Skocz do zawartości
EEKTRONIK2

Grzałka elektryczna w B5FL i B5 zobacz!!

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Amadeo

Jeśli nie posiadam przełącznika nawiewu na przednią szybę to temat dla mojego paska nie dotyczy?

Dla informacji...mam manualną klime.

Z góry dziękuję za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma znaczenia - działanie grzałki nie ma nic wspólnego z klawiszem nawiewu na szybę. Grzałkę możesz też mieć przy manualnej klimie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś mi wreszcie odpowie jak zamontowac grzałkę w benzynie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypadkiem trafiłem na ten temat i w końcu znalazła się odpowiedź na ciekawość, dlaczego przy -10 stopniach na dworze, po 30-40 sekundach leci mi takie ciepłe, "dziwne" powietrze.

Nazwałem je "dziwne" ponieważ jest zupełnie inne, specyficzny zapach (tylko gdy odpalę na przednią szybę full), i mocno wyraźne ciepło. Po 2 minutkach w aucie jest wyraźnie ciepło. Super sprawa.

Zastanawia mnie jedna sprawa czytając temat której nie sprawdzałem czy przy zgaszonym silniku ta "farelka" też działa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy przy zgaszonym silniku ta "farelka" też działa ?
Nie działa.
tylko gdy odpalę na przednią szybę full
Nie powtarzajcie tego w kółko- grzałka działa w ustawieniu na szybę , na kratki, na nogi. Nie tylko na szybę.

W pierwszym poście jest to błednie opisane !

Po za tym, przy ustawieniu dmuchawy na full, nie za bardzo można wyczuć ciepłe powietrze- za duży przepływ powietrza(duże chłodzenie), za mały element grzewczy.

Edytowane przez tomnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wcześniej koledzy pisali że niektórzy mają i dlatego pytam jak to jest w benzynkach?
Ale chyba nie pisal ktos kto ma benzynke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie powtarzajcie tego w kółko- grzałka działa w ustawieniu na szybę , na kratki, na nogi. Nie tylko na szybę.

W pierwszym poście jest to błednie opisane !

A to ciekawe, w takim razie sprawdzę to dotąd byłem przekonany, że tylko gdy ustawie na fulla na przednią szybę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A to ciekawe, w takim razie sprawdzę to dotąd byłem przekonany, że tylko gdy ustawie na fulla na przednią szybę
http://forum.vw-passat.pl/threads/95336-Grzalka-elektryczna-w-B5FL-i-B5-zobacz!!?p=1172388&viewfull=1#post1172388

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie, w takim razie nie będe musiał na fulla nastawiać na szybę by się szybciej w aucie ogrzało chociaż nawet przy nastawieniu FULL na szybę, szybko robiło się w aucie ciepło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy efekt farelka daje kiedy z rana odpalamy auto i temp. jest około 10°C.

Od razu po odpaleniu auta leci ciepłe powietrze i to bez względu czy mamy AUTO, ECON, nawiew na szybę czy nogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj sprawdziłem sobie pełen spis kodów wyposażenia po VIN (158) i oczywiście jest tam 7E6 czyli grzałeczka :marecek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałeś z wlepki czy inaczej bo sam nie wiem czy mam tę grzałkę u siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sprawdzałeś z wlepki czy inaczej bo sam nie wiem czy mam tę grzałkę u siebie.

Nie, we wlepie w bagazniku masz tylko kilka kodów, a normalnie ja ich miałem 158. Musisz jechać do ASO - za darmo podadzą Ci wykaz, albo na stronie http://www.autodna.pl/jak-kupic-raport.html zapłacić 12.90zł - ja płaciłem sms więc z prowizją 30zł i od razu dostajesz pełny raport z VIN kodów itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem cały ten wątek ale nie ma nigdzie dokładnego opisu albo foto jak nagrzewnica siedzi w obudowie.

Mam mało czasu na poskładanie tego do kupy i chciałem się poradzić kogoś kto to bezpośrednio montował.

to temat może błahy jak się go dokładniej nie przeanalizuje ale nie jest sztuką tak po prostu wpakować farelkę przed nagrzewnicę i ok..

Mój problem polega na tym ze mam farelkę już na stole ale kupiłem ją na alledrogo i nie wiem jak dokładnie siedziała w obudowie.

moim zdaniem jak powietrze nie będzie zmuszone do tego żeby przejść przez "farelkę" to efekt będzie nie taki jak ma być.

Mam na stole dwie obudowy nagrzewnicy i jak się przypasuje farelkę to wcale nie wygląda tak prosto. Nagrzewnica elektryczna jest dużo węższa od wodnej i część powietrza z wentylatora po prostu ją ominie i pójdzie zimna na szybę.

Na forum golfa kolega grg474 opisał montaż, w jego wątku sa zdjęcia kilku rożnych nagrzewnic chyba i Valeo i Behr od golfa- powinno być podobnie ale puszka jest inna.

Nigdzie nie znalazłem foto jak farelka w środku siedzi

nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na to ze np przy pozycji max ciepło klapa od ogrzewania dochodzi do farelki i zasłania część nagrzewnicy wodnej tak że całe powietrze z tej strony jest kierowane na nagrzewnicę elektryczną i można to tak dopasować. Z drugiej strony nagrzewnicy zostaje miejsce tak ze część powietrza pójdzie tylko przez nagrzewnicę wodną, ominie elektryczną i nie ogrzane pójdzie na szybę - trochę jakby tak nie powinno być..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam nagrzewnice w środku już w aucie także zdjecia Ci nie podeśle moge jedynie zobaczyć bo mam jeszcze angielską nagrzewnice i porównam od spodu z tą która mam w aucie to moze zrobic zdjęcie i Ci narysuje gdzie ona siedzi ale to dopiero wieczorem bo nie moge wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na rysunku naszkicowałem na szybko (z pamięci - przepraszam za niedokładności)

ustawienie nagrzewnic - tam gdzie jest znak zapytania powietrze przejdzie obok nagrzewnicy elektrycznej nie podgrzane

1a.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopiero jak rozbiore nagrzewnice zobacze środek to mi się przypomni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okazało się ze moje auto miało w oryginale farelkę ;o)

niemniej wcześniej musiałem sobie przerobić nagrzewnicę którą kupiłem. Cały zestaw już siedzi w aucie, niestety na razie trudno wyczuć jak grzeje bo jest za ciepło żeby odczuć przy sterowaniu na krótko - jak znajdę czas to sie pobawię ale na razie go nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nadal nie wiem jak podłaczyć farelkę w benzynce czy w sterowniku silnika ECU jest wyjscie które włącza podobnie jak w dieselku stopnie HI i LOW dla grzałki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi