Jump to content
thomas1919

MFD - kamera cofania i wejscie audio bez adaptera

Recommended Posts

Guest MarcinS

Witam wszystkich. Mam pytanie. Czy ktoś próbował podłączyć do MFD tuner Navi Heaven?

Share this post


Link to post
Share on other sites

dziś próbowałem podpiąć kamerke... niestety obraz skacze i nic na nim nie widać :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
dziś próbowałem podpiąć kamerke... niestety obraz skacze i nic na nim nie widać :/

ja moze nie kamerke tylko telefon ale obraz gito.

podpiełem:

4,8,9,10 - video

5 - masa video

6- +12V

7-nie podpinałem bo wtedy niema mozliwosci kontroli MFD a włączyc wejscie aux z menu to nie problem

 

[ame]

[/ame]

[ame]

[/ame]

 

 

p.s. ten bezpiecznik na schemacie to po co? :D

Edited by rosiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

 

Panowie wielka prośba....

Podłączyłem kamerę cofania zgodnie z drugim schematem z pierwszej strony:

pin 6 i 7 zwarty (podłączenie +12V ze światła wstecznego)

piny 4, 8, 9, 10 zwarte z podłączeniem "+" z kamery

 

Po podłączeniu wejście audio działa bez zarzutu, obraz z kamery pojawia się po włączeniu biegu wstecznego natomiast obraz skacze.

Proszę o pomoc i informację o przyczynie. Czytałem że ktoś miał taki sam problem ale nie znalazłem żadnej rady.

Czy na piny 6 i 7 powinienem podać dodatkowo 12V? Jeśli tak to skąd. Czy zwarcie RGB należy zmostkować resystorami? Jeśli tak to proszę o jakiś schemat.

Proszę o info.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

kamera bez adaptera nie będzie działać, inna synchronizacja H V

Share this post


Link to post
Share on other sites

Adapter rozdziela sygnał Composite na RGB. Czy normalnie podłączając tak jak na schemacie z 1 strony nie powinno działać? Tylko że obraz czarno biały?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adapter rozdziela sygnał Composite na RGB. Czy normalnie podłączając tak jak na schemacie z 1 strony nie powinno działać? Tylko że obraz czarno biały?

i tak własnie jest.działa tylko obraz czarno-biały.

mozliwe ze skacze bo kamera pracuje w NTSC lub podpinał na stole i zasilanie nie za bardzo stabilizowane. u mnie nic nie skacze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kamera pracuje w NTSC i PAL z dwoma różnymi rozdzielczościami.

Podpiąłem z tyłu do zasilania tylnego światła białego (wstecznego) żeby się wyzwalał obraz po włączeniu wstecznego. Skakanie obrazu jest wynikiem braku stabilizacji, wiem. Proszę o jakieś wskazówki co zrobić aby obraz nie skakał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaką mam pewność że kupując konwerter za 320zl zyskam kolorowy obraz i to że nie będzie on skakał na ekranie?

Panowie jeśli znacie temat to bardzo proszę o pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie podłaczaj na pin 6 napięcie +12 v i napisz jaki efekt

Share this post


Link to post
Share on other sites
niestety w zlaczu AUX w MFD jest tylko jeden sygnal aktywcji (video_on). Sygnal ten aktywuje wejscie AUX z taka opcja jaka zostala ustawiona w menu: audio lub audio+video. Dlatego automatyczny wybor pomiedzy video lub tylko audio jest niemozliwy.

Jezeli w trakcie odtwarzania MP3 przez zlacze AUX przeszkadza Ci obraz z tylnej kamery, to przestaw w menu AUX na opcje tylko audio.

 

To co kolega navik napisał o aktywacji AUX to nie do końca prawda. Jeśli ma się podpięte zaś 12v na pin 7 to w menu może być wybrana tylko opcja AUDIO. Po załączeniu wstecznego (przy kamerce cofania) navi sama automatycznie się przełączy. I dziś to sprawdziłem. Działa.

 

Inna sprawa jest taka, że ja dziś w moim pasku zamiast kamerki cofania zamontowałem dvd. Ale żeby było śmieszniej to dvd jest takie jakiego używa się w domu. Przetwornica 12v/230v i super. W menu AUX wybrane tylko AUDIO i przy załączaniu napięcia na pin 7 navi samo przełącza się do wyświetlania obrazu. Minus w tym wszystkim jest taki, że obraz jest czarno-biały. Ale ogólnie fajna sprawa bo można normalnie oglądać film albo nagrane teledyski. Muszę tylko popracować nad tym żeby mieć obraz kolorowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

[ame=http://

]
[/ame]

 

Po podłączeniu kamery obraz się pojawił ale "skacze" jego dolna część jak na video.

Jakieś propozycje? Co jeszcze powinienem zmienić?

Pozdrawiam!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam! A ja mam następujący problem: Po podłączeniu kamery i jacka nic mi się nie wyświetla. nawet nie leci muzyka. AUX ustawiony na audio+video. Nawet zmieniłem gniazdo aby się upewnić że styki są dobre ale to nie pomogło. Czy ktoś zna budowę radia i wie co może być uszkodzone?? Dodam jeszcze że automatyczne wyzwalanie czasem zaskoczy ale pojawia się na 1sek czarny ekran i powraca do radia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam! A ja mam następujący problem: Po podłączeniu kamery i jacka nic mi się nie wyświetla. nawet nie leci muzyka. AUX ustawiony na audio+video. Nawet zmieniłem gniazdo aby się upewnić że styki są dobre ale to nie pomogło. Czy ktoś zna budowę radia i wie co może być uszkodzone?? Dodam jeszcze że automatyczne wyzwalanie czasem zaskoczy ale pojawia się na 1sek czarny ekran i powraca do radia.

 

 

A masz podłączony adapter?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Adaptera nie posiadam. kamerkę mam podłączoną 4-8-9-10 a minus pod 5 aby obraz był czarnobiały. wydaje mi się że chyba radio jest uszkodzone bo nawet muzyka nie leci przez jacka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dziś podłączyłem do mojej nawi telefon kom. z wyjsciem audio i wideo tak jak na pierwszym schemacie. Niestety obraz skacze, a dziek jest ok:) Z tego co teraz doczytałem to musze podac na 6 pin +12V. Na 7 pin nic nie podłączam bo wole ręcznie sobie sterowac wejściem aux.

Jutro spróbuje podłączyc +12v na 6 pin i dam znac czy pomogło:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Minus w tym wszystkim jest taki, że obraz jest czarno-biały. Ale ogólnie fajna sprawa bo można normalnie oglądać film albo nagrane teledyski. Muszę tylko popracować nad tym żeby mieć obraz kolorowy.

 

Pobierz z wyjścia scart dvd sygnały r g b a pod sync w MFD daj Composit Video ze Scarta (18 albo 19 nóżka, weź z pinoutu). Warunek żeby DVD miało wyjście RGB, jak sprawdzić ? Podpinasz pod TV scartem i odpalasz wejście RGB jak jest obraz na TV będzie i na MFD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączyłem na 6 pin +12V i obrzaz sie ustabilizował i wszystko działa. Jak narazie jest czarno-biały a nosnikiem, odtwarzaczem audio-wideo jest telefon komórkowy. Mysle nad zamontowaniem DVD takiego domowego na 230V. Musze sie dopytac czy musze kupic przetwornice z 12V na 230V bo w DVD napewno jest trafo co znowu obniza napiecie moze nawet na 12V. Z tego co mi sie wydaje jak podłącze DVD pod navi to uzyskam kolorowy obraz. Prosze o podpowiedz jesli juz ktos sie tym zajmował:) PozdraVWiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Korzystając ze strony akceptujesz nasz Terms of Use oraz Privacy Policy