Jericho Zgłoś #901 Napisano 19 Stycznia 2011 to powiedzcie mi , jak tacy madrzy jestescie , po jakiego h.... jest te forum jak tu nie mozna zadawac pytan? jak wszystko jest to trzeba zamknac opcje wpisow i tyle .... wrrrrr co za ludzie?Jak bys mial placic za kazda natychmiastowa odpowiedz, to bys zmienil zdanie i zaczal lepiej korzystac z zasobow forum. Nikt tu nie pracuje na etat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Zgłoś #902 Napisano 19 Stycznia 2011 Jeśli przyrządy wskazują temperaturę, oznacza że działają. Silnik wychładza się gdy jest niesprawny termostat, podczas jazdy pęd powietrza opływa chłodnicę układu chłodzenia i następuje spadek temperatury cieczy, gdy autem stoimy w "korku" temperatura podnosi się. Nie dogrzanie silnika jest szkodliwe, długo trwałe utrzymywanie się temperatur w zakresie 50-70 °C, sprzyja powstawaniu zjawiska kawitacji. Optymalna temperatura to 90 °C. Zainteresowanych tematem odsyłam do artykułu. http://www.mahle.com/C12570B3006C0D49/vwContentByKey/W272UFVK201STULPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ronin-GG Zgłoś #903 Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam Panowie wczoraj odebrałem auto od mechanika ( wymiana pompy paliwa). Dzisiaj zauważyłem, że temperatura w moim pasku po przejechaniu 10km utrzymuje się w okolicach 72-75st, postanowiłem go przytrzymać na chwilę na wolnych obrotach i temperatura wzrosła do około 81st. Czytając ten wątek nie jestem w stanie stwierdzić czy to czujnik temperatury czy raczej termostat? Kolejnym pytanie to mianowicie jakie awarie może spowodować nie osiąganie odpowiedniej temperatury silnika ( czyli 90st. ) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #904 Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam Panowie wczoraj odebrałem auto od mechanika ( wymiana pompy paliwa). Dzisiaj zauważyłem, że temperatura w moim pasku po przejechaniu 10km utrzymuje się w okolicach 72-75st, postanowiłem go przytrzymać na chwilę na wolnych obrotach i temperatura wzrosła do około 81st. Czytając ten wątek nie jestem w stanie stwierdzić czy to czujnik temperatury czy raczej termostat? Kolejnym pytanie to mianowicie jakie awarie może spowodować nie osiąganie odpowiedniej temperatury silnika ( czyli 90st. ) ? Czytac, czytac i jeszcze raz czytac. Wszystko juz zostalo napisane na forum i nikt wiecej w tym temacie nie wymysli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pln1991 Zgłoś #905 Napisano 12 Kwietnia 2011 Kupić Wahlera i problem znika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karus Zgłoś #906 Napisano 29 Maja 2011 No a ja już jakiś czas temu wymieniłem termostat i jest taraz w jak najlepszym porządku.Chyba na jakiś wahl ale głowy ściąć se nie dam,ale napewno ten z najwyższej półki bo nie zamierzałem do tematu powracać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #907 Napisano 30 Maja 2011 No a ja już jakiś czas temu wymieniłem termostat i jest taraz w jak najlepszym porządku.Chyba na jakiś wahl ale głowy ściąć se nie dam,ale napewno ten z najwyższej półki bo nie zamierzałem do tematu powracać.To super jak dziala . ALe pamietaj, ze nowy tez moze szybko sie popsuc. Tak mialem z wahlerem w Vectra B Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiek2001 Zgłoś #908 Napisano 25 Lipca 2011 Witam Wszystkich Chciałbym się dołączycć do tematu. Mam podobny problem, oczywiscie zgodny z tematem. Wymieniłem już termostat i czujnik z 4 razy (mając passka b5 2001 1.9 tdi AWXjuz trzy lata). Nie wiem co jest grane, temperatura skacze od 0 do 90, czasami nawet niedrgne, bardzo często chodzi dodatkowy wentylator chłodzenia. Vag-com np wczoraj po wymianie czujnika i termostatu wskazywał bład czujnika. Nie jestem pewny jaka moze być przyczyna takiego zachowana. Dzisiaj spróbuje wypsikać wtychkę jakims środkiem do czyszczena i pozaginac blaszki ( gdzieś wczesniej na forum ktoś to radził- chociaż nie jestem pewien blaczki i tak są mikroskopijne i szczelinki między nimi także) Jakies rady to bardzo proszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
weak_michael Zgłoś #909 Napisano 25 Lipca 2011 Jakiś powód tak licznych zmian czujnika temperatury być musi i nie chce mi się wierzyć,by poprzednie 3 były uszkodzone.Jak już wspomniałeś wyczyść wtyczkę i sprawdź przewody dochodzące do niej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zyggy Zgłoś #910 Napisano 25 Lipca 2011 Może sprawdź całą kablologię odpowiedzialną za czujnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danek75 Zgłoś #911 Napisano 25 Lipca 2011 Wymieniłem już termostat i czujnik z 4 razy Skoro juz 4 czujnik wkładałes i dalej jest to samo, to albo coś w samym liczniku nie styka, albo coś z wiązką idącą do licznika. Krótko mówiąc - gdzieś po drodze od czujnika do licznika - przewód ci się zdupczył lub też źle styka w kostce połączeniowej licznika. Za licznikiem masz dwie kostki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiek2001 Zgłoś #912 Napisano 31 Lipca 2011 Witam Wszystkich Wyczyscilem wtyczke czujnika specjalnym plynem, pojechalem w trase ( 2h) niestety wskazowka na desce nawet nie drgnela, coprawda ani razu nie uruchomil sie dodatkowy wentylator. Po okolo 30 minutach zatrzymalem sie i sprawdzilem dotykiem temperature rur z plynem. Rura gorna byla goraca a dolna ta przy czojniku taj jakby chlodniejsza. Wydaje mi sie ze chyba kupilem trafiony czujnik. Czy jest jakis sposob sprawdzenia czujnika elektrycznie. Jutro chyba pojade do salonu po nowy. Sprawdzic kablologie- musialbym zerwrzec piny przy wtyczce i sprawdzic czy jest zwarcie na drugich koncach- czy moglby ktos dac mi podpowiedz gdzie znajduja sie przeciwlegle konce kabla ( licznik i komputer jak sadze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiek2001 Zgłoś #913 Napisano 2 Sierpnia 2011 Zwarcie do masy na czujniku temperatury Witam wszystkich B5 AWX Znalazem chyba przyczyné moich problemow(wskaznik temperatury silnika). Sprawdzalem miernikiem, na kazdym pinie wtyczki (czujnik zielony 4 pin) zwarcie do masy. Nie wiem gdzie mam szukac przetarcia, kabelki sá przeciez w dodatkowej czrnej oslonie. Rozciolem oslone juz na odcinku okolo 10cm od czujnika. Prorzse o jakas porade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiek2001 Zgłoś #914 Napisano 4 Sierpnia 2011 Witam wszystkich 17978 Chcialbym sie podzielic moja porazka, niestety nie udlo mi sie znalezc przyczyny tego bledu. Kabelek od czujnika rozprulem i sprawdzalen az do miejsca gdzie wchodzi w kanal servisowy czyli kolo zbiornika na plyn do spryskiwaczy. Zdiolem zegary i kabelki przy wtyczce tez wygladaja cale (brak przetarc).Nie mam zbytnio kasy ale musze jechac do elektryka samochodowego. Zobaczymy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tix798 Zgłoś #915 Napisano 12 Sierpnia 2011 mam bardzo podobny problem co "kasiek2001" po przejechaniu paru km temperatura rośnie do coś okolo 70`C, nagle spada na zero i tak się ciągle utrzymuje ostatnio wymieniłem czujnik temperatury (na 4pin zielony, był niebieski) nie wiem czy te kolory mają jakieś znaczenie ale po wymianie wentylator działa niemalże cały czas na drugim biegu, po bardzo wolnej jeździe po mieście nawet włącza sie na wyższy.. jest to dość dziwne bo przed wymianą nie chodził praktycznie wcale Czy ktoś może mi powiedzieć jakie znaczenie mają kolory czujników ?? czy przyczyną tego nagłego spadku temp. moze byc termostat ?? i czy przy dzisiejszych temp okolo 25`C wentylator musi chodzić na takich dużych obrotach ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #916 Napisano 13 Sierpnia 2011 mam bardzo podobny problem co "kasiek2001" po przejechaniu paru km temperatura rośnie do coś okolo 70`C, nagle spada na zero i tak się ciągle utrzymuje ostatnio wymieniłem czujnik temperatury (na 4pin zielony, był niebieski) nie wiem czy te kolory mają jakieś znaczenie ale po wymianie wentylator działa niemalże cały czas na drugim biegu, po bardzo wolnej jeździe po mieście nawet włącza sie na wyższy.. jest to dość dziwne bo przed wymianą nie chodził praktycznie wcale Czy ktoś może mi powiedzieć jakie znaczenie mają kolory czujników ?? czy przyczyną tego nagłego spadku temp. moze byc termostat ?? i czy przy dzisiejszych temp okolo 25`C wentylator musi chodzić na takich dużych obrotach ?? Na forum jest (moze i w tym temacie sa opisane roznice w czujnikach temp. Teoretycznie mozna by bylo w etce dobrac odpowiedni, ale ona juz nie czyta vinow. Najlepiej podjechac do aso z vinem i sie spytac jaki ma byc kolor. Co do wlaczania sie drugiego biegu wiatraka, to on jest pomocniczy i zalacza sie wtedy gdy na ten wiskozie nie wyrabia - u mnie jak wisko bylo skopane to ten drugi nie wlaczyl sie ani razu, dopiero jak klime odpalalem to dzialal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick Zgłoś #917 Napisano 6 Września 2011 Dziś padł mi termostat-oryginalny z serwisu przepracował dokładnie 2 lata. Trochę słabo jak na ori, no ale do tej pory pracował idealnie. Przy 25 stopniach na dworze i włączonej klimie max temperatura cieczy to 72 stopnie były i nie ważne czy jechałem trasą 110km/h czy ślimaczyłem się w korku przez śląskie korki. Zrobiło się małe błędne koło-termostat puszczał cały gorący płyn z silnika na chłodnicę, wiskoza się zacieśniała i kręciła z max mocą, do tego klima włączyła drugi wiatrak i tak cały płyn się wychładzał w chłodnicy i tak w kółko... Dzięki temu, że mam liniowy wskaźnik mogłem usterkę zobaczyć od razu na zegarach. Trochę to dziwne, że tak nagle się zepsuł-wygląda na to, że się zaciął. Pewnie dostał szoku po przyjedździe na Śląsk-tydzień temu w sobotę jak przyjechaliśmy to było 36 stopni i wiał silny wiatr-na A4 jadąc 150km/h z boxem na dachu temperatura utrzymywała się w okolicach 99stopni... W każdym razie od razu pojechałem do serwisu i kupiłem od ręki termostat (potaniały-tym razem zapłaciłem 90zł, 2 lata temu 118zł), oring za 6.5zł oraz butelkę g12 (35zł) bo nie będę bawił się w łapanie tego co mam, choć ma zaledwie pół roku. A w domu zapas g 12 leży... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztofn1983 Zgłoś #918 Napisano 7 Września 2011 Panowie, prawidłowa temperatura silnika diesla na wskaźniku powinna wynosić równo 90 stopni. Wtedy nasz "dieselek" ma prawidłową temperaturę pracy. Ja miałem zeszłej jesieni podobny przypadek że "grzał" mi tylko do 70-80 stopni. Myślałem o wielu przyczynach, ale zacząłem od wymiany termostatu na firmy WAHLER i zaraz szybko mi silnik nagrzewał się do wspomnianych 90 stopni i taką już trzyma temperaturę silnika. I nawet podczas ostatniej zimy tęgich mrozów mój "dieselek" prawidłową temperaturę trzymał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #919 Napisano 7 Września 2011 Panowie, prawidłowa temperatura silnika diesla na wskaźniku powinna wynosić równo 90 stopni. Wtedy nasz "dieselek" ma prawidłową temperaturę pracy. Ja miałem zeszłej jesieni podobny przypadek że "grzał" mi tylko do 70-80 stopni. Myślałem o wielu przyczynach, ale zacząłem od wymiany termostatu na firmy WAHLER i zaraz szybko mi silnik nagrzewał się do wspomnianych 90 stopni i taką już trzyma temperaturę silnika. I nawet podczas ostatniej zimy tęgich mrozów mój "dieselek" prawidłową temperaturę trzymał. Wlasciwa temp odczyta sie tylko VAGiem, ew. w trybie diagnostycznym panela klimy - nie u kazdego dostepna funkcja odczytu temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur1311 Zgłoś #920 Napisano 7 Września 2011 pomocy z temperaturą silnika walcze dwa sezony. Wymieniłem 8 razy termostat ( różne firmy ) zmieniłem nawet wiskozę i dalej jest tak, że przy niskich temperaturach zewnętrznych w mieście temperatura wynosi 90 st, poza na trasie 75/80 i te różnicę czuć przy kratce ogrzewania. dzisiaj na zewnątrz jest pochmurno, pada deszcz, po przejechaniu kilku km po mieście 90, kilka km trasy 100, 120 km/h spada na zegarze na jakieś 85. Bardzp proszę o pomoc kogoś kto wie co się dzieje. Niee mam zamiaru zmieniać kolejnego termostatu. Wydaje mi się, że czujniki też pokazują dobrze, bo patrząc na zegar temp i predkość mogę przepowiadać temperaturę powietrza na zewnątrz. Pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc. A i na vagu i jakimś innym profesjonalnym programie w zakładzie pokazuje, że wszystko jest oki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach