Skocz do zawartości
nogman

tuning a rozrząd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie znlazlem watku wiec moze tutaj napisze. Czy jest jakas zaleznosc ze jak sie jest po tuningu to trzeba czesciej wyminiac pasek rozrzadu. Wszscy pisza o dwu masie, turbo itp, ale jaki wplyw ma chip na pasek rozrzadu?

Naipszcie swoje zdanie.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie wyczytałeś, że po chipie trzeba wcześniej turbo wymieniać? Przecież to jakaś bujda! 2 mas może i dostaje po dupie bardziej ale to zależy od kierowcy.

Wg. mnie chip do paska rozrządu nic nie ma. Dlaczego miałby być bardziej obciążony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie nigdzie nie wyczytalem tylko tak sobie mysle cczy chip ma jakis wplyw na pasek rozrzadu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tunerze robiący mocne JTDki w Fiatach zalecają zmieniać pasek rozrządu na mocniejszy - ale dlaczego nikt tego nie wie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jednak cos jest na rzeczy tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

być może jest, a być może jest to chwyt żeby więcej zarobić. Ciężko powiedzieć- mi powiedzili- właśnie Ci od Fiata, że seria po wymianie turbo i z mocniejszym programem może nie podołać. ile w tym prawdy nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do audi S4 i RS4 2.7 bi turbo są mocniejsze paski Gates-a w kolorze niebieskim specjalnie do modyfikowanych aut, ale czy do naszych TDI coś takiego jest to nie ma pojęcia.. trzeba by jakiegoś fachowca co w sklepie lub hurtowni pracuje zapytać... a tak w sumie to co ile zmieniać rozrząd, bo każdy mówi inaczej z tego co słyszę... 60kkm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co 90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co pasek ma do chipa ,olej rozumiem ale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to ze wiecej koni to wieksze obciazenie dla silnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla silnika ok, ale co w związku z tym? Pasek musi większe opory znosić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W żadnym wypadku nie ma większych obciążeń na pasek po chipie! Co tu wymyślać ?? przecież silnik pracuje w tym samym zakresie obrotów czy ma chipa czy nie.

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam tak samo. Dla mnie to po prostu jakaś bujda, że trzeba częściej rozrząd zmieniać po programie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W żadnym wypadku nie ma większych obciążeń na pasek po chipie!

Nie jest tak do końca.Zwiększone ciśnienie doładowania sprawia,że wzrasta siła oporu,jaką musi pokonać tłok wykonując ruch ku górze.

Więc jakiś tam zwiększony opór jednak występuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HMM. No tak, ale tłoki pracują na przemian, a zwiększona dawka paliwa + więcej powietrza = większą siła wybuchu - czyli tłok mocniej zostaje wypchany ku dołowi. Czyli również mocniej pcha przemienny ku górze. Trzeba by tu naprawdę dobrego speca od mechaniki, żeby się wypowiedział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciśnienie doładowania -panewki , korby , tłok ,sprzęgło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpusc sobie temat i po klopocie:-D

Rozrzad wymien normalnie przy wyznaczonym przebiegu, a co do wirusa to rozrzad nie ma tu nic do rzeczy. Tdi sa po 200-230-XXX Ps robione i wszystko jest okey. Wymien tylko na markowych czesciach i spij spokojnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż Koledzy narodziła się właśnie nam nowa "TRADYCJA" zmiany rozrządu co 20kkm po cipie :P. Gratuluje co poniektórych wypowiedzi forumowiczów których wiedza jest tylko zasłyszana i zaczytana na forum. Tylko przez takie wypowiedzi tworzą się stereotypy które są powielane:P

Kolego Sagon co ciśnienie w okładzie tłokowym ma do walka rozrządu?? Miało by to sens gdybyś zmieniał prędkość obrotową silnika do 7krpm i dokładali twarde springi na zaworach. A poza tym nie odbieramy mocy z walka.

Zrobiłem w życiu kilka projektów od 200 do 245ps opartych na vw pd, i czasem autem które ma 6s do 100 łatwo wrzucić 3bieg zamiast 5tki. Obroty wyskakują poza skale a nigdy nie spotkałem się z rozsypanym rozrządem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim, mam Passka B4 z silnikiem 1Z- silniczek jak i cała reszta w świetnym stanie. Mam pytania:

1. moje turbo bije bardzo powoli- u mojego kumpla w Golfie 1z bije dużo szybciej i ma dużo większego kopa, a nie miał robionego chipa. Ktoś może mi powiedzieć jak przestawić turbo, aby biło lepiej??

2. za jakiś czas samochód pójdzie na chipa- chciałbym go jednak przed tym zabiegiem przygotwać mechanicznie, aby wycisnąć z niego później jak najwięcej- od razu mówię, iż wymiana turba i wtrysków raczej nie wchodzi w grę póki co.

3. wycinianie kata- co powiecie na ten temat w moim TDi???

4. poprawić jakoś dolot???

5. może pomodzić jakoś pompę- proszę o wskazówki:)

6. Każda wskazówka dotycząca tuningu mechanicznego będzie dla mnie bardzo cenna.

Dziękuję bardzo za każdą odpowiedź:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kata możesz wyciąć turbo zostaw w spokoju zrób logi i wrzuć na forum koledzy coś pomogą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi