Skocz do zawartości
zima18

Wymiana osłony przegubu / poradnik / zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

Czy guma mogła ulec uszkodzeniu i to z niej wycieka ten "olej"?.

Interferent, wybacz, ale jak Ty tego nie wiesz chociaż na to patrzysz, to jak my mamy to stwierdzić ???

Obejrzyj dokładnie osłonę, jak jest gdzieś uszkodzona i puszcza smar to na pewno zobaczysz ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli wywalałoby z osłony to w pierwszej kolejności miałbyś zafajdaną felgę od wewnątrz. Niezależnie od kata skręcenia bo felga zawsze się tak samo skręca. Moim zdaniem mało prawdopodobne aby to było z osłony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok! Dziękuję za pomoc.Jak dojdę co jest przyczyną to napisze żeby reszta tez mogła skorzystać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może po prostu woda z klimy spływa i zmywa różne syfy i wydaje Ci się że to olej?

Druga opcja z EGR-a kapie olej i jakąś drogą spływa w to miejsce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczyna wycieku to uszkodzona tulejka olejowa przy tym głównym hockeju("dużym bananie").Auto ma zamontowana wersje wahacza taką jaką bodajże montują w Audi.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie możecie podrzucić numer seryjny prawej osłony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Jaki jest rodzaj i rozmiar klucza do odkręcenia półosi przy skrzyni biegów? (Passat B6[2006] 1.9 tdi BKC skrzynia manualna 5 biegów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cześć. Jaki jest rodzaj i rozmiar klucza do odkręcenia półosi przy skrzyni biegów? (Passat B6[2006] 1.9 tdi BKC skrzynia manualna 5 biegów)

śruba z gniazdem wielozębnym (gwiazdka) M8x48

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klucz SPLINE M8 :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam film instruktażowy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Musze wymienić przegub zewnętrzny od strony kierowcy. Jaką firmę polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzieki. Na obie strony są te same, tak?

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki :) Pierwszy raz coś robię z zawieszeniem od zakupu :)

Szczęśliwego nowego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
coś robię z zawieszeniem
Szczypce do zaciskania opasek zakupiłeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to mam. Po prostu od zakupu nic nie robiłem z zawieszeniem, co mnie dziwi, gdyż jest najsłabszym pkt tego auta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie zapytanie, dwa miesiące temu wymieniłem osłonę przegubu od str kierowcy, wszystko pięknie ładnie ale dwa tygodnie temu zaczęło się coś dziać. Przy jednoczesnym hamowaniu i skręcaniu w prawo słyszałem coś jakby tarcie metalu o metal (bardzo podobny jakby się klocki kończyły), zdarzało się to sporadycznie, ale z upływem czasu częstotliwość narastała. Niestety pogoda nie sprzyjała nawet na sprawdzenie co się dzieje do tego kilka dni w delegacji. Jadąc dzisiaj okazało się że ten sam dźwięk jest już przy hamowaniu z jazdy na wprost, nie hałasuje tylko przy hamowaniu w trakcie skrętu w lewo. No więc zmobilizowałem się zdjąłem koło aby sprawdzić co z klockami i one okazały się w dobrej kondycji ale zobaczyłem to:

IMAG0893 (Small).jpg

Okazało się że chyba za słabo zacisnąłem dużą opaskę na osłonie przegubu bo wycisnęło się trochę smaru i kręciła się łatwo, na zdjęciach widać że osłona jest skręcona, więc odkręciłem ja do pozycji właściwej i opaskę zacisnąłem najmocniej jak się dało, ale nadal byłem ją w stanie trochę przekręcić, po moim zabiegu wygląda to tak:

IMAG0895 (Small).jpg

Co myślicie? Osłona do wymiany? Przegub do wymiany? (nie ma trykania) Skąd może być to tarcie metalu o metal, które po moim zabiegu nie zniknęło, kilka osób sugeruje że to przegub, czekam na ewentualne sugestie.

IMAG0892 (Small).jpg

IMAG0894 (Small).jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafał, jak dla mnie masz 2 typowe sprawy:

1.Osłona - musisz popuścić opaskę i wpuścić do osłony powietrze. W tej chwili masz gumę zassaną do wewnątrz. No chyba, ze guma nie wiadomo jak kiepskiej jakości albo założyłes osłonę o właściwych średnicach ale za krótką (na długości) lub ze zbyt małą ilością karbów, wtedy tylko do wymiany.

2. Tarcie - trze tarcza hamulcowa o blaszana osłonę tarczy. Przy pewnej wartości luzu na łożysku to się zaczyna na zakręcie a potem jest tylko gorzej. Doraźnie odegnij osłonę, w przyszłości łożysko do wymiany (ale niekoniecznie szybko bo może przypadkiem podgiąłeś osłonę i odgięcie wystarczy na długo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rafał, jak dla mnie masz 2 typowe sprawy:

1.Osłona - musisz popuścić opaskę i wpuścić do osłony powietrze. W tej chwili masz gumę zassaną do wewnątrz. No chyba, ze guma nie wiadomo jak kiepskiej jakości albo założyłes osłonę o właściwych średnicach ale za krótką (na długości) lub ze zbyt małą ilością karbów, wtedy tylko do wymiany.

2. Tarcie - trze tarcza hamulcowa o blaszana osłonę tarczy. Przy pewnej wartości luzu na łożysku to się zaczyna na zakręcie a potem jest tylko gorzej. Doraźnie odegnij osłonę, w przyszłości łożysko do wymiany (ale niekoniecznie szybko bo może przypadkiem podgiąłeś osłonę i odgięcie wystarczy na długo).

1.Osłona spidan dobrana właściwie bo porównywałem ze starą i wsio to samo, a fakt zassana jest ale jest zimno i odkształcenie nie chciało wrócić, muszę podjechać do kogoś do garażu na dłuższą chwilę aby guma zmiękła ale będę musiał zdemontować duży zacisk i założyć tradycyjny na śrubkę

2.Tą osłonę miałem sprawdzić ale mróz mnie przypilił i przymroził mi chyba mózg że zapomniałem, ale dziwi mnie że nie słychać tarcia przy skręcie w lewo ale fakt muszę to sprawdzić

Dzięki za super ekspres odpowiedź Roman.

Edytowane przez tygraf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi