Skocz do zawartości
zima18

Wymiana osłony przegubu / poradnik / zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

I ja potwierdzam, że nie trzeba nic rozkręcać prócz śruby piasty. Tylko trzeba podlewarować piastę i druga osoba ma skręcić kierownicę do oporu. Do włożenia podlewarowałem piastę maksymalnie na ile mi mój podnośnik pozwolił i wepchnąłem go przy pomocy przedłużki nasadki, która posłużyła za rodzaj dźwigni.

Do zaciśnięcia opasek przerobiłem żabkę kątówką ;)

DSC00656.jpg

DSC00655.jpg

Edytowane przez Patrick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Koledzy, mam do wymiany jak się zabrać za wymianę gumy - osłony przegłubu w passacie b4 1,9 tdi 95r jeśli to ma znaczenie..

dzięki z góry

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam Koledzy, mam do wymiany jak się zabrać za wymianę gumy - osłony przegłubu w passacie b4 1,9 tdi 95r jeśli to ma znaczenie..

dzięki z góry

pozdr

tak jak za wymianę przegubu innego sposobu nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi:)

Wyciagnalem cala połoske, bo przegub siedział jak zaspawany. Zawiozłem to do warsztatu i mechanik powiedział, ze czasem sie tak zdarza ze nie da sie sciagnac przegubu z połoski. Nameczył sie z tym troche, ale imadło + 3kg i poszło.

Przegub bez uszkodzen, nowa osłona założona i pozostaje tylko wszystko skrecic do kupy i jazda probna.

witam

U mnie w B6 podobnie żadne drobne stukanie młotkiem nie pomagało przy ściąganiu przegubu z półoski,pierścień zabezpieczający trzymał strasznie mocno ,uderzenia 2kg młotkiem nie pomagało ,dopiero skonstruowałem rozpierak który zmocowałem między grubszą częścią półoski {prawa strona] a wewnętrzną stronę przegubu od strony gwiazdy.Trzy śruby M 10 jako rozpieraki i po ciężkim kręceniu przegub zszedł ale pierścień zabezpieczający był zmasakrowany przez wieloklin ,na pierścieniu porobiły się duże zadziory .to było kręcenie na "żywca" Tak więc z pracy na 1godzinę zrobiło się pół dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeszperałem cały internet szukając info na temat wymiany przegubów w pasku (3b).sposobów jest wiele,co fachowiec to ma swoją metodę

czytając posty doszedłem do wniosku iż niektóre osoby je piszące potrafią tak sobie dodać roboty że aż żal.ja nie jestem mechanikiem ale swoim samochodem w miarę możliwości zajmuję się sam.opiszę swoją metodę może komuś się przyda.wymiana przegubów jest banalnie prosta-wiem bo wczoraj tego sam doświadczyłem.

narzędzia potrzebne do wymiany;

-klucz do kól

-klucz 27 (najlepiej nasadowy) albo imbus 17(zależy od producenta przegubu

-dwa klucze 16

-wybijak

-cienkie szczypce do opasek (bądż stuningowane kombinerki:dobrze

-no i oczywiście MŁOTEK

PRZEGUBY.i tu jest problem bo w b3(1,9 116kucy) z 2000r.występują trzy rodzaje........

WYMIANA;

-luzujemy koło,luzujemy śrubę przegubu(to ta w środku koła)

-podnosimy samochód-zdejmujemy koło i wykręcamy śrubę przegubu

-odkręcamy łączenie górnych wahaczy NA ZWROTNICY (WD 40 lub inny specyfik,bez tago ani rusz)klucz 16,potem młoteczek,wybijak i wybijamy śrubę,potem wybijamy wahacze

-wahacze są rozpięte zwrotnica jest ruchoma (I JEST OK!!! TO BYŁO NAJTRUDNIEJSZE)

-skręcamy koło W PRZYPADKU PRAWEJ STRONY W PRAWO ,LEWEJ W LEWO PRZEGUB WYPADA NAM Z PIASTY.

PRZEGUBY WYJMYJEMY ZAWSZE OD STRONY PRZODU AUTA JEST TAM NAJWIĘCEJ MIEJSCA Z TYŁU JEST ZACISK HAMULCA A TEGO NIE RUSZAMY.

(niektórzy piszą dokładnie na odwrót,ale jak ktoś chce sobie poutrudniać to jego sprawa....)

PRZEGUB MAMY NA WIERZCHU-USTAWIAMY GO W POZIOMIE Z PÓŁOSIĄ I WKRĘCAMY ŚRUBĘ(tą którą wcześniej wykręciliśmy)AŻ DO MOMENTU ZEJŚCIA PRZEGUBU(będzie słyszalny klik)W NIEKTÓRYCH PRZYPADKACH MOŻE BYĆ POTRZEBNE PRZEDŁUŻENIE (JA TAK MIAŁEM JEDNA STRONA ZESZŁA OK W POŁOWIE GWINTU PRZEGUB ZESKOCZYŁ,A DO DRUGIEJ MUSIAŁEM ZASTOSOWAĆ PRZEDŁUŻENIE (KAWAŁEK PRĘTA 5CM DO PRZEGUBU POTEM ŚRUBA I ODSKOCZYŁ)

MONTAŻ;

-czyścimy dokładnie półośkę

-zakładamy gumę i mniejszą opaskę

-zakładamy dwie podkładki i zapinkę (wszystko w zestawie z przegubami)

-smarujemy przegub

-wciskamy przegub na półośkę aż do kliku

-wkładamy przegub w piastę i go przykręcamy

-zakładamy gumę na przegub i większą opaskę

-skręcamy wahacze

-zakładamy koło

-dokrecamy śruby

:serduchoI ZNÓW KOCHAMY SWOJEGO PASSATA........:serducho

wykonanie ok.3 godz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam wachaczy nie odkrecałem i tak przegub wyjąłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wachacz zostaje tylko bym z pod piasty sworzen wybil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie trzeba wybijać czy odkręcać, prócz śruby piasty. Pisałem w poście 261.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam wypowiedz kolegi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak zaczołem swój post ILU FACHOWCÓW TYLE SPOSOBÓW.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegow

Jutro mam pomoc koledze w wymianie przegubu w prawym kole i mam z tym faktem zwiazane pytanko. Jaka sruba siedzi na polosi i czy metoda ze skreconymi kolami dziala we wszystkich modelach B5?

Passek ma dieselowe serducho 2,5 TDI (AKN)z automatem

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno zasadnicze pytanie czy przy wymianie osłony prawej lub lewej konieczne trzeba wymienić śrubę mocującą czy można zastosować tą samą - wykręconą?

Pytam się bo mam do wymiany osłonę prawą i posiadam do niej wszystko tylko śruby nie mam.

Pozdrawiam

P.S.

A można gdzieś kupić sama śrubę??? gdzie i za ile???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ori zestawie gumy przychodzi nowa śruba i z tego co wiem to powinna być każdorazowo nowa założona.

A dostaniesz w aso na pewno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do kielon.m

śruba w piaście w zależności od producenta przegubu albo klucz 27 albo imbus 17.metoda ze skrętem kół działa chyba we wszystkich.u mnie w b5 poskutkowało u kolegi b5fl także

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam nie potrzeba niczego więcej odkręcać.

W moim B5fl zarówno z prawej jak i z lewej strony wystarczyło odkręcić przegub, opuścić auto na jakiś statyw (na cegły :) ), skręcić koła max w prawo i podlewarować wahacz ok 5 cm tyle wystarczy żeby przegub wyskoczył z piasty. Aby przegub zdjąć z półosi wystarczy uderzyć w niego młotkiem przez kawałek drewna (schodzi bez problemu). Składamy wszystko w odwrotnej kolejności. Czas roboty max godzina

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi krzyknęli 70zł od strony pie........ć. mechaników sam to zrobię też. wielkie dzięki za instrukcje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a mi krzyknęli 70zł od strony pie........ć. mechaników sam to zrobię też. wielkie dzięki za instrukcje
Ja ostatnio placilem chyba 60zł za strone ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi krzyknęli 105 funciaków-wkurzyłem się i sam zmieniłem. Ori zestaw gumy kosztował 35 funciaków...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj sam wymieniłem sobie obydwie gumy przegubów firmy Lobro, cena 30zł za sztukę. A co do śruby to miałem na imbus 14. W AVB jest bardzo łatwo wyciągnąć przegub.Koła na maxa w przeciwną stronę co się robi. robimy prawą koła w lewo i praktycznie sam ładnie wychodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie tak samo mialem dzis .... nie chcialo mi sie meczyc za bardzo wiec odkrecilem gorne wahacze a potem wszystko poszlo pieknie i bez emocji ......

OBY WIECEJ TYLKO TEGO TYPU USTEREK!!!!!!!!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi