dtambor Zgłoś #81 Napisano 24 Marca 2013 trochę pomyliłeś , egr trzymie spaliny a nie olej ( no chyba że w spalinach masz olej to co innego ) , zatem jak jest nieszczelny czyli nie pracuje prawidłowo dopuszcza spaliny wtedy kiedy powinien być zamknięty lub odwrotnie się nie otwiera albo zawiesił się w pozycji otwarty. Polecam przestudiować jak zbudowany jest EGR w PD-ku i którędy przecieka olej bo wypowiadasz się w temacie którego nie znasz pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dev14 Zgłoś #82 Napisano 24 Marca 2013 Polecam przestudiować jak zbudowany jest EGR w PD-ku i którędy przecieka olej bo wypowiadasz się w temacie którego nie znasz pzdr w sumie napisze łagodnie bo pierwsza odpowiedź byłą w innym tonie Jedyny olej który w dolocie się pojawia jest albo z turbo albo z odmy ( lub jedno i drugie). Zawór EGR jak już jest nieszczelny wypluwa właśnie ten olej dziurką pod membraną widać wyraźnie na zdjęciu (nad logo VW ,Audi) . Resztę jego wadliwej konstrukcji jak się zabrudzi napisałem wyżej i przepisywać nie ma sensu. Dodam że olej + spaliny z egr robią właśnie ten dziadowski brud w kolektorze. Każdy zaślepia wywala co uważa ale pisać komuś co posiada AWX i nie patrzy tylko na fotografie z książek czy netu to jest jak szczał w kolano swoje... http://img04.allegroimg.pl/photos/oryginal/30/05/17/58/3005175807_4 ps. pomijam fakt uszczelki na skręcaniu bo jak komuś tam ciecze to jest łagodnie mówiąc leniem by to wymienić i zasyfiać silnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dtambor Zgłoś #83 Napisano 25 Marca 2013 Jedyny olej który w dolocie się pojawia jest albo z turbo albo z odmy ( lub jedno i drugie). Zawór EGR jak już jest nieszczelny wypluwa właśnie ten olej dziurką pod membraną widać wyraźnie na zdjęciu (nad logo VW ,Audi) Chłopie, a o czym ja cały czas pisze, z tym że nie myl tej nieszczelności którędy wycieka olej z nieszczelnością samego zaworu dopuszczającego spaliny o czym wcześniej napisałeś, bo tam przeważnie jest wszystko ok. ps. wiem doskonale skąd jest olej w dolocie, wiem co powstaje w połączeniu oleju z ze spalinami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dev14 Zgłoś #84 Napisano 25 Marca 2013 Nie do końca masz racje, EGR po pewnym przebiegu robi się nieszczelny na trzonku dopuszczającym spaliny i z czasem przecieka coraz bardziej, aż w końcu wręcz pluje olejem i nie jest to kwestia zasyfienia tylko jego wyrobienia, bo możesz go wyczyścic na błysk i jak lał wczesniej tak bedzie lał dajej. Polecam przestudiować jak zbudowany jest EGR w PD-ku i którędy przecieka olej Chłopie, a o czym ja cały czas pisze, z tym że nie myl tej nieszczelności którędy wycieka olej z nieszczelnością samego zaworu dopuszczającego spaliny o czym wcześniej napisałeś, bo tam przeważnie jest wszystko ok piszesz że tamtędy leci, teraz że przeważnie jest ok zdecyduj się wreszcie... na jedną wersje a nie kota ogonem odwracasz jak Ci wygodnie ja skończyłem polemikę z Tobą bo jest krótko mówiąc bezsensu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dtambor Zgłoś #85 Napisano 25 Marca 2013 no w sumie mój błąd, powinienem napisać że na prowadnicy trzonka wtedy byłoby wiadomo o co chodzi pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GRZECHHH Zgłoś #86 Napisano 25 Marca 2013 Słusznie kolega zauważył że filtr w 2.5TDI jest bardziej efektywny. Tylko że on jest zabudowany w samym deklu, dzięki temu jest wolny od problemów różnicy temperatur, skraplania wody oraz zamarzania. Ja poszedłem właśnie w tym kierunku i zmodyfikowałem ori pokrywę wstawiając specjalny wkład separujący. Ciągle brak czasu aby ten dekiel założyć i protestować.... W Audi 2.5 TDI jest fabryczny filterek i na pewno lepszym rozwiązaniem będzie filterek w stylu Lublina,bo powiedz mi szczerze kto ze zwykłych użytkowników ( laików) wie o czymś takim jak odma i jej czyszczenie,zwłaszcza w takich silnikach jak 2.5 TDI gdzie wszystko jest głęboko schowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KrystianPoland Zgłoś #87 Napisano 6 Kwietnia 2013 Znowu odświeżę. Tak wygląda separator w silniku 4.0 BDN.Jak dla mnie LUBLIN to to samo tylko że w innym kształcie.Ciekawe jest że wąż upustowy jest metalowy taki sam jak np.smarowanie turbiny. Uploaded with ImageShack.us Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dtambor Zgłoś #88 Napisano 6 Kwietnia 2013 wszystkie zewnętrzne separatory są bardzo podobne do siebie i działają na tej samej zasadzie, nie zmienia to jednak faktu że w naszych silnikach nie bardzo się to rozwiązanie sprawdza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KrystianPoland Zgłoś #89 Napisano 6 Kwietnia 2013 Sądząc po budowie to cały syf z tej odmy wraca do obiegu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dtambor Zgłoś #90 Napisano 6 Kwietnia 2013 no tak jest chyba w większości przypadków gdzie jest to zainstalowane seryjnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KrystianPoland Zgłoś #91 Napisano 6 Kwietnia 2013 jak masz u siebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dtambor Zgłoś #92 Napisano 6 Kwietnia 2013 Mam fabryczne rozwiązanie, "lublina" wywaliłem i nie chcę go więcej widzieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KrystianPoland Zgłoś #93 Napisano 6 Kwietnia 2013 czyli zasyfiony dolot i niedrożny egr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dtambor Zgłoś #94 Napisano 6 Kwietnia 2013 czemu niedrożny??? Rozbierałem i czyściłem po blisko 200kkm i owszem jakiś nalot był, ale bez przesady żeby mówić o jakiejkolwiek niedrożności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KrystianPoland Zgłoś #95 Napisano 6 Kwietnia 2013 mój (EGR) po 260 tyś miał o połowę mniejszą średnicę .Aż strach pomyśleć co mam w kolektorze dolotowym-niedługo się okażę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dtambor Zgłoś #96 Napisano 6 Kwietnia 2013 to u mnie tak źle nie było Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KrystianPoland Zgłoś #97 Napisano 24 Kwietnia 2013 Ponawiam problem. Zdjąłem przewód od odmy i czuć dłonią jednostajny pęd powietrza po przystawieniu ręki.Jak zatykam palcem czuć że gazy uchodzą z dość sporą siłą.Czy u siebie macie podobnie? Nie chce mi się wierzyć że mam taki spory przedmuch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dev14 Zgłoś #98 Napisano 24 Kwietnia 2013 skoro dmucha to tak ma być .... po to jest ta odma przecież, martwiłbym się bardziej jak by dmuchało olejem - co możesz sprawdzić, a do pytania tak mam być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciejko1970 Zgłoś #99 Napisano 8 Czerwca 2013 Witam, mam taki problem: Przy włączonym silniku, jak odkręcę korek od wlewu oleju leci dużo powietrza pod ciśnieniem ( z dymkiem), a po zdjęciu odmy tylko trochę. Czy to oznacza że odma w pokrywie zaworów jest zatkana, popsuta lub coś takiego? Wiem że w "dysku" w pokrywie zaworów jest sprężyna i uszczelka bodajże gumowa. Czy mam to czymś przepychać, przemywać, rozpuszczać, czy to normalne. Oczywiście dolot cieknie olejem.... Proszę kogoś o pomoc np. żeby sprawdził u siebie czy jest tak samo..... pozdrawiam maciej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
milosz9005 Zgłoś #100 Napisano 18 Sierpnia 2013 Witam, paska mam całkiem niedługo, wcześniej 90 konna alh Oceania była. Mniejsza z tym, wracając do tematu wymiany pokrywy na nowa co jest tak naprawdę przyczyna ze odmawia przepuszczają olej do dolotu? Jej konstrukcja? Bo sie tak zastanawiałem ze w końcu olej pryska na wszystkie strony i z pewnością na pokrywe rownież. Z tej racji czy byłoby możliwe ze te kanaliki sie zapchaja olejem który nie do końca wpłynął i spowodował nasad i nagar i z tej racji olej, który jest wypychany pod ciśnieniem do dolotu a stary olej działa jak zastawka, nie pozwala mo wrócić spowrotem do miski ( przynajmniej nie w całej ilości) a leci do dolotu. Z tej racji czy przepchanie pod ciśnieniem lub dodanie środka do silnika który ( engine flush, mieszkam na wyspach mam nadzieje ze jesteście znajomi z tym preparatami) przez ósme spowodowałoby rozmieszczenie i przeczyszczenie tych kanałów. Mianowicie czy ktoś myśli ze to mogłaby być przyczyna i czy obeszło by sie bez ściągania pokrywy zawodów? Bo jakich nie chętnie chce zakładać oil catch tank, jakoś tak wole jak wszystko jest fabrycznie. Z góry dziękuje i mam nadzieje ze nikt złe tego postu nie skomentuje, chce poznasz tylko czując opinie i możliwe ze pomoc w rozwiązaniu problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach