Skocz do zawartości
ryger

[Dyskusja] Wymiana oleju Haldex IV gen. Passat B7

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, JurekW napisał:

Dalej więc wierzmy w magię książki serwisowej (papier wszystko przyjmie) potwierdzonej wpisami.

Instrukcja VW nie przewiduje wymiany filtra w Haldexie IV więc nie ma co się dziwić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam Szanowne Grono, to mój pierwszy post na forum, 

Kupiłem Passata B7 2.0TDI 170KM DSG 4x4 - i chciał bym zrobić mu duży serwis - olej w silniku już wymieniłem, 

Czy możecie mi napisać po kolei co jeszcze należy wymienić??

Przebieg 195 000km - mam nadzieję :)

1. Olej + filtr DSG 6biegów

2. Olej + filtr Haldex

3. olej w mostach przód + tył też ???? 

co ile się wymienia te oleje??

Coś jeszcze należy wymienić??

Pozdrawiam,

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Arturwiczlino napisał:

Czy możecie mi napisać po kolei

A może byś tak zaczął od czytania a nie pisania? Bo tak się składa, że odpowiedzi na twoje pytania są już na forum. Na część to nawet w tym wątku ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak robisz trasy i masz lekka noge  

mozesz wedle książki , W mostach to samo i fitr w Haldex . 

Ksiazkowo w skrzyni co 60 tys km , w haldexie olej co 60 , filtra w haldexie nie przewidują w mostach nie przewidują 

Jak miasto i ciężka 

w skrzynia , napędy , filtr co 30 tys lub 2 lata , 

jak bardzo ciężka to co 15 tys bo i wlanie po tylu widzę ze wpuszczam syf zrównano  ze skrzyni dsg  jak i z haldexa . 
wybór należy do ciebie , twojego stylu jazdy i świadomości , oraz jak długo zamierzasz auto trzymać . 

ps Obejzyj film ze zrozumieniem i przeczytaj ten temat dokładnie , weź do ręki swoją ksiazke serwisowa tam Wszytko jest napisane . 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne SVG że ze skrzyni DSG wypuszczasz jakiś syf u mnie olej jest taki jaki wlałem ,wizualnie oczywiście. W touranie też z DSG mam już ponad 400 tyś. i spuszczany olej jest czysty .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wygląda też czysty co 30 tys , Mam ponad 400. 

Ale robilem remonty po 100 Tys km  ( nie tylko dwumas I mechatronika , ale i kompletne sprzęgła ) I w środku syf .

przeczytaj jakaś instrukcjie serwisowa producenta skrzynii , zf lub asin , na temat wynian oleju . 
tak jak i w silniku Wszytko zależy od warunków eksploatacji . 

haldex jaki remontowałem z najmniejszym przebiegiem to w pasacie  Alltrack z 2014/2015 rok miał niecałe 45 tys km .
Pompa i kompletne sprzęgło . Skrzynia padła u tego gościa przy ponad 100 tys . A mam tez takiego  Klienta co ma 560 tys km na Taxi W Superb i nic oprócz olejów i filtrów nie było robione . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie A czy ktoś wymieniał oringi na pompie ? Bo mi się wydaje że tam mi lekko wycieka, wyciągnięcie i oczyszczenie może załatwić problem? Może ma ktoś nr oringow? Pozdrów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich uzytkowników passat b7 4motion. Temat już napewno wyczerpany widząc po datach, ale chciałem się z wami podzielić moją historią  tylnego dyfra w passacie b7 4motion. Zacząłem od łożysk z wiosny, no wiadomo 385k ja przynajmniej nie robiłem nic  z kołami. Zakupiłem łożyska Fag wszystkie 4 koła. Wymiana ok, poszła. Ale odgłos huczenia z tyłu został. Dobra, myślę opony letnie miały już 3 sezony poszły opony. Huczenie zostało. Ale nie miałem gdzie tego sprawdzić tak dokładnie więc pojechałem na podnosnik, auto w górę, bieg i słuchanie pod samochodem. Okazało się żę dyfer. Odrazu mówię oleju nie wymieniałem w dyfrze i haldexie. Korek oleju od dyfra odkręciłem poszła kawa z mlekiem i parę opiłków. Dobra dyfer na dół. Kupno innego koszt 2300 tylko to bo resztę już moja robota, u szwagra na podnośniku. A teraz najciekawsze co było przyczyną uszkodzenia dyfra? Nikt by się nie spodziewał, że to wszystko zrobiła woda z piachem, ale skąd? Auto z szwecji jeszcze z północy. Reszta na zdjęciach. 

IMG20250704191843.jpg

IMG20250704191847.jpg

IMG20250704192346.jpg

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, peterson8514 napisał:

Witam wszystkich uzytkowników passat b7 4motion. Temat już napewno wyczerpany widząc po datach, ale chciałem się z wami podzielić moją historią  tylnego dyfra w passacie b7 4motion. Zacząłem od łożysk z wiosny, no wiadomo 385k ja przynajmniej nie robiłem nic  z kołami. Zakupiłem łożyska Fag wszystkie 4 koła. Wymiana ok, poszła. Ale odgłos huczenia z tyłu został. Dobra, myślę opony letnie miały już 3 sezony poszły opony. Huczenie zostało. Ale nie miałem gdzie tego sprawdzić tak dokładnie więc pojechałem na podnosnik, auto w górę, bieg i słuchanie pod samochodem. Okazało się żę dyfer. Odrazu mówię oleju nie wymieniałem w dyfrze i haldexie. Korek oleju od dyfra odkręciłem poszła kawa z mlekiem i parę opiłków. Dobra dyfer na dół. Kupno innego koszt 2300 tylko to bo resztę już moja robota, u szwagra na podnośniku. A teraz najciekawsze co było przyczyną uszkodzenia dyfra? Nikt by się nie spodziewał, że to wszystko zrobiła woda z piachem, ale skąd? Auto z szwecji jeszcze z północy. Reszta na zdjęciach. 

IMG20250704191843.jpg

IMG20250704191847.jpg

IMG20250704192346.jpg

No i właśnie takie słuchanie od spodu mnie czeka. Tylko, że B8 z przebiegiem uwaga 61k km. Im cieplej tym głośniej wyje ale tylko w okolicy 140kmh. Jak wypiąłem haldex przez bezpiecznik to coś słychać ale mniej. Olej był zmieniany. Jakieś porady czego słuchać dokładnie? 

14 godzin temu, peterson8514 napisał:

IMG20250704191843.jpg

IMG20250704191847.jpg

IMG20250704192346.jpg

No i właśnie takie słuchanie od spodu mnie czeka. Tylko, że B8 z przebiegiem uwaga 61k km. Im cieplej tym głośniej wyje ale tylko w okolicy 140kmh. Jak wypiąłem haldex przez bezpiecznik to coś słychać ale mniej. Olej był zmieniany. Jakieś porady czego słuchać dokładnie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie hucznie było już przy 80 czasami głośniej czasami ciszej. Jeszcze jedno, teraz tak sobie tak skojarzyłem. Jak samochód jechał i na światłach trzeba było zatrzymać to dziwne toczenie się samochodu i nagle takie zatrzymanie jak by hamulec nacisnąć delikatnie. Nawet przepatrzylem zaciski tylne czy czasem nie trzymały. Teraz tak delikatnie się toczy, widocznie trzymał go dyfer.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, peterson8514 napisał:

U mnie hucznie było już przy 80 czasami głośniej czasami ciszej. Jeszcze jedno, teraz tak sobie tak skojarzyłem. Jak samochód jechał i na światłach trzeba było zatrzymać to dziwne toczenie się samochodu i nagle takie zatrzymanie jak by hamulec nacisnąć delikatnie. Nawet przepatrzylem zaciski tylne czy czasem nie trzymały. Teraz tak delikatnie się toczy, widocznie trzymał go dyfer.

Czym jest to "dziwne toczenie się samochodu"? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, peterson8514 napisał:

W sumie jeszcze jedno pytanie: skąd brałeś dyfer? Od kogoś z grupy? Dasz jakiś namiar? 

16 godzin temu, peterson8514 napisał:

W sumie jeszcze jedno pytanie: skąd brałeś dyfer? Od kogoś z grupy? Dasz jakiś namiar? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem go od gościa co sprowadza rozbite samochody byłem u niego osobiście. 791086504 Brzezówka 32A koło Ropczyc. Ma różne części do vw, wiem że miał jeszcze do skody octavia on jest troche mniejszy. Mój miał 140k. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedna sprawa. Jak kupowałem dyfer od gościa troszkę pogadalismy na tematy tych samochodów i tak dalej. No i on ma kolegę w vw w niemczech. Jak oni robią przy wymianie dyfra. W bagazniku pod plastikami są takie dwa punkty na szerokości mocowani dyfra do sanek, te punkty zobaczyłem od spodu jak juz nie miałem sanek na aucie. I w vw wiercą wiertnicą od strony bagaznika i maja dostęp do dwóch śrub od góry, pozniej gumowe zaślepki i po robocie, bez sciągania sanek. Tylko jedno pytanie czy śruby pojdą po 13 latach. Ja musiałem grzać od spodu kostkę z gwintem żeby puściły. Ja już jest po ustawieniach zbierzności nowe wachacze, nowe śruby. Na jakiś czas starczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na filmie są pokazane te punkty w bagazniku, do wiercenia żeby nie sciągać sanek tylnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Wiecie co się kryje pod tym plastikowym kapturkiem z ostrzeżeniami? Jest u samej góry Haldexa, blisko podłogi.

20250825_182406.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W uzupełnieniu kilka szczegółów wymiany oleju w haldexie 4 i tylnym dyfrze:

Przebieg 365 000km. Na obrazku stan filtra na pompce:

20250906_120753.thumb.jpg.4a04972d90d95807106bf76796a68fea.jpg

Jak widać, całkiem nieźle. Filtr owszem,czarny, dopiero po rozcięciu widać było wewnątrz nieco szlamu.W  komorze filtra nieco brudu. Wszystko udało się rozkręcić bez kłopotu.VCDS uruchomiłem pompkę, która ładnie wypchnęła korek od filtra. Oleju na początek weszło około 650 ml. Ale wymusiłem VCDSem uruchomienie pompki i zapewne to umożliwiło dolanie reszty ( do 850ml)  olej został wtłoczony do suchego filtra. Kolor starego oleju jak b.mocna herbata. Sądzę,że taki stan wynika z braku uszkodzeń sprzęgiełek lub jakiegoś katowania auta.

Do dyfra weszło tak jak niektórzy pisali- ledwo 900ml i zaczął wyciekać przez otwór wlewowy. Pocenie na półosi-klasyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pocenie na osi też u mnie było, jak się po czasie okazało to przez tą dziurę olej wywalało na zewnątrz. Są różne przypadki, mnie spotkało z wyżartą dziurę w obudowie.

Ten dyfer ma 140k. Stary miał 390k pewnie jak by nie ta dziura działał by dalej, ale też wymieniłem olej w obecnym na zapas. Kolor tak jak mówisz ciemna herbata. W rozdzielaczu z przodu też wymieniłem 

Edytowane przez peterson8514

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wektor rozumiem, że odkręciłeś pompkę i przeczyściłeś + wymieniłeś ten filterek pod przykrywką ? I piszesz o wypchnięciu korka od filtra przez pompkę, korek czyli ten biały element z dwoma oringami ? Czyli odkręciłeś pokrywkę filtra i w VCDSie uruchomiłeś pompkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi