Skocz do zawartości
rosol

benzyna silniki TSI a sprawa olejowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, ktoś obeznany w temacie wie może czy silnik CHHB z 2015 roku jest wolny od wady olejowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ralfi CHHB to gen.3 montowany w Passatach B8 i tak jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się na zakupem b7, 2.0tsi, aktualnie 220k,  rocznikowo luty 2011, z fabryki zjechał pod koniec października 2010. Oznaczenie silnika CCZB, od przeglądu do przeglądu 4.5l przy wymianie.

I tak mam cały czas takie mieszane odczucia, brać czy nie, bardzo dużo jest na wzajem siebie mylących opinii.

To w końcu miały tą zasraną wadę czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie będzie z przed poprawki. A wielce prawdopodobne że przy takim przebiegu już dawno zostało zrobione. Chyba że będziesz 10 albo 15 właścicielem bo każdy szybko sprzedawał, byle by tylko nic nie robić. A potem wiszą takie trupy na sprzedaż gdzie nikt nic nie robił a wszystko jest do zrobienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się ma pecha to nawet poprawione lub remontowane biorą olej. Każdy egzemplarze trzeba sprawdzać i tyle. Dziś już koszty nie są tak tragiczne jak kilka lat temu, a w przypadku zakupu używanego i tak trzeba mieć przynajmniej te 5kPLN w rezerwie niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Czy ktoś ma passata B8 1.8 TSI 180 km kod silnika CJSC i może się wypowiedzieć czy faktycznie nie ma problemu olejowego ? Przymierzam się do kupna takiego auta ale obawiam się właśnie o problem olejowy. Pozdrawiam

Edytowane przez Adu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam co prawda CJSA (ograniczony moment obrotowy do 250NM w stosunku do 320 NM w CJSC), bo mam DSG, ale główne podzespoły obydwu silników są chyba identyczne.

Jeśli chodzi o olej to mogę powiedzieć, że nie bierze ani kropli, a ma już przejechane ok. 110 tys. Między wymianami co 10-15 tys. żadna dolewka nie jest potrzebna.

U mnie problem był natomiast z pompą wody, wymiana przy ok. 80 tys. km, ale to z kolei niemal standard  w tym silniku.

A tak naprawdę, to nikt Ci nie zagwarantuje, że akurat ten egzemplarz, który chcesz kupić, będzie bezproblemowy. Trzeba dokładnie sprawdzić, "osłuchać" , a potem po prostu mieć nadzieję, że nie będziesz miał pecha, bo statystycznie te silniki są naprawdę solidne.

Edytowane przez JanekM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.04.2024 o 12:01, JanekM napisał:

Ja mam co prawda CJSA (ograniczony moment obrotowy do 250NM w stosunku do 320 NM w CJSC), bo mam DSG, ale główne podzespoły obydwu silników są chyba identyczne.

Jeśli chodzi o olej to mogę powiedzieć, że nie bierze ani kropli, a ma już przejechane ok. 110 tys. Między wymianami co 10-15 tys. żadna dolewka nie jest potrzebna.

U mnie problem był natomiast z pompą wody, wymiana przy ok. 80 tys. km, ale to z kolei niemal standard  w tym silniku.

A tak naprawdę, to nikt Ci nie zagwarantuje, że akurat ten egzemplarz, który chcesz kupić, będzie bezproblemowy. Trzeba dokładnie sprawdzić, "osłuchać" , a potem po prostu mieć nadzieję, że nie będziesz miał pecha, bo statystycznie te silniki są naprawdę solidne.

Dzięki bardzo za odpowiedź. Masz rację gwarancji nie ma nigdy na 100 %. Auto ma obecnie przejechane 95 tys. I na tą chwilę mam pewność że nie bierze oleju. Więc jest szansa że ten egzemplarz nie powinien brać. Oprócz tej pompy wody coś się jeszcze działo ? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nic więcej nie działo się.

Wg mnie generalna zasada: "jak dbasz, tak masz". Przeglądaj, wymieniaj płyny, filtry itp. w miarę regularnie i będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.11.2018 o 10:09, rosol napisał:

2.0 TSI

EA888 gen.1

CAWB (VW) 200KM /280Nm - brak problemu olejowego. Turbo KKK K03. Norma Euro4, jedna sonda lambda. Na sterowniku Bosch MED 17.5

CBFA , CCTA , CCTB (VW USA) 200KM /280Nm - brak problemu olejowego. Turbo KKK K03. Dwie sondy lambda. Na sterowniku Bosch MED 17.5

Prośba do użytkowników silników 2.0TSI CCZA i CCZB o wpisy czy mieli problemy z nadmiernym poborem oleju. Dzięki

CCZA występuje też w B6 2.0 TSI 200 km z maja 2010. Ma problem olejowy. Auto od wyjścia z salonu serwisowane w ASO, ale dzisiaj poprosiłem o sprawdzenie bo coś więcej zaczął mi ostatnio spalać oleju i potwierdzili, że to silnik z wadą :/ faken.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój przypadek taki. Pierwszy własciciel r2020 2.0 tsi gen3 DKZA.Pierwsza wymiana po 1000km druga po 3000km. I wymiany co 10tys przez 6 lat grama oleju nie brał. Przebieg 105tys Teraz zaczął brac jakieś 0.25l na 1000km brak wycieków odma wymieniona na orginał olej 0w30VW. Czy jak zmienie olej na 5w30 Ravenol to coś zmieni. Czy będzie już tylko gorzej? I zacznie się skarbonka bez dna? Czy już myśleć o zmianie i z daleka od TSI? Kupiłem nowy myślę będę dbał to pojeżdżę?  Strasznie to wkurzające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szklanka oleju na 1000km to chyba sporo. U mnie są miesiące, że dolewam tylko 200ml co 3-4000 km, a zdarzało się też co 2-3000 km. Po czym nagle znowu co 3-4000 km.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi