Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

trochę pomyliłeś , egr trzymie spaliny a nie olej ( no chyba że w spalinach masz olej to co innego xD) , zatem jak jest nieszczelny czyli nie pracuje prawidłowo dopuszcza spaliny wtedy kiedy powinien być zamknięty lub odwrotnie się nie otwiera albo zawiesił się w pozycji otwarty.

Polecam przestudiować jak zbudowany jest EGR w PD-ku i którędy przecieka olej :) bo wypowiadasz się w temacie którego nie znasz ;)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Polecam przestudiować jak zbudowany jest EGR w PD-ku i którędy przecieka olej :) bo wypowiadasz się w temacie którego nie znasz ;)

pzdr

w sumie napisze łagodnie bo pierwsza odpowiedź byłą w innym tonie

Jedyny olej który w dolocie się pojawia jest albo z turbo albo z odmy ( lub jedno i drugie). Zawór EGR jak już jest nieszczelny wypluwa właśnie ten olej dziurką pod membraną widać wyraźnie na zdjęciu (nad logo VW ,Audi) . Resztę jego wadliwej konstrukcji jak się zabrudzi napisałem wyżej i przepisywać nie ma sensu. Dodam że olej + spaliny z egr robią właśnie ten dziadowski brud w kolektorze. Każdy zaślepia wywala co uważa ale pisać komuś co posiada AWX i nie patrzy tylko na fotografie z książek czy netu to jest jak szczał w kolano swoje...

http://img04.allegroimg.pl/photos/oryginal/30/05/17/58/3005175807_4

ps. pomijam fakt uszczelki na skręcaniu bo jak komuś tam ciecze to jest łagodnie mówiąc leniem by to wymienić i zasyfiać silnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jedyny olej który w dolocie się pojawia jest albo z turbo albo z odmy ( lub jedno i drugie). Zawór EGR jak już jest nieszczelny wypluwa właśnie ten olej dziurką pod membraną widać wyraźnie na zdjęciu (nad logo VW ,Audi)

Chłopie, a o czym ja cały czas pisze, z tym że nie myl tej nieszczelności którędy wycieka olej z nieszczelnością samego zaworu dopuszczającego spaliny o czym wcześniej napisałeś, bo tam przeważnie jest wszystko ok.

ps. wiem doskonale skąd jest olej w dolocie, wiem co powstaje w połączeniu oleju z ze spalinami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie do końca masz racje, EGR po pewnym przebiegu robi się nieszczelny na trzonku dopuszczającym spaliny i z czasem przecieka coraz bardziej, aż w końcu wręcz pluje olejem i nie jest to kwestia zasyfienia tylko jego wyrobienia, bo możesz go wyczyścic na błysk i jak lał wczesniej tak bedzie lał dajej.

Polecam przestudiować jak zbudowany jest EGR w PD-ku i którędy przecieka olej
Chłopie, a o czym ja cały czas pisze, z tym że nie myl tej nieszczelności którędy wycieka olej z nieszczelnością samego zaworu dopuszczającego spaliny o czym wcześniej napisałeś, bo tam przeważnie jest wszystko ok

piszesz że tamtędy leci, teraz że przeważnie jest ok zdecyduj się wreszcie... na jedną wersje a nie kota ogonem odwracasz jak Ci wygodnie

ja skończyłem polemikę z Tobą bo jest krótko mówiąc bezsensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w sumie mój błąd, powinienem napisać że na prowadnicy trzonka wtedy byłoby wiadomo o co chodzi :)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słusznie kolega zauważył że filtr w 2.5TDI jest bardziej efektywny.

Tylko że on jest zabudowany w samym deklu, dzięki temu jest wolny od problemów różnicy temperatur, skraplania wody oraz zamarzania.

Ja poszedłem właśnie w tym kierunku i zmodyfikowałem ori pokrywę wstawiając specjalny wkład separujący. Ciągle brak czasu aby ten dekiel założyć i protestować....

W Audi 2.5 TDI jest fabryczny filterek i na pewno lepszym rozwiązaniem będzie filterek w stylu Lublina,bo powiedz mi szczerze kto ze zwykłych użytkowników ( laików) wie o czymś takim jak odma i jej czyszczenie,zwłaszcza w takich silnikach jak 2.5 TDI gdzie wszystko jest głęboko schowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu odświeżę. Tak wygląda separator w silniku 4.0 BDN.Jak dla mnie LUBLIN to to samo tylko że w innym kształcie.Ciekawe jest że wąż upustowy jest metalowy taki sam jak np.smarowanie turbiny.

beztytuu1el.png

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie zewnętrzne separatory są bardzo podobne do siebie i działają na tej samej zasadzie, nie zmienia to jednak faktu że w naszych silnikach nie bardzo się to rozwiązanie sprawdza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądząc po budowie to cały syf z tej odmy wraca do obiegu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak jest chyba w większości przypadków gdzie jest to zainstalowane seryjnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam fabryczne rozwiązanie, "lublina" wywaliłem i nie chcę go więcej widzieć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu niedrożny??? Rozbierałem i czyściłem po blisko 200kkm i owszem jakiś nalot był, ale bez przesady żeby mówić o jakiejkolwiek niedrożności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój (EGR) po 260 tyś miał o połowę mniejszą średnicę .Aż strach pomyśleć co mam w kolektorze dolotowym-niedługo się okażę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to u mnie tak źle nie było :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam problem.

Zdjąłem przewód od odmy i czuć dłonią jednostajny pęd powietrza po przystawieniu ręki.Jak zatykam palcem czuć że gazy uchodzą z dość sporą siłą.Czy u siebie macie podobnie? Nie chce mi się wierzyć że mam taki spory przedmuch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro dmucha to tak ma być .... po to jest ta odma przecież, martwiłbym się bardziej jak by dmuchało olejem - co możesz sprawdzić, a do pytania -> tak mam być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam taki problem:

Przy włączonym silniku, jak odkręcę korek od wlewu oleju leci dużo powietrza pod ciśnieniem ( z dymkiem), a po zdjęciu odmy tylko trochę. Czy to oznacza że odma w pokrywie zaworów jest zatkana, popsuta lub coś takiego? Wiem że w "dysku" w pokrywie zaworów jest sprężyna i uszczelka bodajże gumowa. Czy mam to czymś przepychać, przemywać, rozpuszczać, czy to normalne. Oczywiście dolot cieknie olejem....

Proszę kogoś o pomoc np. żeby sprawdził u siebie czy jest tak samo.....

pozdrawiam maciej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, paska mam całkiem niedługo, wcześniej 90 konna alh Oceania była. Mniejsza z tym, wracając do tematu wymiany pokrywy na nowa co jest tak naprawdę przyczyna ze odmawia przepuszczają olej do dolotu? Jej konstrukcja? Bo sie tak zastanawiałem ze w końcu olej pryska na wszystkie strony i z pewnością na pokrywe rownież. Z tej racji czy byłoby możliwe ze te kanaliki sie zapchaja olejem który nie do końca wpłynął i spowodował nasad i nagar i z tej racji olej, który jest wypychany pod ciśnieniem do dolotu a stary olej działa jak zastawka, nie pozwala mo wrócić spowrotem do miski ( przynajmniej nie w całej ilości) a leci do dolotu. Z tej racji czy przepchanie pod ciśnieniem lub dodanie środka do silnika który ( engine flush, mieszkam na wyspach mam nadzieje ze jesteście znajomi z tym preparatami) przez ósme spowodowałoby rozmieszczenie i przeczyszczenie tych kanałów. Mianowicie czy ktoś myśli ze to mogłaby być przyczyna i czy obeszło by sie bez ściągania pokrywy zawodów? Bo jakich nie chętnie chce zakładać oil catch tank, jakoś tak wole jak wszystko jest fabrycznie.

Z góry dziękuje i mam nadzieje ze nikt złe tego postu nie skomentuje, chce poznasz tylko czując opinie i możliwe ze pomoc w rozwiązaniu problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi