Skocz do zawartości
EEKTRONIK2

Grzałka elektryczna w B5FL i B5 zobacz!!

Rekomendowane odpowiedzi

Na Forum chyba nie ma.

Możesz być pierwszym, który go napisze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 100% Farelka szybciej ogrzeje powietrze w kabinie ponieważ ona bezpośrednio podgrzewa tylko powietrze, a dogrzewacz na świecach cały układ chłodzenia wliczając wodę, blok silnika, nagrzewnice i na szarym końcu powietrze...

Jakiś czas temu wysłałem zapytanie do jednej osoby zajmującej się modyfikacjami softów sterowników silnika szczególnie pod kątem chiptuningu czy jest w stanie zmienić próg temperatury powietrza z 5oC np. na 10oC przy którym sterownik silnika aktywuje te dogrzewacze, odpisał że nie ma problemu ale jak już się zdecydowałem to kontakt się urwał i już nie odpisał nawet jaka cena.

Czy ma ktoś może namiar na osobę która taką modyfikacje może wykonać tylko w rozsądnych pieniądzach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja dziś sprawdziłem u siebie i tego bajeru ni ma :wkurzony

Jak to można dołożyć.

Jest może jakiś manual ??

Pozdrawiam P.

Cześć. Ja będę to zakładał w weekend to dam znać (sama farelka już siedzi w nagrzewnicy).

Może to pomoże (zapożyczone z forum golfa)

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=445792

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jeszcze mam pytanie odnośnie temp w kabinie. Mogę go sprawdzić w panelu climatronika, czy VAG`iem? Jeśli VAG`iem, to na którym kanale?

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cześć. Ja będę to zakładał w weekend to dam znać (sama farelka już siedzi w nagrzewnicy).

Może to pomoże (zapożyczone z forum golfa)

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=445792

Darłeś deskę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety u mnie "farelki" nie ma. Za to w poszukiwaniu informacji znalazłem ciekawe info, a dokłądnie porównianie temp. w czasie pomiędzy systemem 3szt. świec, a farelką (skopiowane z forum golfa):

"dzisiaj -18 stopni - zamiast grzałki Z35 - załączyłem świece żarowe na króćcu wody, wentylator na 3 kreski, kierunek na szybę, bez obiegu wewnętrznego - czyli to co z zewnątrz przez filtr ppyłkowy.

świece na króćcu -18C ______ Z35 -24C

po 2 minutach - 4,9C _____ - 1,2C

po 2:37 - 0,9C ___________ + 2,0C

po 3:10 + 2,3C ___________ + 4,6C

po 4 minutach + 5,1C _____ + 7,0C

po 4:22 + 7,6C ___________ + 8,6C

po 4:56 + 9,8C ___________ + 10,5C

po 5:30 + 11,8C ___________ + 12,2C

po 6:09 + 13,7C ___________ + 13,9C

Obroty silnika jałowe - coś koło 950.

Podsumowując - auto stało, więc inaczej się silnik nagrzewa, grzałka Z35 testowana była przy temp powietrza -24,5 (silnik też tak wychłodzony), natomiast świece na króćcu wody przy -18, a w każdym z czasów temperatura na wylocie była wyższa niż w wersji z 3 świecami na króćcu wody. Wniosek nasuwa się jeden - Volkswagen też to musiał testować skoro się przerzucił z grzałek na króćcu wody na farelki w nagrzewnicy."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja dziś sprawdziłem u siebie i tego bajeru ni ma :wkurzony

Jak to można dołożyć.

Jest może jakiś manual ??

Pozdrawiam P.

To 1.6pb tak dlugo sie nagrzewa?

Myslalem, ze ten silnik siedzial tylko w przed liftem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To 1.6pb tak dlugo sie nagrzewa?

Myslalem, ze ten silnik siedzial tylko w przed liftem.

Nagrzewa się dość szybko.

Ale grzałeczka fajny bajerek i szyb skrobać nie trzeba by było w zimie.

Po lifcie też montowali.

Pozdrawiam P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale grzałeczka fajny bajerek i szyb skrobać nie trzeba by było w zimie.
Skrobac trzeba. Mialem farelke w AVB to wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Darłeś deskę?

Będę przed kolejnym weekendem. Trzeba niestety demontować całą dechę i jeszcze kilka rzeczy pod nią żeby wydłubać nagrzewnicę. MYŚLĘ (ale jeszcze pewności nie mam), że można założyć grzałkę jak nagrzewnica siedzi w aucie. U mnie to będzie akcja kompleksowa bo robię klimatronik zamiast manualnej, wyciszam ścianę grodziową, zakładam grzałkę i łatam instalację przy komfocie więc akcja jest hmmm..złożona i wymaga dobrej akcji logistycznej żeby niczego nie zabrakło ;]

Z innej beczki-jak zmieniałem nagrzewnicę wody pod deską to dotarcie do niej, wymiana nagrzewnicy i złożenie do kupy to jakies 8 ha z przerwą na neta i obiadek. jednak nie ma co się spieszyć..te plastiki to cholernie zdradliwa sprawa i przy pośpiechu podczas montażu będzie się mścić niemiłosiernie w późniejszym czasie (skrzyp, trzask pitu pitu i inne dźwięki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie to będzie akcja kompleksowa bo robię klimatronik zamiast manualnej, wyciszam ścianę grodziową, zakładam grzałkę i łatam instalację przy komfocie więc akcja jest hmmm..złożona i wymaga dobrej akcji logistycznej żeby niczego nie zabrakło ;]
Nie zapomnij o zrobieniu fotoporady na forum ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Milo odnalezc taki temat. Okazalo sie ze moj Highline tez posiada ta opcje. Super sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja fura też posiada grzałeczkę :) chociaż nie ma info na wlepie w bagażniku,po odpaleniu silnika chwila i już grzeje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam farelka występuje niezależnie od info na wlepce ja mam paska takiego bidaka że nawet instalacjii do tylnich głośników nie ma ogólnie to on nic nie ma :) a farelka jest:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
chociaż nie ma info na wlepie w bagażniku
farelka występuje niezależnie od info na wlepce
ja to bardziej bym się sugerował czy jest czy nie ma ale po tym jak bym vin rozkodował i tam jest co wyszło ori z fabryki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A według mnie odpowiedź jest prosta-każde TDI w B5FL wyprodukowane na Europę, gdzie występują zimy, ma tę grzałkę, pod warunkiem, że nie ma jeszcze dogrzewacza na świecach żarowych, lub nie jest w automacie, bo wtedy rolę dogrzewacza pełni chłodnica egr (słabo przy zaślepionym egr).

A na wlepce oczywiście jest tylko część kodów, bo wszystkie by się tam nie zmieściły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się, czy nie lepiej gdybym miał świece żarowe w układzie chłodzenia niż tę farelkę. Na początku jest mega gorąco, szkoda, że nie da sie jej wyłączyć wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda że auto mam już 3 zimę i dopiero teraz kapnąłem się że mam tą "farelkę". Zmylił mnie fakt że nie było jej na wlepce ale chyba się tam nie zmieściła. Dziś odpalenie auta po nocy i po niecałej minucie na szybę już leciało letnie powietrze a po około 2 już ciepłe.

Najpierw było słychać bezpiecznik od świec, a zaraz po nim bezp. od farelki który ją załączył. Dodam że mój passek ma klimę ręczną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dodam że mój passek ma klimę ręczną.
Highline z reczna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Highline z reczna?

dokładnie, kupując auto, gdy przeglądałem ogłoszenia widziałem nie jednego takiego :) VW zaskakuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi