Bimbasz Zgłoś #261 Napisano 21 Kwietnia 2024 1 godzinę temu, pyra666 napisał: A co z modułami 5Q0907383H lub 5Q0907383F? Tez maja po 4 kostki, podejdzie to do paska z elektrycznym hakiem? nigdy nie zadziałają z hakiem elektrycznym, to że wyglądają tak samo i mają 4 wtyczki nie znaczy ze są do haka elektrycznego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jakbli Zgłoś #262 Napisano 2 Maja 2024 (edytowane) Udało się parę tygodni temu. Roboty na dwa dni z panelami i wiązką. Niestety kable są białe, wszystkie i dopiero na klapie były wtyki a po nich kolory więc mogłem rozpracować według schematów serwisowych. Oczywiście mówię o mgielnych i cofania. Pamiętajcie że cofania nie działają przy otwartej klapie więc straciłem parę godzin czemu na wtyczce haka brak plusa. To nie jest po CAN dlatego śmieszna cela ale minus taki, że auto nie wie, że masz hak. Instalacja zatem bezpośrednio do zasilania świateł a główny plus można zamiast do akumulatora pociągnąć do gniazda zapalniczki w bagażniku jeśli się nie planuje zasilać lodówki w przyczepie itp. Update Wczoraj pożyczyłem przyczepę, elektryka działa idealnie i na pierwszy raz przytargałem i30 z copartu. Adrenalina jak po pigule Edytowane 3 Maja 2024 przez jakbli 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol6376 Zgłoś #263 Napisano 3 Maja 2024 Jakbli czyli idąc na skróty kupuje hak bez żadnych modułów i podpinam się bezpośrednio pod lampy? Żadnych błedów nię będzie na desce odnośnie oświetlenia jak podepne przyczepke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubi14 Zgłoś #264 Napisano 5 Maja 2024 karol6376 jak podepniesz przez ten uniwersalny moduł to tak, błędów mieć nie będziesz.. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jakbli Zgłoś #265 Napisano 5 Maja 2024 (edytowane) Mój moduł to dokładnie WH2S-G13. Zapłaciłem za całość 330 funtów z dostawą z polski. Trzeba było rozpruć cały bagażnik a moduł przymocowałem na silikon. Lewy kierunek, światło stopu i drogowe udało się podpiąć z lewej wiązki tylnych świateł. Z racji, że główna wiązka jest z samych białych musiałem pociągnąć przewód z prawej strony aby mieć prawy kierunek. Tak samo z cofania i przeciwmglielnych, po zdjęciu plastików z klapy są tam kostki i w tedy już po kolorze przewodów można rozpacować co jest co. Zasilanie pociągnąłęm z akumulatora. Za skrzynką z bezpiecznikami po lewej stronie jest główna mufa w ścianie grodziowej tam nie było szans przepchnąć kabla ale znalazłem pod spodem mniejszą zaślepioną gumą zapewne wykorzystywaną z innym wyposażeniem. Przebiłem szpikulcem i przeciągnąłem kabel uprzednio winąłem go taśmą parcianą i dałem peszel. Miałem wszystkie zdjęcia ale usnąłem nie wiem czemu niestety. Wyciągam bezpiecznik kiedy nie używam haka. Moduł po wykryciu sygnału przekazuje zasilanie z akumulatora na odpowiedni pin z gnieżdzie dlatego nie ma błędów. Jedyny mankament to taki, że przy wrzuceniu wstecznego od razu trzeba deaktywować czujnik bo auto samo hamuje myślać żę walę w scianę. Wtyk można schować w zderzak i po wyciągnięciu kuli nic nie widać. Edytowane 5 Maja 2024 przez jakbli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
turosgt Zgłoś #266 Napisano 12 Maja 2024 (edytowane) Witam wszystkich, Jestem mało aktywnym użytkownikiem forum (aczkolwiek sporo więcej czytam, niż piszę), ale podzielę się krótkim podsumowaniem montażu haka w moim aucie. Montaż głównie samemu, z doskoku pomagał tata, czas ok. 9-10 godzin. Zdejmowanie lamp + zderzaka, rozbieranie tapicerki w bagażniku, rozebranie progów plus plastików pod nogami kierowcy, pociągnięcie wiązek przewodów, podłączenie przycisku zwalniania haka – wszystko szło bardzo sprawnie, aż nastał moment podłączenia pinów do kostek w BCMie + wpięcie się w skrzynkę bezpieczników. Miejsca bardzo mało, dłonie całe obolałe, ale w końcu się udało ? Jedna rzecz mnie trochę zaskoczyła – ani w instrukcji od kolegi Bimbasz tu z forum (dzięki bardzo za wiązkę i instrukcję!), ani w tutorialach na youtubie – nikt nie musiał wyjmować poduszki kolanowej kierowcy, aby wyciągnąć skrzynkę bezpieczników. Na dwóch filmach na youtubie wyglądało to tak, jakby tamci użytkownicy w ogóle nie mieli poduszek kolanowych, ale mniejsza z tym, po wyjęciu poduszki wydostałem bezpieczniki na zewnątrz. Mam silnik 1.8 tsi i potwierdzam, że aby przykręcić hak z lewej strony patrząc od tyłu – trzeba popuścić wydech na 2 wieszakach + poluzować / opuścić osłonę termiczną wydechu. Po podłączeniu wszystkiego 5 minut kodowania, po włączeniu zapłonu oczywiście masa błędów (aktywny tempomat, hill holder, ESC, czujniki parkowania, rozponawanie znaków i coś tam jeszcze). Przejażdżka 4km, wyłączenie auta, ponowne odpalenie – zero błędów ? Przyczepa podłączana, wszystko działa jak należy. Małe podsumowanie kosztów i użytych części: Hak 3G9803881C z wiązka 3G9971124B– udało mi się kupić za 450zł z Allegro Lokalnie Moduł 5Q0907383N również z wiązka haka – 750zł z OLX (została wiązka do sprzedania, widzę, że są wystawione po 300-350zł na Allegro, także moduł wyjdzie niecałe 500zł) Przycisk i ramka - 3G0959511A oraz 5G0868345 - 154zł nowe z Allegro Wiązka moduł –> bezpieczniki + BCM – od kolegi Bimbasz 400zł Ślizg zderzaka 3G9807863B – 80zł Allegro Śruby haka 4x N91173001 – 88zł Allegro Edytowane 12 Maja 2024 przez turosgt 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krisztof Zgłoś #267 Napisano 28 Maja 2024 Cześć, zamontowałem hak wertykalny Westfalii z wiązką dedykowaną Jegaer. Kodowaniem posiłkowałem się wg tego wątku, moduł przyjęło, grafika przy cofaniu działa, czujniki cofania również odłącza. Problemem jest ACC, nie ma błędu bezpośrednio po uruchomieniu silnika, błąd pojawia się gdy uruchamiam tempomat, pojawia się komunikat ACC niedostępne. Co również zauważyłem przy ruszaniu do przodu czujniki przednie nie uruchamiają się automatycznie( działają gdy uruchomię guzikiem). Kodowanie wykonywane aplikacja Car Scanner i kostka bluetooth elm327. Czy kodowanie przez aplikację może być przyczyną że ACC nie działa? Przed założeniem haka działało bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbasz Zgłoś #268 Napisano 29 Maja 2024 22 godziny temu, krisztof napisał: Cześć, zamontowałem hak wertykalny Westfalii z wiązką dedykowaną Jegaer. a jaki nr sterownika haka masz zamontowany z tym zestawem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krisztof Zgłoś #269 Napisano 29 Maja 2024 3 godziny temu, Bimbasz napisał: a jaki nr sterownika haka masz zamontowany z tym zestawem? Cześć zamontowany jest kompletny zestaw Jeager wiązka + moduł nr 748503 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbasz Zgłoś #270 Napisano 29 Maja 2024 Ten sterownik jest widoczny przez system jako moduł 69 haka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krisztof Zgłoś #271 Napisano 30 Maja 2024 16 godzin temu, Bimbasz napisał: Ten sterownik jest widoczny przez system jako moduł 69 haka? Tak jest widoczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
turzol Zgłoś #272 Napisano 30 Maja 2024 W dniu 28.05.2024 o 08:50, krisztof napisał: Cześć, zamontowałem hak wertykalny Westfalii z wiązką dedykowaną Jegaer. Kodowaniem posiłkowałem się wg tego wątku, moduł przyjęło, grafika przy cofaniu działa, czujniki cofania również odłącza. Problemem jest ACC, nie ma błędu bezpośrednio po uruchomieniu silnika, błąd pojawia się gdy uruchamiam tempomat, pojawia się komunikat ACC niedostępne. Co również zauważyłem przy ruszaniu do przodu czujniki przednie nie uruchamiają się automatycznie( działają gdy uruchomię guzikiem). Kodowanie wykonywane aplikacja Car Scanner i kostka bluetooth elm327. Czy kodowanie przez aplikację może być przyczyną że ACC nie działa? Przed założeniem haka działało bez problemu. W module 13 (ACC) sprawdź czy masz zaznaczony bit 3 na bajcie 3 i w module A5 bit 0 na bajcie 11. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krisztof Zgłoś #273 Napisano 4 Czerwca 2024 (edytowane) W dniu 30.05.2024 o 16:44, turzol napisał: W module 13 (ACC) sprawdź czy masz zaznaczony bit 3 na bajcie 3 i w module A5 bit 0 na bajcie 11. Tak są zaznaczone Zrobiłem jeszcze raz odczyt błędów i wyskakują następujące Edytowane 4 Czerwca 2024 przez krisztof Nowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
[email protected] Zgłoś #274 Napisano 11 Czerwca 2024 Witam wszystkich. A ja chciałem zapytać czy ktoś się orientuje czym dokładnie różni się hak westfalia wpinany pionowo do sedana a varianta? Jestem na etapie poszukiwań z rynku wtórnego z racji, że będę bardzo sporadycznie używał. Na aukcjach jest mnóstwo takich haków nawet już z wiązkami dedykowanymi ale do variantów, do sedanów jak na lekarstwo ? Napisałem dzisiaj do centrum obsługi Westfalia odnośnie haka o numerze 317141600001 "Dzień dobry. Chciałem zapytać czy poniższe numery dotyczą haka do passat b8 sedan czy variant? APPROVAL NO: E13 55R-01 3831 TYPE: 321852 D-VALUE D 11,5 KN 317141 CHARGE: 12026175" Po czym dostałem odpowiedź z COK Westfalia "Dzień dobry, Dziękujemy za przesłane zapytanie. Podane informacje dotycząc haka 317141600001 odpowiedniego dla obu wariantów nadwozia. " Wobec tego, jeśli się nie mylę to haki o numerach 317141600001 występują zamiennie. Oprócz tego Google podpowiada, że ten hak pasuje również do Skoda Superb. Poprawcie mnie jeśli się mylę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jakbli Zgłoś #275 Napisano 11 Czerwca 2024 Ja kupiłem 317141600001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brono Zgłoś #276 Napisano 30 Sierpnia 2024 Od jakiegoś czasu fabryczny hak nie wypada sam. Musze mu pomagać i go pociągnąć w dół jednocześnie wciskając przycisk w bagażniku. Od syfu z ulicy chodzi dość ciężko. Czy ktoś może to rozbierał? Chcę to wyczyścić i nasmarować ale nie wiem czy trzeba rozkręcać od strony silniczka czy od strony zewnętrznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomOr Zgłoś #277 Napisano 23 Września 2024 Witam, przeczytałem ten temat lecz nie znalazłem odpowiedzi na problem z moim hakiem elektrycznie rozkładanym/skladanym. Mianowicie parametryzacja nie pomaga a nawet tak jak by nie pasowała pod mój samochód. Może ktoś coś. Z góry bardzo dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
turzol Zgłoś #278 Napisano 25 Września 2024 Dataset trzeba wgrać używając opcji "Erase Full Memory" w sterowniku 69. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomOr Zgłoś #279 Napisano 25 Września 2024 Wgrywam plik z VCP pod sterownik i model samochodu i właśnie takie błędy generuje. Nie wiem może nie ważne dane są w tym pliku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
turzol Zgłoś #280 Napisano 26 Września 2024 Masz niepoprawny zestaw danych, reszta błędów nie ma znaczenia w tym wypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach