Skocz do zawartości
aj27

DPF - filtr zatkany popiołem

Rekomendowane odpowiedzi

Jurek mnie uprzedził :P

Fotki już wrzucałem w tym wątku ale jeszcze raz dla przypomnie. Widać na fotkach które kanały obserwowałem.

qklZHWl.jpg

MY4V3S0.jpg

Edytowane przez artmin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie tak to wyglada

BhxskT3l.jpg

Edytowane przez artmin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam takie pytanie,ostatnio chyba wypalał mi się dpf , piszę chyba bo zdarzyło mi się to pierwszy raz , auto miało podwyższone obroty ,zaczęła mi migać kontrolka od świec żarowych a silnik stracił moc.Chciałem go wypalić podczas jazdy ale nie dało się jechać ,na szczęście po ponownym uruchomieniu moc wróciła ,jednak myślę że nie do końca dpf wypalił się bo passat nie ma takiego przyspieszenia jak wcześniej,jest jakiś przymulony?Czy da się sprawdzić czy dpf jest wypalony do końca ewentualnie jak można go dopalić żeby silnik znów normalnie jeździl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzić vcds-em jak wyżej koledzy pokazali. ale jak świeca żarowa migała to jest jakiś błąd w silniku usterka czegoś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam.

Czy da się sprawdzić czy dpf jest wypalony do końca ewentualnie jak można go dopalić żeby silnik znów normalnie jeździl.

A ile masz zrobionych km??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ile masz zrobionych km??

176 tys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
176 tys

Jeśli to faktyczny przebieg, a nie tylko wskazanie licznika to DPF powinien się wypalać co ok 500-600km-ów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeśli to faktyczny przebieg, a nie tylko wskazanie licznika to DPF powinien się wypalać co ok 500-600km-ów

Czyli niedługo bedzie znowu sie wypalał ,a jaki mógł być problem że migała kontrolka od świec żarowych?

W ostateczności usunę dpf

Auto sprawdzane przed zakupem w serwisie VW w Warszawie ( mam je ok 3 miesięcy) ,przebieg oryginał z książką

Edytowane przez Robson75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co mówi książka i serwis nie zawsze ma sie do rzeczywistego przebiegu..... kolega ostatnio kupił craftera, potwierdzonego ksiażka i serwisem ze ma lekko ponad 100tysi, gdy w trasie autostradowej 1200 +1200km monachium i z powrotem łyknąl 5l oleju. po zdjęciu głowicy okazało sie że progi na tulejach wskazują że auto ma napewno ponad 500, turbiarz gdy dostal turbinke do regeneracji nie wiedzac nic o aucie zapytał ile to ma przejechane, krotka odpowiedź, lekko ponad 100 a on na to że chyba lekko pona pól miliona, w ciemno szczelił..

jesli nie znasz auta od samego początku widząc jak jexdził nim jakis ktoś w sąsiedniej wsi albo sąsiad, jak o niego dbał itd to nigdy nie masz 100% pewności że auto ma tyle ile powinno mieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
DPF powinien się wypalać co ok 500-600km-ów

Zależy jeszcze gdzie jeździ,czy więcej miasto i mało kilometrów,czy więcej w trasie.

W moim przypadku jeżdżąc tylko w mieście i robiąc mało km DPF odzywa się częściej.

- - - - - aktualizacja - - - - -

U mnie DPF przy 109 tys wygląda tak:)

2017-01-27 16.50.36.jpg

Edytowane przez waldekimegi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy pole "oil ash volume" powinno się zmieniać na bieżąco? Bo cztery miesiące temu sprawdzałem i miał 90 ml, a teraz po ponad 3000 km nadal widnieje 90ml. Auto ma 153 tys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy pole "oil ash volume" powinno się zmieniać na bieżąco? Bo cztery miesiące temu sprawdzałem i miał 90 ml, a teraz po ponad 3000 km nadal widnieje 90ml. Auto ma 153 tys.

Ta wartość zmienia się skokowo. Przy 210 tyś. miałem 138 ml a teraz przy 223 tyś. mam wartość 150 ml. Zmiana nastąpiła w ubiegłym tygodniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętacie jak się chwaliłem że ponad 1000km przyjeżdżam od wypalania do wypalania dpf;-)

Byłem w serwisie vw na przeglądzie i wygrali mi program z akcji serwisowej. Auto lepiej chodzi w dolnym zakresie obrotowym ale zato filtr dpf wypala się 2 razy częściej ostatnio już 400km. A teraz jak po mieście jeżdżę to chyba co 200 będzie.

DSC_0136.jpg

Edytowane przez matek--1
Mieście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm.. tylko czy to powód do radości? Jak wypala się tak często sadza to szybciej zapcha się popiołem przecież.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam takie pytanie,ostatnio chyba wypalał mi się dpf , piszę chyba bo zdarzyło mi się to pierwszy raz , auto miało podwyższone obroty ,zaczęła mi migać kontrolka od świec żarowych a silnik stracił moc.Chciałem go wypalić podczas jazdy ale nie dało się jechać ,na szczęście po ponownym uruchomieniu moc wróciła ,jednak myślę że nie do końca dpf wypalił się bo passat nie ma takiego przyspieszenia jak wcześniej,jest jakiś przymulony?Czy da się sprawdzić czy dpf jest wypalony do końca ewentualnie jak można go dopalić żeby silnik znów normalnie jeździl.

Tryb awaryjny tak się własnie uwidacznia. Do tego jak masz ACC to jest on staje się nie aktywny (pomarańczowa ikonka zamiasta zielonej).

To nie jest efekt wypalania lub nie wypalania dpf'a. Jak tak mam co jakiś czas i to zawsze praktycznie w momemcie jak po postoju na parkingu ok 20 min startuje na autobahn i przy sporym przyspieszeniu (ale nie kick-downie) przy ok 90km/h czasem łapie własnie notlaufa. Restart silnika pomaga ;)

Czy da się sprawdzić? Oczywiście - vcds i czytaj błedy. Jak zczytasz to się pochwal.

Pamiętacie jak się chwaliłem że ponad 1000km przyjeżdżam od wypalania do wypalania dpf

Byłem w serwisie vw na przeglądzie i wygrali mi program z akcji serwisowej. Auto lepiej chodzi w dolnym zakresie obrotowym ale zato filtr dpf wypala się 2 razy częściej ostatnio już 400km. A teraz jak po mieście jeżdżę to chyba co 200 będzie.

jaki masz przebieg?

moze komp musi sie nauczyć czegos od nowa i dlatego czesciej dopala? ale nie powinno az tak.

Zreszta zapelnienie na twoim poziomie 0,219l moze powodowac czestsze dopalanie. Chociaz ja mialem przy takim zapelnieniu co ok 350/400km w zasadzie miejskiej jazdy (predkosci czasem ok 90 na krotkich odcinkach, reszta miasto).

Teraz mam wypalony serwisowo prawie do zera i bede obserwowal jak mi sie szybko zapelni ponownie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki masz przebieg?

moze komp musi sie nauczyć czegos od nowa i dlatego czesciej dopala? ale nie powinno az tak.

Zreszta zapelnienie na twoim poziomie 0,219l moze powodowac czestsze dopalanie. Chociaz ja mialem przy takim zapelnieniu co ok 350/400km w zasadzie miejskiej jazdy (predkosci czasem ok 90 na krotkich odcinkach, reszta miasto).

Teraz mam wypalony serwisowo prawie do zera i bede obserwowal jak mi sie szybko zapelni ponownie.

A też masz nowy soft od vw?

280tyśkm

Edytowane przez artmin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, nie mam softu od vw. no to przebieg prawie jak moj (tylko ze ja mam B7 z listopada 2010).

tez mialem zapelnienie na poziomie 0,22 (norma vw to 0,175). teraz dwukrotnie wypalilem serwisowo dpfa (pierwszy raz w grudniu przy 277tys - zeszlo na 0,11, drugi raz miesiac pozniej przy 284 tys. i zeszlo z 0,14 prawie do zera).

zobaczymy jak szybko sie bedzie teraz zapychal. jak za szybko to albo wyciecie albo nowy (ewentualnie jeszcze chemii sprobuje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...) teraz dwukrotnie wypalilem serwisowo dpfa (...)

W jaki sposób się to robi? VCDS to ogarnia czy to jakiś dłuższy temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi