Skocz do zawartości
skniwasserball

Coming home/Leaving home

Rekomendowane odpowiedzi

Jarkow ma po czesci racje zerknij tutaj:

http://www.passatplus.de/umbauten/ffb/inpro.htm

Hmm no to dlaczego to nie zadziałało w tym przypadku?

No mnie tez nie bardzo ale jezeli by zastosowac jakies warunkowe zasilanie urzadzenia gdy nie ma w stacyjce kluczyka mielibysmy po klopocie ( chyba gdzies widzialem juz taki schemat na forum.)

No można kombinować, ale wychodzi na to że jest więcej grzebania z tym ustrojstwem niż się mogło wcześniej wydawać.

Tak nie dziala , jedynie jak drzwi sa zamkniete i ustrojstwo podaje napiecie na swiatla w czasie zamykania czy otwierania samochodu .

Na razie nic mi nie przychodzi do głowy, może ktoś jeszcze coś podpowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.passat3b.de/phpBB3/viewtopic.php?f=38&t=91651&hilit=coming+home+ebay&start=15

Widze ze nie tylko my mamy z tym problem. Caly czas jednak sie zastanawiam dlaczego producent zaleca przeciecie kabli zasilania oswietlnia i wpiecie sie tam tym ustrojstwem. Jakies sugestie ? zanim zaczne ciac kable hehehe .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w innym temaci eprzeczytalem ze to dziala w taki sposob ze :

wyjmuje kluczyk ze stacyjki i zapalaja sie np halogeny i tylne pozycyjne wlaczam alarm kluczykiem i gasnie. a mnie interesuje dzialanie tego w inny sposob ze gasze samochod, moge nawet zgasic swiatla wylacznikiem, wychodze z samochodu i wlaczam alarm a halogeny jeszcze np przez 10sek sie sweieca. czy to tak dziala?? mam nadzieje ze nie namieszalem;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to działa. Zobacz:

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=wOXNQVIyBJk[/ame]

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=iSK9LgVxZxI[/ame]

Wystarczy podpiąć gotowy moduł lub moduł zbudować samemu (niektórzy potrafią).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi wlasnie o takie cos jak w pierwszym filmiku, zapalaja sie przy otwieraniu z pilota i gasna po np przekreceniu kluczyka i przy zamykaniu z pilota tez sie zapalaja i gasna po np 10sek. tylko czy przekaznik zwloczny zalatwi sprawe?? chce zeby to dzialalo nie przzestawiajac np wlacznika swiatek na halogeny itp poprostu chce to dodac ale dalej gasic swiatla po kazdej jezdzie i zapalac normalnie. ktos moze ma jakis schemat czy cos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w B4 nie prosciej po prostu z zasilania oswietlenia wnetrza?

Jezeli ktos ma z pilota, to spokoj jest ;)

Otwarcie drzwi: swieci sie z 20sek. Chyba, ze przekreci sie kluczyk w stacyjce, to gasnie.

Zamykanie drzwi: swieci sie tez z 20sek i gasnie samo.

Calosc zasilana jednym przekaznikiem i przez diody prostownicze.

Mysle o zasilaniu p/mgielnych, wstecznego i pozycyjnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zamykanie drzwi: swieci sie tez z 20sek i gasnie samo.

jesli zamkniesz drzwi to sie swieca ale jesli zamkniesz samochod z pilota to odrazu gasna a chodzi o to zeby po zamknieciu z pilota jeszcze sie swiecily przez jakis czas:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jesli zamkniesz drzwi to sie swieca ale jesli zamkniesz samochod z pilota to odrazu gasna a chodzi o to zeby po zamknieciu z pilota jeszcze sie swiecily przez jakis czas

W moim przypadku swieci rowniez po zamknieciu z pilota, aczkolwiek zaznaczam, ze mam nie-ori modul radia do centralnego oraz to, ze mam B4 a nie B5/B5FL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W moim przypadku swieci rowniez po zamknieciu z pilota

a to przepraszam:)

kurde no myslalem jak to mozna zrobic ale chyba nie wyjdzie mi to. chce zeby po zamknieciu i otwarciu samochodu z pilota swiecilyu sie jakies 10sek haloheny i postojowy z tylu i nic wiecej ale chyba nie da sie tego wykonac:( przekaznik zwloczny moge miec ale co z tego jak nie wiem juz sam jak to wykombinowac i podlaczyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy natrafiłem w necie na ciekawe urządzenie http://www.cubeelectronics.com/komfort.php

Dzięki niemu można uzyskać ciekawe funkcje, ale czy można je zamontować w naszych paskach? bez obawy że instalacja się z węgli!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doswietlanie w B6 slyszałem, że po podpięciu VAGA można spokojnie wlączyć, tyle że zależy tam od czegoś - zawsze zapomne nazwy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, w zależności od modułu komfortu w B6 masz tę opcję. W B5 niestety nawet highline takiej możliwości nie miał...

Czy myśliślicie, że podłącznie takiego mechanizmu jest trudne? Tzn. czy można w łatwy sposób dołączyć pożądane przewody jako WE/WY?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Koledzy natrafiłem w necie na ciekawe urządzenie http://www.cubeelectronics.com/komfort.php

Dzięki niemu można uzyskać ciekawe funkcje, ale czy można je zamontować w naszych paskach? bez obawy że instalacja się z węgli!!!

Ponawiam temat może ktoś z szanownych elektryków się wypowie,jak będzie zachowywać się instalacja elektryczna po podpięciu tego modułu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ponawiam temat może ktoś z szanownych elektryków się wypowie,jak będzie zachowywać się instalacja elektryczna po podpięciu tego modułu?

no też chętnie się dowiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale co ma nie działać? Wszystko jest tam wyjaśnione i złącza jasno opisane więc nie ma problemu. Z tym że te funkcje to raczej średnio przydatne, powiedzmy że 3x kierunek i to doświetlanie zakrętów to jeszcze ujdzie, ale szczerze mówiąc te halogeny w passacie szału nie robią. Ten asystent cofanie to zupełnie zbędna rzecz, a Coming home bez czujnika zmierzchu też mija się z celem. Min. 30 sekund świecenia za każdym otwarciem/zamknięciem drzwi nie wróży dobrze dla akumulatora.

Oglądałem już wcześniej to urządzenie ale wybrałem co innego.

http://cgi.ebay.de/Follow-me-Home-Coming-Home-Alleskonner-/110575409630?pt=Autoteile_Zubeh%C3%B6r

Może i drogo wychodzi, ale ma czujnik i przemyślanie zrobione sterowanie, nie to co w tym chińskim parę postów wcześniej.

W przyszłym tygodniu będę zakładał to zdam relacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z tym że te funkcje to raczej średnio przydatne, powiedzmy że 3x kierunek

Zgadzam się z Tobą tutaj w 100%, jednak to można uzyskać poprzez układ sprzedawany w ASO.

i to doświetlanie zakrętów to jeszcze ujdzie, ale szczerze mówiąc te halogeny w passacie szału nie robią. Ten asystent cofanie to zupełnie zbędna rzecz

I tu zgoda. Trzeba także dodać, że by być zgodnym z przepisami takie światła nie powinny działać powyżej 40 km/h. A szczerze, to wyłącznie mijania, włączcie same przeciwmgłowe i zobaczcie ile szerzej to świeci. Okaże się, że niewiele, a wręcz wcale. Naprawdę przeciwmgłowe w Passacie to porażka. Co do cofania - z prawdziwymi światłami zakrętowymi ta funkcja jest naprawdę przydatna, z racji tego, że takie światła świecą naprawdę szeroko! No i jeszcze dobre systemy włączają się samoczynnie podczas jazdy po łuku bez kierunków (poniżej kiepski film, zrobi się lepszy w sobotę jak pogoda pozwoli)

[ame]

[/ame]

Coming home bez czujnika zmierzchu też mija się z celem. Min. 30 sekund świecenia za każdym otwarciem/zamknięciem drzwi nie wróży dobrze dla akumulatora.

Dokładnie - podobnie jak wyżej - nie potrzeba mi takiego oświetlenia w dzień. Także nie potrzeba mi jak jadę, żeby się to świeciło (bo te 30 sek minąć musi a w lato wsiadasz, odpalasz i jedziesz). To akurat też powinno być pomyślane tak, że zapłon wyłącza te światła.

Jedyną przydatną funkcją według mnie to te trzykrotne mignięcia. Ale nie chcę za nią płacić ceny standardowej 219 zł. W ASO takie coś za 150 zł do nabycia i też dobrze działa. Jeszcze raz wychodzi na to, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego...

Edytowane przez Charakterek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjaśnij to uruchamianie kierunkami.

Co w sytuacji jak chcesz zostawić auto z pozycją po 1 stronie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak uruchamiasz pozycję wajchą to prąd idzie na żarówkę pozycji a nie na żarówkę kierunkowskazu, więc to nic się nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to...

"Teraz podłączamy sterowanie modułem. Ja zrobiłem za pomocą kierunkowskazu bo już nie chciało mi się kombinować z centralnym."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to, że urządzenie uruchamiane jest w momencie mignięcia kierunkowskazów przy zamykaniu lub otwieraniu samochodu. Czyli jak ktoś sobie ustawił vagiem w module komfortu brak potwierdzenia otwarcia lub zamknięcia kierunkowskazami to urządzenie nie uruchomi się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi