (podobne, jak by coś wyciekło przy jeździe).

A przedwczoraj, przed drogą, wymieniałem w warsztacie osłony przegubów.

Właśnie stąd i pochodzi pytanko, czy ta wymiana tych osłon mogła spowodować wyciek płynu hamulcowego.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC!!!

P.S. Dla mnie jest to ważne pytanie decydujące o zmianie warsztatu. Proszę się nie śmiać, jeśli pytam o głupie rzeczy. Miesiąc temu kupiłem auto i tylko zaczynam zapoznawać się z tematem.

---------- Post added at 19:35 ---------- Previous post was at 18:55 ----------

Zapomniałem dodać, że hamulec luźno wciska się do podłogi i na ostatnim centymetrze, przy użyciu sporej siły nogi auto zaczyna hamować.

Może również któś poda przyczynę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

artiom1209, normalna wymiana osłon przegubów nie wymaga żadnej inwencji w układ hamulcowy. Zdarzają sie jednak mechanicy którzy walą młotkiem na oślep i czesto w cos trafiają :(.

Nie twierdzę wcale jednak, że tu tak było ! Musisz sprawdzić którędy ten plyn wyciekł i wtedy ewentualnie mieć do kogos pretensje !

Brudne felgi moga byc też od smaru z przegubów, bo skoro wymieniałeś osłony to pewnie były peknięte. Nie wiadomo, czy przy montazu kół Ci te felgi dobrze wyczyścili ?

Co prawda smar ten jest raczej ciemny ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam!!! Trochę odchodząc od tematu mam pytanko. Czy może wymiana osłon przegubów spowodować wyciek płynu hamulcowego???

Wczoraj całkiem wyciekł mi płyn hamulcowy(na początku podróży Słubice-Amsterdam-Bruksela-Słubice). W jakim miejscu nie wiem, wiem że tylko zbiorniczek jest puściutki. A, i na felgach przednich kół zauważyłem coś żółte (podobne, jak by coś wyciekło przy jeździe).

A przedwczoraj, przed drogą, wymieniałem w warsztacie osłony przegubów.

Właśnie stąd i pochodzi pytanko, czy ta wymiana tych osłon mogła spowodować wyciek płynu hamulcowego.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC!!!

P.S. Dla mnie jest to ważne pytanie decydujące o zmianie warsztatu. Proszę się nie śmiać, jeśli pytam o głupie rzeczy. Miesiąc temu kupiłem auto i tylko zaczynam zapoznawać się z tematem.

---------- Post added at 19:35 ---------- Previous post was at 18:55 ----------

Zapomniałem dodać, że hamulec luźno wciska się do podłogi i na ostatnim centymetrze, przy użyciu sporej siły nogi auto zaczyna hamować.

Może również któś poda przyczynę...

skoro nie masz płynu to możliwe ze uszkodzili przewody hamulcowe i płyn wyleciał czego objawem jest BRAK hamulców w takim stopniu jak opisujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RomanS , Dzięki za szybką odpowiedź!!!

Co do smaru na felgach, to przed podrużą, kiedy halma ieszcze pracowały, felgi były czyste.

---------- Post added at 20:02 ---------- Previous post was at 20:01 ----------

mielke Dzięki za szybką odpowiedź!!!

Czy mogą być jeszcze jakieś przyczyny. Bo chodzi mi o to z jaką miną muszę przyjść do zakładu i co od nich żądać. Bo tylko tydzień temu zapłaciłem za wymianę płynu hamulc. 120zł. Nie bardzo się chce co tydzień płacić i wymieniać go. Dlatego właśnie i pytam, czy to na 100% wina warsztatu, czy po prostu mogło coś inne się zepsuć?

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Edytowane przez artiom1209

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki za szybką odpowiedź!!!

Co do smaru na felgach, to przed podrużą, kiedy halma ieszcze pracowały, felgi były czyste.

---------- Post added at 20:02 ---------- Previous post was at 20:01 ----------

Dzięki za szybką odpowiedź!!!

Czy mogą być jeszcze jakieś przyczyny. Bo chodzi mi o to z jaką miną muszę przyjść do zakładu i co od nich żądać. Bo tylko tydzień temu zapłaciłem za wymianę płynu hamulc. 120zł. Nie bardzo się chce co tydzień płacić i wymieniać go. Dlatego właśnie i pytam, czy to na 100% wina warsztatu, czy po prostu mogło coś inne się zepsuć?

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

no to możebyć wina warsztatu ale też wina wyeksploatowanych węży hamulcowych miałem podobnie jak mi strzelił w prawym po miesiącu w lewym kole więc sam zdecyduj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

artiom1209, wczesniej pisałeś, że wymieniano Ci osłony przegubów a dopiero teraz piszesz, że wymieniano Ci płyn hamulcowy !

Wystarczy, ze miałeś niedokręcony (albo przekrecony ) odpowietrznik i płyn wyciekł !

Jednak jesli Ty sam tego nie obejrzysz i nie wykryjesz to my robimy tu zgaduj-zgadulę :)

Naprawianie auta przez internet to kiepski pomysł :)

Sprawdź, skąd cieknie i bedziemy radzić !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Jutro zajmę się tym)))

Dzięki!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha...jak ktos pieknie przemixowal wypowiedzi i pousowal moje posty;) polska rzeczywistosc...

---------- Post added at 21:29 ---------- Previous post was at 21:25 ----------

szkoda tylko ze ten ktory kasuje moje posty i przerabia wypowiedz nie jest tak odwazny zeby podpisac sie kto edytowal ostatni dana wypowiedz;)

Zachowanie dziecka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
haha...jak ktos pieknie przemixowal wypowiedzi i pousowal moje posty;) polska rzeczywistosc...

---------- Post added at 21:29 ---------- Previous post was at 21:25 ----------

szkoda tylko ze ten ktory kasuje moje posty i przerabia wypowiedz nie jest tak odwazny zeby podpisac sie kto edytowal ostatni dana wypowiedz;)

Zachowanie dziecka...

Zacznij pisać na temat i poprawnie to nikt nie usunie Twoich postów.

A jeśli chodzi o mnie to ja usuwał bym wszystkie Twoje posty w których walisz takie literówki i byki ortograficzne że aż głowa boli przy próbie czytania, do momentu aż nie nauczyłbyś się pisać poprawnie i traktować czytelników z szacunkiem a nie olewatorsko jak to do tej pory czynisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, jakiej firmy przeguby polecacie. Generalnie szukam czegoś czego nie będzie trzeba wymieniać za kolejne pare miesięcy od kupna. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam, jakiej firmy przeguby polecacie. Generalnie szukam czegoś czego nie będzie trzeba wymieniać za kolejne pare miesięcy od kupna. Pozdrawiam
http://allegro.pl/przegub-kpl-metelli-audi-a4-a6-superb-passat-i1366678641.html

http://allegro.pl/lobro-przegub-napedow-audi-a4-vw-passat-b5-1-8-t-i1428458410.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co myślisz o firmie Ruville ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a co myślisz o firmie Ruville ?
też wysoka półka jedna z najlepszych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi