motylek8522 Zgłoś #1201 Napisano 18 Lutego 2013 Witam,jestem tu nowy i tak naprawdę to nie mam pojęcia o mechanice i potrzebuje porady. Zauważyłem ,ze w zimie po przejechaniu krótkiego dystansu niecałe 2 km spokojnej jazdy silnik ma już 90stopni ,płynu nie ubywa, nic nie cieknie,ogrzewanie raczej działa ale, żeby było naprawdę ciepło to trzeba na max.nastawić.Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale szyby w tylnych drzwiach są zaparowane. kup sobie vagcoma i sprawdź jakie temperatury daje czujnik do ecu i licznika. Poczytaj też jeszcze trochę na forum i będziesz wiedzia łco posprawdzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #1202 Napisano 18 Lutego 2013 przedziale 70-100 stopni to licznik pokazuje 90.75-110c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zguba79 Zgłoś #1203 Napisano 15 Marca 2013 Podłączę się, u mnie zegar pokazuje 90 i nawet nie drgnie czy to w mieście czy na trasie tylko, że w aucie zimno. Próbowałem go sprawdzić na postoju VAGiem i temperature pokazało 88 i nie mógł się dogrzać przez 45 minut. Wąż górny od chłodnicy gorący po ok 30 min. a dolny cały czas zimny. Panowie co jest, termostat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dev14 Zgłoś #1204 Napisano 15 Marca 2013 na postoju w obecnych temp. nie nagrzejesz 90, skoro górny gorący dolny zimny to ok, bo termostat puszcza obrazowo obiegu od góry do dolnego węża i w silnik nie jak w większości aut od silnika w chłodnice. Na Twoim miejscu bardziej skupiłbym się na zapchanej nagrzewnicy ( sprawdź przewody jakie są - obok aku z prawej zaraz) Jak z prawej gorący a z lewej delikatnie zimniejszy to nagrzewnica OK. Więc został climatronic i klapa zimno ciepło. PS. Wskazówka stoi na 90 od 70* jakoś cały czas już - tak sobie vw zaprojektował, można to wsadami w liczniku przerobić ale roboty sporo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zguba79 Zgłoś #1205 Napisano 16 Marca 2013 Ale po przejechaniu 8 km po mieście sytuacja z wężami wygląda identycznie. Więc coś musi być nie tak skoro nie chce się nagrzać. Jak jadę to ciepło leci ale słabo, ale na postoju jak przytrzymam obroty na 2000 to leci gorące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dev14 Zgłoś #1206 Napisano 16 Marca 2013 poczytaj temat słabo grzeje czy jakoś tak jest w tym dziale - opisuje taki problem dużo forumowiczów i wszystko skłania się do nagrzewnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolekx91 Zgłoś #1207 Napisano 16 Marca 2013 To ja również pozwolę sobie zadać pytanie. Sprawa wyglada nastepujaco. Pękł mi kołnierz przy bloku silnika, taki trójnik przez który przepływa płyn chłodniczy i mieści się w nim czujnik. Wymieniłem tą częsć i dolałem płynu chłodniczego. Aktualnie nawet na długich dystansach nie dmucha mi gorące powietrze a lekko ciepłe. Dodatkowo na liczniku nie pokazuje mi się temperatura(wskaźnik cały czas leży). W cieplejszy dzień zauważyłem, iż lekko podniósł mi się wskaźnik temperatury, lecz nie przekroczył pierwszych 3 kresek. Miał może ktoś taki przypadek? Był bym wdzieczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dev14 Zgłoś #1208 Napisano 16 Marca 2013 uszkodzony czujnik temp/kable/kostka zaśniedziała , odpowietrzyć układ jak nie pomoże to nagrzewnice przeczyścić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
scootereq Zgłoś #1209 Napisano 17 Marca 2013 Ale po przejechaniu 8 km po mieście sytuacja z wężami wygląda identycznie. Więc coś musi być nie tak skoro nie chce się nagrzać. Jak jadę to ciepło leci ale słabo, ale na postoju jak przytrzymam obroty na 2000 to leci gorące. Stawiam na pompe wody, niedomaga. Mialem podobny problem z ogrzewaniem. Wymiana rozrzadu kompletnego pomogla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert270111 Zgłoś #1210 Napisano 24 Marca 2013 może ktoś mi pomoże. wczoraj bylo -15 odpaliłem auto przejechałem około 100 km ale wskaźnik od temperatury nie drgnął. Dzisiaj opaliłem auto -2 pochodziło z 30 min przejechałem sie ale dalej wskaźnik temperatury ani rusz, ogrzewanie działa wszytko niby jest ok. Czy to czujnik temeartury czy termostat oraz głupie pytanie musze dzisiaj używać auta czy moge tak jeżdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #1211 Napisano 24 Marca 2013 Czy to czujnik tempertury czy termostat oraz głupie pytanie musze dzisiaj używać auta czy moge tak jeżdzićSpalanie uroslo? Przeciez wiesz jak sprawdzic termostat Climatroniciem mozesz tez sprawdzic temp w nawiewach, po nagrzaniu silnika. Nie pamietam ile powinno byc, ale na pewno nie mniej niz 60C. Mozna tak jezdzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert270111 Zgłoś #1212 Napisano 24 Marca 2013 właśnie nie wiem jak temostat sprawdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dev14 Zgłoś #1213 Napisano 24 Marca 2013 rozebrać i do wody albo ostro auto pociś i sprawdzić węże górny ciepły jak jest to termostat otwiera, dolny może być letniawy w takich warunkach ale silnik musisz dobrze rozgrzać, prościej masz podpiąć pod vag i zobaczyć jaką tem. wskazuje czujnik w blokach silnika i licznika. Ja obstawiam czujnik/kable w Twoim przypadku bo mimo jak by termostat był cały czas otwarty po 100 km tem musiała by drgnąć na 70 przynajmniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert270111 Zgłoś #1214 Napisano 26 Marca 2013 czujnik wymieniłam i temperaturę pokazuje. Ale niestety nie jest to co było przed awarią. Do tej pory zawsze miałem temperatura 90 stopni teraz po wymianie czujnika jak jadę 88 jak zwolnię spada do 85. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lancer83 Zgłoś #1215 Napisano 26 Marca 2013 czujnik wymieniłam i temperaturę pokazuje. Ale niestety nie jest to co było przed awarią.Do tej pory zawsze miałem temperatura 90 stopni teraz po wymianie czujnika jak jadę 88 jak zwolnię spada do 85. To wymień jeszcze termostat na wahlera albo ori i będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #1216 Napisano 26 Marca 2013 To wymień jeszcze termostat na wahlera albo ori i będzie ok.Albo czujnik. U mnie ori od wesa zanizal wartosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert270111 Zgłoś #1217 Napisano 26 Marca 2013 i znowu wymieniłeś na nowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #1218 Napisano 27 Marca 2013 i znowu wymieniłeś na nowy?Nie, wsadzilem stary Myslalem, ze on cos szwankowal z wolnym nabieraniem temp.., ale okazalo sie ze TTTM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert270111 Zgłoś #1219 Napisano 27 Marca 2013 Ok fuma zrobiona Wymieniłem czujnik na ori i jest teraz ok. W warsztacie założyli mi zamiennik, miało być dobrze ale nie było. Zadzwoniłem dzisiaj z reklamacja ze ten czujnik nie działa, oni upierali się ze to termostat. Po robocie pojechałem do nich i powiedziałem że maja mi założyć nowy ori. Założyli i wszytko wróciło do normy. Ale problemy się zaczęły kiedy zażądali drugi raz zapłaty. Po wielkich dyskusjach, awanturze odjechałem zrobionym autem:) oczywiście nie płacąc już za nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dev14 Zgłoś #1220 Napisano 27 Marca 2013 i bardzo dobrze nie dajmy się dymać mechanikom za poprawki gdzie każą sobie płacić ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach