Skocz do zawartości
EEKTRONIK2

Grzałka elektryczna w B5FL i B5 zobacz!!

Rekomendowane odpowiedzi

A ja dzisiaj z rana sprawdzałem przy ok. 6st.C

I mi dmuchało ciepełko, samochód chodził może z 5min, ruszyłem podrzucić moją Lubą na PKP i zanim ją wysadziłem uruchomiłem HI + przednią szybę.

Po jakichś 10-20 sekundach dmuchało mi ciepełko na szybę :D

Sprawdzę jeszcze raz jutro zaczynając od zupełnie zimnego silnika zaraz po odpaleniu.

Człowiek mógłby sobie w łeb strzelić, że trafił na ten temat po 3 latach użytkowania pasiatego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomimo, że w kodach wyposażenia nie ma nic o grzałce dzisiaj przy +4 odpaliłem auto, nawiew na szybę, ogrzewanie na HI i po 3 minutach leciało cieplutkie powietrze. Wychodzi na to, że mam grzałkę, wcześniej tak szybko nie było czuć ciepełka, ustawiałem na 20. Mam też świece podgrzewające płyn, ale one raczej nie zadziałały by tak szybko żeby już po 3 minutach dmuchać ciepłym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uruchomiłem HI + przednią szybę.
nawiew na szybę, ogrzewanie na HI
Climatronic nie musi mieć nastaw, o których piszecie, aby grzałka mogła działać. http://forum.vw-passat.pl/threads/95336-Grzalka-elektryczna-w-B5FL-i-B5-zobacz!!?p=1172388&viewfull=1#post1172388

mam grzałkę, wcześniej tak szybko nie było czuć ciepełka, ustawiałem na 20. Mam też świece podgrzewające płyn,
Nie jest to możliwe... zainstalowana w nawiewie elektryczna grzałka wyklucza świece grzewcze i na odwrót.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No proszę, nie wiedziałem że jest taki bajer - sprawdze i dam znać czy i u mnie jest :-)

Mam Climatronic, mam też ten "magiczny" przycisk z lewej strony z nawiewem na szybę, zobaczymy co i jak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie jest to możliwe... zainstalowana w nawiewie elektryczna grzałka wyklucza świece grzewcze i na odwrót.

Więc możliwe, aby świece dogrzewające tak po 3 minutach działały, że leci cieple powietrze?

Świece dogrzewające mam na 100%.

Edytowane przez dieselinside

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam też ten "magiczny" przycisk z lewej strony z nawiewem na szybę, zobaczymy co i jak
Można powtarzać jak mantrę... grzałka nie jest włączana przyciskiem !

http://forum.vw-passat.pl/threads/95336-Grzalka-elektryczna-w-B5FL-i-B5-zobacz!!?p=1172388&viewfull=1#post1172388

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Więc możliwe, aby świece dogrzewające tak po 3 minutach działały, że leci cieple powietrze?

Świece dogrzewające mam na 100%.

i tu bym sie nie zgodził bo koledzi jedni pisali że mają świece i ciepłe powietrze leci dopiero jak się świece wyłączą i wtedy sie załącza grzałka więc można miec to i to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczęście przelatałem tylko jedna zimę bez wiedzy. Dziś wieczorem sprawdzę to na zasadzie nawiew na szybę siła na wiewu na 3kreski temp zadana 22stopnie. I postaram się sprawdzić temp powietrza z nawiewu zaraz po odpaleniu,1min,2min.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Farciarze ;) dlaczego w przed FL tego ustrojstwa nie zamontowali :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i tu bym sie nie zgodził bo koledzi jedni pisali że mają świece i ciepłe powietrze leci dopiero jak się świece wyłączą i wtedy sie załącza grzałka więc można miec to i to.

Owszem jak się wyłączą świece, ale nie te do podgrzewania płynu tylko żarowe te z głowicy.

U mnie niestety nie ma tego bajeru. Całe życie drugi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Farciarze ;) dlaczego w przed FL tego ustrojstwa nie zamontowali :(

Czego pakusiasz jak ty masz webasto....

---------- Dodano o 02:21 ---------- Poprzednia wiadomość o 02:13 ----------

No i du.. zapomniałem o termometrze:(. Ale mam inne pytanie czy zimne powietrze napotyka najpierw farelkę a potem nagrzewnice czy odwrotnie? Bo siedziałem z kolega po pracy w aucie około 10min(auto na biegu jałowym i farelka włączona) i gdy ruszałem i spojrzałem wskazówkę temp pokazywała już prawie 60stopni.A diesel raczej przy 4stopniach na placu nie łapie tak szybko temp.Wychodzi na to ,że farelka ogrzewa też układ chłodzenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i w dodatku jeszcze się teraz okaże że nie dość że tańsze rozwiazanie to i teoretycznie taką samą rolę spełnia co webasto wiec co to za bajer skoro mozna zamontować grzalke i tez cieszyć się ciepłem w aucie po 5 min nie tracąc przy tym paliwa :( świat jest niesprawiedliwy !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem przed chwilą - odpaliłem zimne auto, wlaczylem nawiew na przednia szybe (climatronic), nie minela minuta kiedy zaczynalo juz leciec cieple powietrze na szybe :-)

Na prawde fajna sprawa !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i w dodatku jeszcze się teraz okaże że nie dość że tańsze rozwiazanie to i teoretycznie taką samą rolę spełnia co webasto wiec co to za bajer skoro mozna zamontować grzalke i tez cieszyć się ciepłem w aucie po 5 min nie tracąc przy tym paliwa :( świat jest niesprawiedliwy !

nie takie samo rozwiązanie co webasto, bo grzałeczka nie zagrzeje Ci silnika tylko powietrze w środku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie takie samo rozwiązanie co webasto, bo grzałeczka nie zagrzeje Ci silnika tylko powietrze w środku

Ale jak damy obieg zamkiety to nagrzane powietrze wraca jeszcze raz przez nagrzewice i tak w kolo wiec w sumie jakos tam ociepla plyn chlodniczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale jak damy obieg zamkiety to nagrzane powietrze wraca jeszcze raz przez nagrzewice i tak w kolo wiec w sumie jakos tam ociepla plyn chlodniczy

w teorii tak ale to w tak małym stopniu że pominąłem ten fakt. Inna gęstość powietrza i cieczy i raczej w tą stronę ciężko ogrzać wodę ciepłym powietrzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Dziś zdjąłem boczną klapkę od bezpieczników (Pasat b5 FL 2001) i niestety nie widzę u siebie przekaźników 370 i 373.Czy jeśli nie ma przekaźników to same kable dochodzą do miejsc gdzie powinny one być?

Dodam iż w bloku 16 VAG w 3 kolumnie widnieją tylko dwa zera 00 i nie zmieniają się one w takt pracy dmuchawy-pewnie przez brak przekaźników. Czy ktoś mi podpowie jak podpiąć kostkę grzałki gdyż jest fabryczna a nie bardzo wiem w co ją podpdiąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
.Dziś zdjąłem boczną klapkę od bezpieczników (Pasat b5 FL 2001) i niestety nie widzę u siebie przekaźników 370 i 373.
Po zdjęciu bocznej osłony, głównej skrzynki bezpiecznikowej nie jesteś w stanie dostrzec miejsca, w którym zainstalowane są przekaźniki grzałki....

http://forum.vw-passat.pl/threads/95336-Grzalka-elektryczna-w-B5FL-i-B5-zobacz!!?p=1172388&viewfull=1#post1172388

Edytowane przez tomnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że trzeba ściagnąć przedni panel pod kierownicą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po zdjęciu bocznej osłony, głównej skrzynki bezpiecznikowej nie jesteś w stanie dostrzec miejsca, w którym zainstalowane są przekaźniki grzałki....

Rozumiem że trzeba ściagnąć przedni panel pod kierownicą?

Z obszernego posta tomnika tak właśnie wynika (podał Ci link).

BTW. z tego w/w posta również wynika, że do sprawdzenia czy faktycznie posiada się tą słynną już grzałeczkę można w ciemno posłużyć się VAGiem, tak tomnik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi