Skocz do zawartości
Gość MMarcu

[B5] Rozrząd w TDI, ceny i firmy

Rekomendowane odpowiedzi

witam. mam pytanie i prosze o odpowiedz.jezeli rozrzad byl zmieniony w zly ,bledny sposob w 130 koni awx poznam ,czy nie.Jakie moga byc oznaki.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hha

Tak, bo silnik nie zapali ;)

HHA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy po numerze vin można sprawdzić kiedy był wymieniany rozrząd ( może to głupie pytanie ale cóż nie znam się) ? Kupiłem paska z Holandii mam książkę serwisową wszystko niby podbijane, dodatkowo na ostatniej stronie mam małą pieczątkę nie wiem czy może nie jest to info o wymianie rozrządu albo jakiejś innej naprawie jest tylko wypisany przebieg i pieczątka fura nie była bita wiec nie wiem co to za naprawa mogła być, a że podany przebieg to 134 tys to może rzeczywiście rozrząd co myślicie ?

Ja bym dla pewnosci zawsze wymienil przy kupnie autka - to jest zbyt ryzykowne i kosztowne jak sie rozwali..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość frogen

Ok, w przypadku passata 2002r. silinik 1.9 tdi 130KM AVF jakie częśći proponujecie (jakich firm w sensie) i jak moglibyście podać dokładnie listę tych części bo muszę się szybko zaopatrzyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hha
Ok, w przypadku passata 2002r. silinik 1.9 tdi 130KM AVF jakie częśći proponujecie (jakich firm w sensie) i jak moglibyście podać dokładnie listę tych części bo muszę się szybko zaopatrzyc

Oczywiście tylko orginały z numeracją VW-Audi. Najpeiej podaj VIN na PW to podam Ci jaki masz typ rozrzadu - tańszy czy droższy. Oczywiście należy wymieniać komplet śrub do rozrządu.

HHA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytam to do passata TDI 110 przy wymianie paska rozrządu nie trzeba wymieniać pompy wodnej?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hha

Ja uważam, że też się powinno gdyż do niej jest na tyle utrudniony dostep, że czasami wymiana pompy wody w takich silnikach wiąże sie z zrzuceniem rozrządu. No ale defakto nie trzeba tego robić.

HHA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Goloner

No a co z tymi silnikami ATJ 115 km, mam taki, czy ceny są dużo wyższe bo takie opinie tu czytałem, wymieniał ktos moze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hha

Zadaj sobie trud i znajdź kto i co pisał o PD-kach z silnikami 115KM.

HHA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No a co z tymi silnikami ATJ 115 km, mam taki, czy ceny są dużo wyższe bo takie opinie tu czytałem, wymieniał ktos moze?

ja wiem czy 600 zł to duzo za kompletny oryginalny rozrząd ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wymieniłem rozrząd w ASO. Gwarancja 2 lata następna wymiana za 90tys.

Zestaw naprawczy 550

Pompa wodna 205

Płyn chłodniczy 35

wymiana 544

razem 1334

Chyba warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hha

A gdzie nowe śruby??? Aby nie było zonka to śruby też trzeba obligatoryjnie wymienić. Wymiana tego w ASO ma wadę taką, że oni nie są modyfikowalni. Jak nie pisze w procedurze to nie wymienią a już parę osób miało tu na forum problemy ze spotkaniem tłoków z zaworami tylko dlatego, że śruby za 50zł nie zostały wymienione.

HHA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A gdzie nowe śruby??? Aby nie było zonka to śruby też trzeba obligatoryjnie wymienić. Wymiana tego w ASO ma wadę taką, że oni nie są modyfikowalni. Jak nie pisze w procedurze to nie wymienią a już parę osób miało tu na forum problemy ze spotkaniem tłoków z zaworami tylko dlatego, że śruby za 50zł nie zostały wymienione.

HHA

No tego nie wymienili. W sumie pisałeś gdzieś o tym ale kurcze wyleciało mi z głowy. No ale zapewniał, że jest gwarancja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drodzy koledzy posiadam passata z 2001 r. tdi 131 KM chcę wymienić rozrząd oraz pompę wodna jakich najlepiej mama użyć zamienników oraz jaki jest koszt całego kompletu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hha

W orginale a nie w zamiennikach. Koszt OE to 1200zł za komplet z pompą wody + około 70zł kpl. śrub.

HHA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cenę części fabrycznych to ja znam lecz chcę znać firmy zamienników godne polecenia oraz ich cenę dla porównania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cenę części fabrycznych to ja znam lecz chcę znać firmy zamienników godne polecenia oraz ich cenę dla porównania.

Nie baw się kolego przy rozrządzie w zamienniki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
chcę znać firmy zamienników godne polecenia

Albo przejrzyj wątek od początku, ewentualnie od mojego postu nr 103 - miałem podobne wątpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hha a w jakiej cienie mialbys komplet rozrzadu do AVB z 2003r.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Niedawno nabyłem pierwszego passata i chce wymienić pasek rozrządu.

Biorąc pod uwagę fakt ze nie jestem w Polsce proszę o wasza pomoc.

Potrzebuje numery części by kupić je w sklepie. jeśli ktoś dysponuje programem Etka to myślę ze mi pomoże.

Nie znam sie na mechanice i chce wymienić wszystkie paski ze wszystkimi napinaczami.

Pompę wody wraz ze wszystkim co sie wymienia przy rozrządzie.

- Pasek rozrządu

- pompa wody i wszystkie inne części do wymiany

- wszystkie napinacze do wszystkich pasków

- i wszystkie inne paski jakie tam jeszcze sie kręcą

- rolki prowadnice uszczelki itd ( wszystko co sie wymienia przy rozrządzie)

VW Passat B5 przed liftem rok 2000 1.9 TDI 115KM ATJ Sedan, skrzynia manualna, climatronik

Pozdrawiam Maciek P

tel: 00353-86-227-85-03

gg: 1668174

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi