Skocz do zawartości
Gość marekbie

[B5] Problem z hamulcami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wiem ze to nie na temat ale nie moglem znalezc innego watku dotyczacego zaciskow... Mam problem z niepuszczajacym tloczkiem. Myslalem ze to reczny odlaczylem i nic nastepnie kupilem nowy zacisk i tez nic.. tloczek nadal sie nie cofa i ciagle hamuje... jak myslicie co to moze byc? spotkalem sie z sugestia ze zbyt mala okladzina na klockach powoduje ze tloczek za mocno sie wysuwa i przez to nie cofa sie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość aadler1957

Witam wszystkich mam problem mianowicie taki problem wymieniłem tarcze klocki przód tył trw płyn także byłem u mechanika żeby mi odpowietrzył zrobił to komputerowo jakoś tak to sie nazya ale chodzi o to że mam mięki pedał jak nacisnę ze trzy razy to jest twardy i lepiej hamuje myślałem że zapwitrzony ale mechanik odpowietrzył płyn wymieniony,jeszcze jedno jak stoję na zapalonym silniku wciskam pedał trzy razy jest twardy i zaczyna zchodzić jakby nie trzymał ciśnienia proszę o poradę.Samochód passat b5 1.9 TDI 1997

Edytowane przez aadler1957
nazwa samochodu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jeszcze jedno jak stoję na zapalonym silniku wciskam pedał trzy razy jest twardy i zaczyna zchodzić jakby nie trzymał ciśnienia proszę o poradę.Samochód passat b5 1.9 TDI 1997

http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/index.php?modul=numery&page=czytaj&id=243

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zauważyłem u mnie ze tylnie hamulce mi nie hamuja jak trzeba tarcze sa juz troszke zardzewiałe i jak po dłuższej jeździe zobaczyłem ze hamuje tylko lekko jakby połowa klocka oraz tarcza jest dalej podrdzewiała. Co moze byc przyczyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Zauważyłem u mnie ze tylnie hamulce mi nie hamuja jak trzeba tarcze sa juz troszke zardzewiałe i jak po dłuższej jeździe zobaczyłem ze hamuje tylko lekko jakby połowa klocka oraz tarcza jest dalej podrdzewiała. Co moze byc przyczyna
cylinderek zardzewiały

kup zesaw naprawczy i coś do szlifowania i do roboty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w jakiej cenie jest taki zestaw naprawczy moze sie ktos orietuje ?????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam a czy bedzie mi potrzebny ten specialny klucz do tłoczków czy tez obejdzie sie bez tego ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam a czy bedzie mi potrzebny ten specialny klucz do tłoczków czy tez obejdzie sie bez tego ???
Będzie ci potrzebny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hamulce... Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Właśnie wróciłem z wakacji. Ale droga "TAM" była koszmarem. Jechałem w deszczu i w pewnym momencie zauważyłem bardzo słabą skuteczność hamulców i dodatkowo mocne ściąganie w "lewo". Pomagało osuszenie tarcz poprzez hamowanie - ale ten co jechał z tyłu to sobie pewnie pomyślał że jestem głupi. Tak jak by prawa strona nie hamowała (mam wymienione klocki i tarcze na przodzie i klocki z tyłu - wyczyszczone zaciski itp., itd - wszystko zgodnie, prawidłowo, wyczyszczone prowadnice zacisków, nasmarowane/wyczyszczone tam gdzie trzeba.) Jezdziłem na tym ok. 1500 km i wszystko było OK. Aż tu nagle taki zonk. W drodze powrotnej (sucho i prawie bez deszczu) też wszystko OK. Na pewno sprawdzę tylne hamulce (duże obciążenie itp.,) Ale może ktoś z Was miał podobne doświadczenia? PS. Na tydzień przed wyjazdem byłem na przeglądzie - wszystko OK. Siła hamowania była OK i równa na osiach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Mam taki problem zalozyłem tarcze i klocki firmy "GIRLING" i strasznie piszcza co może być przyczna mechanik powiedzial ze pierwszy raz sie z takim czyms spotkal ze zawsze montuje hamulce "Girlinga" i nie miał na nie reklamacji.Powiedział tez ze oryginalne tarcze i klocki jakie vw montuje do tego samochodu sa tej samej firmy takze nie wiem w czym tkwi problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam.Mam taki problem zalozyłem tarcze i klocki firmy "GIRLING" i strasznie piszcza co może być przyczna mechanik powiedzial ze pierwszy raz sie z takim czyms spotkal ze zawsze montuje hamulce "Girlinga" i nie miał na nie reklamacji.Powiedział tez ze oryginalne tarcze i klocki jakie vw montuje do tego samochodu sa tej samej firmy takze nie wiem w czym tkwi problem.

Obojętnie z jakiej prędkości hamujesz,czy cały czas?Klocki mogą "wchodzić" w wibracje i to może być powodem piszczenia.Jaki jest stan mocowania klocków,jest ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najbardziej to słychac jak dochamowywuje do zera tak delikatniej jak mocniej wdepne to nie słychac tak bardzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie,

po przeczytaniu wszelkich postów dotyczących hamowania, uznałem że odpowiedzi co do mojego problemu nie są satysfakcjonujące. Jestem dość nowym posiadaczem passata b5 fl 2003, skrzynia tip-tronic. Mam parę pytań:

1) Podczas hamowania z prędkości około 50km/h (pedał lekko twardy, dobrze hamuje) do około 20kmh i wtedy hamulec się 'dociska', muszę wtedy depnąć mocniej. Myślałem że jest to swego rodzaju wspomaganie jednak po przeczytaniu postów mam wątpliwości. Przy innych prędkościach dzieje się podobnie. Czy jest to normalny objaw?

2) 3 dni temu przy temperaturze 30 stopni podczas dojeżdżania do świateł przyhamowałem i hamulec był bardzo miękki (wręcz wiotki), musialem go docisnąć do deski by mi przyhamował, złapałem nawet za ręczny, bo nie wiedziałem o co chodzi.

Następnego dnia wieczorem sytuacja się powtórzyła. Wymieniłem płyn hamulcowy. Jednak dziś, na parkingu (prędkość około 5km/h) wyjechał mi rowerzysta, depnąłem hamulec i zareagował dopiero gdy depnąłem go na maxa.

3) Podczas odpalania auta, naciskam hamulec i słyszę sssss (pewnie pompa), dociskam go mocniej by wrzucić 'D' na skrzyni, czy jest to normalny objaw?

Jutro pojadę sprawdzić pompe vacum, oraz przewody do serva.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi to troszkę wygląda jak zapowietrzenie układu hamulcowego. Sprawdzałeś to?

Pozdrówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanik wczoraj wymieniał mi płyn, nie jestem pewien czy go odpowietrzył... ale wymiana płynu polegała na odessaniu płynu ze zbiornika, nalaniu nowego, odessanie starego płynu w kołach i dolewanie nowego do zbiornika.

edit:

po przeczytaniu innego wątku co do odpowietrzania, to nie było raczej takiej kwestii...

---------- Post added at 20:01 ---------- Previous post was at 18:07 ----------

Dodam jeszcze że byłem wczoraj na komputerze i jedyny błąd to czujnik temperatury płynu chłodzenia. Nie chcę nabijać kabzy serwisowi dlatego chciałbym pokierować w jakiś sposób mechanika.

Edytowane przez grabol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, problem w ciąż istnieje i jest coraz bardziej niebezpieczny. Od 2 dni (szkrzynia tiptronic) hamulec podczas jazdy bez dodawania gazu i wyczutej zmianie biegu na niższy przy próbie hamowania ZAPADA SIĘ do końca, nie hamuje i załączają się ABSy. Musze łapać za ręczny, zwolnić hamulec by z powrotem się 'napompował'. W ciągu 2 dni taka sytuacja zdarzyła się już 5 razy!

Z Vagu odczytałem: gear recognition signal

01119. BŁAGAM O POMOC w rozwiązaniu tego problemu, wymieniony olej, odpowietrzony... Myślę nad wymianą pompy... Z góry dzięki za odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Panowie podczas jazdy slysze jednostajny pisk(nie jest on glosny i nie potrafie powiedziec czy dochodzi on z tylu czy z przodu). Pisk znika w momencie nacisniecia pedalu hamulca, a po jego zwolnieniu powraca. Nie jest tak caly czas lecz dosc czesto. Mam uszkodzony lewy przedni przeglub(zewnetrzny), ale watpie ze to od niego. Wydaj mi sie ze problem lezy ..... moze w tloczkach?

Plyn hamulcowy 2 tyg temu wymieniany na ATE. Tarcze i klocki sa nowe(przod+tyl).

przod: tarcze TEXTAR, klocki TEXTAR

tyl: tarcze ATE, klocki ATE

Pedal przy hamowaniu zachowuje sie normalnie. Dodam ze auto hamuje rewelacyjnie... Gwaltowne hamowanie jest naprawde gwaltowne;)

pomocy bo ten problem juz mnie irytuje! :(

Edytowane przez Nowicjusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Panowie podczas jazdy slysze jednostajny pisk(nie jest on glosny i nie potrafie powiedziec czy dochodzi on z tylu czy z przodu). Pisk znika w momencie nacisniecia pedalu hamulca, a po jego zwolnieniu powraca. Nie jest tak caly czas lecz dosc czesto. Mam uszkodzony lewy przedni przeglub(zewnetrzny), ale watpie ze to od niego. Wydaj mi sie ze problem lezy ..... moze w tloczkach?

Plyn hamulcowy 2 tyg temu wymieniany na ATE. Tarcze i klocki sa nowe(przod+tyl).

przod: tarcze TEXTAR, klocki TEXTAR

tyl: tarcze ATE, klocki ATE

Pedal przy hamowaniu zachowuje sie normalnie. Dodam ze auto hamuje rewelacyjnie... Gwaltowne hamowanie jest naprawde gwaltowne;)

pomocy bo ten problem juz mnie irytuje! :(

Klocki przylegają równo do tarcz?To po pierwsze...W jakim stanie są jarzma?To po drugie...Klocki swobodnie pracują,tłoczek "chodzi" bez problemów?To po trzecie...To na początek sprawdź ;) To że są nowe,jeszcze o niczym nie świadczy.A gumy w prowadnicach?wystarczy trochę za duży luz i już może występować pisk lub wibracja.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rada na wasze problemy - Dobrze odpowietrzcie układ. Ten sam problem dotyczył mnie. Kupcie długi wężyk ok 4 metrow, i od zaworka poprowadźcie go z powrotem do zbiorniczka, ktos wsiada do auta i pompuje (na zgaszonym silniku), uklad jest zamkniety tak ze powietrza nie zasysa a wy obserwojecie jak w węzyku ucieka powietrze i pompujcie az nic nie bedzie. I tak każde kolo. Sprawdzone, teraz hamulce zyleta, pewnie za dwa tygodnie odwiedze dentyste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi