Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za wsparcie.

Z pewnością zgadzam się z kolegą lejak tak nie powinno być! W moim przypadku po nabiciu okazało się, że wentylator nie działa i rezystor jest uszkodzony - dlatego testy klimatyzacji był ograniczone. Wentylator naprawiłem sam rezystor też wymieniłem ale dopiero po 2 tygodniach no i wtedy okazało się, że klima działa tak jak działa.

Oczywiście dyszę wymienię - kupię ją w nadchodzącym tygodniu. Mam natomiast wrażenie, że ta zainstalowana w aucie jest sprawna (to znaczy drożna w obu kierunkach) choć jest tam jakiś pręcik który może pełni rolę jakiegoś zaworu - w każdym razie wymienię.

Jeszcze tylko kwestia kierunku zamontowania jej bo teraz to sam nie wiem jak to zrobić. Dodam, że jak patrze na rysunek w ETCE gdzie jest ta dysza to rzeczywiście widzę, że umiejscowiona jest tak jak narysował kolega masterunio. Możemy to sobie tak na 100% jakoś potwierdzić? Później znów ściąganie czynnika ładowanie itd.

Przy napełnianiu specjalnie pytałem czy coś wskazuje na uszkodzenie kompresora lub jego kończenie się i ów warsztat powiedział, że jest wszystko w porządku.

Ciśnienia w układzie uznaje za poprawne skoro gość patrzył na dwa manometry i powiedział mi, że jest ok to tego bym się nie czepiał.

Apropo samodiagnozy to tak wykonałem i miałem problem z silniczkami klap - zostały wyczyszczone i jest ok.

Osuszacz nie wymieniony bedę chciał to zrobić przy wymianie dyszy.

Póki co nie mam możliwości pogrzebać przy aucie dopiero w drugiej połowie nadchodzącego tygodnia i chętnie zabrałbym się do tego z planem, dlatego też chętnie wszystkich wysłucham :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech to rozwiżze twoje wątpliwości http://www.laser-sinex.pl/auto-klimatyzacja-samochodowa/dysza-dlawiaca-w-ukladzie-klimatyzacji/

Ja mam tak zainstalowaną i jestem pewny na 100%,wymieniana miesiąc temu( pamietaj że u nas idzie biało zółta 1,574) kierunek wyznacza strzałka przepływu czynnika. Oringi też zmień nie zakładaj starych, ale to klimiarz będzie miał.

o i to http://a4-klub.pl/index.php?/topic/241980-wymiana-dlawika-dyszy-rozpreznej-klimatyzacji/

Edytowane przez lejak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już wiadomo jak zakładać dyszę prawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Witam. U mnie dzisiaj na 5 minutowym postoju z kratek przestało lecieć jakiekolwiek powietrze, nic, kompletne zero - a na panelu bylo ustawione moc na połowę i temp na LO. Po ponownym uruchomieniu silnika pojawiły się na całym wyświetlaczu klimy takie jakby ósemki, po paru sekundach zgasły i zapaliło sie OFF. Dalej stojąc w miejscu spróbowałem włączyć klimę, załączyła się lecz po 2 sekundach znów samoczynnie OFF. Dopiero gdy ruszyłem, na drodze dopiero się załączyło. Czym to może być spowodowane? Nabita klima, odgrzybiona, ostatnio zmieniałem też wisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób samodiagnoze climatronica albo sprawdź błedy vagiem to będzie można coś powiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hej. Witam. U mnie dzisiaj na 5 minutowym postoju z kratek przestało lecieć jakiekolwiek powietrze, nic, kompletne zero - a na panelu bylo ustawione moc na połowę i temp na LO. Po ponownym uruchomieniu silnika pojawiły się na całym wyświetlaczu klimy takie jakby ósemki, po paru sekundach zgasły i zapaliło sie OFF. Dalej stojąc w miejscu spróbowałem włączyć klimę, załączyła się lecz po 2 sekundach znów samoczynnie OFF. Dopiero gdy ruszyłem, na drodze dopiero się załączyło. Czym to może być spowodowane? Nabita klima, odgrzybiona, ostatnio zmieniałem też wisko.

Sprawdź wentylator elektryczny. Wygląda jakby na postoju nie pracował w ogóle albo na wszystkich biegach i presostat rozłącza kompresor. Jak ruszysz i powietrze owiewa skraplacz obniżając ciśnienie w układzie klima zaczyna działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za rzeczową pomoc.

W takim razie nie ma już wątpliwości co do samego montażu dyszy i miałem zamontowaną poprawnie.

W tym wypadku zmienię dyszę na nową i prawdopodobnie osuszacz, auto ma naście latek a osuszacz oryginalny wygląda jakby od samego początku nie zmieniany. Dysza jest mocno poszarzała (brud, pył czy coś w tym stylu) więc tego typu brud pewnie jest i w osuszaczu dlatego myślę że warto wymienić elementy w których mogło się to akumulować - może pomoże. Kto wie może wcześniej tą moją dyszę ktoś czyścił z "grubego" osadu i wsadził ponownie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysza zasyfiona szarym kolorem to opiłki metalu ze sprężarki wymieszane z olejem. Najlepiej byłoby wypłukać cały układ, ale tu dochodzą niemałe koszta. Oczywiście od razu wymiana o-ringów na przewodach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie wymieniał ktoś z was łożysko w napinaczu paska klimatyzacji, da radę dostać takie łożysko 885c3ea15f4a84c41fba255ac588938d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem cała rolkę z nowym łożyskiem. Koszt 64 pln wiec nie wiem czy jest sens wymieniać same łożysko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale te to widzę na Allegro to chyba są plastikowe czy się mylę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja nie jest plastikowa. Tylko tak wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to zamawiam tą rolkę. Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie chodzi od 3 m-cy. W te upały jechałem cały dzień w trasie do Zakopca i nic się nie działo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja klima ruszyła nieszczelny był osuszacz i miał juz 10 lat więc czas na niego,zarobiony na nowo jeden przewód od kompresora bo też świecił i chłodnica ale nie na żeberkach tylko rurka która mechanicznie nie mogła być uszkodzona.po prosru auto dlugo stało w garazu bo teśc nim rzadko jezdzil i dlatego kwiatki wychodzily.na szczescie auto juz jest ogarniete łacznie z łożyskiem w skrzyni i teraz żona może rozkoszowac się jazdą avf(czeka jeszcze go program)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info, a teraz kilka pytań :)

1. Możesz opisać czy klimatyzację miałeś nabitą tylko nie chłodziła ze względu na nieszczelności? Słabo chodziła itp. czy po prostu nie załączała się i po kolei naprawiłeś niesprawności?

2. Zmierzam do tego czy pocenie się na łączeniach (nie dziura) drastycznie wpływa na skuteczność klimatyzacji?

3. Osuszacz pocił Ci się na łączeniach czy gdzieś indziej miał dziurę?

4. Bez problemu wykręciłeś śruby i skręciłeś na starych?

5. Jakiej firmy założyłeś osuszacz?

6. Możesz napisać jak zachowywał się stary osuszacz - był drożny bezproblemowo, czy przytkany?

7. Co masz na myśli zarobiony przewód na nowo, jakoś go naprawiałeś?

Dzięki za odpowiedzi to z pewnością będzie pomocne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello,

mam pytanie - gdzie dostanę te 2 nakrętki nakręca się na zaworki do nabijania klimy, bo nie mam ich..

Nie wiem jak one fachowo się nazywają:) a ASO dostanę czy tylko razem z rurkami ?

Edytowane przez StaryKoniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę to występują one pod osobnymi numerami więc myślę że powinieneś je dostać w ASO:

357820809B

8A0820871AB

ewentualnie jak masz jakiś złom w okolicy to też powinieneś je dostać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z tego co widzę to występują one pod osobnymi numerami więc myślę że powinieneś je dostać w ASO:

357820809B

8A0820871AB

ewentualnie jak masz jakiś złom w okolicy to też powinieneś je dostać.

A powiedz mi - jak nie mam tych nakrętek to czynnik moze mi uciekać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie powinno uciekać bez tych zaketek

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dzięki za info, a teraz kilka pytań :)

1. Możesz opisać czy klimatyzację miałeś nabitą tylko nie chłodziła ze względu na nieszczelności? Słabo chodziła itp. czy po prostu nie załączała się i po kolei naprawiłeś niesprawności?

2. Zmierzam do tego czy pocenie się na łączeniach (nie dziura) drastycznie wpływa na skuteczność klimatyzacji?

3. Osuszacz pocił Ci się na łączeniach czy gdzieś indziej miał dziurę?

4. Bez problemu wykręciłeś śruby i skręciłeś na starych?

5. Jakiej firmy założyłeś osuszacz?

6. Możesz napisać jak zachowywał się stary osuszacz - był drożny bezproblemowo, czy przytkany?

7. Co masz na myśli zarobiony przewód na nowo, jakoś go naprawiałeś?

Dzięki za odpowiedzi to z pewnością będzie pomocne...

1.klima była nabijana w tamtym roku jak jeszcze passat był w rękach teścia,ja wiosną chciałem właczyć i była kicha.spręzarka przez chwile właczała się,pozniej zrobiłem test na klimatroniku i wyskoczył komentarz 318 jak dobrze pamietam i wyświetlacz zaczał migac.pojechałem do kumpla napełnic klimę i było tylko 100gram gazu.po napełnieniu chłodziła przez miesiac i znow to samo.

2.przy rozłaczeniu czegokolwiek dobrze jest zmienić oringi na nowe ori żeby mieć pewnośc ze w tym miejscu nie ma nieszczelności.napełniać klimę z kontrastem i sprawdzać w uv nieszczelności.u mnie świecił osuszacz,jeden przewód pod gumą śmierdział gazem

3.osuszacz świecił prz przewodach,po wyjęciu okazała się że jest ori czyli w moim przypadku miał 10lat i węgiel w nim latał na boki czego w nowym nie było

4.bez problemu wszystko się odkręcało tylko nowe oringi poszły z aso

5.osuszacz firmy nissens

6.raczej nie była zatkany ale wolałem zmienić na nowy

7.są firmy ktore wymienija cała gumę w przewodzie na nową i zarabiają na starych końcówkach i przewód jest jak nowy czyli wymieniona cala guma a aluminium zostaje.cena za zrobienie przewodu 150zł a nowy raczej z aso za wieksze pieniadze,poza tym niedostepny od reki a ja wyjezdzalem i na szybko musialem wymieniac.chłodnica puściła na rurce i miałem nabite 25atm azotu i sprawdzalismy nieszczelnosc pianką do tego typu nieszczelności i dopiero po psiuknieciu pianki zaczelo syczec gdzie azot uciekal,w innuym wypadku byla cisza.teraz własnie wrocilem z centrum gdanska i przy 22stopniach na klimie ręcę marzna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi