Skocz do zawartości
imagination68

Serce silnika BMP - AWARIA

Rekomendowane odpowiedzi

Koszty poza serwisem :

-----------------------

-regeneracja głowicy + nowy wałek rozrządu 2100 zł.

-regenerowany filtr PDF z gwarancją na rok 1000 zł.

-regeneracja turbiny ................................ 1200 zł

-uszczelki pod pompowtryski........................ 100 zł

Koszty w serwisie:

-----------------------

-części............................................ .......3500 zł

-naprawa........................................... .....3500 zł

Razem: 11400 zł

No i w pizdu i wylądował :):):).

Współczuję koledze.

To są te tak zwane oszczędności wynikające z jazdy paSSeczkiem Helmutem w tedejku :).

(bo podobno pali 5 l/100 km a w rzeczywistości 6-7 l/100 , przeciętny benzyniak pali 7-8 l/100 km , różnica w cenie ON a NoPb ok. 20 gr/l ----> czyli summa sumarum oszczędność wynosi ok. 2 l x 0.20 gr = ok. 40 gr / na każde 100 przejechanych kilometrów. Po ilu kilometrach zwróci się koledze obecny wydatek ?? Latwo policzyć :) ).

Dlatego sprzedałem diesla i wróciłem do benzyniaka :]:] .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
różnica w cenie ON a NoPb ok. 20 gr/l ----> czyli summa sumarum oszczędność wynosi ok. 2 l x 0.20 gr = ok. 40 gr / na każde 100 przejechanych kilometrów. Po ilu kilometrach zwróci się koledze obecny wydatek ?? Latwo policzyć ).

No chyba nie tak łatwo bo trosze sie pogubiłeś skoro piszesz ze różnica 2l/100 km a litr paliwa liczysz po 20 gr ?

sama różnica to już daje -10 zł plus 8 X.20 gr różnicy = 1.6 czyli 11.6 zł na 100 km

Kolego 7 litrów benzyny to smart po mieście pali a nie ciężki Passat wiem bo ponad rok takim maluchem jeździłem

i już widzę jak twój benzyniak pali na autostradzie przy 140-150 7-8 litrów a mój tdi własnie tyle pali 6,5-7 litrów

Edytowane przez poldeczek1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego sprzedałem diesla i wróciłem do benzyniaka :]:] .

Myślisz,że benzyniaki są lepsze?

http://vod.onet.pl/turbo-kamera,turbo-kamera,567,7,7267,odcinek.html

Oglądaj od 8 minuty.

http://vod.onet.pl/turbo-kamera,turbo-kamera,567,7,7348,odcinek.html

Od 9 min.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety Paska kupiłem u helmutów, a było sprowadzone z Włoch i przebieg nawet serwis nie jest w stanie sprawdzić ! ASO może sprawdzić tylko auta serwisowane w Niemczech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No niestety Paska kupiłem u helmutów, a było sprowadzone z Włoch i przebieg nawet serwis nie jest w stanie sprawdzić ! ASO może sprawdzić tylko auta serwisowane w Niemczech.

Dlatego smiem twierdzic ze mozesz miec nawet i pod 400tys najechane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
No niestety Paska kupiłem u helmutów, a było sprowadzone z Włoch i przebieg nawet serwis nie jest w stanie sprawdzić ! ASO może sprawdzić tylko auta serwisowane w Niemczech

A vagiem w sterowniku silika ,nie bedzie widac ile km ma silnik najechane ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dlatego smiem twierdzic ze mozesz miec nawet i pod 400tys najechane.

Albo tyle co E-klasa z 2007r:fajny

:3aeea168eae084b2m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i stało się :dolamam

Po ponad dwóch latach od zakupu używanego B6, bezawaryjnej jazdy i przebiegu w/g licznika 198. tys.km w czasie jazdy silnik zaczął słabnąć aż w końcu się zatrzymał. Wyświetliły się trzy kontrolki od silnika [silniczek, "sprężynka", filtr PDF].

Oczywiście laweta i serwis VW bo był blisko [chyba to był błąd]

Fachowcy poinformowali mnie, że zatrzymanie silnika nastąpiła od zatkanego filtra PDF, na drugi dzień telefonicznie dowiedziałem się, że na wykończeniu jest turbina. Po załatwieniu przeze mnie regenerowanego PDFa i turbiny okazuje się że po złożeniu silnik pali, ale chodzi nie tak jak powinien. Zostaje zdjęta głowica – trzeba robić regenerację głowicy łącznie z wymianą wałka rozrządu i kołem wałka na którym poszedł klin [w/g mnie to właśnie zerwany klin koła rozrządu był przyczyną zatrzymania silnika]. Przy okazji uszczelnienie wycieków na siniku i wymiana rozrządu.

--------------------

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę bezawaryjnej jazdy.

Ponownie w odstępach jednodniowych wyświetliły się trzy kontrolki od silnika [silniczek, "sprężynka", filtr PDF] Autko nic nie straciło na swoim wigorze. Pali na dotyk. Nie zauważyłam spadku mocy ani zwiększonego zużycia paliwa. Po kosztach jakie poniosłem (opisywałem to wcześniej) nie mam narazie kasy żeby całkowicie zlikwidować filtr PDF ale napewno to zrobię.

Ale co teraz zrobić ? Świecące kontroli niedługo doprowadzą mnie nie powiem do czego... Macie dobrą radę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jadąc do pracy po ok. 3KM (silnik BMP - 140KM) zapaliła mi się kontrolka "STOP! Oil pressure, Engine OFF!, Owner's manual!" i ikona oliwiarki w kolorze czerwonym.

STOP_Oil_Pressure.jpg

Auto nie przejawiało żadnych objawów awarii, silnik pracował normalnie, palił na "dotyk". Wqrwiony do MAX, postanowiłem jednak nie kontynuować jazdy. Pozostawiłem auto na poboczu, i udałem się do pracy. Po powrocie zaholowałem auto do mechanika. Pierwsza diagnoza: brak ciśnienia oleju, lub uszkodzony czujnik. Po wkręceniu w miejsce czujnika barometru, okazało się że faktycznie BRAK CIŚNIENIA. Dalej jednak nie było sprawdzane, ponieważ była już sobota (Wigilia i wiadomo... święta). Nie ma co się oszukiwać - zaboli i to mocno. Tym bardziej że przy spuszczaniu oleju okazało się że wraz z olejem idą jakieś opiłki żelaza - co wskazuj na wytarty zabierak.

Pytanie do WAS. Co robić? Lepiej nową pompę oleju czy starą oddać do regeneracji jednemu z użytkowników forum? Koszty są i to spore. Ale chodzi o to żeby to nie były pieniądze wyrzucone w błoto! Oraz czy coś jeszcze należy sprawdzić/wymienić przy tej usterce? Tak żeby za jakiś czas znów się nie denerwować.

pozdrawiam, w ten Świąteczny Czas.

Edytowane przez maystero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomek_dortmund
Też zastanawiam się czy na pewno auto nie jest powypadkowe, pierwszy raz słyszę o pękniętym wale w 2.0TDI. Rozmawiałem ze znajomym z ASO VW, sprawdzał nie mieli takich zgłoszeń na 2.0TDI, więc nie jest to typowy problem i nie warto wpadać w psychozę ...

Wracając jeszcze do ocen 2.0TDI w B6 i nobilitowania się że 1.9TDI B5 przejeżdżały o wiele więcej. Fakt jest wspólny dla współczesnych nowych aut, w tym tych z silnikiem diesla, praktycznie we wszystkie produkowane teraz nie są stworzone do przebiegów np. 1000000km znanych z mercedesa 123. Znam osobę, która Passatem B6 TDI 140KM lub 170KM zrobiła ponad 420tkm i nie było większych problemów ...

Fakt jest taki że w Polsce dziwnie wszystkie auta sprzedawane na rynku wtórnym, z importu czy używane z polskiej sieci dealerskiej, mają zatwarzająco małe przebiegi.

Średnia z ogłoszeń dla Passata TDI z 2006 roku ma dużo ponieżej 130tkm, co ciekawe czytając to forum i samemu jeżdżąc, można odnieść wrażenie, że jesteśmy jedyną grupą użytkowników aut, która nimi w ogóle jeździ i robi przebiegi...

Ciekawe ile Passatów z rynku wtórnego ma oryginalny przebieg i są podobnie bezwypadkowe. Może więc warto przy postach pisać usterka wystąpiła w moim Passacie przy przebiegu xxxxxx km, jeśli jesteśmy pewni że ma on rzeczywiście tyle lub przy domniemanym przebiegu xxxxxx km, bo zaraz wyjdzie że nowe modele w ogóle nie jeżdżą i się tylko psują, a wiemy że jest chyba inaczej. Dla mnie przy postach lepiej nie podawać przebiegów, bo często zakrzywiają rzeczywistość...

Dodatkowo oceniając awaryjność należy brać popularność modelu ... liczbę poprzednich właścicieli, przeszłość auta.

i to mi sie podoba!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam BMP, ale ja już jestem po wymianie silnika (krzywy blok-kilkukrotnie wydmuchał uszczelkę pod głowicą). Od wymiany silnika, również na BMP, ale już z 2008r, nie ma żadnych problemów (odpukać!)-autko jest zawirusowane. Teraz czeka mnie tylko wymiana koła dwumasowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darku, jaki rezultat po wymianie G450 ? Szkoda, że przed wymianą nie zanotowałeś błędu to żadna tajemnica elektryk powinien to podać (pewnie był 16855/P0471/001137). Dodatkowo można było sprawdzić stan zapchania filtra z MVB 075.3 (silnik) przed wymianą czujnika i po, (ciekawe jaki stan pokazuje po wymianie), dodatkowo można było sprawdzić kanał 47 (z licznika) - soot quality, podobno świadczący o ilości cykli oczyszczania DPF (miarodajne jeśli kasowany przy wymianie oleju etc). Takie info kiedyś zdobyłem w trakcie diagnostyki,

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze wymienić „dół” silnika, czyli bok z układem korbowo tłokowym.

Jeśli mam bmp to tylko bmp mogę kupić?

Jakie inne bloki będą pasować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mi tez pekl wal w silniku BMP i to w drodze do europy na wakacje -masakra! Silnik wymienilem i zamontowano mi pompe od 1.9 i narazie wszystko jest ok, silnik chodzi ladnie. Teraz tak czytajac caly watek i wspominajac czas przed wyjazdem na wakacje to faktycznie cos mi ostatnio postukiwalo w silniku moze to juz byl pekniety ten wal, na autostradzie po jakis 700 km nagle zaczelo walic jak mlotem po silniku zatrzymalem sie na poboczu i od tej pory silnik wiecej nie odpalil. Jak mechanicy mi sciagneli miske to z olejem wylecialo pelno metalowych popekanych kawalkow, wal pekl i rozwalil od srodka cos tam i tyle. Teraz wszystko o.k. tylko gdzies mi ucieka plyn chlodniczy bo co chwila musialem dolewac a teraz w garazu zauwazylem ze podloga mokra i rozowa a pod akumulatorem jest pelno plynu wszedzie wiec albo cos puscilo albo bylo zle zamontowane, reszta o.k. Mam pytanie gdzie odczytuje sie numer silnika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz przebieg ?

Czy uszkodzony wał spowodował jakieś dodatkowe uszkodzenia?

Jakie poniosłeś koszty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: to jest pechowy rok dla mnie bo 2013 -pierwsza trzynastka wyjechalem z domu na wakacje 13 lipca i przy przebiegu 213 tys pekl wal no cos chyba w tym jest:)!!! Z tego co pamietam pekl wal i zerwal jakies tam zaczepy dlatego z olejem wyplynely odlamki metalu, turbo i cala reszta nie uszkodzily sie. Koszty, az nie chce sie o nich pisac, o lawecie z holandii do polski nie wspomne, a w kraju to za silnik dalem 4900 plus 800 zl laweta, o kosztach pojechania po auto i zmianach dat wyplyniecia promu i hotele nie wspomne, bo po co sie denerwowac. Silnik pracuje teraz pieknie ma 60 pare tys i oby krecil jak najdluzej bo plany zmiany auta narazie zostaly przesuniete o kilka lat:) Po tych pechach teraz milo sie patrzy na silnik bo nie ma zadnych wyciekow, wszystko w srodku zostalo wymyte i wyglada jak prosciutko z fabryki no i mam nowa pompe oleju zamontowana, wiec mozna spokojnie jezdzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po tych pechach teraz milo sie patrzy na silnik bo nie ma zadnych wyciekow, wszystko w srodku zostalo wymyte i wyglada jak prosciutko z fabryki .

Kurde ja mam 196000 i silnik jak z fabryki suchutki , żadnych wycieków nawet jak zmieniałem zabierak to przy sciąganiu miski śruby i inne wyglądały prawie jak z półki sklepowej wiec dziwi mnie trochę to co piszesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kurde ja mam 196000 i silnik jak z fabryki suchutki

Potwierdzam - mój ma 136kkm i jest suchy jak pieprz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj stary tez nie byl zly, jedynie troche zaczynal sie pocic pod glowica, a napisalem tak bo teraz jest wszystko czysciutkie, zadnych zaschnietych robali:) czy poprostu kurzu, wszystko czyste:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie! Czytam tak o tym wszystkim... i mam pytanie. Czy po numerze VIN można sprawdzić jaki rodzaj napędu pompy oleju jest w moim Passacie? (WVWZZZ3CZ7E105881)

Edytowane przez u912

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi