Skocz do zawartości
artmin

Tutaj opisujemy ciekawe mody w B8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich 

Przeglądałem forum i nie mogę znaleźć tematu zmiany tylnych lamp wersji full led z HL na lampy z wersji lift z "pływającymi " dynamicznymi kierunkowskazami, czy będą działać poprzez plug'n play czy trzeba coś przerabiać/kodować, a może lampy z Aliexpress będą pasować ?

Jeśli był poruszany temat poproszę o link.

Pozdrawiam 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampy OEM oczywiście że trzeba kodować. 

Lampy OEM mają wbudowany swój sterownik i nie trzeba. 

Co do ich wykonania wolę nie mówić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzane zydelki na przód ktoś przerabiał? Nie mogę znaleść wątku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robiłem u kolegi Grzesia, grzane i elektrycznie sterowane. Ale wątku chyba faktycznie niema. Jakbyś potrzebował to mogę udostępnić schematy, mam tez na zbyciu oryginalne wiązki foteli.

Do foteli po 17-tym roku ( czerwone wtyczki ).  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolegi Grzesia nie znam :) więc z chęcią dowiem się więcej. Po 17 roku czyli rocznikowo już 17? Ile kosztowalo? i gdzie sterowanie grzania - na desce w oryginalnych slotach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jak oryginał, wymiana foteli , panela klimatyzacji, dołożenie wiązki i kodowanie. Rocznikowo od 17 szły już czerwone wtyczki, ale na upartego można przepinować wg schematu na czarne. Koszty to sprawa subiektywna.... wszystko zależy jakie i za jaką cenę kupisz fotele. Panel i wiązki to jakieś 400-500 zł. jak dobrze pogmerasz to kupisz jeszcze taniej.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ja nie myślałem o wymianie foteli, tylko domontowaniu do foteli, które mam, z zamianą foteli to wiem, że bez problemu. Widziałem filmik na yt gdzie gość to robił (dokładam maty grzejne do foteli) i nie jest to szczególnie trudne (tak jak wszystko DIY na yt ?
Ile chcesz za wiązkę? Jak coś to na priv

Edytowane przez Franek B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie denerwował ekran radia w słońcu jak i ciągłe walki z palcówkami  wiec zakupiłem matową folię. Teraz wygląda tak samo jak ekran z zegarami. Koszt z wysyłką to 10 euro z amazona.

Montaż prosty, bąble łatwo zgarnąć na bok. Jedynie trzeba dobrze trafić by wyśrodkować folię. W paczce są 2. Pierwsza przy poprawianiu złapała mały farfocel więc musiałem wykorzystać drugą

20210301_195224.jpg

20210301_195151.jpg

20210301_194956.jpg

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze względu na okropną pogodę w ostatnim czasie, w ramach zabicia czasu dołożyłem flokowanie do kieszeni w drzwiach (wewnętrznej części która fabrycznie nie jest pokryta). 
Zrobiłem to bo zdarzało się, że tłukły mi się rzeczy pozostawione w schowkach. Nawet parę razy musiałem się zatrzymać w trasie aby wydobyć to co obijało się o plastik (klucze, śrubokret, skrobaczka itp).

Co potrzebujemy, np taki filc: https://allegro.pl/oferta/dywan-samoprzylepny-czarny-wykladzina-2mm-filc-10071348882 , który w tym przypadku jest w 90% podobny do fabrycznego. Zresztą po założeniu i tak tego nie widać.
Tak to wygląda porównując (po lewej fabryka, po prawej od środka zdjęcia - filc od STP).

1653699987_Porwnaniemateriaw.thumb.jpg.48a8e7c9368960fa01e985bd31b48edc.jpg

Bierzemy kartkę papieru, idziemy do samochodu, odrysowujemy wzór schowków, wycinamy go, odrysowujemy go na filcu:

175435154_wycicie.thumb.jpg.9cf2f8fad85f4e5a1b1667f2c1835bb2.jpg
i wycinamy:

1373580814_wycite.thumb.jpg.e4ebf1a85c2af55ec02acb64a0a2738b.jpg1301186009_wycite3.thumb.jpg.9dce66f1103bca0409d1284e844f4aa0.jpg

I następnie wklejamy:

kleimy.thumb.jpg.4848807fb2f5c7b5c93cf5cf297952c9.jpg

I cieszymy się ciszą na zakrętach.?
Jeden skrawek 25 x 100cm spokojnie wystarcza.
Wiadomo, modyfikacja nie jest jakaś kosmiczna ale jak komuś nie szkoda 12,50 plus przesyłka to może się pokusić. 

• Like 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak , kupiłem do tego oryginalne blachowkręty w ASO . One są „ samowiercące „ więc tylko wkrętarka i po krzyku .  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast postanowiłem doposażyć mojego Paska w grzanie tylnej kanapy. Auto parkuje "pod chmurką" i dzieci rano narzekają, że marzną im 4 litery a ja mam ciepło... Sprawa wydawała się prosta jednak prosta tak do końca nie była. Najpierw skompletowanie części, tu w 90% pomógł @Ysebulba Następnie znalezienie tapicera, który wklei 4 maty grzewcze okazało się ósmym cudem świata (brak chęci, terminów, zaporowe ceny na odp.), ostatecznie udało się to zrobić chociaż maty z oparcia są pod tyłkiem a te z kanapy w oparciu ale nie będę się już denerwować :D ważne, że działają. Wiązkę, montaż, podłączenie i kodowanie wszystkiego ogarnął w sposób bardzo sprawny i fachowy kolega @Ysebulba za co bardzo dziękuję. Grzana kanapa fajna sprawa, ostatnil nawet rodzice skorzystali w chlodny dzień i byli zachwyceni. Niby mała rzecz a cieszy. No i dziady siedzą już rano cicho. A to bezcenne... Polecam

20231209_164337.jpg

20231209_174626.jpg

IMG-20231209-WA0006.jpeg

IMG-20231209-WA0009.jpeg

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.04.2019 o 22:44, SeBa_ napisał:

Witam,

niedawno mój Passat dostał kolejną modyfikację - lampkę z zestawu Ambiente.

Oto efekt:

IMG_20190415_203925.thumb.jpg.c654b539598062b0899745354358d167.jpgIMG_20190415_203915.thumb.jpg.75d2a75736e764d3013eb61c4eb9e1fe.jpgIMG_20190415_203354.thumb.jpg.f579339b0d045010192d8412ccf3e250.jpg

Wiązkę przygotował kolega @Ysebulba
Kodowanie wykonał kolega @Eldar
Przy czym ogrom pracy (czytanie schematów, pinologi, główkowanie, testowanie...) to @Ysebulba
Jeszcze raz dzięki chłopaki za ogarnięcie tematu.

Projekt powstał na bazie opisu na Rosyjskim forum.
https://www.drive2.ru/l/520060479796675215/

Co jest nam potrzebne:

3G0 947 105 C NX1 — Przednia lampka
3G0 867 489 D NX1 — Ramka pod przednią lampkę
3G0 947 291 A NX1 — Tylna lampka
1K0 972 928 — złącze do przedniej lampki
4b0 971 978 b — złącze do tylnej lampki.

Oznaczenie NX1 to kolor. Lampki z Arteona są identyczne w dodatku zwykle tańsze jednak są... w innym kolorze oznaczonym jako 3HS. Na zdjęciach kolor wygląda niemal identycznie jednak w rzeczywistości te z Arteona są bardziej popielate.
NX1 to kolor jaki występuje w Passacie B8 z jasną tapicerką. 
Nie pomylcie się (ja przerobiłem ten temat :looka:). 

Lampkę należy kupić razem z ramką. Niewiedzieć czemu na allegro zwykle są one wystawiane bez ramki (ciężko ją zdobyć). 
Ja długo nie mogąc znaleźć potrzebnego mi zestawu - wyszukiwałem podsufitki dostępne na allegro - następnie jeżeli była na nich zamontowana potrzebna mi ramka - dzwoniłem i pytałem czy mogą mi ją sprzedać.
Gdyby ktoś chciał kupić - wiem który szrot obecnie powinien mieć dostępny jeden taki zestaw.
Trzeba wymienić zarówno przednią jak i tylną lampkę. Stara jest analogowa i nie zadziała z nową cyfrową.

Kostki (złącza) - te jeszcze ciężej zdobyć... ale trzeba szukać i szukać. :)
Być może warto szukając lampki i ramki zapytać czy mogą je zdemontować z podsufitki razem z wiązką. Jeśli ktoś sobie zażyczy powiedzmy 60zł za nią - brać!!! za 100zł również bym rozważył. 

Koszt projektu oceniam na 300+ ;) 

Lampka potrzebuje sygnału z magistrali LIN, dlatego też modifikacja jest raczej dla osób które posiadają mikrofony alarmu do dozoru wnętrza. Wtedy sygnał LIN jest już doprowadzony w okolice lampki przedniej. W przeciwnym razie trzeba ciągnąć ten sygnał z BCM znajdującego się obok nóg kierowcy. Konieczność ta może zdecydowanie skomplikować modyfikację. Myślę jednak, że większość Passatów w PL posiada dozór wnętrzna.

Rozpiska pinów:

image.png.d3aac610198ca8f03e475050bb9e4f24.png

771524800_Lampkawizka.thumb.jpg.aee6285e529bf759e16866fe98c811d7.jpg
Wiązka i zdjęcie made by @Ysebulba

U mnie pomyśleliśmy i wymagane piny są przełożone ze starej wtyczki do nowej (są identyczne). Dzięki temu nie było potrzeby ciąć żadnego przewodu. Modyfikację mam zupełnie odwracalną.

Oczywiście aby przeciągnąć wiązkę - nie demontujemy podsufitki. Nową wiązkę przeciągamy używając do tego druta miedzianego ok 1-1,5mm. Są do tego potrzebne dwie osoby.

Należy pamiętać, że oryginalna wiąka pomiędzy przednią a tylnią (tylnimi z panoramą) lampkami nie idzie przez środek podsufitki. Jest poprowadzona na bok i dopiero później wraca w kierunku lampki. Przy czym co pewien odcinek jest przyklejona do podsufitki. Oczywiście nie da się tak samo zrobić dokładając wiązkę. Tutaj trzeba poprowadzić wiązkę bezpośrednio pomiędzy lampkami (no prawie bo trzeba ominąć kilka pianek usztywniających). Ponieważ nie ma możliwości przyklejenia wiązki to koniecznie należy ją owinąć taśmą parcianą aby zapobiec ew drganiom i hałasom. 

Podczas  prac przy podsufitce należy zachować szczególną dbałość o czystość! Bo wszystkie plamy ekstramalnie widać.
Również przeźroczysta część lampki łatwo łapie rysy. Sugeruję kłaść ją na miękkim i w ogóle uważać. 

Aby zdemontować tylną lampkę należy wcisnąć czarny plastik który jest od strony bagażnika (nie wystarczy ją po prostu wyszarpać jak wszystkie inne lampki).
Trzeba odchylić lampkę, magicznym sposobem dostać się w okolicę plastiku, równomiernie wcisnąć go i dopiero wyciągnąć lampkę. 
W ogóle paskudna sprawa z jej demontażem... cięzko się dostać do tego plastiku, trzeba mocno potraktować podsufitkę śrubokrętem. Na szczęście przy umiejętnym posługiwaniu się - nie ma później śladu. 
Jak jest ułożony wspomniany plastik i jak działa - można odgapić od nowej lampki. 

Jak już się ma ogarnięte bambety to można to zamontować spokojnie w jeden wieczór :) 

Pozdrawiam i powodzenia przy majstrowaniu :super:

Oto pełne kodowanie:

09 - security access - 31347

Adaptation.

<Param name="[LO]_p_t_verzoegerung_einstieg_dach" wert="0"/>
<Param name="[LO]_p_t_verzoegerung_ausstieg_dach" wert="0"/>
<Param name="[LO]_p_t_verzoegerung_oeffnen_dach" wert="0"/>
<Param name="[LO]_p_t_verzoegerung_entriegelt_dach" wert="0"/>
<Param name="[LO]_p_t_verzoegerung_schliessen_dach" wert="0"/>
<Param name="[LO]_p_t_verzoegerung_schluessel_ab_dach" wert="0"/>
<Param name="[LO]_p_t_verzoegerung_verriegelt_dach" wert="0"/>
<Param name="[LO]_p_adaption_kundenwunsch_dach" wert="0.37"/>
<Param name="[LO]_p_helligkeit_entriegelt_dach" wert="100"/>
<Param name="[LO]_p_helligkeit_max_dach" wert="126"/>
<Param name="[LO]_p_helligkeit_HD_auf_zuendung_ein_dach" wert="100"/>
<Param name="[LO]_p_helligkeit_HD_auf_zuendung_aus_dach" wert="100"/>
<Param name="[LO]_p_helligkeit_dieseTuer_auf_zuendung_ein_dach" wert="100"/>
<Param name="[LO]_p_helligkeit_andereTuer_auf_zuendung_ein_dach" wert="100"/>
<Param name="[LO]_p_helligkeit_Fzg_geschlossen_zuendung_ein_dach" wert="126"/>
<Param name="[LO]_p_helligkeit_dieseTuer_auf_zuendung_aus_dach" wert="100"/>
<Param name="[LO]_p_helligkeit_andereTuer_auf_zuendung_aus_dach" wert="100"/>
<Param name="[LO]_p_helligkeit_einausstieg_dach" wert="100"/>
<Param name="[LO]_p_helligkeit_Fzg_geschlossen_zuendung_aus_dach" wert="100"/>
<Param name="[LO]_p_helligkeit_Tueren_geschlossen_HD_auf_zuendung_aus_dach" wert="100"/>
<Param name="[LO]_p_helligkeit_Tueren_geschlossen_HD_zu_zuendung_aus_dach" wert="100"/>
<Param name="[LO]_p_helligkeit_Tueren_geschlossen_schluessel_ab_dach" wert="100"/>
<Param name="[LO]_p_helligkeit_Fzg_geschlossen_schluessel_ab_dach" wert="100"/>
<Param name="[LO]_p_ambientelicht_verbauinformation_HMI_3" wert="10"/>
</Channel>
<Channel id="IDE09731" nameArea="KDREFTABLE" nameKey="IDE09731">
<Param name="[LO]_Defaultwert Ambienteprofil Dach" wert="50"/>
<Param name="[LO]_Helligkeit Dachbeleuchtung nicht berechnen" wert="active"/>
<Param name="[LO]_Farbausgabe Dachbeleuchtung nicht berechnen" wert="active"/>
<Param name="[LO]_LIN-Dachkonsole mit Flaechenlicht" wert="installed"/>
</Channel>
<Channel id="IDE09732" nameArea="KDREFTABLE" nameKey="IDE09732">
<Param name="[LO]_Dachbeleuchtung" wert="installed"/>
<Param name="[LO]_LIN-Dachkonsole lokal aktivierbar" wert="active"/>

Dodatkowo aby pojawił się suwak należy dodatkowo ustawić jak poniżej: (opis zapożyczony od kolegi :mr-fix" z innego forum)

Roof background lighting / Oświetlenie ambiente w dachu
Aby pojawił się suwak w menu na wyświetlaczu, należy ustawić:

Long Coding → Byte: 16 → Bit: 5 → enable

Adaptation → Interior light; light configuration - dachbeleuchtung → installed
i/lub

Adaptation → Interior light; light configuration - panoramaschiebedachbeleuchtung → installed

Adaptation → Interior light; light configuration - LIN-Dachkonsole lokal aktivierbar → active

Edytowane przez Mekhanczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja że swoją ambientową lampką poległem …. Niby działała ale sypała błędy i wkurzało mnie to jako że nie mogłem sobie z tym poradzić zestaw zdemontowałem i wróciłem do oryginału . ( Auto wystawiam na sprzedaż i nie chce żeby ktokolwiek kupujący miał jakieś uwagi że są błędy .) 

jakby ktoś chciał się pomęczyć to odsprzedam po kosztach .?IMG_0198.thumb.jpeg.1b0360e682e8b415435362ecef4c6a93.jpegIMG_0199.thumb.jpeg.caa4a4c870aede568d86cdd6f8aa845a.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.12.2023 o 21:58, Lech_KRK napisał:

Ja natomiast postanowiłem doposażyć mojego Paska w grzanie tylnej kanapy. Auto parkuje "pod chmurką" i dzieci rano narzekają, że marzną im 4 litery a ja mam ciepło... Sprawa wydawała się prosta jednak prosta tak do końca nie była. Najpierw skompletowanie części, tu w 90% pomógł @Ysebulba Następnie znalezienie tapicera, który wklei 4 maty grzewcze okazało się ósmym cudem świata (brak chęci, terminów, zaporowe ceny na odp.), ostatecznie udało się to zrobić chociaż maty z oparcia są pod tyłkiem a te z kanapy w oparciu ale nie będę się już denerwować :D ważne, że działają. Wiązkę, montaż, podłączenie i kodowanie wszystkiego ogarnął w sposób bardzo sprawny i fachowy kolega @Ysebulba za co bardzo dziękuję. Grzana kanapa fajna sprawa, ostatnil nawet rodzice skorzystali w chlodny dzień i byli zachwyceni. Niby mała rzecz a cieszy. No i dziady siedzą już rano cicho. A to bezcenne... Polecam

20231209_164337.jpg

20231209_174626.jpg

IMG-20231209-WA0006.jpeg

IMG-20231209-WA0009.jpeg

Kolego mołgbyś wrzucić listę części z numerami?

Znalazłem kanapę już z grzaniem za 150 funtów więc w miarę tanio ale do oparcia muszę chyba sam dokupić wkłady i zamontować. czy takie coś na Ali by pasowało pod platformę MQB?

https://www.aliexpress.com/w/wholesale-mqb-heated-pads.html?spm=a2g0o.detail.search.0

Edytowane przez jakbli
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Ali mozesz spokojnie kupować , ja kupowałem maty do tylnych foteli i trzeci sezon działają, musisz panel dokupić i wiązkę - tu albo Chińczyk albo kolega Ysebulba

schemat panel klimy tył.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.06.2020 o 21:26, Ysebulba napisał:

Kupiłem oryginalne szkło z Anglika .

Cześć.

A od strony elektrycznej jak to ogarnąłeś? Tam w lusterku chyba nie ma gotowej wiązki? Czy trzeba więc pociągnąć gdzieś od lewego lusterka?

Pozdrawiam,

Maciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.10.2024 o 19:23, adr01 napisał:

Z Ali mozesz spokojnie kupować , ja kupowałem maty do tylnych foteli i trzeci sezon działają, musisz panel dokupić i wiązkę - tu albo Chińczyk albo kolega Ysebulba

schemat panel klimy tył.png

Hej, właśnie się biorę za tylną kanapę aby zdążyć przed feriami i dzieciaki pojadą bez kaleson ;]

ale... poleciałem chyba trochę za daleko... nie przyglądnąłem się wcześniej schematowi dokładnie. 
Przyszła już wiązka i uniwersalne maty. Planowałem podgrzać tylko kanapę, bez oparcia. Nawet fajnie mnie się te graty budżetowo spieły... ale w czym problem...
Patrzę teraz na wiązkę, a później ponownie na w/w schemat - np. złącze Z10/Z12. Czy tam w macie podgrzewającej, prócz drutu oporowego jest wyprowadzenie z czujnika [temp] spowrotem do panelu? Jeśli tak, to zima... uniwersalne maty nie posiadają takiego wyprowadzenia - tylko zasilanie...
obraz.png.bb0c6db149d331540b9cb26b3773093d.png
Nie wiem, czy to zadziała teraz bez tego...?

--------------------

Sprawdzę czy zadziała bez czujnika - ale wątpię, może na chwilę...
Termistor trzeba dołożyć: Termistor MF52-103 3435 NTC 10k Ohm ✌️

Edytowane przez Exenrb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi