Skocz do zawartości
dirve

Kodowanie Passat B8 / VCDS/ sprawdzone mody

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, po dodatkowej aktywacji/kodowaniu Lane Assist (bazując na poniższym filmie) mam już na stanie B8 (2018).

- Front Assist

- ACC

- Rozpoznawanie znaków drogowych

- Rozpoznawanie zmęczenia kierowcy

- no i aktywny Lane Assist (kierownica nie drży przy zbliżaniu się do krawędzi, ale jest lekki opór, chyba, że coś źle zakodowałem).

Numer modułu sterującego: 3Q0980654A

Numer oprogramowania: 3Q0980654H

Czy bez konieczności wymiany sprzętu (radary, czujniki itp.) mogę samodzielnie aktywować coś więcej np.

- Emergency Assist

- Rozpoznawanie pieszych

- Asystent wyjazdu tyłem

- Precrash

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam Forumowiczów

Edytowane przez artech
Aktualizacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.02.2025 o 13:12, artech napisał:

no i aktywny Lane Assist (kierownica nie drży przy zbliżaniu się do krawędzi, ale jest lekki opór, chyba, że coś źle zakodowałem).

Lane Assist w B8 działa tak, że jak jest włączone, to prowadzi po pasie -  można nawet na chwilę puścić kierownicę - samochód się trzyma sam miedzy liniami i stawia opór przy próbie wjechania na linię bez kierunkowskazu. Ale trzeba uważać, bo słabe światło, brak linii i się wyłączy. Samochód sam idzie po łukach ale jak za ostry zakręt i za szybko to też się system wyłącza. Ale na pewno na autostradzie trochę to pomaga. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.02.2025 o 13:12, artech napisał:

- no i aktywny Lane Assist (kierownica nie drży przy zbliżaniu się do krawędzi, ale jest lekki opór, chyba, że coś źle zakodowałem).

Kierownica nie drży bo nie ma funcji wibracji, jeśli nie było opcji LA zamówionej fabrycznie do auta.

Edytowane przez Kijo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Kijo napisał:

Kierownica nie drży bo nie ma funcji wibracji, jeśli nie było opcji LA zamówionej fabrycznie do auta.

To jest oczywiście nieprawda. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś pidpiwie jak jest z tą aktywacją Traffic Jam Assist, czy coś się zmieniło, czy nadal potrzebny update firmware kamery? W aplikcaji obdeleven dla Golfa z 2019 r. dla kamery 3Q0980654H jest opcja aktywacji, dla B8 (2018 r., modelowy 2019) z tą samą wersją firmware kamery u mnie nie ma.

daccb250-54ac-4a6e-b623-5b6ef22c8256.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

może trochę nie na temat, ale może wiece Panowie

Wyskoczył mi komunikat " Uskerka : Side Assist" i co chwile daje o sobie znać pikając,
próbując wyłączyć funkcję side assist pokazuje mi się komunikat " Ta funkcja jest obecnie niedostępna "

Podejrzewam, że któryś z czujników stracił połączenie, ogólnie od ponad roku nie miałem w tym aucie funkcji martwego pola, 
bo nie dało się skalibrować masterowego czujnika, kiedyś ktoś mi to sprawdzał to wartość położenia była zła i nie dało się tego skalibrować automatycznie,  ale nie przeszkadzało mi to i tak jeździłem. 

Teraz jest już denerwujące bo zaczęło pikać. 

Wiecie może czy da się to jakość wyłaczyć, żeby przestało co chwile pikać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Pytaniemam bo cały temat przeczytałem i nic. Jak w VCDS ustawić automatyczne DLA po uruchomieniu silnika? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Miły napisał:

Witam. Pytaniemam bo cały temat przeczytałem i nic. Jak w VCDS ustawić automatyczne DLA po uruchomieniu silnika? 

Adaptacje 09 - Fernlicht_assistent. Wartość Fernlichtassistent Reset przestawić z Activ na Not Active

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio doposażałem auto w Traffic Jam Assist. Zapytałem się Pana, który wykonywał tą usługę, czy można u mnie wydłużyć czas "nietrzymania rączek na kierownicy" przy Lane Assist. Odpowiedział, że sprawdzał i u mnie w samochodzie nie ma możliwości zmiany tego. Czemu moje auto nie spełnia wymogów tego? Czy Pan z serwisu się myli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo masz model kamery, której ten mod nie obsługuje.  Też taką mam (TJA miałem fabryczne), u mnie HW 3Q0980653 ale SW 0060 a by działało powinno być 0171

cytat z https://github.com/Mr-MIBonk/Lane-Assistant-60-Seconds

Compatibilty matrix from dataset index with software/hardware versions:

HW 3Q0980653:

171 = Index F

HW 3Q0980654 (Made in Germany):

272 = Index H

610 / 611 = Index L

HW 3QD980654 (Made in China):

1272 = Index H

1611 = Index L

Note: 3Q0980654 and 3QD980654 is different hardware and firmware, but the datasets are identical in the corresponding index vesions!

Edytowane przez Freddie
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też w HW  3Q0980653 miałem SW 0060 i TJA nie dało się uruchomić, dopiero po update do H10 0171 TJA uruchomiłem, czas prowadzenia po torze też zmieniłem na 1 minutę. Dziwi mnie, że w SW 0060 miałeś TJA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SW:3Q0-980-654-H   HW:3Q0-980-654-A --- H09 0272

Czyli u mnie da radę uruchomić TJA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z opisu na Githubie wynika, że tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, yogibabu napisał:

SW:3Q0-980-654-H   HW:3Q0-980-654-A --- H09 0272

Czyli u mnie da radę uruchomić TJA?

Bez problemu. 0272 to najstabilniejszy soft kamer 3Q0.

Da się odpalić TJA, wydłużenie czasu LA do 240s, progi uruchamiania LAG, asystenta świateł i wiele innych.

Mogę wygenerować taki dataset gotowy do wgrania.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, turzol napisał:

Da się odpalić TJA, wydłużenie czasu LA do 240s, progi uruchamiania LAG, asystenta świateł i wiele innych.

Byłbym wdzięczny.

Man LA znaki i acc do 210km/h,asystent świateł.

Edytowane przez yogibabu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Freddie nie wiem jaki mam model kamery, ale czy są inne niż te co wymieniłeś?

Edytowane przez leszekgd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jak kodujecie silnik to jaki jest klucz dostępu dla silnika 2.0 TDI , 190 Km ? Ja jeszcze nie VCDS , mam Car Scanner o ładnie wyłączyłem nim system start stop a chciałbym również zwiększyć mu obroty ale nie chce puścić.

Screenshot_2025-04-19-16-01-23-884_com.ovz.carscanner.jpg

Edytowane przez tomi46

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.04.2025 o 21:58, turzol napisał:

Jak taki dobry jesteś, to chociaż nie zamazuj autora programu jak ludziom screeny wysyłasz :)

A gdyby ktoś chciał sobie wygenerować samemu dataset to tu jest programik ode mnie :)
https://www.drive2.com/l/661398301500791277/

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.02.2025 o 17:26, Wowo napisał:

Lane Assist w B8 działa tak, że jak jest włączone, to prowadzi po pasie -  można nawet na chwilę puścić kierownicę - samochód się trzyma sam miedzy liniami i stawia opór przy próbie wjechania na linię bez kierunkowskazu. Ale trzeba uważać, bo słabe światło, brak linii i się wyłączy. Samochód sam idzie po łukach ale jak za ostry zakręt i za szybko to też się system wyłącza. Ale na pewno na autostradzie trochę to pomaga. 

To się nadaje tylko do odkręcenia butelki z wodą i napicia się :) Ale nie tak żeby cały czas na tym jechać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi