Skocz do zawartości
Gość marekbie

[B5] Problem z hamulcami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki problem. Jako ze ostatnio mrozy były, zamarzła mi woda w serwie hamulcowym ale początkowo o tym nie wiedziałem. obaj taki ze po kilku km jazdy blokowało mi jedno przednie koło. Pojechalem do mechanika i powiedzial ze to prowadnice na zacisku sie zapiekły, wiec wymienił na nowe. Na drugi dzien zblokowało mi druga stronę, wiec mechanik wymienił prowadnice z drugiej strony. W drodze powrotnej do domu zblokowalo mi oba koła. Powiedzialem mechanikowi ze wyczytałem na forum ze winą moze byc servo w ktorym woda zamarzła. nie chcial wierzyc ale jak wyciagnał serwo to sie zdziwił, wylał litr wody. Jednak servo juz sie nie nadawało do uzycia, cos sie w srodku pogieło od lodu i musialem kupic "na allegro" inne servo. Dzis odebralem samochod i jest taki objaw ze pedal hamulca jest bardzo miekki a hamowanie nastepuje dopiero pod koniec wcisniecia pedału. Czy to normalne ze jak podpompuje chwile pedał to twardnieje i trzymając go dalej czuje ze pedał opada, jakby gdzies cisnienie spadało? podobno odpowietrzyli wszystko, mam EPS i wyczytalem ze to robi sie jakos podcisnieniowo - moze on to robił tradycyjnie ?
wygląda jakby servo nie szczelne było lub przewód podciśnienia łączący się z serwem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis wyjąłem ten zawor zwrotny i spraawdzilem czy jest dobry i bylo słychać jak go wyciagłem ze w serwie jest podcisnienie bo jak tylko go wyjąłem to bylo słychać psssss. to dobrze czy zle? silnik wyłaczony od 30 min.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jednak servo juz sie nie nadawało do uzycia, cos sie w srodku pogieło od lodu i musialem kupic "na allegro" inne servo. Dzis odebralem samochod i jest taki objaw ze pedal hamulca jest bardzo miekki a hamowanie nastepuje dopiero pod koniec wcisniecia pedału. Czy to normalne ze jak podpompuje chwile pedał to twardnieje i trzymając go dalej czuje ze pedał opada, jakby gdzies cisnienie spadało? podobno odpowietrzyli wszystko, mam EPS i wyczytalem ze to robi sie jakos podcisnieniowo - moze on to robił tradycyjnie ?

Hamulce do odpowietrzenia.

dzis wyjąłem ten zawor zwrotny i spraawdzilem czy jest dobry i bylo słychać jak go wyciagłem ze w serwie jest podcisnienie bo jak tylko go wyjąłem to bylo słychać psssss. to dobrze czy zle? silnik wyłaczony od 30 min.

To dobrze bo trzyma ciśnienie podciśnienie ten zawór zwrotny, no i serwo jest szczelne.

Edytowane przez GURAL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie zauwazylem 1 rzecz, ze ten zaworek zwrotny by klejony, jakby ktos urwał przewód razem z końcówką zaworka na ktory naklada sie przewód gumowy ktory idzie od silnika i potem go skleił "super glue". czy to moze być przyczyną ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy to moze być przyczyną ?

Ale przyczyną czego? Bo na 100% nie miękkiego pedału hamulca. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozliwe ze dobrze jest sklejony, bo z tego co wyczytalem to jakby było nieszczelne to hamulec byłby twardy a nie miekki. Jutro pojade do nich i powiem aby jeszcze raz odpowietrzyli. Pytanie czy mają jakiś przyrząd do odpowietrzenia autka z ESP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chciałbym zapytać, gdzie mógłbym szukać przyczyny takowego problemu:

Podczas jazdy, gdy hamuję czasami zdarza się iż pedał hamulca jest bardzo twardy i nie chce działać tak jak by wspomaganie hamulca. Czasami jest też tak iż po jakimś ostrzejszym hamowaniu po puszczeniu pedała hamulca przy próbie ponownego naciśnięcia jest on twardy - odstęp pomiędzy hamowaniami wynosi około 2-3 sekund.

Dodam iż rano, mimo mrozów jest wszystko z pedałem ok.

Tarcze przód i tył zjechane o około 1-1,5 mm tak więc raczej w dobrym stanie są.

Klocki też są w porządku - tak mi się przynajmniej wydaje, jest ich jeszcze prawie centymetr.

Płyn hamulcowy w odpowiedniej ilości, jednak nie wiem kiedy wymieniany.

Wyczytałem też że można oczyszczać filtr wody w serwie - czy jest jakiś foto poradnik albo jakaś instrukcja lub wskazanie gdzie znajduje się taki filtr lub jak przeprowadzić taką operację ?

Byłbym wdzięczny za wskazanie ewentualnych przyczyn.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mozliwe ze dobrze jest sklejony, bo z tego co wyczytalem to jakby było nieszczelne to hamulec byłby twardy a nie miekki.

To jeszcze zależy w którym miejscu był klejony, ale wygląda na to że jest dobrze sklejony.

Pytanie czy mają jakiś przyrząd do odpowietrzenia autka z ESP?

Tego to my niestety nie wiemy. ;)

---------- Post added at 21:17 ---------- Previous post was at 21:14 ----------

Podczas jazdy, gdy hamuję czasami zdarza się iż pedał hamulca jest bardzo twardy i nie chce działać tak jak by wspomaganie hamulca. Czasami jest też tak iż po jakimś ostrzejszym hamowaniu po puszczeniu pedała hamulca przy próbie ponownego naciśnięcia jest on twardy - odstęp pomiędzy hamowaniami wynosi około 2-3 sekund.

Na początek sprawdź czy króciec na pompie za silnikiem nie jest luźny, jeśli jest to masz winowajcę.

Wyczytałem też że można oczyszczać filtr wody w serwie

Nic mi nie wiadomo o filtrze wody w serwie. :hmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@GURAL

A czy masz może jakieś foto jak to mniej więcej wygląda ten króciec wygląda ?

I rozumiem że mówimy o pompie hamulcowej ?

Z tym filtrem to mogłem coś przekręcić...

Tematyka motoryzacyjna niestety nie jest moją najsilniejszą stroną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A czy masz może jakieś foto jak to mniej więcej wygląda ten króciec wygląda ?

W tym poście =>http://forum.vw-passat.pl/showpost.php?p=426667&postcount=66 na ostatniej fotce jest wąż wygięty w literę U, jeden koniec (widoczny na fotce) jest założony na plastikowe kolanko, a drugi koniec (niestety niewidoczny na fotce) założony jest właśnie na ten króciec który najprawdopodobniej jest luźny. Drugi koniec węża jak i ten króciec znajdziesz jak zaglądniesz w miejsce gdzie chowa się ten wąż na omawianej fotce.

I rozumiem że mówimy o pompie hamulcowej ?

Mowa tutaj o pompie podciśnienia/paliwa w jednym, przykręconej od tyłu silnika na głowicy.

Edytowane przez GURAL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@GURAL

Witam

Z tą pompą to może być coś na rzeczy, ponieważ kiedyś wymieniałem przewód paliwowy, rozkręciłem dolot do turbo i zauważyłem iż na jednym z przewodów jest taki różowy nalot. Nie wiele myśląc go odskrobałem. Od tego czasu czuje w kabinie co jakiś czas zapach płynu chłodniczego - dodam iż nalot był różowy. Czy to może mieć coś wspólnego z tą sytuacją ? Czy to również może wpłynąć na pracę układu paliwowego ? Tzn zwiększyć w jakiś sposób spalanie ??

Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,mam pytanie odnośnie pedału hamulca,jak jest u was wysoko.Czy w czasie hamowania musicie odrywać piętę ,czy swobodnie przechodzicie z pedału gazu na pedał hamulca bez podnoszenia pięty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,mam pytanie odnośnie pedału hamulca,jak jest u was wysoko.Czy w czasie hamowania musicie odrywać piętę ,czy swobodnie przechodzicie z pedału gazu na pedał hamulca bez podnoszenia pięty

Bez odrywania piety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pedał nie może być za wysoko bo wszystkie pedały opierają się o taką belkę w której zamontowane są czujniki. Chyba że czujnik się wysunął i pedał opiera się bezpośrednio o tą belkę, ale to będzie bardzo niewielka różnica.

Trzeba odkręcić dolną osłonę pod kolumną kierownicy i wszystko będzie widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.Po wymianie serwa u mnie pedał hamulca jest wyżej,równo z pedałem sprzęgła.Patrzyłem,że na zdjęciu ten hamulec jednak jest niżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mój problem z twardym hamulcem udało się rozwiązać.

Przyczyną był poluzowany, tzn luźno ruszający się króciec wylotowy od pompy vaccum.

Po odpowiednim zaklepaniu stalowej obejmy i usztywnieniu przewodu oraz po wymianie przewodów sterujących turbosprężarką wszystko śmiga elegancko.

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Kamil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki ratujcie mam problem z gumką!!! Nie wiem jaki rozmiar wybrać??? ;)

A tak na serio zardzewiał mi jeden z cylinderków z przodu. Chciałem kupić zestaw naprawczy ale do mojego autka są dwa rozmiary. Na stronach InterCars-u są opisy: system hamulcowy Lucas i średnica 54mm oraz system hamulcowy ATE i średnica 57mm. Domyślam się, że chodzi o producenta zacisku oraz średnice tłoczka. Jak to zidentyfikować? Czy na samym zacisku to jest gdzieś opisane? Jakieś inne sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy na samym zacisku to jest gdzieś opisane? Jakieś inne sugestie?

Zdejmij koło, zobacz na zacisk i jak ATE/Lucas to pisze np. 54 albo 57 jest wybite na środku zacisku (54 lub 57, wiadomo mm-> średnica tłoczka).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chłopaki ratujcie mam problem z gumką!!! Nie wiem jaki rozmiar wybrać??? ;)

A tak na serio zardzewiał mi jeden z cylinderków z przodu. Chciałem kupić zestaw naprawczy ale do mojego autka są dwa rozmiary. Na stronach InterCars-u są opisy: system hamulcowy Lucas i średnica 54mm oraz system hamulcowy ATE i średnica 57mm. Domyślam się, że chodzi o producenta zacisku oraz średnice tłoczka. Jak to zidentyfikować? Czy na samym zacisku to jest gdzieś opisane? Jakieś inne sugestie?

Na 99,9% ATE - 57 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zdejmij koło, zobacz na zacisk i jak ATE/Lucas to pisze np. 54 albo 57 jest wybite na środku zacisku (54 lub 57, wiadomo mm-> średnica tłoczka).

Pozdrawiam

Jak wiedziałem czego szukać to od razu znalazłem. Poprzednio nie zwróciłem na to uwagi. Jak wół stoi 57.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi