Skocz do zawartości
szylton

Oświetlenie w B8 - LED TOP, LED BASIC i Halogen

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć odnośnie porównania bixenon z Passata B6 vs Led Basic i Led Top z B8?

Przeglądam oferty tych aut i zastanawiam się czy warto dopłacać do modeli z LED Top to raz, a dwa, jeśli nie dopłacę i wezmę z Basic LED to jak to się ma z jakością i mocą świecenia do aktualnego oryginalnego bixenonu w B6.

Będę wdzięczny za opinie. Dzięki.

Edytowane przez Tical

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

czy może mi ktoś pomóc rozróżnić światła w touranie 5t, myślałem że to są top led, a tymczasem okazje się że to led basic?

image.thumb.png.ee40c224bf83730ad2819b095526b6f9.png

Edytowane przez zuku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są LED ale bez kamery w szybie o ile dobrze pamiętam. Stąd wycinanie wiązki światła nie będzie możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zuku Daj vin to sprawdze....  Wyglada na Top Led sprawdz w kodach wyposażenia czy masz PR- 8IU

Edytowane przez jeżutp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, jestem na etapie poszukiwania B8. Nastawilem sie na szukanie modelu z najbogatszym ledem (duzo jezdze w nocy/nad ranem w trasie). Finansowo rozbija sie pomiedzy wersjami przed liftem 2018-2019 z najwyzszym LED vs. polift z tym bazowym w ktorym mamy kierunek na zarowce.

Chcialbym zapytac czy ktos ma jakies porownanie pomiedzy tymi dwoma? Boje sie, ze oswietlenie w nocy na tym bazowym bedzie jednak sporo gorsze niz w tym topowym. Macie moze jakies filmiki, zdjecia, ktos sam mial okazje przetestowac? Zastanawiam sie czy nadal szukac przedlifta z TOP swiatlami czy jednak moge spokojnie wziac polifta z tym bazowym rozwiazaniem.

Dla przypomnienia, bazowa lampa FL
201699565_Screenshot2024-07-14at3_15_02AM.png.6d0844069f4ae3a80a492c21e377853a.png

Topowa przed FL

2094989986_Screenshot2024-07-14at3_15_38AM.png.d984da16d038ab738f86eeee8a826337.png

Dzieki z gory za wszelkie opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako użytkownik B8 z wersja TOP LED zachęcam do tej właśnie wersji. Dla mnie osobiście był to jeden z najważniejszych czynników bezpieczeństwa i tutaj nie było kompromisów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako użytkownik B8 z wersja TOP LED zachęcam do tej właśnie wersji. Dla mnie osobiście był to jeden z najważniejszych czynników bezpieczeństwa i tutaj nie było kompromisów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam TOP LED i zdecydowanie polecam. Jak szukałem B8 to dla mnie to było must-have. Ja wychodzę z założenia, że na bezpieczeństwie nie oszczędzam, a bezpieczeństwo to przede wszystkim światła, hamulce i opony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy w autach po lifcie też występuje top led? Jakie są w ogole rodzaje lamp po lifcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mireckino napisał:

Witam, czy w autach po lifcie też występuje top led? Jakie są w ogole rodzaje lamp po lifcie?

1.Tak występują,z tym że nazywają się inaczej IQ coś tam :)

2.Ledy w wersji podstawowej Basic

Edytowane przez yogibabu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie lamp IQ light. W starym passacie z  top ledami doświetlenie zakrętów odbywa się przy pomocy diod w głównym reflektorze i działa to bardzo szybko i skutecznie. W pasku z lampami IQ light tylko poprzez halogeny- działa to mniej skutecznie i z większą zwłoka (trzeba wykonać większy obrót kierownicą). Czy była może inna opcja doświetlania zakrętów w B8 fl? Generalnie w mojej ocenie w B8 fl działa to gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

W reflektorach IQ LED po FL działa dynamiczne doświetlanie zakrętów oprócz halogenami co widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Mam pytanie, czy występowały B8 na TOP LED bez DLA? Bo praktycznie we wszystkich B8 widzę na górze szyby trójkącik, który jest kamerą, natomiast trafiłem a aukcję, gdzie są TOP LED, ale nie widzę tego trójkącika. I zastanawiam się, czy nie było coś robione.

Zrzut ekranu 2024-12-03 104848.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U was też tak parują reflektory przy wilgotnej pogodzie? 
Miałem ori reflektory, ktore parowały po bokach i na dole, do tego były juz zajechane po 7 latach, wymieniłem na nowe z valeo i jak parowały tak parują nadal, ktoś przerabial ten temat? Bo troche słabo ze nowe lampy za kilka tysięcy parują od początku  

IMG_3885.jpg

Edytowane przez chrex
poprawa zdjecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.08.2023 o 23:04, raduss napisał:

@bocheno

Ja u siebie wstawiłem IQ LED. Musiałem dodatkowo wymienić moduł świateł z bloku 55 na 4B. Kamera została stara, tylko jedno kodowanie trzeba zmienić. 

1905185982_20230805_171012(2).thumb.jpg.e804d0e3725c90a8e080ebdc62777020.jpg

Witam serdecznie!

Czy kolega raduss byłby w stanie rozwinąć trochę opis montażu IQ LED ?

Który dokładnia moduł musiałeś wymienić i jakie programowanie zrobić?

Niestety ale miałem ostatnio kolizję ze zwierzyną i muszę zakupić nowe lampy to od razu wymieniłbym stare TopLed na nowe IQ LED.

Z góry dzieki za odpowiedż i pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie, jak zrobiliście Panowie tą animacje IQ led po uruchomieniu?

Ja mam fabryczne IQ LED w Passacie B8 FL i przy uruchomieniu światła idą w dół i do góry.

Edytowane przez toomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam tu może jeszcze ktoś czyta te forum. 

Mam amerykańca B8 wersja wolsburg i chciałbym zamienić lapy USA na  EU . może ktoś doradzi jaką lampę kupić przednie i tylnie, poda nr części pasująca do amerykańca, jakt to zrobic i ewentualnie gdzie jechac zaadaptować na komputerze bo pewnie bedzie trzeba. jestem z okolic Warszawy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi