Skocz do zawartości
Angelus

30-bitowy bordnetz 3C8..Jakie ma możliwości/Opcje

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, schemat masz dobry, do bordnetz'a wpinasz się w pin 7 (CAN LOW) i pin 8 (CAN HIGH) złącza G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec moze troche wyjasnie

Zestaw z b6 wstawilem w audi a3 lecz klapa działa tylko przy wlaczonym zaplonie

Po wyjeciu kluczyka klapa przestaje dzialac

Bledow brak, vcds laczy sie

Wiec postaniwilem wymienic bordnetz z passata tylko nirwiem ktory kupoc

Dodam ze instalacja jest dobrze podpieta i 12v i masa bezposrednio pod aku tez nie pomoglo

Wiec bysle ze w audi bordnetz rozlancza klape 10sec po wyjeciu kluczyka ze stacyjki

Dodam ze po wyjeciu kluczyka i otwieraniu klapy i zamykaniu bez przerwy to klapa dziala caly dzien (bez kluczyka w stacyjce) a gdy przestane zam. I otw. I poczekam 10sec to juz nie dziala i musze od nowa przekrecic zaplon

Pomyslalem ze to bordnetz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości jaki masz teraz bord, pewnie 3c0 lub 3c8?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować z jakimś najtańszym bordem od paska, bo bord nie ma wpływu na klapę, ale nie wiem czy bord 3c0/3c8 ci w A3 zadziała, ty podłączałeś to według schematu z b6, w a3 może być inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W a3 wogole nie bylo el klapy i jestem pierwszy i ucze sie na bledach i dlatego wszystkiego probuje

Dlatego napisalem jaki bord obsluguke el klape

Jezeli nie ma nic wspolnego to czmu podpina sie pod borda?

Dlatego chcialek kupic najtanszy ale niewiedzialem czy jest jakas roznica z dzialaniek klapy

Moze w a3 borda rozlancza ale w co watpie bo drzwi nie byloby mozna otwierac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,a ja mam taki problem. Mam bordnetza 23 bajty zamontowałem sobie światła w klapę tzw ringi skyline od kolegi Bimbasza. No i zrobiłem kodowanie według instrukcji,no ale lampy w błotniku świecą dalej tak,jak swieciły. Co zrobic? Bordnetza mam takiego jak na screenie VCDS SCREEN.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było poruszane milion razy, nawet cały temat o ringach jest...

Jak chcesz Ringi bez środków ( zewnętrzne lampy ) to obcinasz kabelek ze stopu i łączysz go z postojówką, zabezpieczając postojowy oraz stop diodą prostowniczą :) to tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz Ringi bez środków ( zewnętrzne lampy ) to obcinasz kabelek ze stopu i łączysz go z postojówką, zabezpieczając postojowy oraz stop diodą prostowniczą :) to tyle

??? Po co ucinać kable? Wystarczy samo kodowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i własnie ja tak zrobiłem,zakodowałem i dalej nic to nie pomaga..... lampy w błotniku swiecą tak,jak swieciły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
??? Po co ucinać kable? Wystarczy samo kodowanie

Kolega se chyba jaja robi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn,ze trzeba odłączyc jakiś kabelek tak?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Pytam się,bo jestem zielony w tym temacie,więc moze ktoś wytłumaczyć jak to zrobić?

wydawało mi się,ze samo kodowanie wystarczy,aby były ringi w lampach w błotniku

Czyli rozumiem,ze mam obciąć kabelek ze stopu,i połączyć go z postojówką za pomocą diody prostowniczej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolega se chyba jaja robi...

Tzn co masz na myśli? Ja miałem włączone samym kodowaniem więc po co cięcie kabli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam to był bajt 9. Wystarczyło ustawić wartość na 0 i tyle. Chyba że musisz zakodować na włączonych światłach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tzn co masz na myśli? Ja miałem włączone samym kodowaniem więc po co cięcie kabli?

Ja też...

Mam na myśli wypowiedź kolegi Daku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy jak chcesz mieć ringi.

Jak wciskasz stop i mają tylko pierścienie świecić to trzeba ciąć + kodowanie.

Jak nie przeszkadza ci świecący środek lampy na stopie to wystarczy samo kodowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To zależy jak chcesz mieć ringi.

Jak wciskasz stop i mają tylko pierścienie świecić to trzeba ciąć + kodowanie.

No właśnie chce tak mieć jak napisałeś..... Rozumiem,że muszę ciąć kable,i połączyć to diodą prostowniczą. Jeśli tak,to jaką diodę prostowniczą najlepiej kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech mi Pan podpowie , który bajt -doświetlanie skrętów oraz który bezpiecznik od silniczka samo poziomowania reflektorów. Uderzyłem prawym reflektorem i wszystko się rozkodowało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CCM = Bordnetz = BCM ale CCM<>BCM jasne?

TheStig, zdjęcia były i wybacz ale o każdej nowej dupereli nie będę pisał, a tym bardziej o rzeczach, które zrobiliśmy bo zaraz mi zarzuci administracja reklamę usług komercyjnych, nie mam zamiaru się jak inni chwalić nową śrubką w kole lub nakrętką na wentyle. Mam poważniejsze rzeczy na głowie (takie jak elementy systemów B8 w B6/B7). Mody w moim aucie to pikuś w porównaniu z tymi, które zrobiłem u innych ale jak to się mówi szewc w dziurawych butach chodzi. Moje auto to poligon doświadczalny co nie zmienia faktu, że większość rzeczy jest ;)

Wracając do tematu, Light i Lane Assist w zależoności od wersji kamery działają na innym CANie i to było opisywane, wiele modów wymaga BCM'a lub wysokiego (ostatniego 3c8) CCM. HighBeam Assist działa na CCM i Gateway 3c0 ale trzeba znać kodowanie, w przypadku BCM jest instrukcja na forum.

Lane Assist wymaga przede wszystkim przekładni kierowniczej. Park Assist do 1,5 wymaga przekładni i odpowiedniej pompy lub jej softowania ale może być 3c0 do PLA 2.0 wymagana pompa 3AA. CCM w większości przypadków do niczego nie jest potrzebny :)

Zresztą ja nic nie wiem ;)

Hello my friend , my name is Vasilis and i am from Greece.

15 days ago i made complete High beam assist (adress 20) retrofit in my passat cc 1.8 tsi my 2009 .

I have install bornetz AC , and i would like some help with HBA coding , i want to enable this module.

Is it possible to have some help ?

Best regards

vv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mój przyjacielu, nazywam się Vasilis i jestem z Grecji.

15 dni temu I made complete Kompletne wspomaganie wiązki (adres 20) modernizacja w moim passat cc 1.8 tsi mój 2009.

Mam zainstalowany bornetz AC i chciałbym uzyskać pomoc przy kodowaniu HBA, chcę włączyć ten moduł.

Czy można uzyskać pomoc?

Z poważaniem

Vv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi