Skocz do zawartości
imagination68

Serce silnika BMP - AWARIA

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie takie: czy można wymienić blok silnika, na blok mający inne oznaczenie? Czy jakiś blok o innym oznaczeniu będzie pasował do BMP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się naprawić starego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dało się. Już po wymianie słupka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I na jaki wymieniłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również BMP. Jedyna zmiana to napęd pompy oleju jak w 1.9 TDI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz teraz jak ja. Nie narzekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam ze się podepnę ale nie mogę zakładać nowego tematu. Dzisiaj w trakcie jazdy spadła zupełnie moc a maksymalne obroty jakie mogę uzyskać to 3000. Jakoś dowlokłem się do domu a jutro jadę na komputer.Czy ma ktoś jakieś podejrzenia , wskazówki zanim mi wszytko wymienią.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem podobnie tylko że świeciła sie kontrolka świec żarowych, dokładnie tez brak mocy i max obroty do 3k . Po podłączeniu pod kompa okazała się nieszczelność w układzie dolotowym- węzyk długości 20 cm bagatela 360 zeta :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpaliłem passka przed chwila z nadzieją że coś się poprawi wyskoczył błąd emission workschop oraz żółta kontrolka silnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do serca BMP :) Auto ma wg. serwisu VW przebieg około 270 000, od momentu kupna ubywało płynu chłodniczego. Po teście na obecność spalin w układzie chłodzenia padł wyrok - uszczelka pod głowicą. Po rozebraniu silnika okazało się, że do wymiany głowica, ponieważ gniazda były wtryskiwaczy były wytarte (jakieś rowki miały) i jeden wtrysk, przy którym ułamał się metalowy element, który znajduje się w górnej części wtrysku i wchodzi w sprężynę (albo jak kto woli sprężyna nachodzi na niego ) :) Pytanko - dwóch majstrów od wtrysków powiedziało mi, że na to można jeździć, po prostu trudniej będzie go zamontować. Wierzyć im? Jeżeli nie, to szukać używanego wtrysku czy regenerować? Tak to wygląda:

IMG_1277.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, tak sie sklada ze mam silnik CR 2.0 CBAB z 2008 roku - 140tys przejechane i pojawil sie nagle stukot. Pojechalem do ASO

i po 1.5 tygodnia rozkopali wszystko i dzis stwierdzili - ze mam pękniety wał korbowy.

Co radzicie ? wymianić od razu silnik czy naprawiać ?

ASO za naprawę chce ok. 10tys + za wczesniejsze sprawdzenie 1tys + wymusili wymiane dwumasy - twierdząc że to jest przyczyna usterki ( i chcą za to 4tys). Wiec zabawa na 15tys

Co poradzicie ? Katastrofa - auto 140tys i pękniety wał korbowy - autem robilem 1tys miesiecznie bez obciążeń.....

dzieki za sugestie

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, tak sie sklada ze mam silnik CR 2.0 CBAB z 2008 roku - 140tys przejechane i pojawil sie nagle stukot. Pojechalem do ASO

i po 1.5 tygodnia rozkopali wszystko i dzis stwierdzili - ze mam pękniety wał korbowy.

Co radzicie ? wymianić od razu silnik czy naprawiać ?

ASO za naprawę chce ok. 10tys + za wczesniejsze sprawdzenie 1tys + wymusili wymiane dwumasy - twierdząc że to jest przyczyna usterki ( i chcą za to 4tys). Wiec zabawa na 15tys

Co poradzicie ? Katastrofa - auto 140tys i pękniety wał korbowy - autem robilem 1tys miesiecznie bez obciążeń.....

dzieki za sugestie

T

Jednyną rozsądną propozycją wydaje się kupno używanego słupka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupno drugiego słupka wydaje się jak najbardziej rozsądne tylko z jakim będzie przebiegiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cały słupek? nie wystarczy żeby tylko wał wymienił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam te wasze opowieści i się zastanawiam czy nie zajrzeć głębiej do silnika. Posiadam Paska B6 BMP 2005r i obecnie ma przejechane 133k. km (osobiście sprowadzony w 2007 roku z przebiegiem 60k. km). Póki co to słychać już dwumas i lekko gwiżdże turbinka. Oprócz tych dwóch rzeczy nic nie robione od tych 8lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze tylko uszczelka przed tobą :ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak czytam te wasze opowieści i się zastanawiam czy nie zajrzeć głębiej do silnika. Posiadam Paska B6 BMP 2005r i obecnie ma przejechane 133k. km (osobiście sprowadzony w 2007 roku z przebiegiem 60k. km). Póki co to słychać już dwumas i lekko gwiżdże turbinka. Oprócz tych dwóch rzeczy nic nie robione od tych 8lat.

Zabieraka modułu pompy też nie robiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie czytam trochę o tej pompie oleju i ogólnie o awaryjności tego silnika. Wcześniej się nie interesowałem tym samochodem, ponieważ więcej stał niż jeździł. Tak naprawdę jest to samochód mojego taty. Ja jeżdżę Golfem V 1.9 BKC i zainteresowałem się tematem, ponieważ ostatnio myślał o sprzedaży Passka. Chętnie bym go odkupił, bo jest długo w rodzinie i go szkoda, lecz najpierw muszę się dokształcić coś o tym silniku.

PS. Myślałem, że wywołam dyskusję na temat przebiegu (taki mały). Ojciec ma jeszcze Touarega 3.0 i w ciągu 3 lat zrobił 15. tys km:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Właśnie czytam trochę o tej pompie oleju i ogólnie o awaryjności tego silnika. Wcześniej się nie interesowałem tym samochodem, ponieważ więcej stał niż jeździł. Tak naprawdę jest to samochód mojego taty. Ja jeżdżę Golfem V 1.9 BKC i zainteresowałem się tematem, ponieważ ostatnio myślał o sprzedaży Passka. Chętnie bym go odkupił, bo jest długo w rodzinie i go szkoda, lecz najpierw muszę się dokształcić coś o tym silniku.

PS. Myślałem, że wywołam dyskusję na temat przebiegu (taki mały). Ojciec ma jeszcze Touarega 3.0 i w ciągu 3 lat zrobił 15. tys km:)

Passat stał, Turas stał. Tak się psuły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic się nie psuje.....Był to komentarz z zamiarem naświetlenia sytuacji, w której auta mało jeżdżą a ja nie mam wyrobionej opinii na temat ich awaryjności. Obserwuję wątek i patrzę, przy jakich przebiegach występują najczęściej awarie oraz jak się ich ustrzec. Skupię się na przeglądaniu forum, ponieważ wszystko jest już pewnie opisane.

Edytowane przez gomul89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi