Skocz do zawartości
skniwasserball

Coming home/Leaving home

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa pytania:

1. Czy ktoś z Forum instalował zestaw, taki jak na przykładowy:

http://cgi.ebay.de/COMING-HOME-LEAVING-HOME-Modul-Relais-Steuergeraet-NEU_W0QQitemZ250560974288QQcmdZViewItemQQptZAutoteile_Zubeh%C3%B6r?hash=item3a56990dd0

Jakie są opinie na ten temat? Łatwo się montuje?

2. czy ktoś jest zainteresowany zakupem? znajomy niedługo za 1-2 dni sam to kupował więc można połączyć siły (przesyłka będzie do Warszawy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podpinam się pod temat sam jestem ciekaw jak to w passacie będzie działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kapuje nic po niemiecku, ale czy tutaj nie chodzi o opcję "follow me" czyli światła "odprowadzają" nas a później gasną?

jeśli tak - marecek instalował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie tak jak piszesz, mam to w drugim aucie i dosyć ciekawy gadzet, u mnie zapalają się tylne pozycje, pod lusterkami i przeciwmgielne

w passacie to pewnie pozycje przod i tyłe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, na wejściu podajemy sygnał np. z lampki wewnętrznej a na wyjściu jest możliwość podłączenia różnych źródeł, np.:

1) same halogeny,

2) halogeny + przednie pozycyjne

3) halogeny + mijania (ale nie xenon)

4) halogeny + tylne cofania

Nie ma większego ograniczenia co do "wyjścia", ewentualnie jezeli jego moc będzzie duża to byćmoże trzeba będzie stosować przekaźniki (to jest informacja niesprawdzona, jest to wniosek z lektury tematu).

Przykłady:

[ame]

[/ame]

[ame]

[/ame]

[ame]

[/ame]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze, nie znam się na elektronice bo sam bym sobie to zamontował :P ale jeżeli chodzi o cenę to uważam że bardzo atrakcyjna, ciekawe ile przesyłka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pogadajcie z mareckiem, ma to u siebie na bank i wątpię, by wydał na tak banalną rzecz tyle ojro co na tej aukcji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tyle ojro
to że jak... to tego... no...? że niby jeszcze taniej się da ;> ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem - mam takie wrażenie ale pamięć zawodna ;)

20+wysyłka ile ;) ? panowie, co skomplikowanego w tym module może być - pomyślcie trochę :> ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Marecek sam tu trafi i odpowie na temat tego gadżetu. Bo fajnie to wygląda.

Ja to tylko widziałem raz w A4 kuzyna. Można było sobie to włączyć albo wyłączyć, po lewej stronie kierownicy, przy włączniku świateł.

Szczególnie gadżet dla osób z jakimś ciemnym parkingiem lub garażem. Bo chyba pod oświetlonym blokiem by to kiepsko wyglądało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, jeżeli ktoś ma umiejętności i wiedzę, to na pewno da się wykonać przygotowanie + montaż samodzielnie i wyjdzie taniej... przecież tak można "ugryźć" każdy temat związany z serwisem auta: taniej byłoby zakupić np. klocki hamulcowe i wymienić samemu, niż płacić za wymianę, hehe ;-) ale trzeba czasu, umiejętności i narzędzi.

Link do tematu:

http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=16098&highlight=coming+home

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zgadzam się, jeżeli ktoś ma umiejętności i wiedzę, to na pewno da się wykonać przygotowanie + montaż samodzielnie i wyjdzie taniej... przecież tak można "ugryźć" każdy temat związany z serwisem auta: taniej byłoby zakupić np. klocki hamulcowe i wymienić samemu, niż płacić za wymianę, hehe ale trzeba czasu, umiejętności i narzędzi.

jak kto woli ;) jednak za opakowanie przekaźnika w pudełeczko dac 80zł - spoko ;)

poza tym i tak się musisz wpinać w instalacje i tak. nie porównuj tego do wymiany klocków ;) dobra - ja już sie nie wypowiadam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedruś, ja się z Tobą w 100% zgadzam! I stąd padło moje pytanie czy nie ma za dużo pracy z "fizycznym" wpięciem się w instalację... to niestety nie jest plug&play więc trzeba się na tym znać.

Ogólnie sprawa nie wygląda zbyt skomplikowanie (podpięcie pod lampkę oświetlenia lub błyskające kierunki przy zamykaniu/otwieraniu auta) a potem sygnał do halogenów... ale jak to zrobić w praktyce to już jest wyższa szkoła jazdy i z tym się z Tobą zgadzam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn. przekaźnik czasowy wyzwalany sygnałem z lampki i manetki świateł za 20 euro? :lol nieźle...

To NIE jest wyższa szkoła jazdy. Jak ktoś się w wieku 5 lat bawił kolejką elektryczną, to pewnie w wieku 8 lat już takie rzeczy robił ;) Nie mniej - jak nie masz czasu na myślenie/kombinowanie/lutowanie, to kilka euro załatwia sprawę. I wciąż pozostaje frajda z podłączenia i używania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zerknąłem z ciekawości na elektrodę i znalazłem prosty układzik który można by było zaadoptować.Oparty na pary tranzystorach,rezystorach i kondensatorach.Podejrzewam całkowity koszt elementów jakieś 30 zeta plus jakieś opakowanie na to ;) Co prawda przeznaczone jest do światła wewnętrznego ale można by chyba śmiało zastosować do innego celu.Układ opóźnia wyłączenie światła o kilkadziesiąt sekund.Nie wiem,trzeba by było pokombinować,ale to już nie moja dziedzina :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podejrzewam całkowity koszt elementów jakieś 30 zeta plus jakieś opakowanie na to

Przekaźnik zwłoczny kosztuje 30 zł ;) I już jest w obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przekaźnik zwłoczny kosztuje 30 zł ;) I już jest w obudowie.

No proszę-już jesteśmy znowu "do przodu" z tematem ;) Tak szczerze to też zaczynam się powoli nad tym zastanawiać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ktoś to z was poskłada do kupy, później w dziale sprzedam się przedstawi z ofertą. Po co płacić parę ojro jak można komuś naszemu dać te pare groszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zyndram to jest myśl!

BTW, to ileż to wiedzy posiadają łącznie członkowie Forum!

Ja osobiście obawiam się tylko rozbierania połowy auta przy takich modyfikacjach....bo i lampkę trzeba "zaatakować" i dostać się jakoś do halogenów... oraz trzeba wyprowadzić czujnik światła, gdzieś "na zewnątrz" (ale to pikuś).

Ale może nie jestem elektrykiem i po porostu przesadzam?!

Edytowane przez skniwasserball

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja osobiście obawiam się tylko rozbierania połowy auta przy takich modyfikacjach....bo i lampkę trzeba "zaatakować" i dostać się jakoś do halogenów... Ale może nie jestem elektrykiem i po porostu przesadzam?!

później napiszesz na forum "spaliłem instalację przy probie podłączenia...." :rotfl:

pomożemy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi