Skocz do zawartości
zima18

Wymiana osłony przegubu / poradnik / zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak pisałem 70zł za stronę chcieli bo podobno trudniej jak w innych samochodach, zrobiłem to sam, bez problemu. Czas to około 1 godziny na stronę wliczając po browarku. W dwie osoby było by szybciej ale robiłem to sam. Polecam wszystkim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam wszystkim porade kolegi HubeRRo (post 110),jestem właśnie po wymianie przegubu i wszystko poszło gładko jak po maśle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótkie pytanko - z przegubem (Lobro) producent dał dwa woreczki smaru. Oba w kule wciskamy ? czy jeszcze jakieś elementy smarować trzeba / bo rozbieżne informacje można przeczytać na forach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Krótkie pytanko - z przegubem (Lobro) producent dał dwa woreczki smaru. Oba w kule wciskamy ? czy jeszcze jakieś elementy smarować trzeba / bo rozbieżne informacje można przeczytać na forach.

Daj dwa, gorzej nie powinno być, chociaż jak bardzo za dużo i 'ciasno' to też nie dobrze. Tak z wyczuciem trzeba miarkować smaru :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale tylko do wewnątrz - czy jeszcze jakieś powierzchnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tak jak mówisz wewnątrz przegub i do gumy(osłony) jak kolega powyżej z umiarem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po wymianie - dodam tylko, że w poście #82 rysunek jest mylący gdyż podkładka nr 2 na zdjęciu jest włożona odwrotnie i nie należy się nią sugerować / zarówno w Etce jak i w oryginale jest umieszczona odwrotnie i tak należy ją montować ( nie wiem na ile mechanicznie ma to znaczenie ).

P.S> Wymiana bez rozpinania wahaczy

Edytowane przez tofana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem stronę od kierowcy pierwszy raz w życiu wymieniałem przegłub, a raczej samą gumę.

Trwało to 2h, bo chciałem zrobić to na skróty, ale bez odkręcenia górnych wahaczy nie dało się. Odkręcenie ich to jakieś 15min - prosta robota.

Śrubę przegłubu poluzowałem już wcześniej na założonym kole. Jak już zdjęte koło miałem i wyciagniętą wpułoś razem z przegłubem w przód samochodu nie w kierunku szczęk! wsadziłem znowu śrubę na klucz 27' dokręciłem na max i przegłub sam wyszedł ;] nic na siłę nic młotkiem! Później weszło tak samo jak wyszło po wymianie gumy i reszty pierduł które zawierał zestaw. Teraz zrobił bym to samo w 1h ;] Fajna zabawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj wymieniałem drugi przegub śruba główna plus od skrzyni bez odkręcania jakiś wahaczy czy zdejmowania koła 30 min roboty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Dziś rankiem skończyłem wymianę osłon. Poczytałem ten post i na jego podstawie wziołem się do roboty :) Ale...chyba w foto story z pierwszej strony tego postu jest błąd, dokładnie chodzi o budowę przegubu. Przegub składa się z głównego korpusu, tulejki trzymającej kulki (ta która wchodzi na półoś), owalnego pierścienia trzymającego kulki i kulek (nie wiem jak się te części fachowo nazywają). Patrząc na tulejkę trzymającą kulki to z jednej strony jest ona płaska, a z drugiej strony jest ścięta po brzegach. Na 15 i 19 zdjęciu z widać tulejkę z wycięciami od góry. Na zdjęciach nowych przegubów też tak jest. Natomiast pierścień trzymający kulki jest z jednej strony zakończony cienką krawędzią, z drugiej grubszą. U mnie w pasku kiedyś była zmieniana cała półoś, nie pamiętam dokładnie która. Jak rozebrałem prawy przegub to wycięcia w tulejce były u góry, u góry była też cieńsza krawędź pierścienia (tak jak na focie 15). Przegub wyszedł bez odkręcania wahaczy. Natomiast jak chciałem wyciągnąć lewy przegub to pojawił się problem, przegub wyszedł z piasty ale nawet przy skręconych max w prawo kołach nie był szans żeby go wyciągnąć. Odkręcenie wahaczy dopiero pomogło. Po zdjęciu przegubu patrzę a tam wycięć nie widać! Tulejka była odwrócona, wycięciami w dół przegubu (fota nr 1 poniżej). Widocznie taki układ spowodował,że przegub się wydłużył i nie dało się go zdjąć przy skręconych kołach. Pierścień był cieńszą krawędzią do góry (fota nr 1 poniżej) i tak też powinno być bo szersza krawędź u góry ograniczałaby kąt skrętu. Mam rację? Lub się mylę co do pierścienia?

A co do środkowego pierścienia to mam takie spostrzeżenie: w takim układzie jak na focie nr 1 jest chyba prawidłowo ułożony, bo ząbki które wchodzą na ząbki na półosi są w danych ułożeniu łagodnie ścięte, co przy nakładaniu nowego przegubu na półoś z nowym spikną blokującą nie powoduje uszkodzenia spinki. Od strony zewnętrznych ścięć na tulejce ząbki są bardziej ostre, co mogłoby spowodować uszkodzenie spinki. Dodatkowo na focie nr 2 poniżej pokazałem iż takie ułożenie tulejki poprawia współpracę lekko ściętych ząbków z teflonową podkładką owalną, którą nakładamy na oś przed przegubem. Na focie nr 3 widać że tulejka od strony zewnętrznych ścięć posiada nacięcie współgrające z spinką blokującą. Ale przecież spinka nie jest z tej strony! Fota nr 4 potwierdza, iż tulejka od strony zewnętrznych ścięć nie współpracuje z teflonową podkładką na osi. Wynika z tego że przegub w pierwszym foto-poście jest źle poskładany!!! Wg mnie moja fota nr 1 poniżej obrazuje prawidłowe złożenie przegubu. Proszę o wypowiedzi!

Ja mam złożone przeguby prawy wg postu nr 1, a lewy wg mojej foty nr 1, czyli tak jak miałem. Widocznie ta wymieniona półoś nie była dobrze złożona, tylko nie wiem która to była: prawa czy lewa. Nie wiem który jak długo pochodzi. Aha i jeszcze jedno, wydawało mi się że przegub z prawej strony był ciut większy, bo nie chciał opaska z manszeta wejść (ta duża). Z lewej wskoczyła ok. Są jakieś rodzaje przegubów?

Proszę o Wasze spostrzeżenia co do prawidłowej budowy przegubu.

3.jpg

4.jpg

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez SeM@PassatB5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie potrafi potwierdzić jak prawidłowo złożony na być przegub? Chodzi o ułożenie tej środkowej tulejki przegubu z ząbkami na półoś. Jak ona ma być prawidłowo zamontowana w przegubie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego a czytałeś wątek od początku ?

Poniżej zdjęcie z pierwszej strony:

http://forum.vw-passat.pl/vbimghost.php?do=displayimg&imgid=879

Na zdjęciu nie widać segera który znajduje się przed podkładką stożkową od strony manszety (na zdjęciu). Jednak trzeba go zsunąć aby założyć manszetę na przegub.

Jak masz założone wszystko jak na zdjęciu nasuwasz przegub grubszą stroną w stronę manszety aż usłyszysz klik zaskakującej zawleczki i finito. Wszystko powinno przylegać - żadnych luzów wzdłużnych w stosunku do półosi.

Odkręcanie wahaczy to zawracanie kijem Wisły lepiej bez problemów odkręcić półoś od skrzyni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi dokładnie o budowę przegubu, o prawidłowe ułożenie elementów w przegubie. Na półoś zakładamy podkładkę metalową, później teflonową, nabijamy spinkę i ok, potem wsuwamy przegub. Tylko która strona wewnętrznej części przegubu powinna dolegać do teflonowej podkładki na półosi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

chciałem się z wami podzielić moimi perypetiami związanymi z wymianą przegubu bo latwo nie bylo :kwasny pierwsze to jest problem z przegubem bo jest ich 4 rodzaje i gdyby ktoś miał problem nadal z dopasowaniem to niech zapyta od skody superb tak jak w moim przypadku:mlask i tego przegubu nie da rady wyjąć tez rozkręcania wahaczy górnych bądź dolnych.

no i tu miałem duzy problem bo zawieszenie mam orginalne nie zmieniane od nowości i sróba byla tak zapieczona i zardzewiała że przy próbie odkręcenia sróby pękła

541049af2f1c0208med.jpg

, więc wziąłem się za nakrętke i takze pękła (dodam że dzień wcześniej dość obficie spryskałem wd40) więc dorobiłem sobie specjalistyczne nardżedzie do wybijania tej sróby

1beb12f9d9a50070med.jpg

no i po kilku godzinach waliki zrezygnowany wpadłem na pomysł ucięcia części śrób diaxem i rozwiercenia więc szybko rowerek i żelazny tam zaopatrzyłem sie w wiertła kobaltowe (koniecznie takie bo tytanowe bardzo szybko się kończą i do tego cały czas chłodziłem je wodą od spryskiwacza do szyb) takie malutkie do zrobienia punktu jak ma isć (ja zrobiłem ogromny błąd bo zrobilem 3 dziurki

e5929f97bddb2383med.jpg

ponieważ nawet przez myśl mi nie przeszło że takie będe miał problemy) większe wiertło natepnie 5, 7, 8 z tym że przy ostatnich 2 trzeba bardzo uważać żeby nie zaczepić początku ani końca zwrotnicy. po rozwierceniu zostaly milimetry "tulejki" ale dalej sie nie poddała więc narzędzie specjalistyczne mlot i powoli powoli troszke wiertłem 7 i jakoś zaczeło iść :mlask mam nadzieje że komuś się to przyda bo ja naprawde miałem męki panskie ale za to passat teraz znowu chodzi jak szwajcarski zegrek :jupi aaa wlasnie jakby ktoś miał problem z kluczem do sróby przegubu to można do jakiejś nasadki przyspawać sróbe od koła idealnie pasuje :dobrze jakby ktoś potrzebował pomocy w tym temacie to chętnie pomogę

4a252ca714a536efmed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako ze w tygodniu zabieram sie za wymiane oslony lewej (kierowcy) mam pytanie, przeczytalem caly temat wiem w zasadzie wszystko, ale piszecie zeby skręcić kola w prawo, a jeden kolega napisal ze w lewo ? ;] wiec ? ;]

PZdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak lewa to skręcasz w prawo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki :) dzis bede walczyl :) oby sie udalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dzieki dzis bede walczyl oby sie udalo

kolego ja dziś walczyłem z wymianą osłony

(prawa strona) jest troszkę grzebania i sam nie dasz rady musisz mieć pomocnika , nawet jak dasz koła na max w lewo to i tak koła wrócą się o jakieś 4-5 mm i sam nie wyjmiesz w ten czas przegubu , to druga osoba musi trzymać kierownice na max wtedy dasz radę go wyjąć , do tego weź odkręć uchwyt na klocki hamulcowe bo one będą przeszkadzały .Jeszce jedna rada nie wkręcaj śruby celem zastosowania jej jako ściągacz przegubu z całego drążka zepsujesz śrubę i możesz uszkodzić gwint wewnętrzny zabezpiecz się w ściągacz jakiś taki większy..PS nie zajmie ci to 40 minut uzbruj sie w jakieś 3 h :mlask

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wymienail ktos juz moze sam oslone przegubu w b6?? chcialbym wiedziec czy wyglada to podobnie jak wyzej opisywane??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sam nie dasz rady musisz mieć pomocnika , nawet jak dasz koła na max w lewo to i tak koła wrócą się o jakieś 4-5 mm i sam nie wyjmiesz w ten czas przegubu , to druga osoba musi trzymać kierownice na max wtedy dasz radę go wyjąć

Robiłem bez pomocy drugiej osoby;

Strona robiona jest podlewarowana , więc pod tarcze hamulcową podładasz klocek drewniany opuszczasz lewarkiem opierając tarcze na klocku ( oczywiście niecałkowicie , auto ma głownie być podparte na lewarku) skręcasz koła na odpalonym silniku , wyłaczasz silnik i dzieki klockowi koła niecofają się dużo ,szukasz odpowiedniej pozycji w której przegób wyjdzie wpychając półłoś w skrzynie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi