Jump to content

aj27

  • Content Count

    55
  • Joined

  • Last visited

Seller statistics

  • 0
  • 0
  • 0

About aj27

  • Birthday 06/27/1974

Informacje osobiste

  • Imię
    adam
  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    zabrze

Samochód

  • Generacja
    -
  • Silnik
    B6 2.0 TDI-PD 170KM (BMR) DSG
  • Rok produkcji
    2007
  1. Od jakiegoś czasu mam kłopot z passatem.Samochód potrafi zgasnąć podczas jazdy,ja dokładnie podczas przyspieszania.Jedyny błąd jaki zostaje zapisany to 16725 - Camshaft Position Sensor (G40) .Wystarczy go ponownie odpalić i jedzie bez problemu ale tak do około 2300 obrotów,a ponad tą granicę gaśnie.Natomiast na luzie kręci do oporu ,a i nie wpada w tryb awaryjny.Trochę poszperałem i generalnie to może gasnąć ale przy czujniku pozycji wału bodajże g28 a nie przy g40.Dodam iż w zamrożonej ramce kąt zapłonu to 5,4 a jak go mierzyłem już na postoju to miał nawet wartości do nawet 7.Z tego co pamiętam to ze 2 lata temu kąt miał około 0,5 - 1.Do książkowej wymiany rozrządu mam jeszcze około 20tyś.Może ma ktoś instrukcję zmiany kąta dla dwóch wałków rozrządu (silnik BMR).
  2. Trafiło mi się podobnie.Wsteczny wbity auto stoi w miejscu zimne i po 8 godzinnym postoju,i w momencie puszczania hamulca czuje że lekko się rusza i puszcza,znów rusza i puszcza(to jest taki ruch jakby się ktoś oparł o maskę,dosłownie 5 cm).Po przełączeniu na D też nic i znów R i jakoś tam rusza ale po sporym dodaniu gazu.Wyjeżdżam z parkingu i już wszystko ok i tu sobie przypomniałem o tym temacie na forum i naciskam AH a tu zero reakcji,nie włącza się,pomarańczowa kontrolka się nie pali.Znów przyciskam i dalej nic,po prostu nie da się włączyć AH.Po przejechaniu około 2 km znów naciskam i działa bez problemu,można włączyć i wyłączyć za każdym razem.Gdy auto teraz stanie to z wyskakującymi biegami nie ma najmniejszych problemów.To się dzieje tylko po dłuższym postoju i od pewnego czasu.Dodam jeszcze że nigdy nie używałem ręcznego na postoju ale od pewnego czasu włączam,bo mam słaby akum a po włączeniu ręcznego gasną mi halogeny jako dzienne i akum ma łatwiej i tak się pojawił też problem z puszczającymi biegami.Być może to jakiś zbieg okoliczności ale z tym AH jest coś nie tak.Wie ktoś gdzie można to wyłączyć,bo i tak z tego nie korzystam a może pomoże.
  3. Mam biały lub taki dziwny ekran,reszta jest ok czyli gra,na fisie wyświetla nazwy itp.Z początku pojawiały się poprzeczne białe paski i pomagało włącz - wyłącz i było ok na parę dni ale z biegiem czasu było coraz gorzej.Obecnie nie mam już dobrego obrazu tylko taki zamazany lub biały.Wgrałem nowy soft - nic nie pomogło,rozebrałem cały front,wyczyściłem każda złączkę,wypiołem lcd i dalej nic.Na płytce pod lcd brak jakichkolwiek oznak spalenia,zimnych lutów,czy czegokolwiek innego.pytanie jest co mogło pójść,czytałem że w rns510 przyczyną białego ekrany jest płytka pod lcd czy tu może być to samo.Proszę o jakieś rady,może ktoś się już z tym spotkał w MFD 2 DVD. oto fotka ekranu :biały lcd oraz ów dziwny ekran:
  4. Łączniki MOOG to lepiej daj sobie daruj.Wymieniłem na MOOG w maju zeszłego roku,przejechałem około 17 tyś. km i juz stukają bardziej niż te stare.Wymieniałem tylko łączniki bez tych gum na na tym poprzecznym i może dla tego,choć myślę że po prostu jakość jest kiepska.Generalnie lepiej dołożyć do lemofdera i nie robić co roku tego samego.Jakość moog oceniam na trochę poniżej średniej.
  5. Poprostu masz zapieczone łopatki w turbinie i zostały w jednym połozeniu.Ten błąd spiralki świadczy o turbinie,bo po zgaszeniu auta zniknął czyli był to błąd chwilowy,natomiast usterka była nadal aktywna i wskoczył juz stały check engine.W sumie to nic wielkiego,poprostu zbyt duzo "jazdy emeryta".Można zrobić to profesjonalnie czyli rozebrac turbinkę i wyczyścić albo spróbować półśrodkami czyli trzeba psiknąć jakimś spreyem typu forch,albo wurth od gorącej strony turbiny a może jakos puszczą kierowniczki.Zapieczone kierownice możesz tez rozruszac dzwigienką gruchy,najlepiej w połączeniu ze spreyem od gorącej strony turbinki.
  6. peteruper zajrzyj do tej gumowej harmoniki ale w przednich lewych drzwiach,bo tam jest cale sterowanie,no chyba że masz anglika to do prawych.ja miałem dokładnie to samo i okazało się że skorodowały mi szybkozłączki we wtyczce pod tą harmoniką.tu masz cały wątek http://forum.vw-passat.pl/threads/53261-b6-Problem-z-drzwiami-szybami-tyl
  7. mam to samo juz pół roku.przed wymianą wszystko ok a po wymianie dymi.reszta w tym wątku. http://forum.vw-passat.pl/threads/127826-Dymi-po-wymianie-wtryskow
  8. po jednym kabelku obciąłem stare i zacisnąłem nowe szybkozłączki.
  9. Drzwi już działają,szukałem z tyłu a problem był przy przednich drzwiach.Najnormalniej w świecie przegniły,zaśniedziały i pokruszyły się złączki pomiędzy przednimi drzwiami a ramą karoserii.To normalnie niepojęte aby w 5 latku jak zdjąłem tą gumę osłaniającą to wszystkie te szybkozłączki były ośniedziałe,jakby je ktoś mąką obsypał.Dwie były zielone z zaśniedziałej miedzi w kablach i normalnie się ukruszyły i były luzem.Dałem wszystkie nowe i jest ok. ale myślałem że takie rzeczy tylko w Lagunach niestety byłem w błędzie.
  10. Czy da się to jakoś skalibrować.Mam na MFA wynik np. 0,9l/h a na podpiętym laptopie mam 0,57l/h.Skąd tak duże przekłamanie,czy da się to jakoś ustawić aby było bardziej wiarygodne.Dodam że spalanie z jazdy jest ok,tyle ile wleje do baku i spale to mam na komputerze,no może ciut więcej jest na kompie niż w rzeczywistości ale tylko odrobinę.Natomiast na postoju jest to niemal o 100% więcej.
  11. No i dalej nie wiem co z tymi drzwiami.Odczepiłem tapicerkę a raczej uchyliłem od góry i tam w środku wydaje się że wszystko jest ok.na słupku mam napięcie na kablach ale nic nie działa poza głośnikiem.vcds nie może się połączyć z tym modułem,jest błąd a na dodatek nr seryjny itp to są same zera.Ma ktoś jakiś pomysł,nie mogę nawet otworzyć drzwi,bo cały czas za zablokowane ryglowaniem.
  12. Drzwi dalej martwe,potrzebowałbym rozpiskę kabelków z fotki.te dwa chudsze to chyba z głośnika a reszta powinno być od szyby elektrycznej i od ryglowania drzwi.powiedzcie mi jak można "awaryjnie" otworzyć drzwi,bo na zamkniętych to nic nie zdziałam.
  13. Niestety padły mi drzwi lewy tył.Nie działa nic poza głośniczkiem,padło wszystko.nie da się otworzyć od wewnątrz klamką,od zewnątrz klamką,nie działa szyba ani z guzika kierowcy ani z tego przy drzwiach,guzik nie jest nawet podświetlony.Drzwi są cały czas zaryglowane.Czy ktoś ma jakiś pomysł,mi to wygląda jakby się gdzieś jakieś kable przerwały albo problem z masą ale czy da się jakoś te drzwi otworzyć,bo tak na zamkniętych to nie bardzo wiem co robić.Proszę o jakieś rady.
  14. Od wymiany zrobiłem jakieś 2000 km,wiec to nie smar fabryczny.Samochód strasznie kopci szczególnie przy niskich temperaturach.Jest to mieszanka pary i dymu z tym ,że jak jadę bardzo wolno (do 5km/h) na zimnym silniku to za mną jest normalna chmura dymu.Gdy po odpaleniu ruszam normalnie i gaz może nie do dechy ale tak po 2500 obr to leci tylko para,gdy przystanę na skrzyżowaniu to po chwili widać już niebieski dymek i tak do około 60 stopni ciepła na silniku,potem już nic nie dymi,może trochę na wolnych ale tak normalnie.Dzieje się tak po wymianie wtrysków w serwisie,a i jeszcze to spalanie na wolnych jak jest zimny jest razy 2 tzn.po odpaleniu 1,6 było 0,8 jak gorący 0,8 było 0,5.Może ktoś ma pomysł dlaczego komputer daję podwójną dawkę paliwa.Trochę dłużej też muszę go pokręcić przy zapalaniu(ok 3 sek) przedtem było max 1 sek,poprostu cyk i już chodził.Doszedłem do wniosku że wciąga gdzieś olej tylko nie wiem gdzie.Turbina ok doloty są takie jak były(nie leje się w nich olej ale jak przejadę palcem to są śliskie,tak miałem od zawsze),oleju nie ubywa jakoś masakrycznie - zauważalnie.Pozostała mi chyba pompa vacum do zobaczenia.Czy można jakoś sprawdzić czy to ona puszcza olej do paliwa(ropa w filtrze paliwa jest czarna),czy wymienia się to w całości czy są jakieś uszczelki,simeringi itp.Jeśli nie ta pompa to co ?Przedtem ok a po wymianie taki cyrk.Czy mogli coś spieprzyć przy wymianie ?Jak ktoś ma jakieś pomysły to proszę pisać.
  15. Tylko że przed wymianą nic takiego nie miało miejsca,jest możliwe że podczas wymiany coś sknocili.
×
×
  • Create New...

Important Information

Korzystając ze strony akceptujesz nasz Terms of Use oraz Privacy Policy