Skocz do zawartości
pobs

USTAWIENIE KOMUNIKACJI między vag-comem a portem USB

Rekomendowane odpowiedzi

Troszkę pomyliles. Musisz ten com8 zmienić na com z przedziału 1-4. Któryś na pewno będzie wolny. Jak już ustawisz port com w menadzerze to potem taki sam port com ustawiasz w vag-com. Tyle.

Na zrzucie coś masz na com2. Co to?

dziekuje za odpowiedz udalo sie przelaczyc kabel na port com2 lecz gdy w opcjach programu ustawiam com2 wyskakuje blad jak ponizej na screenie ( a jak ustawiam na port com3 nawet kiedy kabel jest odlaczony pisze ze go wykrywa ;/ nie bardzo wiem dlaczego sie tak dzieje)

bladjv.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrzę na ten komunikat i wynika z niego że port jest ok ale kabla nie widzi. Czy jak robiles zarzut to kabel był podłączony do kompa? Jeżeli był podlaczony to czy czy wcześniej podawales mu sterowniki? Czy kabel był podłączony do kompa i do auta w tym momencie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak patrzę na ten komunikat i wynika z niego że port jest ok ale kabla nie widzi. Czy jak robiles zarzut to kabel był podłączony do kompa? Jeżeli był podlaczony to czy czy wcześniej podawales mu sterowniki? Czy kabel był podłączony do kompa i do auta w tym momencie?

kabel byl podlaczony do kompa, sterowniki sciagnal sobie automatycznie z neta, nie byl podlaczony do auta tylko do laptopa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kabel byl podlaczony do kompa, sterowniki sciagnal sobie automatycznie z neta, nie byl podlaczony do auta tylko do laptopa

Podeślij mi na PW maila to wyślę ci sterowniki pod kabelek KKL. Chyba że masz jakiś inny kabel. może w tym jest problem że stery są z sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za sterowniki ale problem nadal pozostaje kiedy mialem kabelek na com3 VCDS-Lite w ogole go nie widzial, kiedy dalem spowrotem na com8 bylo takie cos :

83830567.jpg

a kiedy podlaczylem do auta przekrecuilem kluczyk i zaczalem skonowac takie cos:

bladkabla.jpg

wiec teraz nie wiem w czym jest problem;/

EDIT:

Problem sie rozwiazal: zainstalowalem Polski VAG, odinstalowalem stare sterowniki z kabla ktore automatycznie sciagnal sobie z neta i podalem sciezke sterownikow do "C:\Program Files\Polski VAG 4.9\drivery usb, zainstalowal zmienilem manualnie na port com3 i teraz dziala i na polskim vagu i na VCDS-Lite

pozdrawiam

83830567.jpg

Edytowane przez slowik84
rozwiazalem problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam taki problem

jakiś czas nie podłączałem sobie auta pod kompa,

i generalnie mam wrażenie że kabelek uległ uszkodzeniu,

ponieważ po podłączeniu Kabelka Viaken kkl usb interface do komputera na usb

wyskakuje mi taki komunikat bez tytułu.jpg

i generalnie wcześniej wyskakiwał komunikat że nie rozpoznano urządzenia usb,

i po tym wkładałem płytkę ze sterownikami, następnie ustawiałem tam aby program

automatycznie znalazł sterownik przeszukując płytkę, i zawsze go znajdował,

teraz tego sterownika nie może za chiny znaleść.

Ale ten komunikat świadczy o tym że kabel się uszkodził ?

co mogło się popsuć ?

konfigurowałem to podłączanie wiele razy, i kurde teraz nie ma szans tego zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam - po podłaczeniu kabla jak masz net to ci czysci kabelek i komputer nie moze dobrac sterownika , poszukaj w necie reanimacja kabla ....... i tam sie wszystkiego dowiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam vaga 2,5 rok temu sie laczyl dzisiaj chcialem sie polaczyc , robilem wszystko jak wczesniej opisane i dalej nic ,co moze byc przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mam problem z kablem na usb kkl

mianowicie mogę odpalić diagnostykę modułu komfortu , ABS

ale nie mogę odpalić Silnik mam VAG-Com 4.9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam interfejs viaken kkl usb z 2007 roku ...

Padł mi około rok temu laptop z win xp - wszystko na nim działało prawidłowo.

Teraz mam laptopa z win 7 64 bit - poczytałem ... pomodziłem, zrobiłem ultimate ... oraz virtual xp na nim ...

Zainstalowałem sterowniki ftdi ... port działa ale pisze cały czas pod vagiem, że interfejs nieznaleziony ...

Na kompie stacjonarnym mam win 7 32 bit więc progi chodzą bez maszyny wirtualnej ale komunikat ten sam ... sterowniki portu i viakena pobierałem z 2 źródeł viaken.pl - tam kupowałem i sieć ftdi ... miał ktoś podobny problem ? albo się interfejs wysypał ale win go wykrywa i mogę stery zainstalować ... a vagi go już nie widzą ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A podłączałeś interfejs do auta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ... powinien odpowiadać bez podłączania ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie ... powinien odpowiadać bez podłączania ...

bez podłączenia do auta (czyli bez zasilania interfejsu) bedziesz miał taki komunikat.

interf.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam... Posiadam taki interfejs VAG KKL PL rs232 com z przejsciówka na USB:

http://allegro.pl/vag-kkl-pl-rs232-com-stabilny-vw-skoda-audi-i2617784151.html

i laptopa dell INSPIRON 2200

PROBLEM... (nie mam podlaczonej myszki USB i mam odinstalowane karty PCMCIA)... i nadal pali mi sie na żółto w menadzerze urzadzen USB 2.0 to com device i nie moze wykryc portów... oczywiscie instaluje sterownik przed podlaczeniem interfejsu ale jak dodaje sprzet to nadal wyskakuje ze nie moze rozpoznac sterownika...

prosze o pomoc dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie przejściówka RS 232/USB do wymiany.

Masz taką na kablu?

Czy w postaci karty PCMCIA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten sprzęt. Wymieniałem 3 razy.

Na 99% nie działa u Ciebie.

Te przejściówki tak mają.

Ona powoduje to,że masz widoczny port COM w menadżerze urządzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, przy robieniu testu kabla KKL pojawia mi się dokładnie to co w poście nr 227 tyle że "Latency Test" mam na "poor" 7, 11, 16 ms. Czy to wina portu USB (mam starego laptopa, który czasem gubi usb 2.0 i działa tylko na 1.0) czy samego kabelka? Czy pogmeranie w ustawieniach latency timer portu coś pomoże?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam taki problem że od jakiegoś czasu z problemami ale się łączył vag z komputerem paska ale ostatnio wogóle nie można się połączyć vagiem z komputerem tzn. ani z Abs-em ani z modułem komfortu i w pozostałe rzeczy też nie można wejść jaka może być tego przyczyna i gdzie szukać problemu

Edytowane przez pawelvw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz program i fejs? Być może to kabelek mówi papa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi