TomOr Zgłoś #281 Napisano 26 Września 2024 Czyli plik który jest w VCP i jest przypisany pod markę i model no i oczywiście pod numer sterownika i haka nie jest prawidłowy ? Jesteś w stanie sprawdzić plik który „powinien” być odpowiedni dla mojego passacika ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LesLwoo Zgłoś #282 Napisano 7 Października 2024 (edytowane) W dniu 25.04.2016 o 16:16, Miszka napisał: Witam Forumowiczów. Zakładam nowy temat "Hak holowniczy B8 - fabryczny" bo nie znalazłem takiego a może innym się przyda. Moje obserwacje/pytania. - Hak odblokowuje się elektrycznie ( przycisk w bagażniku ) Po przytrzymaniu przycisku wypada sobie luźno i trzeba go ręką zablokować. Na tym filmie widać jak to działa - Po podłączeniu platformy rowerowej ( złącze 13 pinów ) -- w części gdzie jest obrotomierz pojawia się dodatkowa kontrolka kierunkowskazów przyczepki ( dwie strzałki z jedynką w środku ) -- wyłączone są czujniki cofania z tyłu ale tylna kamera działa -- wyłączone jest tylne światło cofania w samochodzie / włączone w przyczepce -- wyłączone jest tylne światło przeciwmgłowe / NIE DZIAŁA W PRZYCZEPCE -- pojawia się w nawigacji ( DM ) dodatkowo informacja o ograniczeniach prędkości z przyczepą Mam prośbę o sprawdzenie czy komuś działa światło przeciwmgłowe w przyczepce. Nie wiem czy tak ma być, czy może u mnie jest coś popsute ? Pozdrawiam Michał Wnioski podobne. U mnie niestety problem. Po podłączeniu platformy pojawia się komunikat " sprawdz prawe swiatlo cofania " początkowo swiatlo wsteczne działa w pojeździe i platformie. Następnie całkiem znika, pomimo odpięcia platformy, aż do całkowitego wypięcia modułu haka z BCM. Może ktoś miał podobny problem ? Jutro sprawdzę przeciwmgłowe. EDIT: W dniu 7.10.2024 o 23:49, LesLwoo napisał: Wnioski podobne. U mnie niestety problem. Po podłączeniu platformy pojawia się komunikat " sprawdz prawe swiatlo cofania " początkowo swiatlo wsteczne działa w pojeździe i platformie. Następnie całkiem znika, pomimo odpięcia platformy, aż do całkowitego wypięcia modułu haka z BCM. Może ktoś miał podobny problem ? Jutro sprawdzę przeciwmgłowe. Sytuacja na ten moment. Kontrola całości instalacji pod względem uszkodzeń mechanicznych. Uszkodzeń BRAK Po odłączeniu modułu światło wsteczne działa poprawnie. Nie pojawiają się błędy. Ponownie wpinam moduł w instalację. Dorzucam kodowanie i teraz. Wszystkie światła działają poprawnie w samochodzie - pozycyjne, stop, cofania, przeciwmgłowe, itd. Wsszystkie światła w przyczepce działają poprawnie - pozycyjne, stop, cofania, przeciwmgłowe, itd. Z tego co wyczytałem po podłączeniu platformy\przyczepki światła cofania i przeciwmgłowe powinny swiecić w przyczepce a gasnąć w aucie. U mnie się tak NIE DZIEJE. Świecą światła w przyczepce i w aucie ! Może ktoś wie jak to naprawić ? Zauwazyłem też, że gdy auto jest na P, otwieram drzwi kierowcy i wcisnę kilka razy hamulec wyskakuje mi sprężynka od świec żarowych i komunikat usterka START\STOP niezależnie od tego czy START\STOP jest włączone czy nie. Z ciekawości sprawdziłem na innych biegach N i D/S. Sytuacja analogiczna. Jeśli ktoś miał podobną sytuację i jest w stanie pomóc, udzielić rady. Chętnie zapłacę Edytowane 13 Października 2024 przez LesLwoo Uzupełnienie informacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baryl Zgłoś #283 Napisano 25 Listopada 2024 On 1/25/2022 at 3:01 PM, Sajmons123 said: A macie jakieś doświadczenia z zacinającym się hakiem? W takim sęsie że jak go otwieram z przycisku, a nie był długo otwierany (powiedzmy 2 miesiące) - to nie chce się otworzyć. Jak się mu podczas otwierania pomoże ręką - to puści. Tylko po co sobie brudzić ręce i jak tu się chwalić bajeranckim hakiem jak się zacina ;). Ktoś z Was rozbierał mechanizm? Jakieś doświadczenia? Czy wiadomo co więcej w tym temacie? U mnie rygiel reaguje, ale nie chce zwolnić haka. Dopiero za którymś razem działa. Jeżdżę z wysunientym hakiem i już mam dosyć ciągle uwalonych spodni....Ghrrrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
judam Zgłoś #284 Napisano 16 Lutego 2025 (edytowane) Udało mi się kupić hak z wiązką i modułem. Czy ktoś zakładał taki moduł i wiązkę? W instrukcji jest napisane aby z modułu BCM wypiąć parę pinów i przełożyć w inne miejsce. Resztę przewodów powpinać w zamienione miejsca oraz inne puste. Czy to normalne że tak powinno być? Nie znalazłem nigdzie informacji o tym module. 5H2 907 383 C. Czy będzie on pasował do haka nie elektrycznego? Czy data na module 20.04.2024 to jest data produkcji? Czy to oznacza że to najnowszy najlepszy moduł ? P.S. Udało mi się założyć. Ze względu że był to fabrycznie nowy moduł trzeba było wgrać mu parametryzacje. Tak więc potwierdzam że moduł 5H2 907 383 C bez problemu pasuje do Passata B8. Edytowane 12 Kwietnia 2025 przez judam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzonzi Zgłoś #285 Napisano 8 Kwietnia 2025 Jaki teraz koszt haka składanego z wiązką 13 PIN i kodowaniem? Full montaż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbasz Zgłoś #286 Napisano 11 Kwietnia 2025 W dniu 7.10.2024 o 23:49, LesLwoo napisał: Jeśli ktoś miał podobną sytuację i jest w stanie pomóc, udzielić rady. Chętnie zapłacę Jak nadal masz problem z hakiem zadzwoń do mnie, 516450452, doposażam auta z grupy VAG i też montuje oryginalne haki holownicze, postaram się pomóc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubi14 Zgłoś #287 Napisano 12 Kwietnia 2025 W dniu 8.04.2025 o 11:38, Dzonzi napisał: Jaki teraz koszt haka składanego z wiązką 13 PIN i kodowaniem? Full montaż hak z wiązką Erich Jaeger kosztuje około 1800ziko ale wypinany ręcznie. Za montaż ile ktoś skasuje nie wiem, trochę rozbierania jest bo ostatnio w Golfie VII montowałem kumplowi. A kodowanie to VCDS 15 minut roboty (działa wszystko jak należy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ropec Zgłoś #288 Napisano 15 Kwietnia 2025 (edytowane) Witam, orientuj się ktoś czy jest możliwe aby w aucie fabrycznie bez haka, była położona wiązka pod hak na tył auta? Z której strony w bagażniku można tego szukać? Passat B8 2020, Sedan Edytowane 15 Kwietnia 2025 przez ropec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yogibabu Zgłoś #289 Napisano 15 Kwietnia 2025 Nie ma.Chyba ,że w momencie zamawiania była zamówiona opcja przystosowania pod hak.Aż tak rozrzutni to oni w vagu nie są . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ropec Zgłoś #290 Napisano 15 Kwietnia 2025 Dzwoniłem do producenta Westfalii o dopasowanie haka w B8, Pan powiedział, że czasem wiązka może być położona. W zderzaku od spodu mam wycięty otwór, w miejscu gdzie powinien być hak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kenhor Zgłoś #291 Napisano 15 Kwietnia 2025 Czy w Passacie była/jest taka możliwość nie wiem, na pewno w Audi była. Kolega jak kiedyś zamawiał auto, to wybrał opcję przygotowania pod hak i faktycznie miał wiązkę pociągniętą. Jeśli miałbyś mieć, to będzie po lewej stronie, bo tam standardowo montuje się moduł. Ale trzeba by boczek ściągać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbasz Zgłoś #292 Napisano 16 Kwietnia 2025 W żadnym europejskim VW nie ma wiązki haka jak nie ma fizycznie haka zamontowanego. Jak się chce dołożyć oryginalny hak to trzeba mieć, hak z wiązka, sterownik, przycisk z ramką, wiązkę wewnętrzną. Potrzebujesz oryginalny hak, zapraszam, zamontuję jak w oryginale, wiecej info telefonicznie 516450452 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz16 Zgłoś #293 Napisano 11 Maja 2025 Witam wszystkich forumowiczów. I ja stałem się posiadaczem haka elektrycznego. Mam pytanko techniczne. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat z jakim momentem VW zaleca montaż śrub haka do podłużnic. Może ktoś pomoże ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
turzol Zgłoś #294 Napisano 11 Maja 2025 12 minut temu, lukasz16 napisał: Witam wszystkich forumowiczów. I ja stałem się posiadaczem haka elektrycznego. Mam pytanko techniczne. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat z jakim momentem VW zaleca montaż śrub haka do podłużnic. Może ktoś pomoże ?. 60Nm + 90° Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz16 Zgłoś #295 Napisano 11 Maja 2025 32 minuty temu, turzol napisał: 60Nm + 90° Dziękuję bardzo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raczek_L Zgłoś #296 Napisano 16 Maja 2025 Witam forumowiczów Od niedawna stałem się posiadaczem B8, do którego dołożyłem elektryczny hak wraz z wiązką i modułem. Oczywiście wykonałem kodowanie VCDSem i niby wszystko działa ale od czasem dostaje komunikat na liczniku o niedziałających światłach pozycyjnych przyczepy, mimo że nie jest podpięta. Po wpięciu wtyczki wszystkie światła działają jak należy. Ktoś się orientuje gdzie leży problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubi14 Zgłoś #297 Napisano 17 Maja 2025 23 godziny temu, Raczek_L napisał: Witam forumowiczów Od niedawna stałem się posiadaczem B8, do którego dołożyłem elektryczny hak wraz z wiązką i modułem. Oczywiście wykonałem kodowanie VCDSem i niby wszystko działa ale od czasem dostaje komunikat na liczniku o niedziałających światłach pozycyjnych przyczepy, mimo że nie jest podpięta. Po wpięciu wtyczki wszystkie światła działają jak należy. Ktoś się orientuje gdzie leży problem? ja miałem podobnie w golfie u kumpla jak nie zakodowałem w CAN Gateway (grupa 19) modułu haka, wszystko działało ale błąd spalonej żarówki też wywalało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raczek_L Zgłoś #298 Napisano 21 Maja 2025 Faktycznie, musiałem pominąć przy kodowaniu, poprawiłem CAN Gateway i na razie jest w porządku. Dziękuję za wskazówkę. A z waszymi hakami też tak jest że nie zawsze reagują na przycisk. Muszą być spełnione jakieś warunki żeby go otworzyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brono Zgłoś #299 Napisano 22 Maja 2025 Czy da się jakoś rozebrać hak tak żeby go oczyścić wewnątrz z rdzy i nasmarować? Od jakiegoś czasu muszę mu pomagać żeby się wysunął. Nie chodzi też płynnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azurePL Zgłoś #300 Napisano 24 Lipca 2025 Przeglądam ten wątek od jakiegoś czasu. Przymierzam się do założenia haka w swojej B8, jednak skłaniam się ku montazowi haka wypinanego pionowo (Steinhoff/Brink/Autohak). Wiązkę pewnie od kolegi @Bimbasz zakupię (pisałem na mess, zerknij proszę w folder Inne). Co jednak z modułem jeżeli nie zamierzam montować oryginalnego haka elektrycznie otwieranego, czy jest sens kupować drogi moduł 5Q0907383N czy wystarczy któryś tańszy (który symbol) tylko po to, żeby zakodować go tak, aby czujniki nie wariowały? Czy ktoś z forumowiczów montował hak wypinany pionowo np. Steinhoff V-149 i mógłby wrzucić fotki jak to wygląda z zamontowaną i zdemontowaną kulą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach