Skocz do zawartości
Gość marekbie

[B5] Problem z hamulcami

Rekomendowane odpowiedzi

hehe na siłe szukac problemu nie szukam tylko dzis chciałem sprawdzic czy z hamulcami wszystko ok poniewaz przód był wymieniany jak juz wczesniej pisałem , a wybieram sie w 1000km podróż dlatego tez napisałem o tym na forum z prosba o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy zadzialaniu ABS w kabinie slychac charakterystyczny dzwiek, ktory szczegolnie slyszalny jest na sliskiej nawierzchni, bo wtedy uklad ma co robic ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

wrócę do tematu z 3 strony dyskusji... :)

zdjcie0137in.jpg

By shaman_snowboard

zdjcie0135s.jpg

By shaman_snowboard

1) dokąd zmierza ta rura.

2) CO TAM JEST, JAK SIĘ DO TEGO DOBRAĆ ŻEBY WYMIENIĆ?

Domyślam się że jakaś pompa, która nie daje wystarczającego podciśnienia i sądze że jest do wymiany... i jakie powinno być być tam podciśnienie. jak zatkam palcem gdy silnik chodzi to powinienem dać rade oderwać go bez problemu?

pozdr

Shaman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dokąd zmierza ta rura.

Domyślam się że jakaś pompa, która nie daje wystarczającego podciśnienia i sądze że jest do wymiany... i jakie powinno być być tam podciśnienie. jak zatkam palcem gdy silnik chodzi to powinienem dać rade oderwać go bez problemu?

Z tylu silnika jest pompka Vacum. Moze ta rurka tam zmierza. Mechanik sprawdzil mi na pompce cisnienie i powiedzial, ze jest slabe - moze to byc przyczyna zaniku hamulcow. Na razie jestem na etapie jej wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wrócę do tematu z 3 strony dyskusji..
Napisz dokładnie o które posty ci chodzi bo twój post 177 jak dla mnie jest na 4 stronie (mam ustawione po 50 postów na stronę) ;)
1) dokąd zmierza ta rura.
Jak dobrze widzę łączy się z komorą aku czyli idzie z pompy podciśnienia do serwa

opt1289238021j.jpg

Ściąga się ponieważ przewód jest wsuwany do uszczelek łączących komorę silnika z komorą aku. Z drugiej strony jest nasuwany na trzpień wychodzący z pompy wspomagania (uwaga można go naruszyć)

jdv1289238559o.jpg

Tam jest wytwarzane podciśnienie powodujące pomoc przy hamowaniu

U mnie bez problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzięki!

i jeszcze jedno pytanie. Da radę dobrać się do tej pompy "od góry"? czy trzeba od dołu silnika? bo nie mam dostępu do kanału...

pozdr

Shaman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich mam problem z hamulcami. Problem ujawnia się gdy nacisnę pedał hamulca 1 raz co działa ok ale gdy go puszcze i nacisnę od razu jeszcze raz bądź kilka razy to pedał robi mi się twardy tak jakby pompa nie działała. Układ jest odpowietrzony prawidłowo a hamulce i tarcze też są wporządku tylko ten ohydny pedał twardnie a jest to rzecz niebezpieczna bo hamulce to muszą być sprawne na 100%. Proszę o POMOC WSZYSTKICH i o ewentualne zdjęcie co zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o sprecyzowanie . Już piszę dokładnie :

- tarcze i klocki tył - > wymienione

- tarcze i klocki przód -> wymienione

- płyn hamulcowy ->wymieniony

Wyłączony silnik:

pompuje pedał , twardnieje a po chwili pod średnim naciskiem pedał opada

Włączony silnik :

pompuje pedał , nic nie twardnieje i zjeżdża do samej podłogi

Podczas jazdy po 4-5 hamowaniach pulsacyjnych pedał twardy i brak hamulca.

Wnioski :

I TERAZ POPRAWCIE MNIE jak się mylę.

- układ zapowietrzony -> raczej mało prawdopodobne , płyn wymieniony profesjonalnie

- nieszczelność układu , pompa vaccum , servo -> TUTAJ SZUKAć problemu ale czy wtedy pedał powinien spadać do podłogi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

damfir: u mnie te sam objawy. na 90% pompa podciśnienia. jeszcze nie wymieniałem wiec nie wiem na pewno. jak zrobię to napisze.

spróbuj jeszcze takie coś. jedziesz. hamujesz raz, drugi, trzeci i pedał twardy. dodaj gazu i i sprawdź czy teraz ok.

przejeździłem tak trochę czasu i dalej tak jeżdżę bo niem kiedy zrobić, ale przed zimą muszę wymienić...

pozdr

PS: ponowie pytanie. czy do pompy podciśnienia jest dostęp "od góry" silnika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam po raz kolejny.

mechanik mi powiedział że pompa podciśnienia jest razem z paliwową i kosztuje 1300zł...!!!

ktoś robił to wcześniej?

edit: byłem u drugiego i stwierdził że pompa podciśnienia jeszcze w mare OK ale serwo pada...

Edytowane przez shaman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś się pomieszało, jak nie ma podciśnienia to pedał będzie twardy cały czas - tak jak na wyłączonym silniku (tam jest tylko hydraulika nic więcej).

Jeśli wpada w podłogę to układ zapowietrzony lub dużo wody w płynie hamulcowym.

Jeśli zepsuta byłaby pompa podciśnienia to auto by nie jechało (brak sterowania turbiną), nie hamowało (brak wspomagania hamulców) i gasło jak traktor (w wypadku diesli nie działa klapa gasząca)

Problemy z podciśnieniem w 90% przypadków są spowodowane sparciałymi lub nieszczelnymi wężykami podciśnienia lub podciśnienia nie ma w układzie jak serwo siorbie wodę i w efekcie się rozszczelnia co powoduje że nie ma podciśnienia i nie działa wspomaganie hamulców. Pompę można sprawdzić za pomocą vacuometru (mierzącego podciśnienie) bezpośrednio na pompie.

Edytowane przez rogerm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maniana0511

mam problem z twaddym pedałem hamulca podczs niskich obrotów silnika . Im niższe obroty silnika tym trwrtrzy jest ten pedał . co moze byc nietak?????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj mechanik wymienil mi pompe vacum. Moja przeciekala na deklu (brak uszczelki do kupienia - nie wystepuje oddzielnie) i wsadzil mi z motorka 2 TDi, bo jest taka sama. Hamulce chodza lzej, ale po pierwszym mocnym nacisnieciu hamulca juz za drugim nacisnieciem nie mam hamulcow. Dopiero po paru sekunach wracaja. Przy normalnym hamowaniu wszystko jest ok. Po mojej wczesniejszej sugestii dobral sie do serwa i oddciagnal z niego tylko kieliszek wody. Jesli hamulce sie nie poprawia, pewnie bede musial wsadzic nowe serwo. Podobno TRW pakuje w swoje opakowania oryginaly (zmazany znaczek) za mniej niz 400zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszczelki da się kupić nieoryginalne w firmie diesel-pol lub uszczelnić w inny sposób (są na to sprawdzone metody bo to częsta przypadłość). Pisałeś że wymieniałeś bo dawała za małe podciśnienie ? A jaka była wartość podciśnienia i gdzie/jak i w którym miejscu była mierzona ??

Podciśnienie mierzone na pompie powinno wynosić -0.9 bara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jestem pierwszy raz na tym forum i chciałbym zaczerpnąć porady odnośnie diagnozy w Passacie B% FL z 2002r Tiptroinic. Mam ogromny problem z hamulcem. Jakiś czas temu zapałałem auto bez problemu, hamulec był miękki i nie było problemu by go wdusić. Jednak po 5-10 minutach jazdy hamulec sztywniał i trzeba było się napocić żeby wyhamować, nawet z niskich prędkości. Przez pewnien czas tak jezdziłem i kosztowało mnie to sporo stresu. Jednak niedawno zapalając auto, nie było możliwości by wdusić hamulec i zmienić bieg, był taki sztywny. Myślałem, że być może w płynie hamulcowym jest woda i zamarzła, blokując przez to ruchy hamulca. Układ został jednak przepompowany i okazało się, że problem jest dalej, a w płynie nie stwierdzono obecności wody. Przypuszczam, że będzie to problem z pompom hamulcową, bądź vakum. Ale chciałbym zaczerpnąć fachowych porad i dowiedzieć, gdzie jeszcze szukać przyczyn ? Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Uszczelki da się kupić nieoryginalne w firmie diesel-pol lub uszczelnić w inny sposób (są na to sprawdzone metody bo to częsta przypadłość). Pisałeś że wymieniałeś bo dawała za małe podciśnienie ? A jaka była wartość podciśnienia i gdzie/jak i w którym miejscu była mierzona ??

Podciśnienie mierzone na pompie powinno wynosić -0.9 bara.

Mechanik podlaczal sie pod cienka plastikowa rurke podcisnienie gdzies przy filtrze paliwa. Cisnienie teraz bylo w normie. W Etce i w sklepach internetowych sprawdzal te uszczelke i ona wogole nie wystepuje. Ona jest metalowa. Oczywiscie naprawi mi to na dwa sposoby: albo zamowi w firmie ktora dorabia na wzor, albo uzyje jakiegos uszczelniacza, ktrym mozna nawet glowice uszczelniac.

Na ww stronie nie moge sprawdzic ich oferty. Wywala blad. Mozesz sprawdzic ta uszczelke?

Na zdjeciu (przykladowym) to co na zolto zaznaczone to ta uszczelka, a na czerwono zaznaczylem koncowke weza, ktora byla modernizowana w nowszych silnikach, bo ta co jest w moim moze sie obracac wokol wlasnej osi, co zwieksza prawdopodobienstwo wystepienia kolejnej nieszczelnosci w tym miejscu. Podobno na pompki vacuum byla akcja naprawcza polegajaca na wymianie srub mocujacych ja do bloku silnika. U mnie jest plamka zoltej farby, czyli akcja byla.

e1bda66125b1ce77m.jpg

Witam. Jestem pierwszy raz na tym forum i chciałbym zaczerpnąć porady odnośnie diagnozy w Passacie B% FL z 2002r Tiptroinic. Mam ogromny problem z hamulcem. Jakiś czas temu zapałałem auto bez problemu, hamulec był miękki i nie było problemu by go wdusić. Jednak po 5-10 minutach jazdy hamulec sztywniał i trzeba było się napocić żeby wyhamować, nawet z niskich prędkości. Przez pewnien czas tak jezdziłem i kosztowało mnie to sporo stresu. Jednak niedawno zapalając auto, nie było możliwości by wdusić hamulec i zmienić bieg, był taki sztywny. Myślałem, że być może w płynie hamulcowym jest woda i zamarzła, blokując przez to ruchy hamulca. Układ został jednak przepompowany i okazało się, że problem jest dalej, a w płynie nie stwierdzono obecności wody. Przypuszczam, że będzie to problem z pompom hamulcową, bądź vakum. Ale chciałbym zaczerpnąć fachowych porad i dowiedzieć, gdzie jeszcze szukać przyczyn ? Z góry dzięki.

http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=18296&highlight=przew%F3d+hamulcowy&page=4

http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=51289&highlight=peda%B3+mi%EAkki+twardy&page=2

Edytowane przez Jericho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możliwe że woda w serwie zamarza , albo padła Ci pompa vacum i nie masz kompletnie ciśnienia w układzie hamulcowym ? , dobrze kombinuje Panowie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przerabiałem temat zamarzniętego serwa pedał całkiem zesztywniał ,po wymontowaniu i położeniu na piec po jakimś czasie wylałem dość sporo wody, to jakaś porażka z tym serwem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
możliwe że woda w serwie zamarza , albo padła Ci pompa vacum i nie masz kompletnie ciśnienia w układzie hamulcowym ? , dobrze kombinuje Panowie ?
Czyj problem masz na mysli? Piszac posta uzywaj funkcji cytuj, wtedy bedzie wiadomo co ma autor na mysli ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodziło mi o

tylko napisaliśmy posta w ty msamym czasie i sie tak jakoś zbiegło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi