Skocz do zawartości
JurekW

Oznaczenia skrzyń biegów 3B i 3BG

Rekomendowane odpowiedzi

jesli zmieniac skrzynie na 6 biegow to polecam od silnika 2.5 V6 z wiadomych wzgledow ;)

(sorki za brak polskich znakow...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie, wg tabelek wychodzi ze w AVB i AFN były te same skrzynie (EEN), wychodziłoby na to że inne skrzynie od 110KM TDI tez pasowałyby do AVB? Idąc dalej to sprzęgło z AFN-a jest takie samo jak do AVB? Czy źle myślę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam , posiedam passka z 99 z ajm ,skrzynia DUK , pytanko czy skrzynia z atj (116) 6 stopniowa podejdzie do mojego czy trzeba zmieniac sanki i itp??czy moze atj ma 5 stopniiowa z 240mm sprzeglem?? pytam sie bo auto jest po modach a w sumie jeszcze nie koniec a boje sie o sprzeglo , prosze o rady dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

to mój pierwszy post na tym forum i niebardzo wiem gdzie się z tym problemem udac

mam passata 1.9 TDI 131 KM 2001r problemem jest skrzynia biegów a mianowicie dziwne odgłosy od 3 biegu i tak do 6 biegu jezeli dam noge z gazu to tak jakby przestaje

prosze was o jakąś rade ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie, mam jeszcze jedno pytanie- czy dosilnika AVF mozna założyć skrzynie 5-biegową, bo 6 nie moge znależć a wymiana łożysk jest troche kosztowna? a jeśli można to jakie rodzaje ?z góry dziękuje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka Daniel. z zamianą na 5 biegów jest trochę trudniej (i drożej!). Musiałbyś zmienić sanki pod silnikiem i zaopatrzyć się w jedną (lewą) łapę skrzyni wraz z poduszką. Do tego wybieraki biegów oraz gałkę. Pozatym możliwe że miałbyś jeszcze problemy ze sprzęgłem choć TEORIA mówi że by sie udało ;)

Czytaj temat w dziale TUNING o zamianie 5-cio biegowej na 6-cio biegową skrzynie. Sporo tam informacji (na temat przełożeń) które mogą się Tobie sprzydać. Podam Ci link:

http://forum.vw-passat.pl/threads/89966-Wymiana-skrzyni-z-5-na-6-biegowa-sprzeglo-240mm-(Opis)

powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szybkie pytanie jaki olej mam dolać do skrzyni ELN ze skreenów z etki nie mogą dojść. Proszę o pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegów. Mam takie pytanko. Na dniach będę kupować skrzynie do mojego pastucha. Jak ja teraz mam skrzynie o oznaczeniu DHZ 5 biegów i wsteczny do tyłu i chciałbym założyć skrzynie też 5 biegów tylko że DWA z tego samego silnika 1.8. Jak myślicie będzie to pasować ??? Koni silniki miały tyle samo, biegów też.

Proszę o odp

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam skrzynie z passata B5 FL 5hp-19 EYF 130KM tiptronic a chce zamontować ja do passata B5 115 km i jeździła tam skrzynia 5hp-19 EMA i teraz pytanie czy ta moja skrzynia zda egzamin i czy będzie pasować. Czy trzeba zmieniać sterownik komputer skrzyni ??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam czy skrzynia biegów manual od 3b będzie pasowała do 3bg ?

dokładnie chodzi mi o skrzynie z AFNa do AVB

wydaje mi się ze jedyna różnica może być w poduszkach i przełozeniach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedzie pasować. Różnica może być w przełożeniach, podaj oznaczenia zamienianych skrzyń to Ci powiem która lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam pytanie czy do 2.0 20v ALT można dopasować 6 biegową skrzynię???? bo ta 5 biegowa skrzynia to bez jaj 140km/h a tu 4 tyś obrotów. Najlepiej jakby była też z jakiegoś benzyniaka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość carloss

Witajcie!

Moje auto to Skoda Superb - mam nadzieję że się nie obrazicie że tu napisałem, bo niestety forum skody nie jest zbyt kompetentne.

Otóż posiadam silnik 1.9 o oznaczeniu AWX, skrzynia biegów manual 5B - GGB. Ostatnio poszedł synchronizator 3 biegu - szukam nowej na all...

O jakich oznaczeniach skrzyń szukać aby założyć p&p?

Jakie fabrycznie tam siedzi sprzęgło?

Będę wdzięczny za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany

w moim AHU mam skrzynie DVS

przy 100km/h mam 2100obrotow

przy 90km/h 2000obrotow

oczywiscie rozmiar kol i opon zgodne z zaleceniami producenta

czy pojdzie jakos zmienic przelozenie 5 biegu aby obroty spadly do 1850obrotow przy 90km/h

przewarznie sam jezdze wiec silnik i tak by dal rade

kiedys w cordobie mialem wlasnie takie przelozenie i bardzo malo palila-fakt ze mniejsza buda byla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukuje skrzyni DGW do 1,9 tdi AFN 4Montion <= nieaktualne

Zamiennik skrzyni DGW 4x4 to skrzynia EEP 4x4 to tak dla potomnosci

Edytowane przez gery3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witajcie!

Moje auto to Skoda Superb - mam nadzieję że się nie obrazicie że tu napisałem, bo niestety forum skody nie jest zbyt kompetentne.

Otóż posiadam silnik 1.9 o oznaczeniu AWX, skrzynia biegów manual 5B - GGB. Ostatnio poszedł synchronizator 3 biegu - szukam nowej na all...

O jakich oznaczeniach skrzyń szukać aby założyć p&p?

Jakie fabrycznie tam siedzi sprzęgło?

Będę wdzięczny za odpowiedź

pewnie już dawno nieaktualne ale dla awx sprzęgła z Sachs ma nr. 2294000453

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Podpowiedzcie mi jaka skrzynia lepsza do AVF. Coś mi chrupie przy ruszaniu i bede musial chyba wymienic. Poprzedni własciciel miał automat w tym passku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na pewno to w skrzyni chrupie?

Może to przegub albo jakaś poducha np.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poduchy wymienione na lemfordery pod silnikiem i pod skrzynia, przeguby tez nowe bo sie zatarły (lobro), sprzegło równiez wymienione razem z dwumasa i łozyskiem. Auto po przekładce skrzyni z automatu na manual. Chrupnie tylko raz po odpaleniu przy pierwszym ruszaniu, pozniej juz cisz.

Edytowane przez Misio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi