Skocz do zawartości
golden87

Aktualizacja oprogramowania MIB2 Standart, Odblokowanie Android Auto/Carplay CID-LOCK

Rekomendowane odpowiedzi

Nie stety jak macie soft x1xx nie da rady wskoczyć wyżej a tym bardziej odblokować AA/CP ale np: 0254 jest możliwość wrzucenia 0478 tak robię w przypadku mib std 2 pq.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_0318.HEICWitam.

Pomóżcie proszę bo zwariuję. Mam czytnik navi o symbolu 3Q0035864. MÓJ mechanik powiedział że w tym modelu nie da się nic zrobić bo ma za mało pamięci na wgranie Android auto i tych wszystkich dodatkowych bajerów.

Zalecił mi zakup innego czytnika navi o symbolu 3Q0035846.

I tu moje pytanie czy są jakieś zamienniki do 3Q0035846 oraz czy faktycznie konieczna jest wymiana jednostki?

Gdzie szukać takiej jednostki poza olx i allegro oczywiście. Na google nie wiele tego jest.

Koszt jest znaczny od 1400 do 2800zł.

Chciałbym wydać mdrze te pieniądze.

Moja obecna jednostka to:

IMG_0318.HEIC

Edytowane przez Damiani

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Damiani

Dwa posty wyżej masz opis do tego modelu i tego samego softu co Twój 138. Nawet Ci się przeczytać nie chciało?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, [email protected] napisał:

Czy ktoś podeśle aktualny działający link do instrukcji odblokowania Android Auto i sterowania głosem?

Producent miba delphi robisz tak jak tu na wideo https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=4EGOiGXjCOA

Link do MST2 Delphi SD Activator by Congo & Duke już sobie znajdziesz

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,potrzebuję odblokować Discovery media generacja 2 gp, aby działało Android Auto , Mirror link. Passat 2017 ktoś coś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.01.2024 o 07:33, robert_s napisał:

Nie stety jak macie soft x1xx nie da rady wskoczyć wyżej a tym bardziej odblokować AA/CP ale np: 0254 jest możliwość wrzucenia 0478 tak robię w przypadku mib std 2 pq.

Mogę wgrać bezpośrednio aktualizację na MST2_EU_VW_P0883D mając aktualnie MST2_EU_VW_P0867D ?
Czy trzeba zachować kolejność wersji?

SW rev: 1769
Device type: STD2Nav
Brand: VW
Device region: EU
FW ver: MST2_EU_VW_P0867D
FW MU ver: 0867
HW: 851

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja robię bez zachowania kolejności czyli od razu maks

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszło... jedynie te kwadratowe ikony mnie denerwują w Android Auto ale to chyba nie kwestia softu w MST2.
Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

macie pomysł czemu zamiast wersji SW Train mam coś takiego?

image.png.0400000b6efcd300c5a3493a7d8c2ec8.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, postanowiłem "zaktualizować trochę staruszka" i bardzo proszę o pomoc i wskazówki jak ogarnąć temat odblokowania Android Auto/Carplay/Mirror Link/CID-LOCK do aktualizacji NAVI (bez ODBeleven/vcds/vcp) przy pomocy SD Card

1. Moja wersja oprogramowania po aktualizacji z MST2_EU_VW_ZR_P0472T to: MST2_EU_VW_ZR_P0480T

- po aktualizacji zginęły ikony stacji radiowych i namierzam ścieżkę ich przywrócenia, widzę, że jest pewnie baza stacji do zainstalowania i osobno ich loga - czy dobry trop?
- czy to prawidłowe pliki do aktualizacji?

1127539871_Zrzutekranu2024-10-07231045.thumb.png.46b4156889e8665fd237f435b7d6e984.png

982140756_Zrzutekranu2024-10-07231213.thumb.png.6dcff83a43ac2bf3c3ed5f5e1f688d1b.png

2. Z aktywnych funkcji mam

- polecenia głosowe

- połączenie telefonu

453962514_Zrzutekranu2024-10-07221514.thumb.png.f06942606b10865944fbcd0449f78aa7.png

3. Brak Green menu

4. Znalazłem informację, że można to zrobić przy pomocy patcha: Patch mibsolution.one - jeżeli tak, to którą wersję wybrać?

2130324576_Zrzutekranu2024-10-07223757.thumb.png.bb7c940c7c18c79f7f2f98c4eadf8e4a.png

5. Czy wystarczy tylko instalacja tego patcha, aby aktywowały się Android Auto/Carplay/Mirror Link/CID-LOCK do aktualizacji NAVI?

6. Czy nie zginą obecne funkcje (polecenia głosowe, połączenie telefonu)?

7. Czy po jego instalacji pojawi się green menu?

8. Czy potrzebne są jakieś dodatkowe kroki/instalacje np. toolbox itp.

9. Co się zmienia po instalacji tego patcha?

Z góry dziękuję za podpowiedzi, pewnie część pytań może być dla Was banalna (temat dla mnie nowy i po prostu nie znam na nie odpowiedzi), ale starałem się posiłkować dostępną już informacją i nie chciałbym czegoś skopać na starcie przygody z MIB - szczególnie, że przy samej aktualizacji sypnął jakimś błędem dostępu do folderu cpu, ale jakoś poszło.

Edytowane przez artech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minęło trochę czasu, przejrzałem kilka zagranicznych for i wiem już nieco więcej, ale nadal trochę niepewności. Mimo wszystko podzielę się tym co udało się dowiedzieć. Na czerwono kwestie do zgłębienia.

4. Dla niespatchowanego firmware wersja: VW_ZR_P0480T_FEC_ALL_CID_OFF_SPORT_FIXED

5. Wystarczy tylko instalacja patcha

6. Czy pozostaną obecnie zainstalowane funkcje np. aktywny tempomat?

7. Czy po jego instalacji pojawi się green menu?

8. Ewentualny restart MIB

9. Oprócz tego, że powinny aktywować się: Android Auto/Carplay/Mirror Link/CID-LOCK sygnalizowane są problemy z podłączaniem telefonów przez USB, działaniem beepów radarowych/parkingowych (nie zawsze działają), zmiana głośności dźwięków. Nie wiem, czy sygnalizowane są jakieś błędy (prawdopodobnie tak #B2000 87 - Control module Software incompatible (DTC 1556)), które wymagają usunięcia przez jakiś adapter diagnostyczny?

Edytowane przez artech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.09.2022 o 11:40, miller6969 napisał:

witam.

dzięki za odpowiedź, już temat opanowany ,podziękowania dla jednego z kolegów z forum,teraz w planach zmiana wyświetlacza na 5g6919605b(ramkę na aliexpress już zamówiłem ? )

pozdrawiam

witam. Włożyłeś juz nowy wyświetlacz? +31617706580 Whatsaap albo telegram daj znać co kupić i gdzie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się tylko upewnię:

Mam MIB2 standard discovery (chyba nawet 2.5). Mam aktywne wszystkie interesujące mnie rzeczy (andorid auto itd) ale nie działa mi Car-net (niby w radiu aktywny jest "Guide & inform" ale przy wejściu w to menu (i podłączeniu do netu via hotspot) ma informację że licencja wygasła (i tu wymienione różne rzeczy między innymi to co mnie interesuje czyli "Informacje o ruchu drogowym online"). Dobrze rozumiem że kombinowanie z patchowaniem nic mi nie da tylko musze w ASO wykupić usługę online?

PXL_20250403_194732749.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Bilbolodz napisał:

Tak się tylko upewnię:

. Dobrze rozumiem że kombinowanie z patchowaniem nic mi nie da tylko musze w ASO wykupić usługę online?

rejestrujesz auto na portalu car-ent i sam sobie opłacasz usługę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Major napisał:

rejestrujesz auto na portalu car-ent i sam sobie opłacasz usługę 

No właśnie nie widzę nigdzie takiej opcji. Znasz jakiejś orientacyjne ceny za tę usługę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Bilbolodz napisał:

No właśnie nie widzę nigdzie takiej opcji. Znasz jakiejś orientacyjne ceny za tę usługę?

385zł  za rok  było dla DM PQ ostatnio 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem w ASO i powiedzieli mi (ale odnoszę wrażenie że na odczep się bez sprawdzania) że dla mojego rocznika to będzie rocznie (uwaga) 2000zł!. Muszę jechać do drugiego ASO gdzie chłopaki nie będą już myśleli o szybkim wyjściu i wieczornym piwku (i będzie się im chciało lepiej sprawdzić).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co takiego daje ci Car-Net że chcesz go mieć i za niego płacić? Nie lepiej kupić sobie adapter do bezprzewodowego android auto? Śmieszne pieniądze to kosztuje (150pln lub mniej) a diametralnie zmienia komfort użytkowania - wsiadasz do auta i w kilka sekung masz AA na ekranie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotychczas jeździłem (czasami) żony ID3 i:

• informacja w aplikacji o stanie samochodu (dla mnie wygodna rzecz) - nie wiem ile z tej funkcjonalności było by w 3 lata starszym od ID3 passat
  • nawigacja VW (przynajmniej w ID3) jest w/g mnie niezła. Wiadomo że to inna nawigacja bo w ID3 wszystko idzie onlinenowo (również aktualizacje map) ale pełna integracja nawigacji z samochodem jest wygodna. Znowu - nie wiem ile z niej jest w Passat - do sprawdzenia
  • sticka do AA już zamówiłem i do mnie jedzie bo rzeczywiście to funkcjonalność must be

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi