Skocz do zawartości
rosiek

Ciekawostki licznikowe

Rekomendowane odpowiedzi

Jak możesz wyjaśnij mi co ma wspólnego immo ze swapem fis-u ??
nic, źle kolega zrozumiał.

to chyba Ty kolego owies zle zrozumiales.

passaty golfy, octawie i inne auta (wiekszosc) ma immo zintegrowane z licznikiem (taki maly scalak). sharan i jego brat alhambra maja immo na osobnej puszce. innymi slowy z licznika idzie kablek do osobnego modulu immo. wiec jak wywalisz licznik z paska i wsadzisz z sharana to nie bedzie mozliwosci zgrania immo i nie pojedziesz na takim liczniku.

zreszta sharan uzywa innych transponderow itd.

mam nadzieje ze teraz jest to jasne.

ogolnie odpusc sobie liczniki z sharana. szukaj z innych modeli - jak wyzej - golf, passat, octavia, superb, leon czy cokolwiek innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robert, ale koledze chyba chodzi o przeszczep samego wyświetlacza z licznika do licznika-bynajmniej ja tak zrozumiałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli o to chodzilo to jest mowa o calkowicie innym zabiegu i wowczas immo nie ma nic do rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie chodzi mi o sam fis, nie cały licznik...

Kolego Owies mam do wyrwania licznik od sharana z pełnym fissem za 100zł powiedz mi teraz co będę jeszcze potrzebował żeby zrobić ten przeszczep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie potrzebuje na gwałt pełnej wersji vag 311 lub 409. Czy może ktoś przesłać na [email protected]

Edytowane przez SirPawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
co będę jeszcze potrzebował

stację hot air, tabliczkę czekolady, cynę z domieszką kalafonii w paście

jeśli nie masz to:

paczkę kartonową, trochę folii bombelkowej i niecały tydzień zanim paczka obróci w tę i na zad :)

Jest gość w zielonej który fajnie i niedrogo ogarnia temat, ja jakoś nie mam czasu i odwagi spróbować.

namiar na pw bo nie mam pewności jaki tu jest obecnie regulamin.

edit.

marek29 bardziej o sreberko mi chodziło niż samą słodycz ;)

Pozostaje jeszcze kwestia jakości zamiennika.

Ale to już każdy zdecyduje sam :)

Edytowane przez owies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tabliczkę czekolady

To akurat bym zamienił na 100ml.... :)

Ale moim zdaniem za 100pln i przekładka to bezsens.

Lepiej wysłać zegary i za 180pln zrobione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i próbuje kodowaniem wyłączyć czujnik poziomu oleju i nic tylko kodowanie 00115 mnie wchodzi a żeby wyłączyć musiałbym wpisać 00105 ale nic z tego , jest inny sposub zmiany?

licznik 920 822 A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no i próbuje kodowaniem wyłączyć czujnik poziomu oleju i nic tylko kodowanie 00115 mnie wchodzi a żeby wyłączyć musiałbym wpisać 00105 ale nic z tego , jest inny sposub zmiany?

licznik 920 822 A

Podaj obecne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest anglik miał 00455 przestawiłem na europe i chciałem kodowaniem usunąć czujnik oleju i mam obecnie 00115

Edytowane przez pablokinah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz 00105

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie próbowałem 00105 taki nie wchodzi wraca mnie na 00115 wchodzi 00125 i 00135 ale to jest z czujnikiem poziomu jakieś inne sugestie może we wsadzie epprom która komórka odpowiada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
stację hot air, tabliczkę czekolady, cynę z domieszką kalafonii w paście

jeśli nie masz to:

paczkę kartonową, trochę folii bombelkowej i niecały tydzień zanim paczka obróci w tę i na zad :)

Jest gość w zielonej który fajnie i niedrogo ogarnia temat, ja jakoś nie mam czasu i odwagi spróbować.

namiar na pw bo nie mam pewności jaki tu jest obecnie regulamin.

edit.

marek29 bardziej o sreberko mi chodziło niż samą słodycz ;)

Pozostaje jeszcze kwestia jakości zamiennika.

Ale to już każdy zdecyduje sam :)

Dziękuje za odp, ale po zastanowieniu się i 2 głębszych doszedłem do wniosku że raczej sam nie podołam.... wyślij namiary na pw jak możesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
próbuje kodowaniem wyłączyć czujnik poziomu oleju i nic tylko kodowanie 00115 mnie wchodzi a żeby wyłączyć musiałbym wpisać 00105 ale nic z tego , jest inny sposub zmiany?

w tym polu kodując nie wyłączasz czujnika poziomu oleju tylko zmieniasz interwał inspekcji (Fixed interval without encoder for oil level / temperature)stały czas do wymiany bez czujnika ,jesli o to Ci chodzi,to jedno ,a innym sposobem byłó by zczytanie wsadu odnalezienie komórki odpowiedzialnej za ten zapis i zmienić ją z obecnie 01 na 00 tylko jesli teraz sa mozliwe inne opcje ustawienia interwału ,a ta stała bez czujnika nie to nie wiadomo czy po zmianie recznej dany tryb interwału działał bby poprawnie :Dpodobna sytuacje miałem jak licznik nie chciał przyjąc mi kodu WSC podczas przekodowywania ,zawsze były 00000 same zera wiec w wsadzie zapisałem WSC bespośrednio w komórkach eepromu ale po wgraniu wsadu popołączeniu vagiem z licznikiem pokazywało dalej same zera ,sprawdzałem na różnych wsadach do tego licznika i na kazdym było to samo ,okazało sie ze ten typ licznika takma (cosprawdziłem na kilku innych licznikach o tych numerach) i nawet zmiana w wsadzie bezposrednio tego nie zmieni:D

Edytowane przez dob12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No powiem szczerze ze powinno chwycić kodowanie 00105 w zegarach 3b0 920 822 A.

Miałem taki 1/2fis (mam go dalej) .

Miałem kodowanie 06105 ,nie wywalało braku czujnika p.oleju i wymianę oleju zgłaszało równo co 15tys.km.

Teraz mam Full fis i też działa jak należy.

Czasem są problemy z przekodowaniem.

Wyzeruj całkowicie "przegląd" Vagiem ,albo ręcznie

Następnie odłącz na chwilę akumulator i spróbuj jeszcze raz.

Ew. zakoduj moje kodowanie 06105 i jak przyjmie to zamień 6 na 0 w drugiej pozycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuje wyzerować inspekcję i kodować zobaczę co będzie

---------- Dodano o 12:18 ---------- Poprzednia wiadomość o 11:24 ----------

w tym polu kodując nie wyłączasz czujnika poziomu oleju tylko zmieniasz interwał inspekcji (Fixed interval without encoder for oil level / temperature)stały czas do wymiany bez czujnika ,jesli o to Ci chodzi,to jedno ,a innym sposobem byłó by zczytanie wsadu odnalezienie komórki odpowiedzialnej za ten zapis i zmienić ją z obecnie 01 na 00 tylko jesli teraz sa mozliwe inne opcje ustawienia interwału ,a ta stała bez czujnika nie to nie wiadomo czy po zmianie recznej dany tryb interwału działał bby poprawnie :Dpodobna sytuacje miałem jak licznik nie chciał przyjąc mi kodu WSC podczas przekodowywania ,zawsze były 00000 same zera wiec w wsadzie zapisałem WSC bespośrednio w komórkach eepromu ale po wgraniu wsadu popołączeniu vagiem z licznikiem pokazywało dalej same zera ,sprawdzałem na różnych wsadach do tego licznika i na kazdym było to samo ,okazało sie ze ten typ licznika takma (cosprawdziłem na kilku innych licznikach o tych numerach) i nawet zmiana w wsadzie bezposrednio tego nie zmieni:D

Są opisy że wklepując zero jest bez interwału i czujnika

Edytowane przez pablokinah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
spróbuje wyzerować inspekcję i kodować zobaczę co będzie
Są opisy że wklepując zero jest bez interwału i czujnika

Zgadza sie jest taka komóra i można ja zmienić na 00 :rumieniec

Ps mysle ze chodzi Ci o licznik 3b0 920 822A z jakiego rocznika?

Pytam bo kodowanie interwału w ten sposób było od rocznika 2000 bodajże,

wcześniej ustawiało sie tak:

xxx?x: Motorvariante/Serviceintervall (bis 09/2000)

4 - 4-Zylinder

5 - 5-Zylinder

6 - 6-Zylinder

xxx?x: Serviceintervall (ab 09/2000)

0 - Festes Intervall ohne Geber für Ölstand/-Temperatur (QG0)

1 - Flexibles Intervall mit Geber für Ölstand/-Temperatur (QG1)

2 - Festes Intervall mit Geber für Ölstand/-Temperatur (QG2)

3 - Fahrzeuge ohne Serviceintervallanzeige (USA,Kanada)

jesli masz wczesniejszy licznik to tylko zapis komórki recznie

i podejżewam że ten wczesniejszy sposób dla 4 jest stały i bez czujnika.

dlatego nie przyjmuje Ci kodowania 0

Edytowane przez dob12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

licznik jak dobrze widzę ma date produkcji lipiec 99 jest wyjęty z anglika i adaptuje go do octavi wszystko chodzi tylko ta informacja mnie nerwuje i jeszcze eprom predkości trzeba podmienić z 260 na 220

tak licznik to 3b0 920 822A

a wiesz która komórka odpowiada za ten czujnik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
licznik jak dobrze widzę ma date produkcji lipiec 99 jest wyjęty z anglika i adaptuje go do octavi wszystko chodzi tylko ta informacja mnie nerwuje i jeszcze eprom predkości trzeba podmienić z 260 na 220

tak licznik to 3b0 920 822A

a wiesz która komórka odpowiada za ten czujnik?

Dlatego nie chce przyjąć tego kodowania i prawidłowe powinno być:

xxx?x: Motorvariante/Serviceintervall (bis 09/2000)

4 - 4-Zylinder

5 - 5-Zylinder

6 - 6-Zylinder.

zmień komórkę $ 11E na 00 i bedziesz miał tak jak w kodowaniu w nowszych licznikach

0 - Festes Intervall ohne Geber für Ölstand/-Temperatur (QG0)

jesli licznik to łyknie.

jeszcze eprom predkości trzeba podmienić z 260 na 220

:blink Przecież komórki odpowiedzialne za prędkościomierz tez są w tym samym eepromie co kodowanie, immo,pin i cała reszta :padaka

Pozdrawiam

Edytowane przez dob12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki, wiem że w tym samym epromie jest licznik podano mnie aby podmienić takie komórki (trzeba zkopiowac komórki od 1C4 do 233) czy nie jest tego za dużo do zmiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi