Skocz do zawartości
Andrew72

Piski, szumy, drgająca rolka napinacza - co jeszcze ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Wznawiam temat .

W komorze silnika słychać grzechotanie .

Wymienione :

łozysko visco

visco

napinacz kompletny Ina

paski Contitech - oba

rolka napinająca pasek od klimy .

Sprawdzone :

sprzęgło od alternatora .

Grzechotanie słyszalne jest najbardziej z prawej strony stojąc przedem do autka. Kiedy wykręce kierownica do maximum dziwk cichnie - tak jakby pasek dostał obciązenia i przestał halasowac .

Alternator regenerowany rok temu na ori czesciach . Wyglada to tak jakby pompa od wspomagania padala , ale ... kierownica kreci sie lekko , nie ma oporow , plyn nie bulgocze .

Odglos jest słyszalny na wolnych obrotach , po dodaniu gazu stopniowo cichnie .

Masakra normalna .

Prosze o pomoc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie

pioters, Michał VW, rafalsl oraz inni

Także i mnie dopadł ten opisywany, nagrany dźwięk, po zmianew rozrządu, rolek, napinacza, pompy wodnej, wielorowaka, prowadnic - czyli całość

1. Dla próby z mechanikiem ściągnęliśmy wielorowek - dźwięk dalej jest taki sam.

2. Rozrząd został trochę popuszczony - dalej to samo (mechanik mówi że więcej nie popuści bo to i tak prawie dolna granica naciągu)

3. On jak i inni mechanicy rozkładają ręce, nie wiadomo co to, itd.

Może ktoś napisze jak się z takim problemem uporał co było przyczyną.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość lemonic

Podłącze się do tematu.

Koledzy potrzebuję pomocy z..... "dziwnymi dźwiękami" z okolicy alternatora.

Sytuacja jest bardzo zła podczas porannego odpalania auta. Te "trzaski" które słyszycie w nagraniu to nic w porównaniu z porannymi.

Opiszę trochę mój problem.

Rano po odpaleniu przez ok 20s słychać głośne jakby tarcie, po jakimś czasie cichnie i staje się delikatne. Ciekawostką jest to, że po dodaniu delikatnie gazu tak, żeby obroty wskoczyły na 1000 obr/min wszystko znika i jest ok.

Jeśli ktoś miał podobną sytuację będę wdzięczny za pomoc.

Link do nagranego "cichego" pisku

http://youtu.be/CDVOEIFlxLM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie

pioters, Michał VW, rafalsl oraz inni

Także i mnie dopadł ten opisywany, nagrany dźwięk, po zmianew rozrządu, rolek, napinacza, pompy wodnej, wielorowaka, prowadnic - czyli całość

1. Dla próby z mechanikiem ściągnęliśmy wielorowek - dźwięk dalej jest taki sam.

2. Rozrząd został trochę popuszczony - dalej to samo (mechanik mówi że więcej nie popuści bo to i tak prawie dolna granica naciągu)

3. On jak i inni mechanicy rozkładają ręce, nie wiadomo co to, itd.

Może ktoś napisze jak się z takim problemem uporał co było przyczyną.

Pozdrawiam

osobiście temat odpuściłem. Wszystko niby było sprawdzane kilka razy i winowajca się nie znalazł.

W międzyczasie, na początku tego roku, miałem wymienianą uszczelkę pod głowicą więc okazja żeby wszystko rozebrać i zweryfikować. Nie znaleziono przyczyny także jeżdżę dalej. Od momentu kiedy zaczęły się odgłosy przejechałem ok. 30tys km - ani się nie polepszyło ani nie pogorszyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak was podpytam jak bardzo to wszystko bylo lub jest glosno , np zaglusza radio xczy co ??

---------- Dodano o 18:43 ---------- Poprzednia wiadomość o 18:41 ----------

ja jak jade okolo `160 tez jest glosno ale smialo to moge bez wielkiego halasu radiem zagluszyc i calyczas jest wmiare cicho , ale gdy scisze przy owej predkosci zawsze jest slyszalny dzwiek silnika

---------- Dodano o 18:46 ---------- Poprzednia wiadomość o 18:43 ----------

u mnie chyba niema problemu heh :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpinam się pod temat - 4 tyś wymieniłem w AFN'nie wiskozę, objaw był taki że po nagrzaniu się silnika zaczynało coś strasznie piszczeć. Dzisiaj problem powrócił jak bumerang.... Wymieniłem napinacz paska, ale to nic nie pomogło. Jest to możliwe, żeby znów padło wisko ?? ( wcześniej kupiłem używane)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak używka to możliwe, nie prościej pasek ściągnąć i zapalić bez ? wtedy wykluczysz zawsze parę elementów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak używka to możliwe, nie prościej pasek ściągnąć i zapalić bez ? wtedy wykluczysz zawsze parę elementów

jak pasek ściągnę to wykluczę niestety tylko rozrząd , zostanie mi pompa wody, wspomaganie, alternator, wisko, napinacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a sprawdź koło pompy wspomagania - u mnie piszczy od miesięcy a chciałem wymieniać wisko, altek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jestem tu nowy, dopnę się do tematu.

Jestem po wymianie kompletnego rozrządu, rolek i pasków.

Autko przed wymianą piszczało w granicy rozsądku cichutko na zimnym jak i ciepłym silniku, po dodaniu gazy do 1000 obr. piszczenie ucicha, teraz po wymianie tego co opisałem wyżej piszczy znacznie gorzej, mechanik powiedział że to może siadać altek. powiedzieli ze wymienili co chciałem i za dopłatami zajmą się resztą, więc odpuściłem, zajme się tym w najbliższym czasie gdy mrozy odpuszczą .

załączam filmik z piskiem: [video=youtube_share;05dhYwUITMI]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

długi cienki patyk i przykładać do okolic rolek i ucha tak można też znaleźć, ale stawiam na łożysko na altku

ps. osłonę z rozrządu też możesz zdjąć i zobaczyć czy dźwięk się nie nasili no i rzecz jasna osłonę silnika również

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba przekładka alka z innego na próbę wykluczy problem:)

czekać tylko na temp + bo nie mam u siebie zaplecza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo też rolka napinacza paska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rolka wymieniana razem z resztą:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja proponuje ściągnąć paski i odpalić auto na chwilę i zobaczyć czy dalej piszczy.

Jeśli nie to założyć jeden i słuchać. Znajdziesz który pasek piszczy a dalej rolkę która jest temu winna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja mam podobny problem.

Passat b5 AFN.

W zeszłym roku stanęła rolka napinająca wieloklin i zerwało pasek który wkręcił się w rozrząd. Na szczęście wystarczyło wymienić rolkę na INA, paski na contitecha i było ok.

Po kilku miesiącach pasek zaczął piszczeć.

Po lekturze forum dowiedziałem sie ze conti tak potrafił wiec wymieniłem na gatesa i była cisza.

Po kolejnych miesiącach znowu to samo.

Wymieniłem na skf i też było dobrze.

Teraz znowu piszczy, nieważne czy zimny czy ciepły silnik.

Po polaniu paska woda na chwilę się wycisza dopóki jest mokry,

Co może być przyczyna?

Edytowane przez misiekk45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem grzechotanie słychać przy dodaniu gazu do 900 obrotów powyżęj jest ok. Najgorsze i najbardziej wnerwiajace jest to jak chcem ruszyć , powoli dodaje gazu i przez te grzechotanie w granicy 900 obrotów dostaje szału . Jak kręce go tak w granicach 1000 i wyżej grzechotania nie ma . Za tydzień może dwa wymieniam kompletny rozrząd wszystkie paski , rolki i napinacze. Mam nadzieje że to pomoże .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie skrzywiło delikatnie napinacza, bo wygląda to tak jak by pasek się obcierał, nowy - trochę spokoju jak się wyrobi zaczyna piszczeć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie już po problemie , zapomniałem napisać :) . Wymienione wszystkie paski napinacze i cześci rozrządu . Te rzęzenie / chrobotanie itp to wina zapieczonego siłownika , rolka napinająca waliła o główkę siłownika i stąd te chrobotanie. Teraz cisza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Pół roku walczyłem z tym. Silnik AFN. Wymieniłem napinacz paska wielorowkowego, pompe wody, sprzęgło alternatora i dzisiaj pasek wielorowkowy i klimy i rolkę na dole. Nareszcie cisza. Jeszcze jutro ocenię na zimnym silniku :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi