Patrick Zgłoś #941 Napisano 8 Października 2011 Ty nie sprawdzisz temperatury płynu na tym klimatroniku. Ja stawiam na uszkodzony termostat, mimo, że jest nowy. Zrób prosty test, zapal auto rano i niech chodzi, a Ty pilnuj kiedy węże do chłodnicy i ona sama zaczną robić się ciepłe. W prawidłowo działającym układzie trzeba będzie trochę poczekać, bo termostat zacznie się otwierać dopiero przy ok 87 stopni (może trochę wcześniej). Jeśli u Ciebie zacznie w nie długim czasie po odpaleniu to masz odpowiedź-często nowy termostat jest nie sprawny. Druga sprawa to czujnik-sprawdź rano przed odpaleniem na vagu jaką temperaturę pokaże silnik i jaką licznik (instruments 17). Ta pierwsza powinna być zbliżona do temperatury otoczenia, a ta druga 30stopni. Jak auto się rozgrzeje to porównaj znów-powinny być mniej więcej takie same (może być różnica ok 1-2stopni we wskazaniach). Jeśli różnice są duże-czujnik temperatury cieczy do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #942 Napisano 8 Października 2011 (edytowane) Jak zrobiłem diagnozę klimatronikiem to na kanale 45(ostatnim) mam wartość 04, na niektórych blokach pojawiła sie nawet temperatura minusowa, na dworze 10 stopni. NIe na kazdym panelu da sie podejrzec temp silnika. ---------- Post added at 22:35 ---------- Previous post was at 22:24 ---------- Druga sprawa to czujnik-sprawdź rano przed odpaleniem na vagu jaką temperaturę pokaże silnik i jaką licznik (instruments 17). Ta pierwsza powinna być zbliżona do temperatury otoczenia, a ta druga 30stopni Skad taka duza rozbieznosc? Z tego co wiem, to max 2-3C roznicy moga wystepowacw silniku i instruments. Przeciez to jest zespolony czujnik i nie moze byc inaczej. Poza tym takie male roznice mialem i na zimnym i na goracym silniku. Pytanie dotyczace silnika 1.8T AWT. Jak rozpoznac/sprawdzic, ze termostat za wczesnie puszcza plyn na uklad, przez co silnik dluzej sie nagrzewa. POnizej wrzucam schemat z etki tego silnika. Strzalkami na czerwono zaznaczylem domyslny kierunek (wg mnie) obiegu cieczy chlodzacej w ukladzie. Dzisiaj 8C na zewnatz, po niecalych 4km, kanal 45 pokazal temp 75C. Termostat nowy - Wahler. Gorna rura od chlodnicy i chlodnica byly cieple. Edytowane 8 Października 2011 przez Jericho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick Zgłoś #943 Napisano 8 Października 2011 Skad taka duza rozbieznosc? Z tego co wiem, to max 2-3C roznicy moga wystepowacw silniku i instruments. Przeciez to jest zespolony czujnik i nie moze byc inaczej. Poza tym takie male roznice mialem i na zimnym i na goracym silniku. A no z tąd, że część czujnika wysyłająca do licznika zaczyna pracę od 30 stopni-czyli inaczej mówiąc najniższe wskazanie to zawsze 30 stopni-przecież podziałka na liczniku zaczyna się od 50 więc widocznie vw uznał, że nie ma potrzeby by ten czujnik pokazywał od zera, czy też poniżej zera. A raz jak zacznie pracę to różnica powinna być nie znaczna, o czym napisałem w dalszej części mojej wypowiedzi ---------- Post added at 23:52 ---------- Previous post was at 23:49 ---------- kanal 45 pokazal temp 75C. Termostat nowy - Wahler. Gorna rura od chlodnicy i chlodnica byly cieple. No już sprawdziłeś-skoro przy 75 chłodnica była już ciepła to termostat otwiera się za wcześnie. Jednak najlepiej jest obserwować moment otwarcia termostatu( moment kiedy chłodnica robi się ciepła) na wolnych obrotach przy pierwszym uruchomieniu w danym dniu. Wtedy wszystko widać jak na dłoni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cyklonit Zgłoś #944 Napisano 9 Października 2011 Czy brak wskazania temperatury silnika zawsze oznacza na 100% uszkodzony czujnik ? Nie chcę kupować w ciemno, a VAGa nie posiadam. Ma ktoś może fotkę silnika 1.9 tdi 101 KM z umiejscowieniem tego czujnika ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stade Zgłoś #945 Napisano 9 Października 2011 albo czujnik albo wskaznik w liczniku,nie masz nikogo znajomego z vagiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick Zgłoś #946 Napisano 9 Października 2011 Czy brak wskazania temperatury silnika zawsze oznacza na 100% uszkodzony czujnik Oznacza, że Twój klimatronik nie ma tej opcji. Ma ktoś może fotkę silnika 1.9 tdi 101 KM z umiejscowieniem tego czujnika Patrzysz na tył silnika pod rurą dolotową wchodzącą do egr. Tam na wysokości podstawy głowicy, o ile mnie pamięć nie myli zobaczysz wtyczkę wpiętą w czujnik za pomocą zawleczki. Czujnik skierowany jest skośnie do dołu z tego co pamiętam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #947 Napisano 9 Października 2011 No już sprawdziłeś-skoro przy 75 chłodnica była już ciepła to termostat otwiera się za wcześnie Sadze, ze jestes w bledzie. Wlasnie po to wstawilem schemat chlodzenia tego silnika, by ktos mi potwierdzil moje rozumowanie. Dzisiaj auto odpalilem na 5 min. Temp na dobila na jalowych obr. do 32C. Chlodnica i gorna rura ciepla, rura przy termostatcie zimna. Wyglada na to, ze obieg cieczy jest w druga strone i schlodzony plyn wchodzi przy termostacie. ---------- Post added at 21:09 ---------- Previous post was at 21:07 ---------- Patrzysz na tył silnika pod rurą dolotową wchodzącą do egr. Tam na wysokości podstawy głowicy, o ile mnie pamięć nie myli zobaczysz wtyczkę wpiętą w czujnik za pomocą zawleczki. Czujnik skierowany jest skośnie do dołu z tego co pamiętam. Dokladnie z tylu pod pompka VACCUM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick Zgłoś #948 Napisano 9 Października 2011 (edytowane) Sadze, ze jestes w bledzie. Wlasnie po to wstawilem schemat chlodzenia tego silnika, by ktos mi potwierdzil moje rozumowanie. Dzisiaj auto odpalilem na 5 min. Temp na dobila na jalowych obr. do 32C. Chlodnica i gorna rura ciepla, rura przy termostatcie zimna. Wyglada na to, ze obieg cieczy jest w druga strone i schlodzony plyn wchodzi przy termostacie. U mnie obieg jest taki, że do króćca z termostatem płyn wpływa z chłodnicy, a nie odwrotnie i chłodnica ciepła robi się dopiero po otwarciu termostatu. W moich samochodach gdzie płyn z termostatu szedł do chłodnicy też tak zawsze było, że chłodnica zagrzewała się dopiero po otwarciu. Jedynie, mógł się płyn troszkę podgrzać w wężu na odcinku zaraz za termostatem, ale nigdy chłodnica-ciepła chłodnica, to dla mnie nieszczelny termostat. A to, że w przypadku opisanym przez Ciebie wąż przy termostacie był zimny, a chłodnica ciepła, oznacza ni mniej ni więcej prawidłową pracę chłodnicy-płyn, który był słabo rozgrzany wychłodził się płynąc przez chłodnicę i po dotarciu do węża przed termostatem był już zimny. Jeśli nie mam racji to na prawdę się zdziwię Ale alfą i omegą nie jestem, więc nie będę się upierać Edytowane 9 Października 2011 przez Patrick Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remont Zgłoś #949 Napisano 10 Października 2011 u mnie też górny wąż zawsze robi się ciepły (a teoretycznie nie powinien) dolny od termostatu zimny jak lód, a i tak osiągnięcie 90 st na blacie trwa około 8-10 km (po korekcie u Patricka widzę dokładną temp. ) zastanawiam się nad wmontowaniem zaworu zwrotnego 1" na górnym wężu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick Zgłoś #950 Napisano 10 Października 2011 u mnie też górny wąż zawsze robi się ciepły (a teoretycznie nie powinien)dolny od termostatu zimny jak lód, a i tak osiągnięcie 90 st na blacie trwa około 8-10 km (po korekcie u Patricka widzę dokładną temp. ) zastanawiam się nad wmontowaniem zaworu zwrotnego 1" na górnym wężu Wąż trochę zawsze się nagrzeje-czysta fizyka No i w niczym to nie powinno przeszkadzać. Co innego jak będzie ciepły na całym odcinku włącznie z chlodnicą-wtedy termostat puszcza-nie ma innego wytłumaczenia, bynajmniej ja nie widzę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciek5555 Zgłoś #951 Napisano 10 Października 2011 witam sorki od razu ale mam jedno pytanko i licze na odpowiedź bo juz czytam godzine ten post i nie moge znaleść i szczerze mówiąc juz mnie trafia. Mam passata 1,9 TDi 130 km 2001 rok czy mój climatronik odczyta temperature silnika(cieczy chłodzącej) bo niektórzy piszą ze u nich jest a u mnie na tym kanale jest 0 z góry dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick Zgłoś #952 Napisano 10 Października 2011 No to już sobie sam odpowiedziałeś... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #953 Napisano 10 Października 2011 U mnie obieg jest taki, że do króćca z termostatem płyn wpływa z chłodnicy, a nie odwrotnie i chłodnica ciepła robi się dopiero po otwarciu termostatu.W moich samochodach gdzie płyn z termostatu szedł do chłodnicy też tak zawsze było, że chłodnica zagrzewała się dopiero po otwarciu. Jedynie, mógł się płyn troszkę podgrzać w wężu na odcinku zaraz za termostatem, ale nigdy chłodnica-ciepła chłodnica, to dla mnie nieszczelny termostat. A to, że w przypadku opisanym przez Ciebie wąż przy termostacie był zimny, a chłodnica ciepła, oznacza ni mniej ni więcej prawidłową pracę chłodnicy-płyn, który był słabo rozgrzany wychłodził się płynąc przez chłodnicę i po dotarciu do węża przed termostatem był już zimny. Jeśli nie mam racji to na prawdę się zdziwię Ale alfą i omegą nie jestem, więc nie będę się upierać Dzisiaj temp dobila do 87C akurat gdy wylaczalem silnik. Kolorem czerwonym zaznaczylem to co stwierdzilem, ze bylo nagrzane a niebieskim to co zimne. Jak widac na zalaczonym obrazku dolny waz idacy w kierunku termostatu pozostal zimny. W twoim AVB uklad wyglada podobnie: W moim AVB jak przed wymiana termostatu waz gorny mialem cieply, po wymianie juz nie. W AWT wyglada na to, ze nie tylko termostat jest odpowiedzialny za duzy obieg. Dziwne jest to, ze termostat jeszcze nie otwarty a plyn w zbiorniczku juz byl cieply. Na dniach sprawdze jak ten silnik nagrzewa sie u kolegi w A4 (werja 190PS). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kleine87 Zgłoś #954 Napisano 11 Października 2011 (edytowane) panowie byłem na vagu, zero błędów czujnik temperatury pokazywał na vagu 61 gdy na wyświetlaczu było pod 70, jestem świeżo po wymianie termostatu i nie wiem czy wymieniać na kolejny, może ktoś podsunie jakiś nowy pomysł a dolny wąż chłodnicy zimny, górny gorący, chłodnica góra ciapła dół zimna, wąż obok termostatu zimny jakie to są objawy, i czy obieg wody pokazany przez Jericho jest prawidłowy, woda w chlodnicy płynie do góry? Edytowane 11 Października 2011 przez kleine87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GURAL Zgłoś #955 Napisano 11 Października 2011 może ktoś podsunie jakiś nowy pomysł Zagrzej dobrze silnik. a dolny wąż chłodnicy zimny, górny gorący, chłodnica góra ciapła dół zimna, wąż obok termostatu zimny jakie to są objawy, i czy obieg wody pokazany przez Jericho jest prawidłowy, woda w chlodnicy płynie do góry? Termostat otwiera się przy 87*C więc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kleine87 Zgłoś #956 Napisano 11 Października 2011 auta zagrzane tak ze powinno mieć spokojnie 90 (przy poprawnej pracy termostatu) wiem ze termostat otwiera sie przy takiej temperaturze ale mi do takiej nie dochodzi mam ciagle 70, może zły termostat chociaż Vahlera kupiony w tamtym tygodniu (na termostatcie tem otwarcia 87*C) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GURAL Zgłoś #957 Napisano 11 Października 2011 auta zagrzane tak ze powinno mieć spokojnie 90 (przy poprawnej pracy termostatu) Po pierwsze; poprawna praca termostatu zaczyna się właśnie przy 87*C więc jeśli VAG pokazał; czujnik temperatury pokazywał na vagu 61 a a dolny wąż chłodnicy zimny, To wydaje się że temp. silnika jest raczej i termostat jest też raczej i termostat nawet nie ma prawa sie przy tej temp. otworzyć. PS. Co pokazał czujnik do sterownika silnika? Jeśli twierdzisz że silnik powinien mieć temp. 90*C to proponuję zmierzyć temperaturę płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kleine87 Zgłoś #958 Napisano 11 Października 2011 (edytowane) to wydaje się że temp. silnika jest raczej i termostat jest też raczej i termostat nawet nie ma prawa sie przy tej temp. otworzyć. temperatura silnika nie jest ok bo ma 60 a nie około 90(87-105), termostat nie działa dobrze bo otwiera przy temp 60 a nie przy 87. nie wiem co pokazał czujnik sterownika silnika, komputer nie miał błedów a w grupiew grupie 001 na pozycji 4 temperaturę pokazywał -- -- -- 60, a wiec co GURAL obstawasz ze jakiś czujnik temperatury jak tak to który g2 czy g62 Edytowane 11 Października 2011 przez kleine87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #959 Napisano 11 Października 2011 czujnik temperatury pokazywał na vagu 61 gdy na wyświetlaczu było pod 70 Moze tak byc. Jakis czas temu opisywalem swoje spostrzezenia jak rosnie podnosi sie wskazowka na zegarach wzgledem wartosci czujnika temp. cieczy. Ida w miare rowno w zakresie 50-60C, pozniej wskazowka przyspiesza, by przy wartosci czujnika 75C pokazac juz 90C na zegarach Co do pokazanego przeze mnie schematu to juz sam nie wiem czy jest dobrze. Dzisiaj sprawdzilem kumpla 1.8T. Temp 90C na zegarach byla od jakis dwoch minut. Chlodnica ciepla i gorny waz rowniez. Plyn w zbiorniczku zimny. Moze u mnie znaczenie ma to, ze mam automata i chlodnice oleju zintegrowana z chlodnica cieczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radar Zgłoś #960 Napisano 13 Października 2011 Witam, Ja chciałem napisać dla przyszłych wymieniających czujniki i termostaty w swoich paskach. Przy okazji wymiany rozrządu wymieniłem czujnik i termostat na nowy "oryginalny" z allegro. I co się okazało, auto na Vagu pokazuje temp max 83 st i nie chce więcej. Tak więc, sprawdziłem rano temp czujników i obwód G2 pokazywał 4,5st a G62 10st, pomyślałem już że coś nie tak. Tak więc ruszyłem tyłek do serwisu kupiłem czujnik i termostat. Wczoraj wymiana, najpierw termostat, już mam w ręce i lece z trzema (stary oryginał z auta, nowy z allegro i nowy z serwisu) termostatami do domu i grzeje w garnku z termometrem. Czekam czekam, i co "oryginał" z allegro otwiera się już przy 82st! podczas gdy mój stary z auta przy 85st a serwisowy przy 88st. Poczekałem jeszcze troche Panowie się pootwierali więcej, no i czekam na zamknięcie, oryginały pozamykały się całkiem przy ok. 84st podczas gdy "oryginał" z allegro nadal otwarty i dopiero przy 77st się zamknął!! No jakaś kpina. To lece wkładam nowy termostat grzeje passiora i co, temp na VAGu 86st i nic więcej. Także mówie, no nic czujnik też wymieniam. Tak też zrobiłem i co... no i teraz mam 90st i tak trzyma. Także PRZESTRZEGAM wszystkich przed kupowaniem takich części na allegro bo jak widać, ja się przejechałem, kupując niby oryginały. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach