Skocz do zawartości
Gość belgarion

czy ktoś ma problem z silnikem 2.0tdi passat b6(3c)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też zapytam o problem z silnikiem. Mam PASSATA B6 2.0 TDI 16V 140KM z 2006r . jakiś czas temu wymieniałem świece na nowe. Wszstko było ok ale po pewnym czasie to się zmieniło. Komputer wywalił mi komunikat EMISSION WORKSHOP podjechałem do serwisu i Wykazało błąd instalacji elektrycznej 3 świecy żarowej. Serwis wymienił mi świece i problem zniknął na jakies 2,5 miesiaca po czym ponownie sie pojawił.

Może ktoś ma pomysł co to może być. Z tego co pamietam to w tym silniku wszystkie świece są połączone mostkiem. Ale mogę się mylić.

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez bertoldo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem co się stało z moim autkiem. Poleciał mi sterownik silnika. Serwis w którym robie zawsze Passka poradził sobie szybko z problemem i nie "wziął" dużo za naprawę. Pytałem w innych serwisach i słyszałem zawsze wielkie kwoty (od 3000zł - 5000zł ). Jeśli ktoś ma podobny problem to polecam ten serwis.

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie

Mam problem z passatem B6 2.0 TDI 140KM 2006. (przebieg 115000) Mianowicie gdy paliwo dochodzi do jednej czwartej poziomu auto gaśnie i nie pojedzie dalej. Po kilku próbach zapalania, zdarza się że zapali ale 200 metrów i to samo. Wymieniłem wkład pompy paliwa na nowy (ten pod tylnymi siedzeniami. Niestety problem się powtarza. Czy ktoś miał podobny przypadek, czy jest jeszcze jakaś druga pompa paliwa.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zobacz czy ta pompka dziala wyjmij i sprawdz do 1/4 zbiornika passat bedzie dzialał grawitacyjnie , wygląda ze ta pompka jest uwalona błędów vag ci nie wywali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te paski mają druga pompę paliwowa, gdzieś przy silniku. też mam taki motor u siebie i kiedys było podejrzenie o usterkę tego przy przebiegu 2000 km.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, ja mam taki problem gdy puszczam sprzęgło na jedynce to słyszę dziwny dźwięk niby tak jakby to silnik pod obciążeniem ale to nie to. nie można nazwać tego waleniem czy gruchotaniem. Trochę się naczytałem o dwu masie ale poza tym wszystko jest w porządku nie buja silnikiem ani nic z tych rzeczy co wyżej wymieniacie. Proszę o podpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość janusztbg

jezdzilem 2 lata 2,0tdi bez problemow rewelacja 200000 przebiegu tydzien temu zamienilem sie za tuarega miodzik

---------- Post added at 19:31 ---------- Previous post was at 19:24 ----------

mialem b6 2005 listopad i to samo z paliwem 1/4 zbiornika i stop tankowalem do pelna kasowalem dzienny licznik i po 650 kilometrach odwiedzalem cpn i tak w kolko serwis nie pomogl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mój passacik przy dodawaniu gazu tak dość gwałtownie to czasami tak się przydławi i szarpnie ale tak delikatnie i słychać dziwny dźwięk zyt zyt tak nie głośno ale co to jest 2.0TDI 140KM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to panie turbo ci się przycina, sztanga lub masz już zawalone łopatki (zapieczone),

czyszczenie, powinno rozwiącać problem. Możesz jeszcze sprawdzić filtr paliwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo pompa paliwa w zbiorniku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

filtr wymieniony mam fabrycznie 100tyś km czy mogło się zasyfić te turbo jak je wyczyścić to by mogło być turbo bo zawsze się tak dzieje jak zejdzie z obrotów przy zmianie biegów i wtedy jak dodam gazu po zmianie biegu to właśnie takie wyrwanie szarpnięcie nie mocno ale coś jest i taki dźwięk ładnie odpala obroty wolne ok na trasie idzie super moze to sterowanie

ale chyba nie bo tak to jest ok jak wyczyścić te turbo passat posiada też filtr cząstek stałych może to nie duży problem ale mnie nęci i wiem że coś tam jest nie tak pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem od niedawna posiadaczem passata 3C 2.0TDI BMP i ostatnio uslyszalem dziwny dzwiek w silniku a dokladnie jak auto jest zimne to co jakis czas słychac jakis dziwny dzwiek z silnika dzwiek jest podobny jakby zalonczal sie jakis kompresor tylko troche bardziej metaliczny ale jak auto zagrzeje sie do temp 90stopni to przestaje czy ktos mial juz z czyms takim do czynienia???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam passata 2006 140 tdi , jak kupilem zatankowalem do pelna komputer mi pokazywal ze mam bak na ponad 900km , teraz pokazuje 550 600 , komputere w miescie pokazuje 12 14 litrow na trasie 10 8,6 , ostatnio sprawdzilem tankujac de pelna i obliczylem ze spala mi 8, 2 na 100 . przy jezdzie miasto trasa , autostrada , jaka może to być przyczyna , sprawdzalem pompowtryski sa dobre , temperatura tez jest dobra nie wiem co to moze byc? proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak sprawdziles pompowtryski kolego??

Bo jak VAGiem to lipa. Siemense maja taki problem ze auto staje sie coraz slabsze mimo praktycznie wzorcowych parametrow na komputerze. Korekcje BIPy wszystko idealnie. Dawka paliwa, doladowanie tez w normie.

Dopiero wjazd na hamownie i zdziwka....KM uciekaja z pod maski jak ponizej

http://www.tune-up.pl/passat-2007r-p-1112.html

Jak masz slabszy samochod to go bardziej depczesz by poruszac sie tym samym tempem. ECU widzi zwiekszone odczyty wiec i srednia wylicza wyzsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie ten post jest troszkę, żle zatytułowany: kto nie ma problemu z silnikiem 2.0 tdi passat B6(3C)????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieaktualne

---------- Post added at 00:09 ---------- Previous post was at 00:08 ----------

[/color]zapomnialem dodac ze jestem wlascicielem od nowosci a przebieg wynosi 72000

Edytowane przez wehyr84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie obiawy przedstawione przez Ciebie wskazują na konieczność wymiany dwumasy (najlepiej za jednym razem wymienić kompletne sprzęgło).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam problem z passatem b6 rocznik 2006 2.0 TDI przebieg 180tys od pewnego czasu nie chce zapalic dopiero przy kilku sekundowym dodaniu gazu odpala. Kontrolki nic nie pokazuja zeby niebylo coś nie tak, filtr powietrza i paliwa wymieniony. Moze ktos wie co moze byc problemem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, mam problem z passatem b6 rocznik 2006 2.0 TDI przebieg 180tys od pewnego czasu nie chce zapalic dopiero przy kilku sekundowym dodaniu gazu odpala. Kontrolki nic nie pokazuja zeby niebylo coś nie tak, filtr powietrza i paliwa wymieniony. Moze ktos wie co moze byc problemem ?
zrób skan błędów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi