Skocz do zawartości
zbylut

[B5] Moduł komfortu TEMAT ZBIORCZY, TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA

Rekomendowane odpowiedzi

Litwa duże piwko dla Ciebie. Dzisiaj rozkręciłem moduł, przeczyściłem te styki i wszystkie przyciski chodzą idealnie. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Proponuje najpierw od poprawienia Swoich BŁĘDÓW.Napisałeś dwa posty,jeden po drugim a w nich pełno "byków" o braku znaków interpunkcyjnych(wiesz-kropki,przecinki) nie wspomnę.Chcesz być traktowany poważnie-traktuj też tak innych.Sorry Chłopie -kaplica.

Przeczytałem cały temat od deski do deski i znalazłem tylko jeden identyczny przypadek, na który nikt nie odpowiedział poza tym, że wymądrzyłeś się poprawnością pisowni. Proszę teraz forumowiczów którzy znają ten przypadek i mogą coś w temacie napisać. Polonistom bardzo dziękuję.

Panowie doradzcie cos bo jusz niedaje rady mam problem z szyba pszednia pasazera działa jak chce ale gdy dziala w module kom. slychac pykanie i dopuki pyka szyba działa jak pszestanie pykac to po szybie dodam ze moduł niejest mokry kable tesz ok. a jak odepne silnik od szyby to npszestaje pykac gdy pyka to mruga tesz swiatełko nad głowa i w dżwiach

Dodam tylko, że u mnie dochodzą też tylne szyby, ponieważ też mam elektryczne, dochodzi centralny zamek który zamyka drzwi oprócz kierowcy, dochodzi brak informacji na fisie o otwartych drzwiach oprócz kierowcy, przy tym włącza się alarm gdy włożę kluczyk do stacyjki i strasznie coś mi kradnie prąd około 0,3A czyli dwa dni na postoju i akum pusty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem, że prawa przednia szyba przestała się odsuwać (jak probowalem ja odsunac to słyszałem takie pykanie w silniczku ale zero reakcji) ale po jakimś czasie ni z tego ni z owego z powrotem zaczęła działać, niestety nie na długo. Pewnego razu ide do auta, otwieram kluczykiem i wszystkie szyby zjechały na dół, normalnie podnosilem je za pomoca panelu u kierowcy wiec i tym razem tez tak zrobilem 3 podniosly sie tylko wlasnie ta ferelna nie. Myślałem że zepsuł sie ten silniczek, pojechalem na "szrot", wykrecilem, podpinam pod siebie czy bedzie chodzic ale lipa, znowu pykanie, zero reakcji.

Czy to moze byc wina modułu komfortu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,padł moduł komfortu,pacjent taki jak w opisie,mam pytanie bo mój moduł jest na jedną wtyczkę a większość na alegro jest na dwie wtyczki i teraz pytanie cz mogę kupić moduł na jedną wtyczkę ale z innym numerem czy musi być ten sam numer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Address 46: Central Conv. Labels: 1C0-959-799.lbl

Part No: 1C0 959 799 A

Component: 8U Komfortgerát HLO 0003

Coding: 00067

Shop #: WSC 05311

Part No: 1C1959801

Component: 8U Tőrsteuer.FS KLO 0202

Part No: 1C1959802

Component: 8U Tőrsteuer.BF KLO 0202

2 Faults Found

01134 - Alarm Horn (H12)

25-00 - Unknown Switch Condition

01044 - Control Module Incorrectly Coded

35-00 - -

Proszę o pomoc po właczeniu domykania szyb z kluczyka nie działa alarm,migają kierunki,a także nie można otworzyć klapy bagażnika z klamki(klamka sprawna zamki i mikrostyki tez)z przycisku w kluczyku trzeba szybko szarpnąć klapą zeby otworzyć w innym przypadku zamek trzyma tak jakby była nie domknięta.Klamką nie reaguje.Kodowanie modułu 00067????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Address 46: Central Conv. Labels: 1C0-959-799.lbl

Part No: 1C0 959 799 A

Component: 8U Komfortgerát HLO 0003

Coding: 00067

Shop #: WSC 05311

Part No: 1C1959801

Component: 8U Tőrsteuer.FS KLO 0202

Part No: 1C1959802

Component: 8U Tőrsteuer.BF KLO 0202

2 Faults Found

01134 - Alarm Horn (H12)

01044 - Control Module Incorrectly Coded

35-00 - -

Proszę o pomoc po właczeniu domykania szyb z kluczyka nie działa alarm,migają kierunki,a także nie można otworzyć klapy bagażnika z klamki(klamka sprawna zamki i mikrostyki tez)z przycisku w kluczyku trzeba szybko szarpnąć klapą zeby otworzyć w innym przypadku zamek trzyma tak jakby była nie domknięta.Klamką nie reaguje.Kodowanie modułu 00067????

Spróbuj przekodować na 00257, bo to kodowanie 00067 to jakieś dziwne.

Błąd 01044 mówi właśnie o tym moduł niewłaściwie zakodowany.

Podaj wyposażenie to pomyślimy jak zakodować.

Edytowane przez marianek59tm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Spróbuj przekodować na 00257, bo to kodowanie 00067 to jakieś dziwne.

Błąd 01044 mówi właśnie o tym moduł niewłaściwie zakodowany.

Podaj wyposażenie to pomyślimy jak zakodować.

Wposażenie to Centralny(scyzoryk)+ 2 szyby w prądzie,Tip tronic,klimatronic,esp,alarm fabryczny,parktronic.Chyba tyle.Reszta jak z lewej B5-Lift 1.9 TDi 2004

NIe rozumiem dokładnie czemu na 00257?W Vagu jest albo 00066 selektywne otwieranie albo 00067 otwieranie wszystkich drzwi?

Jutro przekoduje dam znać. Dzięki i pozdrawiam!

Edytowane przez pawlik1979

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wposażenie to Centralny(scyzoryk)+ 2 szyby w prądzie,Tip tronic,klimatronic,esp,alarm fabryczny,parktronic.Chyba tyle.Reszta jak z lewej B5-Lift 1.9 TDi 2004

NIe rozumiem dokładnie czemu na 00257?W Vagu jest albo 00066 selektywne otwieranie albo 00067 otwieranie wszystkich drzwi?

Jutro przekoduje dam znać. Dzięki i pozdrawiam!

Moduł komfortu [46- Central Comfort] - Kodowanie komputera sterującego systemem Komfort za pomocą testera VAG 1551

(komputer sterujący jest w momencie dostarczenia wstępnie zakodowany odpowiednio do wyposażenia samochodu.)

Wyposażenie samochodu ..... ................................... ..... nr kodu:

Centralny zamek ................ Otwieranie jednych drzwi ...... 00256

Dwa podnośniki szyb .......... Otwieranie wszystkich drzwi ... 00257

Centralny zamek ................ Otwieranie jednych drzwi ...... 00258

Dwa podnośniki szyb .......... Otwieranie wszystkich drzwi ... 00259

z pamięcią

Centralny zamek ................ Otwieranie jednych drzwi ...... 04096

Cztery podnośniki szyb ........ Otwieranie wszystkich drzwi ... 04097

Centralny zamek ................. Otwieranie jednych drzwi ...... 04098

Cztery podnośniki szyb ........ Otwieranie wszystkich drzwi ... 04099

z pamięcią

(Jeżeli podany numer kodu nie zostanie zaakceptowany przez komputer sterujący, na wyświetlaczu pojawi się dotychczasowe kodowanie.)

(Sprawdzić, czy został zamontowany odpowiedni dla danego samochodu komputer sterujący (porównać numer części zamiennej i indeks literowy) lub czy został wprowadzony prawidłowy numer kodu.)

Teraz wiesz dlaczego na 00257?

Zgadywałem w ciemno jakie masz wyposażenie i udało ki się trafić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przekodowałem,niestety klapa dalej nie reaguje i alarm także nie :hmm .Po przekodowaniu na 00257 pojawiają sie tylko takie dwa błędy.

Address 46: Central Conv.

Control Module Part Number: 1C0 959 799 A

Component and/or Version: 8U Komfortgerát HLO 0003

Software Coding: 00257

Work Shop Code: WSC 05311

Additional Info: 1C1959801 8U Tőrsteuer.FS KLO 0202

Additional Info: 1C1959802 8U Tőrsteuer.BF KLO 0202

Additional Info: Steuergerát HL antwortet nicht

Additional Info: Steuergerát HR antwortet nicht

2 Faults Found

01334 - Door Control Module; Rear Right (J398)

49-00 - No Communications

01333 - Door Control Module; Rear Left (J388)

Prędzej przed skasowaniem błędów było coś takiego,a jeszcze pożniej tylko te dwa co wyżej,jutro odczytam jeszcze raz jak pojezdzi auto

Address 46: Central Conv.

Control Module Part Number: 1C0 959 799 A

Component and/or Version: 8U Komfortgerát HLO 0003

Software Coding: 00257

Work Shop Code: WSC 05311

Additional Info: 1C1959801 8U Tőrsteuer.FS KLO 0202

Additional Info: 1C1959802 8U Tőrsteuer.BF KLO 0202

Additional Info: Steuergerát HL antwortet nicht

Additional Info: Steuergerát HR antwortet nicht

5 Faults Found

01362 - Close Switch for Tailgate/Trunk (F124)

29-10 - Short to Ground - Intermittent

01134 - Alarm Horn (H12)

01135 - Interior Monitoring Sensors

36-00 - Open Circuit

Edytowane przez pawlik1979

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moduł komfortu [46- Central Comfort] - Kodowanie komputera sterującego systemem Komfort za pomocą testera VAG 1551

(komputer sterujący jest w momencie dostarczenia wstępnie zakodowany odpowiednio do wyposażenia samochodu.)

Wyposażenie samochodu ..... ................................... ..... nr kodu:

Centralny zamek ................ Otwieranie jednych drzwi ...... 00256

Dwa podnośniki szyb .......... Otwieranie wszystkich drzwi ... 00257

Centralny zamek ................ Otwieranie jednych drzwi ...... 00258

Dwa podnośniki szyb .......... Otwieranie wszystkich drzwi ... 00259

z pamięcią

Centralny zamek ................ Otwieranie jednych drzwi ...... 04096

Cztery podnośniki szyb ........ Otwieranie wszystkich drzwi ... 04097

Centralny zamek ................. Otwieranie jednych drzwi ...... 04098

Cztery podnośniki szyb ........ Otwieranie wszystkich drzwi ... 04099

z pamięcią

(Jeżeli podany numer kodu nie zostanie zaakceptowany przez komputer sterujący, na wyświetlaczu pojawi się dotychczasowe kodowanie.)

(Sprawdzić, czy został zamontowany odpowiedni dla danego samochodu komputer sterujący (porównać numer części zamiennej i indeks literowy) lub czy został wprowadzony prawidłowy numer kodu.)

Teraz wiesz dlaczego na 00257?

Zgadywałem w ciemno jakie masz wyposażenie i udało ki się trafić.

Jesteś pewien,że dotyczy to również modułów 1C0?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystko chcialam wam opistachio moj przypade I prose was o jakies nakierowanie na rozwiazanie mojego problemu Od jakis trzech dni nie dziala mi panel klimatronika zauwazylem tez ze przy otwieraniu auta nie wlacza sie wewnetrzne oswietlenie po trzenie przy dlugim uzywaniu wycieracze poprostu przestaja dzialanie I musze kilka razy przestawic dzwignie w ogre i w dol zeby na Nowy zaczely dzialanie a I jeszcze jedno Czasami dziala a czasami nie zamykanie dzwi tym przyciskiem kotry jest na panelu dzwi kierowcy Nie Jestem pewter czy pisze na wlasciwym temacie ale z tego co juz wczesnie czytalem moze sie nie myle tak bardzo Bardzo prosze o pomoc I pozdrawiam Ps dodam jeszcze ze Moj pasek to Anglk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem od jakiegoś czasu posiadaczem Paska 3BG 1.6 Variant z '00r. w pewnym momęcie przestał działać mi centralny zamek, oświetlenie itp. ogółem problem z Mod. Komfortu. Był zalany. po osuszeniu sprawdzeniu styków i zrobieniu tego co już było wymieniane na forum, niby wszystko wróciło do normy ale nie do końca ..... mianowicie nie działa centralny zamek z pilota, niby usterka znana ale jak otworze klape bagażnika to centralny działa z pilota (dodam jeszcze że klape niestety musze otwierać kluczykiem bo z przycisków ani z pilota nie działa). sprawdziłem vagiem i wykryło mi błąd [1141 - włącznik otwierania klapy bagażnika]

Prosze o pomoc albo chociaż jakieś wskazania co mam sprawdzić albo czego to może być przyczyna. z góry dzięki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam... z tego co czytam moduł komfortu jest odpowiedzialny za wiele funkcji, do niedawana wydawało mi się że mój jest 100% sprawny (poprostu za dużo czytam). Z tego co czytałem przełączniki do sterowania szybami przednimi są dwupoziomowe.

Pierwszy poziom szyby się zamykają lub opuszczają tak aż do momentu puszczenia przycisku

jeżeli pociągniemy bardziej do drugiego poziomu szyba się zamknie lub otworzy na max bez względu na to czy będziemy trzymać go nadal czy nie i u mnie to właśnie nie działa da się to jakoś zaprogramować ?? czy już zaglądać do tego modułu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czagi spróbuj otworzyć okno do końca a następnie zamknąć trzymając przycisk na pierwszym stopniu.

Następnie naciśnij przycisk na drugi stopień aby otworzyło się do końca samo.

U mnie tak właśnie robię jak przestaje mi działać drugi stopień po odłączeniu akumulatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już zrobione w/g instrukcji, działa dziękuję za pomoc. Właśnie niedawno rozpinałem aku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się pod temat, mam passata 98rok i mam tylko jeden zwykły kluczyk i zamykam auto manualnie z kluczyka (centralne zamykania oczywiście sprawne), posiadam też passata anglika który ma oryginalny centralny zamek z oryginalnym pilotem. Mam zamiar przełożyć "to" do mojego passata bym mógł otwierać auto z pilota, (stacyjkę też mam zamiar wymienić ale z tym sobie poradzę) chodzi o podłączenie tego wszystkiego w jakiś prosty sposób... Liczę na pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam problem z Passatem bo w sumie nie dzala prawie wszystko.Szykalem przyczyny i okazalo sie ze nie mam modulu komfortu(kupilem auto bez niego) Problem tkwi w tym ze nie wiem jaki numer byl w tym modelu,w serwisie vw w Hiszpani powiedzano mi ze jest to numer 3B0959798G (sprawdzal to w ETKA).Wszystko ok tylko po sprawdzeniu tego numeru w internecie okazuje sie ze ma on dwa wejscia (biale i czarne) ,a u mnie jest tylko jedna kostka.Auto to Passat B5 1997 1.8 20V ADR Comfortline sedan.Jesli by ktos wiedzial cos w tym kierunku prosze o pomoc.Posiadam laptopa w jezyku hiszpanskim wiec dlatego nie moge uzywac polskich znakow.Pozdrawiam

Witam ponownie dostałem moduł komfortu, zrobiłem przeszczep kabli od modułu łącznie z nową kostką ,zero reakcji :-/ pytanie jak sprawdzić czy dochodzi napięcie do modułu tzn jakie kable i czy jest może tez jakiś przekaznik lub ukryty bezpiecznik który mógł paść(bezpieczniki sprawdzałem wszystkie ok).

Poradzilem sobie jakos :-) Zasilanie to czerwono-bialy (+) i brazowy (-) okazalo sie ze spalony byl bezpiecznik 10A chociaz wygladal na dobry :-)

Edytowane przez maciares83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podeslij vin to sprawdze czy dobrze dobrali ten modul. wielokrotnie ASO udowadnialo brak kompetencji....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
podeslij vin to sprawdze czy dobrze dobrali ten modul. wielokrotnie ASO udowadnialo brak kompetencji....

Dziekuje :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panowie mam problem a mianowicie na świeta dostałem projektory z logo wv które wyswietlaja siie gdy otwieramy drzwi zamotowałem je zamiast lamki na dole drzwi. Po jakiś dwóch dniach zaczęło świrować oświetlenie wnętrza raz się włacza raz nie przerywa gaśnie a projektory działają ale tak jak by na 50 % Jak myślicie to moja wina czy komfort zaczyna świrować ?? Dodam ze już jak go kupiłem od początku swirował centralny i do teraz nie doszedłem z nim do ładu :/: Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi