Skocz do zawartości
laki

Pompa oleju - zawodny mechanizm napędu

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie czeka kompleksowa profilaktyczna naprawa : wymiana napędu łańcuchowego łącznie z dużą zębatką, prowadnice, zabierak, wałek. To oznacza wyższe koszty i operację na otwartym sercu. Po wszystkim zdam relację co do dokładnego stanu wymienionych części. Do tej pory nic złego się nie dzieje, czekałem z tym do wymiany oleju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy poniższa lista części wystarczy do przeróbki na pompę z 1.9 ,czy trzeba jeszcze coś dokupić? Mój motor to BMP na kołach zębatych

pompę oleju mam

Przejście na pompkę z 1,9:

- kółko 06A105209B

- łańcuszek 038115230A

- napinacz 038115130

- uspokajacz oleju 038103623

- uszczelniacz przedni wału 038103085E

- smok z 1.9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mi nawet serwis VW powidział, że trzeba ściągać rozrząd:doh

Troszkę odgrzeje... Dziś wymieniłem zabierak w ASO Świtoń Paczkowski w Lubinie. Cena zabieraka 20 PLN robocizna 157PLN netto :) Stałem patrzyłem i miałem ochotę zabić się własnym kolanem... bo nie pojmuje dlaczego sam tego nie zrobiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do tej pory nic złego się nie dzieje, czekałem z tym do wymiany oleju.

Też się zbierałem i czekałem do wymiany, i dosłownie tuż przed wymianą nieszczęsny komunikat. Wczoraj wszystko rozebrałem i jutro poskładam. Zabierak w tragicznym stanie, gniazdo wałka okrągłe w środku. Mam też napęd łańcuchowy. Zrobiłbym to wcześniej u mechanika lub w serwisie, tylko chcieli za duże pieniądze, bo twierdzili, że koniecznie trzeba ściągać rozrząd. Sam rozebrałem bez ściągania rozrządu, za co dziękuję Tomkowi, bo to jego rada jak to zrobić. Wałek też z Rumii przyszedł na drugi dzień po telefonie i mailu.

PS. Samochód zgasiłem od razu jak zobaczyłem komunikat, nawet nie zdążyłem go doczytać do końca. Mam nadzieję, że turbina cała.

Edytowane przez topekb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie podpowie mi ktoś, kto by mi przerobił moją pompe (napęd łańcuch) na pompe z 1.9 ? Lub gdzie bym gotową znalazł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zauważyłem, że po tym jak sprawdzałem tą pompę i wymienili mi zbierak to na postoju czasem auto zaczęło drgać.. nie zawsze ale czasem.. Czego to wina. Mówili, że miałem źle ustawione jakieś wałki, i ustawili poprawnie (wcześniej tych drgań nie było)..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest znaczna różnica. Dziś zrobiłem ponad 1000 km i jutro czas na sprawdzanie czy olej spalił bo coś spalał, ale to nie tyczy się tej kwestii.

Co do pracy silnika, chodzi ciszej, co najważniejsze żwawiej (dziś lekko leciał na drogach szybkiego ruchu 160-175, mógł więcej ale warunki na to nie pozwalają) .

Powiem szczerze, że nie wiem czy nie ma na to wpływ taki, że zmieniłem olej z liquil moly na motula (również to, bo zapewne wałki również musiały mieć na to wpływ, że czasem mhmm klekotał , ciężko określić ten dźwięk ? )...

sprawdź pd(jak sprawdzaliśmy były ok)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i jutro poskładam

No i jestem po zabiegu wymiany wałka. Samochód chodzi, nic złego poza wyrobionym wałkiem się nie stało. Zgaszenie silnika odrazu, niezależnie, gdzie się jest ma duże znaczenie. A satysfakcja, że całą operację przeprowadziłem sam, ogormna:jupi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo nie przejezdzilem a te drgania delikatne były od czasu odebrania auta (juz czułem na tych światłach zjeżdżając z górki), dwa pd są na granicy ale jeszcze są ok jak mi to u was mówili. Te drgania są delikatne i dosyć rzadko ale pojawiają się i tylko na postoju. Będę tam ponownie oddawał auto za jakis czas to przekaże aby sprawdzili na nowo to :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Analizujac bloki pomiarowe PD nie dowiemy sie o stane PD, a jedynie o korekcie jaka ECU daje na dana PD. Moze to byc wina PD (leje lub za malo podaje) ale rownie dobrze boze byc to utrata kompresji itp. Jak ja wymienilem walek z zabierakiem to nic takiego nie czulem, po 2 miesiacach od wymiany walka wymienilem w ASO w ramach akcji serwisowej 4x PD i od wyjazdu za brame ASO auto na postoju drgalo. Potem na gwarancji wymieniono mi 1 PD bo byl niesprawny dlatego drgalo, choc auto wg mnie jexdzilo dobrze, tyle ze drgalo (bujalo) na jalowych. Teraz po ponad roku od wymiany moge powiedziec, ze auto czasami tez drzy ale nie tak intensywnie jak wtedy. Bardziej obstawiam poduchy, PD, zle paliwo niz walek, bo jakby byl zle zamontowany (wywazony) to za kazdym razem by bylo czuc. Ja robilem u swojego mechanika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odstawiłem autko do warsztatu, diagnoza - wszystko do wymiany (napęd łańcuchem) łącznie z dużą zębatką. Wg serwisanta były to ostatnie podrygi układu. Duże luzy + zjechane zęby. Do tej pory autko chodziło bezobjawowo, nic nie hałasowało.

Edytowane przez Darek Zw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odstawiłem autko do warsztatu, diagnoza - wszystko do wymiany (napęd łańcuchem) łącznie z dużą zębatką. Wg serwisanta były to ostatnie podrygi układu. Duże luzy + zjechane zęby. Do tej pory autko chodziło bezobjawowo, nic nie hałasowało.

Ciekawe że mój BKP z 2005r. ma już wałki zamiast łańcucha. To tylko znaczy że wiedzieli już o bublu ale nie we wszystkich fabrykach zmienili technologię. Pewnie mieli jeszcze trochę bublowatych części na stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabierak:

imbus.jpg

Zębatka:

zebatka.jpg

Zęby dość mocno starte z jednej strony, plastiki z napinacza również wyjechane. Tylko łańcuch zdawał się być w dobrym stanie chociaż bez pomiarów ocenić tego nie można. Gniazdo wałka również mocno wyjechane. Układ nie ruszany od fabryki, wytrzymał 249 tys.km.

Edytowane przez Darek Zw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zabierak:

[ATTACH=CONFIG]116289[/ATTACH]

Zębatka:

[ATTACH=CONFIG]116290[/ATTACH]

Zęby dość mocno starte z jednej strony, plastiki z napinacza również wyjechane. Tylko łańcuch zdawał się być w dobrym stanie chociaż bez pomiarów ocenić tego nie można. Gniazdo wałka również mocno wyjechane. Układ nie ruszany od fabryki, wytrzymał 249 tys.km.

To tylko pogratulować wytrzymałości części. Pewny jesteś, że od nowości nie robione? Może wcześniejszy właściciel robił już moduł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej pewny, uszczelnienie miski na oryginalnej białej paście, krótki zabierak z literką A na końcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszczelnienie miski na oryginalnej białej paście

W takim razie faktycznie długo wytrzymało. W moim passacie kiedyś już ktoś robił zabierak i pasta uszczelniająca miskę byle jak była położona. Na dodatek po zdjęciu miski kawałki silikony zapychały sitko pompy. Mam jeszcze problem gwintu na korek spustowy ponieważ prawie wcale go już nie ma. Przy wymianie oleju będę musiał założyć tulejkę lub szukać nowej miski. Ciekawe jaki to koszt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSC_0414.jpg

Wczoraj wymieniłem u siebie zabierak i jak na 230tyś to bardzo malutkie zużycie miał.DSC_0408.jpg

DSC_0412.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ak na 230tyś to bardzo malutkie zużycie miał

A jaką masz pewność, że wcześniej nikt nie wymieniał tego zabieraka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z historii pojazdu nie wynika że ktoś mógł to uczynić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego jachim złap suwmiarką zabierak w miejscu wytarcia (na płaszczyznach) to zobaczysz o jaki kąt się obrócił w gnieździe. Dużo mu do objechania nie brakowało.

Edytowane przez Darek Zw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi