Skocz do zawartości
zima18

Wymiana osłony przegubu / poradnik / zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem w trakcie wymiany przegubu i w zestawie Spidan'a nr 22681 natknąłem się na jedną podkładkę więcej niż to wynika z opisów zamieszczonych w tym wątku. Nie mam pojęcia gdzie ją umiejscowić (o ile w ogóle jest to konieczne). Chyba jednak nie znalazła się w tym zestawie przypadkiem - faktycznie są takie zestawy m.in. dla mojego B5 z silnikiem APT 1.8 20V, np. GKN Lobro 301955.

Demontowany przegub takiej podkładki nie miał (były tylko dwie od strony półosi + zawleczka zabezpieczająca).

Czy ktoś podpowie gdzie tą trzecią podkładkę wcisnąć?

dafota.2.dbe1331110108z.jpg.sm&th=8638 dafota.2.97t1331110453d.jpg.smprzegub Spidan - podkładki.jpg&th=1561

Pozdrawiam

Edytowane przez Keys
fotka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram się ponownie powrzucać fotki w najbliższym czasie.

Fotki zaktualizowane.

Edytowane przez zima18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś wymieniłem u siebie. Ja rozpinałem górne wahacze bo jest łatwiej a niedawno zmieniałem zawiechę i śruba była nowa.Dodam jeszcze że poprzednia osłona Meyle wytrzymała 6 miesięcy i pękła na środku, więc nie polecam tej firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dużym zaciekawieniem czytałem ten wątek w poszukiwaniu jesnego opisu, cóż jak to w życiu bywa nie zawsze jest łatwo.

Dodam do opisu info , że da się wymienić lewy przegub bez rozpinania wahaczy w B5 3B3 2001 AVF ze skrzynią automatyczną , jednak potrzebne są dwie osoby, kanał lub podnośnik.

Nie da się tego wykonać bez tego.

Zgadzam się że jest to mega duża gimnastyka manualna więc nie polecam osobom które nie mają sporego doświadczenia w mechanice i i zaplecza w postaci narzędzi.

Opis jak najbardziej prawidłowy lecz u mnie wersja skrócona wyglada tak:

- odkęć piastę imbus 17

- poluźnij sruby koła

- podnieś auto , zabezpiecz żeby sie nie przemieszczało podczas kręcenia kierownicą,

- skręć koła w prawo i tu się przyda właśnie druga osoba,która kręci a ty wyciągasz przegub

- łatwo nie będzie ale trzeba trochę kombinować i wyjdzie

- po wyjęciu wkręcamy starą śrubę do oporu ręką i teoretycznie powinno zejść jednak trzeba użyć siły z rozsądkiem i zbić delikatnie przegub najlepiej przy pomocy młotka i drewna, trzeba wyczuć moment w którym przgub sie rusza bez półosi przez wkręcanie srubki

-możemy wcześniej usunąć starą osłonę gumową jeśli jest do niczego , jeśli nie zdjelismy wcześniej robimy to teraz

-jeśli montujesz nowa gumę wyczyść wszystkie elementy, umyj dokładnie przegub ze starego smaru , składaj w kolejności:guma nowa,podkładka,tulejka,przegub

-zaciskamy małą opaskę przed skosem na półosi , wciskamy przegub z wkręconą starą srubą oraz nowym smarem ręką do oporu, poczujesz jak wskoczy, bez obawy

- wykręcamy srubę i nie spinamy duzej opaski,łatwiej sie kieruje końcówką przegubu

- ponownie druga osoba nam pomaga z kierownicą

-po zamontowaniu w piaście uzupełniamy resztą nowego smaru przegub i spinamy dużą opaskę

- wkręcamy nową śrubę w piastę do oporu ręką

- zakładamy koło

- dokręcamy koło już bez podnośnika i następnie dokręcamy nakrętkę kluczem dynamometrycznym na wartość 80Nm

-gotowe :)

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
na wartość 80Nm

Wartość 190Nm + 190 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie dzis zakladalem ten przegub. zobacze jak dlugo pojezdze:) przy wymianie musialem odkrecic gorne wachacze i koncowke drazka. nie bylo mozliwosci wyciagnac przegubu na bok bez wybicia tych wachaczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wlasnie dzis zakladalem ten przegub. zobacze jak dlugo pojezdze przy wymianie musialem odkrecic gorne wachacze i koncowke drazka. nie bylo mozliwosci wyciagnac przegubu na bok bez wybicia tych wachaczy

Ja pierdziele, prawie wyciagnales zwrotnice... Mogles isc za ciosem i zrobic remont silnika.

W zupelnosci wystraczy wybicie dolnego tylnego wachacza i skrecenie kierownica. We wszystkich warsztatach tak robia, na podworkach i w garazach tez :)

Mozna zbijac te wachacze ale po co skoro jest to strata czasu no chyba, ze ktos ma go duzo to ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co którekolwiek wahacze odkręcać przy tym? W swoim obydwa przeguby wyciągałem odkręcając tylko śrubę piasty, tak samo w A6 C5 siostry. Jak juz napisane było nie raz, wystarczy skręcić koła do oporu i pod lewarować piastę, aby pół oś była ustawiona poziomo. Ot i tyle-wychodzą przeguby bez problemów i kombinacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak pisze Partycjusz, po co ruszać wahacze, całkiem przyjemna robota...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanie

wczoraj mechanik wymieniał mi przegub zewnętrzny od strony kierowcy i teraz świeci cały czas kontrolka ABS i ESP.

Stwierdził , że trzeba " rozjeździć"

Jutro u niego będę bo zapewne coś zrobił nie tak jak trzeba tylko co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stwierdził , że trzeba " rozjeździć"

:debil, pewnie tylko poruszył czujnik ABS więc go dosuń...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może też być koronka upaprana w smarze i czujnik nie może zliczyć obrotów. Dla mnie to nie dopuszczalne, żeby mechanik wydał Ci auto z nie sprawnym systemem abs i powiedział, że się zozjeździ:debil JA bym podjechał do niego i powiedzial, że oddałeś auto ze sprawnym systemem, odebrałeś z niesprawnym i żeby usunął usterkę. Jeśli nie będzie chciał to powiedz mu, żeby Ci dał na piśmie oświadczenie, że to się rozjeździ i że w razie zdarzenia drogowego, do którego dojdzie na skutek nie sprawnego systemu abs, on bierze na siebie całą odpowiedzialność i pokryje szkody...

Głupota, niechlujstwo i lenistwo mechaników mnie przeraża..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:debil, pewnie tylko poruszył czujnik ABS więc go dosuń...

dzięki , zrobione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
http://allegro.pl/przegub-zew-duzy-gsp-passat-b5-audi-a4-a6-superb-i2293398846.html

czy ktos montowal ten przegub?? jak on sie spraawuje czy warto??

Pzrzegub ok, ale osłona padła po 2 miesiącach i musze nową kupić, tylko jaką wybać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pzrzegub ok, ale osłona padła po 2 miesiącach i musze nową kupić, tylko jaką wybać?

Ja wziałbym Spidana. Jak kiedys kupiłem ori w ASO to miał napis Spidan:). Oczywiscie nie proponuje tam kupować, bo to najdroższa wersja.

Co do trwałości, to zdarzyl mi się taki co roku nie wytrzymał ale w wiekszości to i po pare lat wytrzymują. Zwróć uwagę aby nie była za mała. Nie tyle o srednicę chodzi jak również o dłygość. Krótszy daje się naciagnąć i niby jest OK ale szybko guma się dziwnie falduje i pracuje taka "zgwałcona". Wtedy szybko się zmęczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja wziałbym Spidana. Jak kiedys kupiłem ori w ASO to miał napis Spidan:). Oczywiscie nie proponuje tam kupować, bo to najdroższa wersja.

Co do trwałości, to zdarzyl mi się taki co roku nie wytrzymał ale w wiekszości to i po pare lat wytrzymują. Zwróć uwagę aby nie była za mała. Nie tyle o srednicę chodzi jak również o dłygość. Krótszy daje się naciagnąć i niby jest OK ale szybko guma się dziwnie falduje i pracuje taka "zgwałcona". Wtedy szybko się zmęczy.

Kupilem dzisiaj Lobro, jutro montaż i zobaczymy jak długo wytrzyma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie czy jesli rozbiore to wszystko jak w pierwszym watku czy konieczne jest ustawienie zbierznosci??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pytanie czy jesli rozbiore to wszystko jak w pierwszym watku czy konieczne jest ustawienie zbierznosci??????

Jezeli tylko wymieniasz przegub lub osłonę a nie wymieniasz elementów zawieszenia to ustawienie zbieżności się nie zmieni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam powazny problem ze zdjeciem przegubu z pol oski. Caly demntaz poszed sprawnie wystarczylo odkrecic glowna srobe przegubu imbusem 14 i w odpowiednie pozyci wyciagnac przegub. Tylko teraz a połoski nie chce zejsc za cholere probowalem uderzac i mlotkiem gumowym i miedzianym i stalowym oczywiscie z wyczuciem i nic.... wkrecalem srobe wchodzi do konca za sie gwint konczy i nic nie zeskakuje jak to mozliwe. Wsadzilem zawet taka przedluzke pret z 2,5 cm i potem zaczelem skrecac sroba i tez nic chyba wlazl mi calkiem w srodek poloski ten pret bo sroba wykrecila sie a pret juz zostal w sroku. Ma ktos jakis pomysl jak to rozebrac???

Moze dluzsza srobe wkrecic???

mysalem nad jakims sciagaczem ale niczym nie ma mozliwosci podejsc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi