Skocz do zawartości
Gość marekbie

[B5] Problem z hamulcami

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie to wina nieszczelności bo na poprzednich klockach było dokładnie tak samo tylko jak szukać tej nieszczelności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem i myśle ze na początek to pomiar vacuometrem by dowiedzieć sie jak tandem pompa pracuje czy trzyma ciśnienie a pozniej w sumie to juz na końcu bo wszystko poprzednie jak u ciebie zrobione. To serwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuje zlokalizować pompę pod maską i sprawdzę wszystkie przewody - czy przypadkiem nie ma gdzieś nieszczelności. Może ktoś z forum pomoże mi ją zlokalizować pod maską. Passat B6 2.0 TDI CBAB. Wystarczy zdjęcie pod maską ze strzałką wskazującą pompę.

Edytowane przez adi2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam w moim b5 kombi mam dziwny problem z hamulcem postojowym, z jednego tylnego koła po przejechaniu kilku km śmierdzi jak po bardzo ostrym hamowaniu i do tego podziewa się ręczny tak jak by linka się urwała - auto postoi godzinę i wszystko wraca do normy.. Dodam że zdejmowałem koło siłownik chodzi, nie stoi, odbija normalnie.. o co w takim razie tu chodzi?:sciana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapieka Ci się tylny zacisk. Musisz go rozłożyć na części pierwsze, wymienić tłoczek i uszczelki, nasmarować prowadnice, wyczyścić jarzmo. Zrób to, a jak nie pomoże to wtedy będziemy dyskutować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zapieka Ci się tylny zacisk. Musisz go rozłożyć na części pierwsze, wymienić tłoczek i uszczelki, nasmarować prowadnice, wyczyścić jarzmo. Zrób to, a jak nie pomoże to wtedy będziemy dyskutować :)

najlepiej od razu kup zestaw naprawczy z tłoczkiem by nie robić tego 2 razy - koszta małe a na pewno będzie tak jak ma być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bo szukałem numeru i nazwy i nie mogłem znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nawet lekko wcisnę hamulec to czuć, że auto zaczyna od razu hamować ale jak np dojeżdżam szybko do skrzyżowania i wciskam hamulec mocniej tak, żeby płynnie wytracić prędkość i się zatrzymać to na początku auto szybko wytraca prędkość i pod koniec procesu hamowania mam uczucie jakby siła hamowania spadała. Uczucie jakby pedał hamulca szywniał

I mnie to cholerstwo też dręczy.

Blokują mi się w pasku hamulce, tocząc się do świateł auto po prostu samo hamuje. Dodatkowo świecą się kontrolki abs-eds oraz esp a na vagu błędów nie ma. Gaszę auto i po ponownym odpaleniu wszystko jest oki nie ma kontrolek. Wymieniłem z tyłu klocki, tarcze, gumki do tłoczka ( przód robiony w zimie również cały ) i doopa dalej blokuje i to mam wrażenie że jeszcze mocniej. Ostatnio nawet tak zblokowało hamulce, że samochód nie mógł się uciągnąć. Kilkukrotne mocne depnięcie na hamulec odblokowuje na chwilę albo zgaszenie samochodu też pomaga.

Niestety nie mam vacumetra żeby podciśnienie zbadać, ale jedyne co mi przychodzi do głowy to nieszczelne serwo, tym bardziej, że w zimie go rozbieraliśmy bo woda zamarzała w środku ( ze dwie sety było ).

Dobrze kombinuję czy gdzieś indziej szukać przyczyn blokowania hamulców ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A plyn hamulcowy wymieniany co roku czy nie wymieniany od nowości....taka drobna rzecz, a przez niewymieniane płynu, radzewieją tłoczki, zacinają się, a układ się zapowietrza. Przez to że w układzie hamulcowy jest woda (płyn hamulcowy chłonie duzo wody), plyn się rozszerza do prowadzi to blokowania hamulców.....Nie starczy wymienić plyn w zbiorniczku, trzeba go przelać przez cały układ, co przy ABS-sie oznacza przelanie z 2 litrów płynu.

PZDR>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby to był płyn to po ponownym odpaleniu samochodu znów by było samowolne hamowanie.

A tak nie jest, gdyż czasami przez długi okres nie zaświecają te kontrolki ale różnie z tym bywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bifu ja bym ci polecił dokładne odpowietrzenie układu hamulcowego,myślę że to rozwiąże twój problem:nono

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kasper65, myślisz że to tylko pęcherzyki powietrza są sprawcami tego całego bajzlu ?

Aż mi się nie chce wierzyć. To czemu po zgaszeniu auta temat nie zawsze powraca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i nie jest plyn do końca winny, ale jeśli jest stary to się układ będzie zawsze zapowietrzał...a dzieję siętak na zimnych hamulcach, zagrzanych, bo dłuzszym hamowaniu czy krótki hamowaniu...Tylko jak jeździsz dłużej, czy też na krótkich odcinkach...Może też być że to wina serwa. Po wciśnięciu hamulca i odpaleniu pedał pownien wpaść. Jest tak??

PZDR>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A plyn hamulcowy wymieniany co roku czy nie wymieniany od nowości....taka drobna rzecz, a przez niewymieniane płynu, radzewieją tłoczki, zacinają się, a układ się zapowietrza. Przez to że w układzie hamulcowy jest woda (płyn hamulcowy chłonie duzo wody), plyn się rozszerza do prowadzi to blokowania hamulców.....Nie starczy wymienić plyn w zbiorniczku, trzeba go przelać przez cały układ, co przy ABS-sie oznacza przelanie z 2 litrów płynu.

PZDR>

przyznać się z ręką na sercu ile osób wymienia co roku płyn hamulcowy... bez przesady i popadania w paranoje , co 3 lata jeszcze zrozumie ale nie co rok... to ma swoje właściwości i po roku za cholerę się nie pogorszą na tyle by trzeba było wymieniać, do tego 2 litry przelewać , litr spokojnie starcza pompa abs to nie bak <:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA w swojej bawarce wymieniam co roku i przelewam litr płynu. Po 20 latach tłoczki wyglądają jak nowe, nic się nie zacina nic się nie zawiesza, nie blokuje, nie zapowietrza, nie rdzewiej. Pół godziny roboty, koszt nieduży i zero problemów z hamulcami...

PZDR>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zapowietrzony układ hamulcowy może być sprawcą tego, iż po trzech depnięciach na pedał hamulca robi się betonowo twardy ?

Nie wiem, może. Będę walczył, chyba że ktoś z Was drodzy forumowicze ma jeszcze jakieś sugestie odnośnie tych nieszczęsnych hamulców to dziękuję z góry.

Odnośnie płynu to w zimie przy czyszczeniu serwa i wymianie przednich klocków i tarcz był wlany nowy i odpowietrzony oraz dwa dni temu na tyle też był przelany. Ale czort wie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam tez kiedys mialem problem z blokowanie hamulcy z tylu w b5 fl wymienilem tarcze klocki i od tamtej pory bylo ok ale tak jak Bifu pisze 3 x pedal w podloge twardy wody w serwi nie mialem hamulce z przodu zrobilem tloczki gumki i plyn chcialem tez przewody gumowe wymienic bo to groszowe sprawy a moga sie od srodka rozwarstic i przelot plynu moze byc ograniczony ale przy laczeniu z przewodem metalowym tak sie zapieklo ze za holere nie chcialo isc wiec zostawilem a raczej mechanik zostawil bo inaczej trzeba by te laczenia eliminowac i robic jakas rzezbe by to polaczyc na nowo uszczelnilem kruciec vacu hamulce sie troche poprawily ale nadal 4x pedal i twardy...WTF auto odpala normalnie nawet po dlugim postoju ale ja obstawiam na vacu i planuje powoli zmiane choc najpier zapytam mechanika o pomir vacuometrem a nie to zalatwie jakas uzywke ze szrotu na podmianke i zobacze jaki bedzie efekt bo jak narazie hamulce sie nie blokuja ale peadl twardy po kilku nacisnieciach co mnie bardzo irytuje poniewaz nie dziala prawidlowo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwo właśnie przyszło z TRW PSA743, teraz muszę znaleźć trochę czasu i zacznę od serwa bo wg mnie to ono jest głównym podejrzanym. Dam znać jakie będą efekty.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi