Skocz do zawartości
skniwasserball

Coming home/Leaving home

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz rozumiem.

W CC musisz pyknąć wajchą od kierunków, żeby zaświeciło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli juz ktos popelnil ten blad i zakupil taki oto Chinski modul Coming/ Leaving home

DSC_0760.JPG

to zapewne mimo wyczerpujacej instrukcji

CH_1.jpg

CH_2.jpg

nie ma pojecia jak to ustrojstwo podlaczyc....

Przed przystapieniem do montazu nalezy niestety zaingerowac w uklad i wykonac male poprawki:

- przerobic uklad aby w stanie czuwania (spoczynku) pobieral 0mA. Orginalny uklad pobiera 16mA!!!

- dorobic wejscie sygnalu stacyjki aby mozna bylo wyzwalac uklad sygnalem kierunkowskazow tylko w sytuacji kiedy mamy wylaczony zaplon. Zabezpiecza to przed wlaczaniem swiatel przeciwmglowych w czasie jazdy.

Po tych 'udoskonaleniach' uklad jest przyjazny w instalacji. Nie wymaga pozyskiwania sygnalow z modulu komfortu, wystarczy tylko sygnal kierunkow, masa, +12V, i napiecie po stacyjce.

Przy instalacji bardzo pomocny bedzie manual Pogromcy

Uklad przed modyfikacja:

DSC_0757.JPG

Zmiany:

usuwamy diody D3, D4 zmieniamy pozycje diody D1 tak jak na fotografi

100_4629.JPG

Schemat dodatkowego obwodu stacyjki:

zmiany.JPG

uklad zamontowany na kawalku plytki uniwersalnej zgodnie z powyzszym schematem umieszczamy na ukladzie timera 555. Wczesniej wylutowujemy jego koncowke 4 (reset). Orginalnie podlaczona jest na stale do +12V. Wyjscie naszego ukladu lutujemy do wolnej koncowki 4 uklad. Zasilanie do wolnego otworu w PCB pozostalego po koncowce 4. Mase ukladu do koncowki 1. Wejscie poprzez diode (wykozystalem diode D6 z orginalnej plytki) podlaczymy do wolnego pinu wtyczki modulu.

Ja wykozystalem jeden z dwoch pinow do wyzwalania modulu sygnalem masy (w naszym przypadku funkcja nie wykozystana, gdyz uklad wyzwala nam napiecie dodatnie z kierunku)

Zmieniamy pozycje zwor J4, J5

Wyglad ukladu po modyfikacji:

100_4621.JPG

Podlaczenie:

1. +12V z polaczenia srubowego pod kolumna kierownicy oznaczone jako 30

2. sygnal stacyjki z palaczenia srubowego pod kolumna kierownicy oznaczone jako 75X

3. masa - z karoseri samochodu

4. wyzwalanie - sygnal kierunkowskazow przewod czarno-bialy pin9 brazowej 10pinowej kostki umieszczonej przy progu

100_4638.JPG

Zalety:

- pobor pradu w czasie czuwania 0mA

- latwosc montazu

Wady:

- uklad zalaczy sie jeden raz jesli wlaczymy swiatla awaryjne bez kluczyka

Edytowane przez navik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam.

mam taki sam modol i mam problem z tym .... polega on na tym ze nie wiem jak topodłaczyc jest tutaj wszystko opisane ale nie wiem jak polaczyc i czy tu wogole laczyc te kable.

jesli mamy np. kabel zolty i zol./czar. czy je laczyc do jednej strony halogenow czy je wogole laczyc

i nie wiem czemu jest

2x -12v (impuls cent. zamka)

2x +12 (----//----)

i nie wiem czy laczyc (- i -) czy jakas inna kombinacja .

wytlumaczcie mi to polaczenie kazdy kabel pod co ma isc.

najlepiej niech wypowie sie ten kto to podlaczal.

lewa lampa - zolt/czar.

wlacznik swiatla - zolty

masa - czarny

+12v - czerwony

wl. światla - pomaranczowy

prawa lampa - pom./czar.

-12v - impuls cent. zamka - niebieski

-12v - --//-- - niebieski

+12v - --//-- - brazowy

+12v - --//-- - brazowy

Edytowane przez HAHA

Udostępnij tę odpowiedź