Jericho Zgłoś #881 Napisano 10 Stycznia 2011 Co do tej skrzyni to wiesz-wielu mechaników różne rzeczy twierdzi, jak np mi powiedzieli ze nie da się wymienić całości oleju, bez wymiany sprzęgła kinetycznego. Ja jakoś cały olej wymieniłem samemu na parkingu przed domem, domową metodą dynamiczną i skrzynia odżyła.Moze nie skumali, ze masz zwyklego automata 4biegowego, a nie tiptronic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adek80 Zgłoś #882 Napisano 10 Stycznia 2011 Co do zabaw w liczniku to, nie jest trudne. Potrzebny vag tacho w wersji co najmniej 2.2, poczytać forum i do roboty. Spoko. Dzięki za pomoc z termostatem. Za licznik i bajery wezme się jak skoncze z silnikiem. No i jeszcze mam troche problemów z radiem (antena), ale to nie ten wątek.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zyggy Zgłoś #883 Napisano 10 Stycznia 2011 W temacie, czyli o grzaniu się silnika. Nastała odwilż, temperatura się podniosła i prawdopodobnie inaczej działa system dogrzewania świecami płynu chłodzącego, bo silnik dłużej się nagrzewa niż w mroźne dni. Może się mylę, ale takie mam obserwacje. Dodatkowo po odpaleniu zimnego silnika, sprawdzając ręką temperaturę króćca gdzie zamontowane są świece dogrzewające, nie ma on tak wysokiej temperatury jak podczas mrozów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick Zgłoś #884 Napisano 10 Stycznia 2011 To normalne-jak czujnik temperatury cieczy pokaże +5 to dogrzewacz się już nie włączy i automatycznie silnik będzie się wolniej nagrzewał. Moze nie skumali, ze masz zwyklego automata 4biegowego, a nie tiptronic. Wiedzieli, bo kupowałem u nich olej i filtr po vinie. Ale i tak czy tiptronik, czy moja skrzynia to sposób działania skrzyni jest podobny-główny elementem jest mokre sprzęgło hydrokinetyczne i wielu twierdzi, ze się nie da w nim wymienić oleju. No bo przecież prościej jest wymienić tylko to co w misce... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #885 Napisano 11 Stycznia 2011 Ale i tak czy tiptronik, czy moja skrzynia to sposób działania skrzyni jest podobny-główny elementem jest mokre sprzęgło hydrokinetyczne i wielu twierdzi, ze się nie da w nim wymienić oleju. No bo przecież prościej jest wymienić tylko to co w misce...A wymiane oleju i moze filtru robi sie tak jak u ciebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick Zgłoś #886 Napisano 12 Stycznia 2011 W zasadzie całkiem podobnie jeśli chodzi o statyczną Proszę, lineczek dla Ciebie: http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=76853 Co do mojej domowej dynamicznej metody-założę się, że i tu zadziała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ferrari440 Zgłoś #887 Napisano 12 Stycznia 2011 Witam posiadam 1.9 TDI 115KM AJM 2001R i mam problem nagrzewa mi się długo żeby poleciało troche ciepła potrzebuje 4km dałem do mechanika wymienił czujniki bo faktycznie mi tak pokazał na vagu i powiedział że jest OK , wcale nie , po przejechaniu 4km zauważyłem jak przygazuje na 3000/ob i przytrzymam leci wrzątek jak puszcze po chwili letnie po chwili przygazuje i znowu gorące. Pomocy , czy to uszczelka czy pompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mielke Zgłoś #888 Napisano 12 Stycznia 2011 Witam posiadam 1.9 TDI 115KM AJM 2001R i mam problem nagrzewa mi się długo żeby poleciało troche ciepła potrzebuje 4km dałem do mechanika wymienił czujniki bo faktycznie mi tak pokazał na vagu i powiedział że jest OK , wcale nie , po przejechaniu 4km zauważyłem jak przygazuje na 3000/ob i przytrzymam leci wrzątek jak puszcze po chwili letnie po chwili przygazuje i znowu gorące. Pomocy , czy to uszczelka czy pompa czemu piszesz w drugim wątku ? kolega w pierwszym odpowiedział ci że to pompa do wymiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ferrari440 Zgłoś #889 Napisano 12 Stycznia 2011 Ale niewiem czy napewno to pompa i chcę się upewnić bo już wydałem 350zł , pojadę do mechanika znowu zacznie szukać i znowu wykroji i nic nie zrobi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mielke Zgłoś #890 Napisano 12 Stycznia 2011 Ale niewiem czy napewno to pompa i chcę się upewnić bo już wydałem 350zł , pojadę do mechanika znowu zacznie szukać i znowu wykroji i nic nie zrobi. to przeczytaj ten wątek od początku to się dowiesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ferrari440 Zgłoś #891 Napisano 12 Stycznia 2011 A ja napisałem jak ją można sprawdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #892 Napisano 12 Stycznia 2011 Proszę, lineczek dla Ciebie:Slicznie podziekowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kobrator Zgłoś #893 Napisano 18 Stycznia 2011 mam ten sam problem co kolega powyzej , u mnie caly czas kreci sie ten wentylator na chlodnicy ten duzy (ale tak jakby na 1 biegu , mozna go palcem zatrzymac) a temperature mam max 80 stopni , czy to tez wina termostatu? czy tez i czujnika? pozdrawiam i dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stade Zgłoś #894 Napisano 18 Stycznia 2011 mam ten sam problem co kolega powyzej , u mnie caly czas kreci sie ten wentylator na chlodnicy ten duzy (ale tak jakby na 1 biegu , mozna go palcem zatrzymac) a temperature mam max 80 stopni , czy to tez wina termostatu? czy tez i czujnika? pozdrawiam i dziekuje wentylator ma sie krecic na zimnym nawet przy minusowych temperaturach ale tak by mozna go zatrzymac,jesli chodzi o czujniki to po nocce sprawdz na klimatroniku badz na vagu temperature,jesli jest duza rozbieznosc ktorys czujnik przeklamuje jesli sa zblizone do siebie to czujniki ok i stawial bym na termostat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick Zgłoś #895 Napisano 18 Stycznia 2011 :sciana:hehe Ciągle te same pytania, ale żeby przeczytać choć parę ostatnich stron wątku to nie łaska-ręce opadają. Gdybyś poczytał trochę ten wątek to byś znalazł kilka razy napisane, że po pierwsze wiatrak jest na wiskozie (http://pl.wikipedia.org/wiki/Sprz%C4%99g%C5%82o_wiskotyczne#Sprz.C4.99g.C5.82o_wentylatora_ch.C5.82odnicy), a po drugie, jeśli na zegarach masz max 80 stopni, to Twój termostat pewnie otwarty jest już cały czas.... I na drugi raz, proszę poczytaj trochę, bo to jest już na prawdę mało zabawne, odpisywać ciągle na te same pytania, w dodatku w tym samym wątku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kobrator Zgłoś #896 Napisano 18 Stycznia 2011 oki dziekuje wam bardzo , teraz juz wiem , bylem u 2 mechanikow (naciagaczy) ktorzy od razu powiedzieli ze wentylator zepsuty , lub czujnik temperaury , sprobuje wymienic termostat i napisze co dalej. Pozdrawiam i dziekuje Ps. a co do tego czy tu juz cos napisane bylo , to szukalem , az mnie rozbolala glowa (tyle tego tu jest) no... i jestem tu swiezutki pozdrawiam i dziekuje jeszcze raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #897 Napisano 18 Stycznia 2011 a co do tego czy tu juz cos napisane bylo , to szukalem , az mnie rozbolala glowa (tyle tego tu jest) no... i jestem tu swiezutki pozdrawiam i dziekuje jeszcze razJakbys przeczytal caly ten temat to nie musialbys pytan zadawac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kobrator Zgłoś #898 Napisano 19 Stycznia 2011 to powiedzcie mi , jak tacy madrzy jestescie , po jakiego h.... jest te forum jak tu nie mozna zadawac pytan? jak wszystko jest to trzeba zamknac opcje wpisow i tyle .... wrrrrr co za ludzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chworz Zgłoś #899 Napisano 19 Stycznia 2011 wrrrrr co za ludzie? I co się denerwujesz? Odpowiedź jest banalnie prosta. Są ludzie którzy chcą poznać na szybko odpowiedź dotyczącą ich problemu i na tym kończy się ich styczność z forum. Są tez tacy, którzy chcieli by mieć na forum kompedium wiedzy i ci najbardziej się denerwują. Wcale się im nie dziwie. Sam to zrozumiesz gdy szukając jakiejś niepowtarzalnej informacji przez 45 stron wątku czytasz co piąty post to samo pytanie i tą samą odpowiedź, a sedno znajdujesz na 46 stronie. następne 20 stron znowu powtórka z rozrywki. W ten sposób coraz trudniej dojść do źródła cennych informacji. Osobiście dużo postów nie pisze, bo nie mam potrzeby. Używam nieśmiertelnej "szukajki" i większość odpowiedzi znajduję na swoje problemy. Trzeba tylko trochę się zapoznać z forum i nauczyć go używać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick Zgłoś #900 Napisano 19 Stycznia 2011 Otóż to. Ja też wolę użyć szukajki i przeczytac temat od deski do deski, bo 100%, że tam znajdę odpowiedź na swoje pytanie, a pewnie się i jeszcze czegoś dowiem, co mi się na przyszłość może przydać. Ale niestety większość jak ma problem to zaloguje się, walnie posta z zapytaniem i oczekuje odpowiedzi, najlepiej natychmiastowej. A potem słuch po nim zaginął...do następnego problemu. Kolego Kobrator, nawet nie wiesz ile razy moja odpowiedź brzmiała TERMOSTAT- objawy termostatu są zawsze takie same, a nowi użytkownicy wciąż o to pytają-zwłaszcza w okresie zimowym. Passat popularne auto i nowych użytkowników przybywa na tym forum błyskawicznie i ciągle te same pytania. Odpowiadanie na nie nie jest już ani śmieszne, ani nudne-jest irytujące. I nasuwa się wniosek, dlaczego ja się mam produkować dla kogoś, kto okazał się takim leniem, żeby nie zajrzeć do faq, czy o zgrozo na stronę wcześniej w wątku, w którym zadał pytanie. Już nie wspominając o przeczytaniu wątku od początku.... Ale co tam, lepiej się odgryźć i nas powyzywać, bo ośmieliliśmy się zwrócić uwagę. W sumie odpowiedź uzyskałeś na swój problem, to teraz możesz w nas porzucać mięchem... Co za ludzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach