Skocz do zawartości
Duży

[B5] Jaki olej wlewać do silników TDI

Rekomendowane odpowiedzi

cyknij fotkę tego co masz pod maską.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze bardzo:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e4de48cb56fe37e.html

Napis:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/68e94785ff84e0a6.html

Nalepka ze starego oleju:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/994aaf82fec60730.html

EDIT:

Znajdzie się ktoś, kto będzie mógł pomóc?

Edytowane przez lukaszoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

kupiłem niedawno paska jak w opisie, mam zamiar zmienić olej. Ale pod maską mam jedynie naklejkę Castrol SLX LONGLIFE II. I to jest jedyna informacja jaką mam. Niewiem kiedy był ostatnio wymieniany. I teraz zakładając że wlany jest olej longlife (longlife to chyba 506.01), to czy mogę zmienić na 505.01 bez obawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz.

---------- Post added at 14:55 ---------- Previous post was at 14:53 ----------

Znajdzie się ktoś, kto będzie mógł pomóc?

Syntetyk !!

---------- Post added at 14:57 ---------- Previous post was at 14:55 ----------

Dobra bo to już przegięcie. Każdy kolejny user wykazuje się totalnym lenistwem. W pierwszym wątku są wszystkie normy plus ponad 200 postów co gdzie wlewać. Każdy kolejny post typu jaki olej krecha od razu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam kolego, ale tak jak pisałem nie byłem pewien czy taka zmiana nie zaszkodzi silnikowi i jaka ma być norma (czytałem pierwszy post jednak nie byłem przekonany gdyż u mnie zapisana jest inna). Dziękuje bardzo za odpowiedź i oczywiście "Pomógł" sie należy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukaszoo jak dobrze czytałeś to napewno znasz już normy grupy vw np 505.01.

jak pisałem wcześniej, ja tez nie wiedziałem co było wcześniej wlane, zalałem Castrol Edge i rabota :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może niektórzy postrzegać będą moja wypowiedz jako niepoprawną ale czy ktokolwiek słyszał o firmie COMMA ? pierwsze słyszę :)

a w gamie produktów spełniających normę 505.1 5W40 różnice w cenach są minimalne -różnica między najlepszymi a najtańszymi to koło 30-40 pln wiec poco żałować tych kilku złotych i ryzykować niepoprawną pracą silnika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co sobie utrudniacie życie i nie lejecie motula ? ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a kto powiedział że motul jest idealny ?? a może valvoline albo coś innego ??

Podobna klasa, więc lać to albo to :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich

Czy ktoś może mi udzielić dokładniejszych informacji na temat nastepującego oleju: Mobil Super 3000 XE 5W-30? Niedawno wymieniałem olej w swoim VW PASSAT / TDI / 130 KM. Miałem wymieniać na Mobil 5W-40, lecz sprzedawca przekonał mnie do oleju: Mobil Super 3000 XE 5W-30.

Co prawda olej ten spełania normę 505.01 i jak najbardziej nadaje się do pompowtryskiwaczy, lecz zastanawia mnie parametr 5W-30.

Czym różni się olej 5W-30 od 5W-40? Czy na tym oleju mogę spokojnie jeździć bez żadnych konsekwencji?icon4.gif

Pozdrawiam

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 1983pawelek

Witam!

Panowie jak w tytule, używam tego oleju od nowości w Passacie z 2003r. silnik 1,9 TDI.

Teraz planuję kolejną wymianę oleju i tu jest mały problem ponieważ posiadam 3,6L oleju, a to z tego co pamiętam nie wystarczy na wymianę, a nawet jeśli to nie zostanie nic na dolewkę. Nie mam możliwości dokupienia np. 1L i tu rodzi się pytanie: - czy mogę dolać innego? Jeśli tak to jakiego?

Z góry dziekuję za odpowiedź.

Ps. Norma VW 50300, 50600, 50601 APPROVED. Takie info jest na opakowaniu, z tego co widziałem taką normę ma Castrol 5W-30 EDGE ale nie wiem czy można je mieszać?

Edytowane przez 1983pawelek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje Ci zmienic olej na taki z norma 505.01 dowolnej firmy byle z pewnego miejsca i wymieniac max co 15tys.w pierwszych postach jest o tym sporo dlaczego wlasnie nie lac oleju Longlife.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liqui Molyy TOP TEC 4100 albo Valvoline 10W40 tylko te polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o Petronas Syntium XS 5000 5w30 norma 505.01? Mój pasek AWX 130KM lata na tym jak nowy. Ale czy wytrzyma 300 tysięcy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie

A co sądzicie o tym oleju: Mobil Super 3000 XE 5W30 do Passata: 1,9 TDI /130?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spełnia normę ?? Jak spełnia to lej i jeździj, tu już nic ciekawego się nie dowiesz. Temat chyba do dna wyssany z informacji. Macie w tym wątku wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zauważyliście jak staniał Motul Specific 505.01 ? Brałem go 2-3 lata temu po 200 zł, właśnie nadchodzi wymiana i widzę juz po 109 we Wrocku na alledrogo. Czyżby zaczęli podrabiać motula że taki tani ?

Aby było w temacie, pasek ma 270 kkm, ostatnie 70kkm na motulu tylko i cały czas bez problemów.

Pozdrawiam

CODI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam taką sprawę.

Aktualnie śmigam moim paskiem na taxi. Olej Castrol Magnatec 10W40. Pasio ma podniesioną moc przez power boxa z V-Techu (model VP-37) na około 135-140 kucy. Przebieg 205tkm i nie bierze grama oleju. Po mieście pali 6,5-7l. Chciałbym dowiedzieć się czy przy najbliższej wymianie mógłbym zmienić olej na Motula pełen syntetyk a jeżeli tak to jaki byście polecali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi