Skocz do zawartości
Gość marekbie

[B5] Problem z hamulcami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuje pomocy w temacie wyjęcia sitka ze zbiorniczka płynu hamulcowego.

Próbowałem obracać i wyciągać i nic nie zrobiłem.

Zna któs może metode jak je wyjąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Potrzebuje pomocy w temacie wyjęcia sitka ze zbiorniczka płynu hamulcowego.

Próbowałem obracać i wyciągać i nic nie zrobiłem.

Zna któs może metode jak je wyjąć?

Ja to zrobiłem metodą siłową. Pomogły małe kombinerki, udało się to zrobić bez połamania sitka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

chciałem sie podzielić moim problem z twardym hamulcem passat 2002 1.9 130

Po wymontowaniu serva okazało się ze w dwóch komorch była woda, i całe servo w środku było zardzewiałe.

Po wyczyszczeniu i po wymianie sprężynki (która dopasowałem z jakiegoś starego serva)

teraz hamulec działa poprawnie

dzięki pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam inny problem z hamulcami. Hamulce działają super, świeżo po wymianie tarcz, klocków, odpowietrzników i płynu ... prawidłowo odpowietrzone.

Problem jest z wyrzucanym płynem hamulcowym przez zaworek przy korku w zbiorniczku płynu.

Auto hamuje bez problemu, ale co jakiś czas muszę dolewać płynu bo zapala się kontrolka. Płyn wyrzuca tym zaworkiem w zbiorniczku ... to jedyne miejsce całe zalane płynem hamulcowym.

Znajomym mechanik podpowiada mi że to pompa hamulcowa, jest na dobiciu i puszcza ciśnienie górą, dlatego wypycha płyn.

Czy ktoś spotkał się z taką usterką ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Niewiem czy w dobrym miejscu pisze ale pisze :)

Zauważyłem w moim pasku ze klocki hamulcowe z przodu zle mi sie zdzierają :( z lewej strony mam jescze jakies 5mm a z prawej 8mm

dodam ze zrobiłem na nich już jakies 50000-60000tys,zakładałem nowe razem ztarczami.

Byłem u mechanika i mówił ze moze byc zatarty tłoczek i nie odbija

Miał ktoś z was taki problem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej prowadnice zacisków, zdejmij zacisk wyjmij prowadnice oczyść nasmaruj. i złóż. sprawdź stan osłon gumowych jak co to wymień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, przypomne problem z zimy, mianowicie miałem problem z twardym hamulcem, mechanik wymienił vacum pompe i ze 2tygodnie było dobrze, ale znowu pedał zrobił sie twardy wiec juz sam wyjąłem servo i próbowałem je ratowac wyczyscilem itp i gdy je wsadzilem to blokowalo mi hamulce, a spalanie wzrastało do 20l wiec kupilem jakies inne servo na allegro uzywane o innym numerze ale podobno można zamienic no i po wymianie odpowietrzylem pompe abs i caly uklad przy czym ukręciłem jeden zaworek, ale wyminiłem cały zacisk i znowu od początku wszystko odpowietrzyłem i pedał wpada w podłoge ;/ nie mam juz siły i pomysłu. Samochód ledwo co hamuje a pedał tak od razu nie wpada zatrzymuje sie w połowie a potem powoli dochodzi do podłogi Dzis zmienilismy sama pompe hamulcową z tego starego serwa ale blokowalo koła więc założyłem znowu tą od tego drugiego serwa i teraz jeszcze palą sie światła stopu a pedał trzeba wyciagac bo nie odbija... POMOCY!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, mam pewien problem z trzymającymi hamulcami z przodu ( z tyłu raczej nie trzymają bynajmniej tak mi się wydaje) w swoim Lupo 1.4 TDI 2000r. samochód został zakupiony z myślą iż będzie robił 100km dziennie i miał mało spalać. po zatankowaniu do pełna 40l pod samiuśki korek aż do odpowietrzenia, przejechałem nim tylko 600 km, wydaje mi się trochę mało gdyż to by oznaczało że spala prawie 7 na 100 a nie jeżdżę szybko max 120. pierwsze co to wymieniłem wszystkie filtry i olej, drugie to wymieniłem koła gdyż kupiłem go na kołach 195/40R16 a teraz zmieniłem na węższe 165/60R14, więc powinien mieć mniejsze opory toczenia. wymieniłem też klocki z przodu gdyż tamte były zjechane. po podłączeniu pod VAG pokazał mi błąd w abs-ie v64 czyli pompa hydrauliczna- sygnał poza zakresem tolerancji. Przeszukałem fora i polecono aby sprawdzić bezpieczniki nad akumulatorem. tak też uczyniłem i pomogło. problem znikł z ABS-em. Jednak z trzymającymi hamulcami problem pozostał. Po przejechaniu kilku kilometrów, używaniu hamulca (bądź ich nie używaniu gdyż czasami mi się wydaję że zaciski same się zaciskają) zaciski jak i koło są gorące aż parzą. lupo po wrzuceniu na luz szybko traci prędkość. po zatrzymaniu się na dość sporej górce auto nie zjeżdża. dopiero wciśnięcie hamulca zwalnia go i wtedy się stacza. dzisiaj byłem na zbieżności gdyż lekko ściągało ale i tak dalej trzymają. Brat mówi że to może wina pompY ABSu a wy co o tym myślicie. ??? POMÓŻCIE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem taki przypadek i tez stawiali na pompe abs lecz ostatecznie padla mi pompa hamulcowa.poprostu przy kazdym nacisnieciu hamulca pompa podawala lecz nie cofala plynu z powrotem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie najpierw sprawdzę tą pompę hamulcową, dam znać jak wymienię czy to przez nią. dzięki STADE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie tak jak kolega napisał. pompa podaje płyn ale go nie cofa spowrotem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde, wyjęliśmy tą pompę rozpołowiliśmy ją i brachol mówi ze raczej z nią wszystko ok. przeczyścimy ją i zobaczymy. nie wiecie może ile kosztuje nowa ??

dowiedziałem się w intercarsie że nowa kosztuje 201 zł dla klienta na zniżkę, tylko powiedzcie mi jeszcze czy wystarczy samą pompę wymienić czy też serwo??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wpierw sprawdził zaciski z przodu tzn. przyjrzyj czy przypadkiem tłoczki nie są zapieczone i w czasie jazdy klocek trze o tarcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc tak Panowie, pompa hamulcowa w lupo została wymieniona, układ odpowietrzony. czuć po ręcznym że lepiej trzyma wcześniej łapie no i nożny też wyższy, JEDNAK coś trzyma jeszcze te hamulce szczególnie po tym jak delikatnie się na hamulec depcze. mam wrażenie że jak się mocniej przyciśnie to tego nie ma trzymania, tak czy inaczej z małego podjazdu dalej nie chce zjechać. ZOBACZYMY ILE TERAZ MI SPALI NA PEŁNYM BAKU, więc prawdopodobnie została pompa ABS chyba że macie jakieś inne pomysły ??? dam znać ile teraz zrobię km

---------- Post added at 23:49 ---------- Previous post was at 23:44 ----------

dzisiaj także wyjęliśmy jeden tłoczek z przodu i nie był zapieczony, trzeba było go usunąć oczywiście sprężonym powietrzem. Tam pod uszczelką gdzie tłoczek wchodzi było trochę rdzy więc w miarę wyczyściłem gdzie mogłem. zobaczę czy coś się zmieniło i jak coś dalej będę kombinował

Napisano 30 Listopada 2011

więc po tej wymianie zrobiłem uwaga 760 km - średnie spalanie 5,3l !! gdzie przedtem robiłem 600, czasami na trasie kierownica zaczyna drgać, wtedy trzeba mocno wcisnąć hamulec i puszcza. teraz jeszcze zmieniłem przepływomierz powietrza z passata b5 i zobaczymy ile teraz spali.

Napisano 12 Lutego 2012

Witam wszystkich, niestety w zimie hamulce w lupo dalej trzymają :( ale najgorzej jest jak się hamuje to słychać jak by skończyły się klocki i odgłos jest taki jakby metal tarł o metal, jak tylko polepszy się pogoda to zajrzę do nich i zobaczę co się dzieję, ale jak coś czekam na jakieś propozycje co to może być za przyczyna że hamulce trzymają. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ja mam problem troszkę inny - raczej mniej uciążliwy.

Z hamowaniem podczas jazdy nie mam żadnych problemów, ale po jakimś postoju (raczej trwającym ponad 8h np. po wyjściu z pracy) zdarza się że pedał hamulca jest super twardy... po odpaleniu silnika wszystko wraca do normy... Nie wiem jak dokładnie to jest zrobione, serwo chyba działa na podciśnienie i w ten sposób ułatwia wciskanie hamulca? jeśli tak, to wygląda to tak jakby to podciśneinie czasem uchodziło z serwa... Jest to uciążliwe jak zaparkuje się "pod górkę" i przy odpalaniu auta jak wciska się sprzęgło i hamulec to auto "ucieka" - trzeba naprawde mocno wciskać pedał hamulca...

Nie wiem czy to norma - w poprzednich autach takiego problemu nie miałem... no chyba że na wyłączonym silniku kilka razy nacisnąłem hamulec...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem czy to norma
Ja to ostatnio zauwazylem w swoim AVB. Jakos wczesniej przez 2 lata nie zwracalam na to uwagi i nie wiem czy tak bylo od poczatku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie wiem czy tak bylo od poczatku.

Jericho moim zdaniem tego się nie da nie zauważyć:) jeśli masz nawyk ze podczas odpalania wciskasz sprzęgło + hamulec to przy jakiejkolwiek MAŁEJ góreczce to odrazu widać... no chyba że masz naprawde silne nogi i taki nacisk to norma ;).

Kobieta miała by napewno problem z odpaleniem auta na górce (bez użycia hamulca ręcznego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jericho moim zdaniem tego się nie da nie zauważyć jeśli masz nawyk ze podczas odpalania wciskasz sprzęgło + hamulec to przy jakiejkolwiek MAŁEJ góreczce to odrazu widać... no chyba że masz naprawde silne nogi i taki nacisk to norma .

Kobieta miała by napewno problem z odpaleniem auta na górce (bez użycia hamulca ręcznego).

Ja parkuje z reguly na plaskim terenie to recznego i sprzegla nie uzywam przy odpaleniu. Do wrzesnia jezdzilem passkiem w manualu, teraz w automacie, wiec tym bardziej nie uzywam tych dwoch pedalow ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.11.2011 o 23:49, karolfabio napisał:

Napisano 12 Lutego 2012

Witam wszystkich, niestety w zimie hamulce w lupo dalej trzymają :( ale najgorzej jest jak się hamuje to słychać jak by skończyły się klocki i odgłos jest taki jakby metal tarł o metal, jak tylko polepszy się pogoda to zajrzę do nich i zobaczę co się dzieję, ale jak coś czekam na jakieś propozycje co to może być za przyczyna że hamulce trzymają. Pozdrawiam

Posprawdzaj raz jeszcze tłoczki czy nie zapieczone,oraz czy klocki hamulcowe swobodnie przemieszczają się po jarzmie zacisku.Czasami nalot rdzy powoduje,że klocek nie wraca na swoje miejsce po hamowaniu i trze o tarczę.Ponadto w kilku już autach miałem taki przypadek,że klocek był minimalnie nie dopasowany do jarzemka(pomimo że zawsze zakładałem klocki dobrej jakości np. TRW ) chodzi mi o powierzchnię która suwa się po jarzmie,czasem pozostaje zadra po prasie wykrawającej ,wtedy pomaga dosłownie muśnięcie pilniczkiem i klocek swobodnie pracuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haaaa, powyższy post pomógł mi wreszcie rozwiązać problem z tylnymi hamulcami! :)

oczyściłem dokładnie krawędzie jarzemek, po których suwają się klocki i lekko pod szlifowałem krawędzie samych klocków.

weszły na spokojnie te małe blaszki z nierdzewki, które są dodawane do klocków TRW i wszystko się ładnie przesuwa ;]

WRESZCIE PRZESTAŁY TRZYMAĆ HAMULCE !! Yeah! :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi